małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.Można dodać 1/3 szklanki wody. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, przyprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki razem z żurawiną dodać do całości. Pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Rybę przełożyć na półmisek,skropić cytryną, przykryć duszonymi warzywami. Smacznego
pieprzny smaczekpęczka białych szparagów, 2 młode marchewki, 1/2 pęczek rzodkiewek, 1/4 młodego kalafiora, 1 mała czerwona cebula, 1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego, 3,5 filiżanki wrzącej wody, 1-2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, inne warzywa na jakie macie ochotę, zioła i kwiaty jadalne do przybrania (u mnie melisa, mięta, tymianek, krwawnik, czosnek(...)łyżka płynnego miodu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz cayene, sok z cytryny, sól sosnowa lub zwykła. Przygotowanie: Dresing: wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, odstawić do lodówki. Cebulę pokroić w pióra, zalać octem, odstawić. Quinoe i ryż przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 40 minut, po ugotowaniu zostawić
SzczyptaSmaQgrenlandzkie) 6 średnich marchewek 2 cebule szalotki 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina oliwa natka pietruszki sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę myjemy i obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy długie i cienkie wstążki. Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy
kulinarnyJaosób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki 30% Wykonanie: W jednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy wodę na brokuła
Blondynka Gotujełyżeczka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 korpus z kurczaka sok z jednej cytryny 100 g słodkiej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku Sposób przygotowania: Korpus kurczaka umyć zalać około 1,5 litra zimnej wody, dodać w całości cebulę, marchewkę, pora i zdrewniałe końcówki szparagów tak około(...)części obrane szparagi za wyjątkiem główek ( te wrzucić na 5 minut przed końcem gotowania zupy), imbir i gotować kolejne 10 minut. Wlać sos sojowy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z palnika i wlać śmietanę. Zupę nalać do miseczek i ozdobić plasterkami jajka oraz koperkiem. Smacznego
Gosia gotujeTEGO przepisu. Lukier królewski - przepis: Składniki: 3 białka jaj rozmiaru M w temperaturze pokojowej (ok. 90 g) 450 g cukru pudru Łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny Przygotowanie: Białka jaj przecedzamy przez drobne sitko do herbaty. Do misy miksera przesiewamy cukier puder, dodajemy białka, ocet i ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach 15-20 min. I lukier jest gotowy(...)Używać jak najdrobniejszy cukier puder. Obowiązkowo dodawać ocet lub sok z cytryny. Smak ich nie będzie odczuwalny. Udekorować ciasteczka gotowym lukrem w ciągu 3 godzin, bo po tym lukier zacznie zastygać i będzie trudniej z jego używać. Do barwienia nie wolno używać barwników na bazie wody. Gęstość lukru można lekko regulować za pomocą cukru pudru i wody. Jeżeli
Kuchnia Łukaszacurry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut - Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę obrać - Posiekać(...)marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado
Wegańska kuchnia orientalnasię,jeśli sos jest za mało gęsty, dodaj więcej utartej mąki z masłem) liście pietruszki wyjmij z wody i delikatnie osusz, drobno posiekaj i połącz z sosem jeśli sos jest za mało winny, możesz dodać więcej śmietany lub parę kropel soku z cytryny Składanie naleśników: nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C usmażone naleśniki podziel na partie i rozkładaj(...)zalewie olejowej lub świeżymi pomidorkami np. koktajlowymi. Podsmaż cebulę z łodygami pietruszki, dodaj seler i pietruszkę oraz gałkę muszkatołową. Chwilkę podsmażaj. Dodaj pieczarki i... ...pozostałe przyprawy. Dolej wodę i gotuj. Sos zaraz po ugotowaniu
Szybko Szybkowarmatiasów 1 duża cebula sok z jednej cytryny 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziela angielskiego 4 goździki 3 ziarna jałowca 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego w całości 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku Dodatkowo; 0,5 szklanki mleka zimna woda przegotowana Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy
Gosia gotujeszklanki ryżu 4 szklanki wrzącej wody 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 1 zielona papryka garść ugotowanej zielonej fasolki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 1 tuba mrożonych kalmarów 3 łyżeczki przyprawy do paelli sól olej do smażenia 1 cytryna Wykonanie: Najpierw robimy sofrito, czyli smażoną(...)miseczki. Na patelnię wlewamy znowu olej i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dorzucamy sofrito i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oleju jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy fasolkę pokrojoną w 2 cm kawałki, przyprawę do paelli, natkę
Kulinarne przygody Gatitymasła 1 kg śliwek miękkich 3 pełne łyżeczki żelatyny 600 g serka do serników , np. „mój ulubiony” mały kubeczek (180 g) gęstego jogurtu naturalnego sok wyciśnięty z 1 cytryny 70 g (4 łyżki) cukru 330 ml kremówki (30%) Dodatkowo do dekoracji: 1/2 szklanki kremówki (30%) 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Masło roztopiłam i wystudziłam. Kilka sztuk biszkopcików(...)tortownicy i wstawiłam do lodówki. Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiłam do napęcznienia. Śliwki umyłam i wydrążyłam z nich pestki. Kilka sztuk odłożyłam do dekoracji a resztę pokroiłam w kosteczkę. Ser utarłam z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzałam chwilkę żeby się rozpuściła a następnie wmieszałam do masy serowej
Kuchnia u Krysitarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jaja z cukrem miksujemy tak długo
Moniki SmakołykiMozzarella Cala natka pietruszki Jeśli chcemy papryczka chili jedna Sos: 7 łyżek maggi pieprz i sok ze świeżej cytryny z połowy Sposób: Kroimy wszytko w krążki , plastry itp Drobno siekamy Pietruszkę Pomidory w oleju odsączamy na sitku nie płukamy woda!!! Wszytko ładnie mieszamy i dodajemy sos Podajemy najwcześniej 15 min po zalaniu sosem
Viola cooks with passionmąki Sos truskawkowy: 500 g truskawek 2 - 3 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sos: truskawki umyć,osuszyć i usunąć szypułki.Owoce przełożyć do garnka,zasypać cukrem,wlać 2 łyżki wody i sok z cytryny.Gotować na małym ogniu,aż puszczą sok i nieco zgęstnieją,pod koniec dodać 1 łyżeczkę
Niespełnione zdolności kulinarneCezar Składniki: 2 porcje Sałatka 3 liście jarmużu 3 kromki chleba, u mnie na zakwasie 1 puszka tuńczyka z wody 1 pomidor Sos 1 duże żółtko 3 płaty sardeli (anchois) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka winnego octu 1 łyżka francuskiej musztardy, u mnie drobnoziarnista 1 łyżeczka suszonego oregano 125 ml dobrej oliwy
codojedzeniaSkładniki: - 200g suchej ciecierzycy (ok. 400 po ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte w folię aluminiową
Be Fit Be Strongłyżki cukru) 140g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko (dla bezjajecznych wystarczy dodać 1-2 łyżki zimnej wody) 500g rabarbaru (nie więcej!) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki miodu (bądź cukru) 0,5 łyżeczki cynamonu sok z połowy cytryny ziarenka z jednej laski wanilii bułka tarta Mąkę przesiać i dorzucić do niej zimny tłuszcz, posiekać drobno, po czym rozetrzeć
Przepysznik - BLW i nie tylkowieczorem powinnien wypić herbatę z tego zioła. Jak ją przygotować? 2-3 łyżki zalać 1 litrem wrzącej wody (w zależnosci od intensywności pożądanego smaku). Jedną porcję herbaty można zaparzyć dwukrotnie. Zaparzać 2-5 min . Można pić z dodatkiem cytryny i miodu. W celu uzyskania pożądanych efektów, zaleca się picie czystka regularnie, codziennie. Efekty odczuwalne mogą być nawet po tygodniu
chili & sugargładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy. Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Makaron mieszamy z pesto, dodajemy salami, posypujemy igiełkami tymianku i dokładamy majeranek. Smacznego
Moniki Smakołykigarść liści boćwiny 100 g sera feta 100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Groszek wrzucić do goracej osolonej wody i ugotować do miękkości, odsaczyć z wody i ostudzić. Na półmisku ułożyć umytą rucolę i liście boćwiny. Na nich
Gosia gotujeKarnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie
Malinowe PocałunkiŚwięta, Święta... I po Świętach. Jak mawia Tatuś. Tyle czekania, tyle pracy, a mijają tak szybko... I patrzę na moją choinkę, ciągle w pełni sił, i
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytrynowej4 ziarenka kardamonu4 goździki2 łyżki brązowego cukru.1l wodyprzygotowanieŚliwki umyć, pozbawić pestek.Do garnka włożyć wszystkie składniki, zalać 1 litrem zimnej wody, przykryć, zagotować. Gotować aż śliwki będą miękkie a kompot nabierze dobrego smaku i głębokiego koloru. Dosłodzić i doprawić sokiem z cytryny wg własnego smaku. Smacznego
Stare Garypęczek zielonej pietruszki,sól, pieprz,2 łyżki oliwy.Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem.Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania na parze to w szerszym garnku zagotowujemy wodę (nalaną do ok. 1/4 wysokości) z dodatkiem ziaren pieprzu i trawy cytrynowej. Nad wodą ustawiamy rybę ułożoną na przykład
Codzienna kuchnia niecodziennaczerwone buraczki, a teraz czas na nowe :) Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2- 3 łyżki oleju słonecznikowego około 2 łyżek miodu ewentualnie pieprz czarny W garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia składników. Sałatkę
Proste Potrawyjogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku, Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej
SzczyptaSmaQmięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek lub olej po suszonych pomidorach. Roladki obsmażamy z każdej strony, podlewamy wodą, zmniejszamy ogień i dusimy pod przyryciem do miękkości około 40 min.Sos bazyliowy:Bazylię z jogurtem zmiksować, dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smacznego
Oryginalny smakogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte
Anioły w kuchnirobić w sokowniku. Ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok. Zimą świetnie nadaje się do herbaty. Zastępuje nam cytrynę:) Bardzo polecam.. . Składniki; 2 kg agrestu dojrzałego 1kg cukru Wykonanie: Agrest myjemy, nie musimy obrywać ogonków. Dno sokownika wypełniamy wodą, na górę wsypujemy rozmiażdżony agrest z 0,5 kg cukru. Gotujemy na dużym ogniu, co jakiś czas spuszczając
Anioły w kuchniPrzygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w igiełkach tymianku i posiekanego rozmarynu. Dodajemy skórkę z cytryny i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, przykrywamy i dusimy ok. 30 min. (w zależności od wielkości filetów
Moniki Smakołykilubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu Zobacz przepis na tort
w kuchni i w ogrodzie100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny lub limonki Jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny i pastą wasabi. Idealny dodatek do placuszków! :) Zabieramy się za placuszki -> Buraki myjemy, obieramy, po czym płuczemy raz jeszcze w wodzie i osuszamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szpinak myjemy, osuszamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką
Sajkofanka smakutuńczyka i przepołowione oliwki. Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać. Sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon. Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać
Z miłości do słodkości