prawdę warto poświęcić czas. Potrzebne nam: -1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu) - 5 marchewek - pietruszka - pół dużego selera lub jeden mały - 4 cebule - sok z połowy cytryny - 200 g koncentratu pomidorowego - 2 liście laurowe - 2 czubate łyżeczki cukru - 3 x ziele angielskie - 6-7 ziaren pieprzu - 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki. - sól, pieprz - pieprz cytrynowy - mąka - olej(...)Dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć około 5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki wody, dodać koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Zostawić jeszcze na 5 minut. W dużym
W poszukiwaniu inspiracjiszklanka cukru pudru - 1 do 2 łyżek soku z cytryny Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny za pomocą rózgi. Otrzymamy cytrynowy lukier, już nie taki bardzo intensywnie biały, będzie lekko przeźroczysty i bardzo miłym aromacie cytrynowym. LUKIER NR 3 NA WODZIE - niepełna szklanka cukru pudru - 1- 2 łyżki przegotowanej wody Cukier mieszamy z wodą na gęstą masę
SMYKWKUCHNIzioła prowansalskie Sos: 100 ml jogurtu naturalnego mała śmietana 18% 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Mięso pokroić w niewielkie paski, podsmażyć, przełożyć do garnka i dusić z so l ą , pieprzem , curry i od robin ą wody, aż zacznie mięknąć. Cebulę po kro ić w dużą kostkę, zeszklić na patelni, doda ć przeciśnięty
Simply Foodcebula / pokrojona w cieniutkie piórka 2 jajka ugotowane na twardo / gotowane 5 minut licząc od zagotowania się wody 4 małe kromki pieczywa sól morska świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili w proszku 1 łyżka kaparów 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny / limonki skórka otarta z 1/2 cytryny / limonki WYKONANIE W miseczce energicznie mieszamy 2 łyżki oliwy
cool and mintypieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe
Qlinarnie i Qlinarnierabarbaru ~150g truskawek ~cukier/stevia do smaku Rabarbar i truskawki kroimy i wrzucamy do garnka z małą ilością wody na dnie. Dusimy do momentu aż się rozpadną i będą miękkie, dosładzamy do smaku. ~60g płatków owsianych ~150g tofu naturalnego ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji Tofu
breakfast of dreamspomidor lub druga wersja: podpieczony bajgiel z białym kremowym twarożkiem i wędzonym łososiem, skropionym sokiem z cytryny. Mmmmm! Niebo w gębie :) 'pełnoziarniste bajgle' Składniki (na ok.8 -10 sztuk): - 500g mąki pełnoziarnistej - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli - 5g świeżych drożdży - 300ml wody - 1 żółtko - sezam/mak do posypania Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłej wody, z 1 łyżką cukru
CookYourselfsamo zdrowie i smaczny, podwędzony, wysmażony boczek do smaku. I dla równowagi sałata lodowa, skropiona cytryną i oliwą z oliwek + prażony słonecznik... Kolacja lub obiad w 30 minut! Dla jednej wygłodzonej pary : - 300-400 g makaronu bavette (takie spłaszczone spaghetti) - woda posolona do ugotowania makaronu - 150 g boczku wędzonego - 1 por - 5-6 ząbków czosnku - pół
Pasje Jolkimacie ochotę, moja propozycja to czarny ryż (gotujemy ok.30 minut w proporcji 2:1, oczywiście na korzyść wody). Polecam ten gatunek ryżu - ma fajny, orzechowy posmak, no i jest dużo zdrowszy niż biały. Składniki: ok. 500 g żółtej cukinii sok z 1 cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego łyżeczka kurkumy 0,7 litra bulionu warzywnego (u mnie z 2 kostek
Powiedz dietom niemaki75 g cukruszczypta soli1/2 lyzeczka cynamonuDodatkowo: 1 kg sliwek250 ml soku pomaranczowego (moze byc sliwkowy,wisniow)+ 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu1 opakowanie budyniu waniliowego40 g maki ziemniaczanej (2 lyzki)100 g cukruWykonanie:Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny i jajko wyrobic na gladka mase .Ciasto na spod odstawic na 30 minut do lodowki.125 g masla roztopic,troche
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!inne ulubione zioła 1 łyżkasól,pieprzWykonanie:Szparagom odłamujemy końcówki i gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie. Studzimy. Na talerz wykładamy miks sałat, na to pokojone na połówki pomidorków, ser feta,kązki cebuli, oraz układamy szparagi. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy zioła oraz delikatnie solimy i dopawiamy piepzem. Polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchniliści i kwiatu rośliny ( kupujemy w sklepach z eko żywnością lub w aptece) zaparzamy w szklance wody. Przykrywamy i parzymy ok. 10-15 min. Napar przecedzamy pijemy 2-3 razy dziennie. Można zaparzyć cały dzbanek i mamy dla rodziny. Można dodać cytrynę, miód. Napar mozna zaparzać kilkakrotnie , by wydobyć z rośliny wszystkie właściwości.Właściwości lecznicze Czystka:Antybakteryjny, antygrzybiczny
W kuchennym oknie Ewykolendra makaron ryżowy Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz kawałek startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa do kurczaka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy niezbyt
prawdziwe jedzeniegarść ugotowanego i obranego bobu - garść rukoli - 1/2 papryki zielonej - 1 łyżka kaparów - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka oliwy z oliwek - pieprz kolorowy - Sól morska Składniki mieszamy ze sobą, jemy od razu *Bób gotujemy w następujący sposób: ziarna myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i płaskiej łyżki soli (na 1kg bobu). Czas gotowania
SMYKWKUCHNIszklanki cukru pudru opakowanie śmietan- fixu (użyłam tego , aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą) Śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix. Ubijamy do osiągnięcia sztywnej konsystencji . Dodatkowo 1 banan pokrojony w plastry (skropcie go sokiem z cytryny aby nie ściemniał) kilka gwiazdek Milky Way do ozdoby Na dno kruchych babeczek wykładamy kajmak
Symfonia Smaków