cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:166/266)

Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami 203

Składniki: - 200g suchej ciecierzycy (ok. 400 po ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy   Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte w folię aluminiową

Be Fit Be Strong
Rustykalna tarta z rabarbarem 169

łyżki cukru) 140g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko (dla bezjajecznych wystarczy dodać 1-2 łyżki zimnej wody) 500g rabarbaru (nie więcej!) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki miodu (bądź cukru) 0,5 łyżeczki cynamonu sok z połowy cytryny ziarenka z jednej laski wanilii bułka tarta Mąkę przesiać i dorzucić do niej zimny tłuszcz, posiekać drobno, po czym rozetrzeć

Przepysznik - BLW i nie tylko
pij CZYSTEK i bądź zdrowy! 195

wieczorem powinnien wypić herbatę z tego zioła. Jak ją przygotować?  2-3 łyżki zalać 1 litrem wrzącej wody (w zależnosci od intensywności pożądanego smaku). Jedną porcję herbaty można zaparzyć dwukrotnie. Zaparzać 2-5 min . Można pić z dodatkiem cytryny i miodu. W celu uzyskania pożądanych efektów, zaleca się picie czystka regularnie, codziennie. Efekty odczuwalne mogą być nawet po tygodniu

chili & sugar
Zielone spaghetti z chipsami z salami 140

gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy. Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Makaron mieszamy z pesto, dodajemy salami, posypujemy igiełkami tymianku i dokładamy majeranek. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sałatka z groszku cukrowego, fety i liści boćwiny 207

garść liści boćwiny 100 g sera feta  100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Groszek wrzucić do goracej osolonej wody i ugotować do miękkości, odsaczyć z wody i ostudzić. Na półmisku ułożyć umytą rucolę i liście boćwiny. Na nich

Gosia gotuje
Pączki hiszpańskie 269

Karnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie

Malinowe Pocałunki
Choinki z piernika 177

Święta, Święta... I po Świętach. Jak mawia Tatuś. Tyle czekania, tyle pracy, a mijają tak szybko... I patrzę na moją choinkę, ciągle w pełni sił, i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kompot śliwkowy 152

cytrynowej4 ziarenka kardamonu4 goździki2 łyżki brązowego cukru.1l wodyprzygotowanieŚliwki umyć, pozbawić pestek.Do garnka włożyć wszystkie składniki, zalać 1 litrem zimnej wody, przykryć, zagotować. Gotować aż śliwki będą miękkie a kompot nabierze dobrego smaku i głębokiego koloru. Dosłodzić i doprawić sokiem z cytryny wg własnego smaku. Smacznego

Stare Gary
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 161

pęczek zielonej pietruszki,sól, pieprz,2 łyżki oliwy.Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem.Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania na parze to w szerszym garnku zagotowujemy wodę (nalaną do ok. 1/4 wysokości) z dodatkiem ziaren pieprzu i trawy cytrynowej. Nad wodą ustawiamy rybę ułożoną na przykład

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka sałatka z rukolą 400

czerwone buraczki, a teraz czas na nowe :) Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2- 3 łyżki oleju słonecznikowego około 2 łyżek miodu ewentualnie pieprz czarny W garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia składników. Sałatkę

Proste Potrawy
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 279

jogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku,  Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej

SzczyptaSmaQ
Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym 116

mięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek lub olej po suszonych pomidorach. Roladki obsmażamy z każdej strony, podlewamy wodą, zmniejszamy ogień i dusimy pod przyryciem do miękkości około 40 min.Sos bazyliowy:Bazylię z jogurtem zmiksować, dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smacznego

Oryginalny smak
Chłodnik litewski 550

ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte

Anioły w kuchni
Sok z agrestu 389

robić w sokowniku. Ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok. Zimą świetnie nadaje się do herbaty. Zastępuje nam cytrynę:) Bardzo polecam.. . Składniki; 2 kg agrestu dojrzałego 1kg cukru Wykonanie: Agrest myjemy, nie musimy obrywać ogonków. Dno sokownika wypełniamy wodą, na górę wsypujemy rozmiażdżony agrest z 0,5 kg cukru. Gotujemy na dużym ogniu, co jakiś czas spuszczając

Anioły w kuchni
Kurczak na prażonym ryżu z pietruszkowym pesto 209

Przygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą i pieprzem,  obtaczamy w igiełkach tymianku i posiekanego rozmarynu. Dodajemy skórkę z cytryny i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.  W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, przykrywamy i dusimy ok. 30 min. (w zależności od wielkości filetów

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania