cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:171/266)

Tradycyjne buraczki zasmażane 189

mąki i cebulki, ale ja tego nie robię. Składniki: 6 buraków 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki masła sól i pieprz do smaku, według uznania 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Buraki  wyszoruj, włóż do garnka z zimną wodą i gotuj do miękkości do godziny czasu. Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o większych

Zasmakuj Kuchni
Brzoskwiniowe "nóżki" 117

słodki, orzeźwiający, doskonały!  Składniki: 1 puszka brzoskwiń w zalewie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie to klasyka gatunku. Brzoskwinie odsączyć, zblendować. Ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, aby było widać kawałeczki owoców. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, zostawić do ostudzenia i aby troszkę stężały. Połączyć z owocami, przelać do jednej dużej lub do małych foremek. Odstawić

Cakes By Kejt
Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy 150

cytrynowe z własnej uprawy (te ze sklepu są znacznie grubsze u nasady). Można ewentualnie dodać startą skórkę z cytryny. Ja z tego zrezygnowałam, bo cytrusy obniżają ciepłotę ciała, a ja miałam się rozgrzać ;) Składniki : pół szklanki zielonej soczewicy 1,5 szklanki wody suszona ostra papryczka (u mnie Cyklon z własnej uprawy o ostrości zbliżonej do Jalapeno) mała cebula pokrojona

Weekendy w domu i ogrodzie
Śródziemnomorska sałatka makaronowa 340

czarnych oliwek 6 jabłuszek kaparowych 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 czubata łyżka posiekanych listków bazyli sól pieprz Makaron ugotować al dente, odcedzić, zahartować zimną wodą. Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić i energicznie wstrząsnąć, żeby się dobrze połączyły. Sos doprawić

Pełny talerz
Likier orzechowo – korzenny 162

sypkich ziarenek) 1/3 laski cynamonu 20g kandyzowanej skórki z pomarańczy 2/3 laski wanilii 35g suszonych śliwek 1 plaster cytryny (grubości około 3mm) 2 cukierki miętowe (landrynki) 3 ziarenka pieprzu 300g brązowego cukru 1 litr wódki czystej Zielone orzechy włoskie myjemy ciepłą wodą i przekrawamy na pół (ważne by wnętrze orzecha było jasne i bez robaków), a następnie orzechy wraz

Smakowy Raj
SZYBKI NUMEREK: MAKARON Z ŁOSOSIEM 236

kroicie w kawałki i wrzucacie na patelnię i smażycie, aż się zarumieni. Dodajecie śmietanę, sok z połówki cytryny, posiekany koperek i kapary. Mieszacie, przyprawiacie i gotowe. Jeżeli nie macie posiekanego i zamrożonego latem koperku, kupcie „świeży”. Makaron gotujecie w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Oczywiście znowu #glutenfull. Tak smaczne, że można jeść z podłogi

GRUBY WAŁEK
Oczyszczający zielony koktajl 176

Nowy rok to czas postanowień wśród których najczęściej króluje zmiana odżywiania i trybu życia na bardziej aktywny. Posylwestrowe zmęczenie dopadło też mojego Męża, któremu oczy zaświeciły

Pasja Smaku
Rosół grzybowy 156

bułka na grzankipietruszka lub kolendra do przybraniaprzygotowanieGrzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone w drobne paski grzyby. Doprawić solą , pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Podawać z grzankami, przybrać pietruszką . Smacznego

Stare Gary
Szparagi z sosem holenderskim 119

białych szparagów jajka ugotowane na twardo szczypiorek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i szczypiorkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Napój korzenny -zapach i smak świąt. 157

daktyle i goździki zalać wrzątkiem. Nakryć i zostawić na 15 min. Następnie dodać szczyptę szafranu, miód i plastry cytryny i limonki. Zostawić na 10 min. Po tym czasie można pić lub odstawić i dodawać do herbatki. Może postać kilka dni. Uzupełniamy woda, by wydobyć do końca smak przypraw korzennych. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy
RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 209

stopni, góra - dół, termoobieg. około 10-15 minut.- Cały proces wykonania uwieczniony jest na zdjęciach :)))/pseudo lukier:odrobina wody ugotowana z cukrem trzcinowym i małą ilością cukru żelującego lub (nada wkaskowości). Żelujący można zastąpić większą ilością trzcinowego i odrobiną soku z cytryny./posypka:owoce kandyzowane - u nas ananas i papaja.Mąka ryżowa:Naturalna mąka, która jest bezpieczna dla osób

Wypisz Wymaluj
Ogórek faszerowany grzybami leśnymi. 151

cebuli 2 łyżki masła 1 łyżeczka kaszy manny 20 g sera edamskiego 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka kolendry 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz. Wykonanie. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić tunel w ogórku. Farsz. Oczyszczone grzyby i cebulę posiekać. Masło stopić i dusić grzyby wraz z cebulą

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg łososiowy na warzywach 214

przepis mamy  tutaj ;) zioła prowansalskie Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc). Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie zalewamy wodą, tak aby poziom wody przykrywał marchewki i dodajemy pół łyżeczki cukru. Dusimy pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie

Czerwona Porzeczka
Sernik kokosowy 838

przesianymi mąkami oraz cukrem, wbić pojedynczo jajka, po każdym krótko zmiksować, dodać śmietankę, wymieszać- wlać sok z cytryny oraz wsypać wiórki kokosowe, całość delikatnie wymieszać- masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać- na dno piekarnika można wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą (para wodna sprzyja równemu wyrastaniu sernika i zapobiega jego pękaniu)- sernik wstawić do piekarnika i piec przez

Smakołyki Bereniki
Sola gotowana na parze 157

Inną zaletą jest to, że obiad tak naprawdę robi się sam. Wystarczy włożyć jedzenie do środka, doprawić, wlać wodę i po paru minutach obiad jest gotowy. SOLA GOTOWANA NA PARZE - filet z soli - sól, pieprz, przyprawa do ryb - sok z 1/8 cytryny Rybę nasolić i odstawić na co najmniej 2h, a najlepiej na całą noc. Następnie doprawić pieprzem oraz przyprawą

Zgrabne Gotowanie
Karp w migdałach 403

pieprz biały (dałam czarny, białego nie znoszę...) odrobina skórki z cytryny (sparzonej) odrobina mąki 1 jajo 70 g migdałów w płatkach Płaty karpia umyć, osuszyć. Wyciąć ości z części brzusznej, odciąć płetwy i część ogonową, wyrównać. Skrawki i ości podzielić na mniejsze części, przełożyć do niedużego garnka z zimną wodą w takiej ilości, żeby przykryła resztki ryby. Doprowadzić do wrzenia

Pełny talerz
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 160

serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone maliny i owoce świdośliwy) Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku lub durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Spód formy (u mnie taka krótsza prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia(...)cukier ubijamy mikserem na wysokich obrotach do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując, do ubitej masy jajecznej wlewamy powoli olej, następnie dodajemy odciśnięty szpinak, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy 40 minut do suchego dźgulca

les mirabelles
Babeczka Piaskowa z Adwokatem w czekoladzie 237

płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski wanilii 0,5 kubka adwokatu 1 budyń waniliowy 5 łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Krem- Mleko gotujemy z wanilią, schładzamy, jajko, masło oraz cukier ucieramy(...)puszystą masę w kąpieli wodnej, stopniowo dolewamy alkohol i dodajemy masło W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy budyń, rozrobiony dolewamy do masy jajecznej i całość podgrzewamy, stale mieszając, tak długo aż zacznie gęstnieć, jeśli okaże się zbyt gęsta  rozcieńczamy adwokatem Masło miksujemy z cukrem na niemal białą, puszystą masę.  Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka pojedynczo wlewamy pojedynczo do masy

Luźna Kuchnia
Kremowa zupa z zielonych szparagów 157

masła 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie) 1 łyżka wytrawnego wermutu (opcjonalnie) tarty ser długodojrzewający np.Bursztn do posypania zupy sól i pieprz sok z cytryny Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Główki z kawałeczkiem łodygi odkroić, odłożyć na bok. Pozostałe łodygi pokroić na mniejsze kawałki(...)minuty (w zależności od grubości). Osączyć (bulion zachować), przełożyć do miski z lodowatą wodą. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem. Można dodatkowo przetrzeć przez sito. Do zupy dodawać stopniowo pozostały bulion i śmietankę (jeżeli używacie), aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie dodać wermut. Jeżeli trzeba podgrzać, ale już nie gotować. Podawać z tartym

Pełny talerz
Grillowany łosoś z zielonymi szparagami i chrzanowym puree 326

może być zbyt rzadkie) biały pieprz Sos jajeczny: 2 żółtka sok z 1/4 cytryny sól biały pieprz łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego WYKONANIE Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy. Obierki szparagów możemy zostawić na później i wykorzystać(...)zupy. Do gotującej się wody wrzucamy sól i cukier. Szparagi gotujemy al dente. Bezpośrednio na gorące szparagi na drobnych oczkach ścieramy parmezan. W międzyczasie gdy gotują się szparagi, na patelni grillowej smażymy łososia (skórą do dołu). Łosoś jest gotowy bardzo szybko, w zależności od grubości, wystarczy kilka minut z każdej strony. Nie może być za bardzo wysmażony. Ja lubię

OstryKęs
Mus tortowy z jabłek 190

żelatynny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, ostudzić, dodać do jabłek i wymieszać bok tortownicy wyłożyć paskiem folii, posmarować masłem. Wylać na biszkopt mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinę pokroić zielone jabłko razem ze skórką na 1-milimetrowe plasterki. Rozłożyć na talerzu w jednej warstwie i skropić sokiem z cytryny. Wierzch i boki musu obłożyć plasterkami jabłka sok jabłkowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 171

cienkie paski 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 plasterki cytryny 4 tortille 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki salsy Przyprawa do fajity: (wszystkie składniki wymieszać) 1 łyżka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli czosnkowej 2 łyżki wody Przygotowanie: Grilla rozgrzać do około 220 stopni C. W międzyczasie w naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę(...)minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny na d warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć Wyjątkowe fajitas z wołowiny

naRuszcie
Białe szparagi z sosem miętowo maślanym 180

podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver składniki  (2 porcje) 2 pęczki białych szparagów (2x 500g) 2 garście liści mięty 100 - 120 g masła sok z 1 dużej cytryny sól pieprz przygotowanie Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparag na desce(...)szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut.  Kiedy szparagi się gotują naszykować sos. W  moździerzu rozgnieść na papkę liście mięty . Na patelni roztopić masło, posolić i posypać pieprzem, dodać roztartą miętę i sok z cytryny. podgrzewać mieszając do czasu aż sos zacznie się lekko pienić. Zdjąć

Stare Gary
kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato 320

drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz cytrynowy * Dałam zdecydowanie więcej bo są naprawdę bardzo smaczne** Dla głodomorów dodać jeszcze 4 nóżkiprzygotowanie:ziemniaki obrać zalać posoloną wodą  i gotować ok. 10 minut.(od zagotowania)Podgotowane,jeszcze twarde ziemniaki(...)wierzchu ułożyć pozostałe ziemniakiDo rozgrzanego tłuszczu dodać 2 łyżki mąki,  smażyć przez ok minutę,energicznie mieszając.Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania