mieszam, żeby oleje połączył się z resztą składników. Jeżeli sos jest za gęsty, można dodać jeszcze soku z limonki lub cytryny, a jeśli za mało słony - łyżeczkę sosu sojowego. Nie polecam natomiast dodawania do tego sosu soli, pieprzu lub wody! Cukinię i marchewkę dodaję do sałaty z cebulką, delikatnie mieszam, posypuję kolendrą
Kuchnia Prezydentowejsiekanej - pół łyżeczki ziarenek sezamu białego - pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego Dresing: - sok z połowy cytryny - pół ząbku czosnku roztartego - łyżka musztardy francuskiej - 100ml oleju lnianego - świeżo mielony pieprz kolorowy Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy
Sajkofanka smakuIdealnie pasuje do niego odrobina majonezu wegańskiego i jakieś warzywo. Smacznego! Składniki: ½ szklanki soi 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ filiżanki wody 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 filiżanka kaszy gryczanej sól, pieprz ocet winny lub sok z cytryny Soję namocz na noc. Następnego dnia ugotuj. Ugotuj również kaszę gryczaną. Zmiksuj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem
Qlinarnie i Qlinarnieprzez pół godziny. Podawaj, np. z sałatką grecką (ogórki, pomidory, feta, oliwki, papryka czerwona i pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie odlej wodę i wtedy panieruj w jajku i bułce tartej i smaż). Cornbread pasuje również do zup. A skoro letni obiad
Qlinarnie i Qlinarniekilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę składników i wymieszaj z ciepłym makaronem. Gotowe. Zwiastun
Qlinarnie i Qlinarnieduży projekt, który mam nadzieję przypadnie do gustu blogerom kulinarnym. Trzymajcie kciuki :) I odpoczywajcie w weekend. Składniki 4 banany 1/2 cytryny ciasto 80g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 120ml wody olej 4 łyżki brązowego cukru Sposób przygotowania Składniki ciasta wymieszać w miseczce na rzadkie ciasto. Banan obrać i pokroić
W kuchni wieczoremSkładniki: 200 g makaonu kokardki 250 g bobu garść rukoli 3 łyżki grubo zmielonych orzechów włoskich Desing: sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy bazyliowej 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę sól i pieprz do samaku Sposób przygotowania: Zagotować wodę, lekko osolić i ugotować makaron al dente. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, lekko przestudzić i obrać
Gosia gotujeinnych, odnajdziecie w pewnym napoju ... Składniki: 2 torebki herbaty Teekanne Fit&Slim sok z 1/2 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 5-7 goździków kawałek imbiru ( wielkości połowy kciuka ) 1/2 łyżeczki miodu 1/2 szklanki wrzątku 300 ml przegotowanej zimnej wody Wykonanie: We wrzątku zaparzyć herbatę Teekanne Fit&Slim - herbatka zawiera w składzie yerba mate, pokrzywę, miętę zieloną, herbatę zieloną
kolorowotorcikowominut Składniki: 70 g drobnego cukru 2 żółtka 1 białko 40 g masła sok z 1 cytryny Wykonanie: W miseczce umieszcza,y żółtka, białko i cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy
Kulinarne przygody Gatitymąkę z proszkiem , szybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody. Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor
Luźna Kuchniaziołami. Ja lubię najbardziej to oryginalne na rukoli.Co potrzebujemy?-rukolę-oliwę; dwie-trzy łyżki-orzechy nerkowca; duża garść-sok z połowy cytryny-dwa ząbki czosnku-sól i pieprz-parmegiano regiano; łyżkaWszystkie składniki miksujemy w blenderze.Ugotowany makaron w osolonej wodzie przecedzamy NIE zalewamy zimną wodą. Skrapiamy oliwą.Wykładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy pesto; szczypcami unosząc makaron rozprowadzamy dokładnie, by pesto połączyło
BaRepasgrillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.Brokuły:Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem. Ryż:Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni
Bon Appetit Małgorzatywymieszac,nastepnie wlac do reszty rosolu dokladnie calosc mieszajac. Wystudzone mieso pokroic w kostke.8-10 miseczek lub filizanek oplukac zimna woda,nalozyc po kilka plasterkow marchewki,natke pietruszki i pokrojone mieso.Zalac wywarem.Wstawic do lodowki do stezenia.Podawac z plasterkami cytryny lub octem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 podwójna pierś, 2 sztuki uda kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1,5 litra woda, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku pieprz czarny mielony, 1 puszka fasolka czerwona, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba cytryna, 1 opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku pierś, uda zagotować i zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar
W Mojej Kuchni LubięJeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba...biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ lyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, ddajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczke. Następnie dodajemy majnez, sok z cytryny i doprawiamy solą
Anioły w kuchniSKŁADNIKI: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 10 migdałów - 1/2 brokuła - garść rukoli - 1 łyżka oliwy z oliwek - ząbek czosnku - sok z cytryny - olej sezamowy lub orzechowy W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek, i kaszę jaglaną, sól, zalej wodę, ciągle mieszaj kaszę, jak wchłonie wodę, dodaj kolejną porcję, aż kasza będzie ugotowana. Trwa to około 20 minut. Do ugotowanej
SMYKWKUCHNIprzygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 osób Składniki: 1kg zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 niecała łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Fasolkę myjemy oraz odcinamy końcówki strączków. Nastawiamy duży garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę, solimy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 8 minut bez przykrycia. Po tym czasie
Kolizje Smakówsmażyć chwilę. Wlać pozostały olej delikatnie przewrócić rybę na drugą stronę - dołożyć masło smażyć jeszcze 2 minuty. Skropić sokiem z cytryny - lekko posolić i posypać pieprzem. Podałam z sałatą z prostym dresingiem , pomidorami , ( plastrami ogórka , rzodkiewki) i ziemniakami z wody ( młode , małe ). * Mała uwaga - halibut musi być ,,gruby" bo inaczej nacinania nie wytrzyma i rozpadnie sie na kawałki
Buniabaje w kuchniziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacytryny / lemon juiceskórka z cytryny / lemon peel 300 g suszonych jabłek / 300 g of dried apples 300 g suszonych gruszek / 300 g of dried pears 3 łyżki cukru brązowego / 3 tablespoons brown sugarSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10Owoce płuczemy szybko w wodzie i wkładamy(...)oddzielnych naczyń (figi i morele wkładamy razem). Następnie zalewamy owoce zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Owoce moczymy całą noc. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko je zagotowujemy. Do fig i moreli dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Do jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru
Projekty ze smakiempieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano) 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki kminku 1-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 czerwone cebule 1 cytryna dobrze sparzona i wyszorowana 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól morska, świeżo mielony pieprz Składniki na piersi: 5 piersi z kurczaka 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju(...)Ostaw na 30 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego rondla z posoloną zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień i gotuj przez 8 minut. Odcedź ziemniaki na dużym sicie. Przełóż do miski. Posyp majerankiem, kminkiem. Dodaj tymianek, cytrynę pokrojoną w kawałki razem ze skórką (pestki wyrzuć), pokrojony w plastry czosnek oraz pokrojoną w mniejsze kawałki czerwoną
Moja Delicjadorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii 2-3 cytryny oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l) 2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku 4-5 cm pory liść laurowy(...)przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu do miseczki, wystudzić i namoczyć w zimnym już bulionie szafran. Dorsza należy oczyścić z reszty ości, skóry i wymyć. Krewetki polecam przelać ciepłą wodą. Sama Paella to bardzo proste wbrew pozorom danie. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulkę i czosnek siekamy na drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały
Kuba Gotuje