cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:153/266)

Cytrynowy jagielnik z pigwą 142

smak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy jaglanej 800 ml mleka 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego pół szklanki cukru cytryna 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między(...)palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać kaszę mlekiem, ewentualnie dorzucić trawę cytrynową i ugotować. Mieszać od czasu do czasu, gdy całość zawrze. Po odparowaniu cieczy przykryć kaszę pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Pigwy obmyć z zamszu, który ją okrywa i obrać ze skórek. Usunąć ich gniazda nasienne.  Pokroić pigwy

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto z truskawkami 201

rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić. Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni. Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny . Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób. Wstawić do piekarnika jeszcze

Kulinarny karnet Christophera
matiasy z żurawiną... 128

zdrowy sok większe filety matiasów wymoczyć 2 razy w wodzie po 40 minut zmieniając ją wodę wylać a filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je w kostki 2 cm w słoiku lub misce układać porcjami: matiasy, cebule cienko pokrojone w plasterki, pieprz posypać, skropić cytryną, żurawinę - i tak do wyczerpania produktów dodać ziele i liście i zalać w odpowiedniej ilości

W Mojej Kuchni Lubię
Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami 161

przemija. Składniki: główka młodej kapusty – niecałe 90 dag sól 2 szklanki wody + do przepłukania patelni 3 kuleczki ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 pomidory – około 30 dag łyżka oleju 25 dag kiełbasy śląskiej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku cukier pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam, lekko posoliłam i przegniotłam ręką(...)przywarło do jej dna , wypłukałam niewielką ilością wody i również dodałam do kapusty. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki, pokroiłam w małą kosteczkę i dodałam do rondla z kapustą. Dusiłam do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec dodałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku jeszcze odrobiną soli, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podałam z  chlebem pszenno-żytnim na zakwasie

Kuchenne zapiski Edyty
Dżem z domowych winogron 130

winogron (moje są ze zdjęcia;) 2 łyżki miodu łyżka soku z cytryny pół płaskiej łyżeczki imbiru 1 dojrzały banan dla słodkości 1 opakowanie pektyny (może być żelatyna, galaretka lub żelfix) + szklanka cukru Przygotowanie: Winogrona myjemy / płuczemy w letniej wodzie. Zdejmujemy je z gałązek i wkładamy do garnka z grubszym dnem (trochę to trwało, a ja nie mogłam

Zasmakuj Kuchni
Galareta drobiowa 181

litra zimnej wody; Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g); 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; Słoik marchewki z groszkiem (waga netto, po odcedzeniu 420 g); 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka vegety; 3 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu; 4 jaja; Sól; Pieprz; Sok z cytryny - do smaku - opcjonalnie(...)Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać vegetę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż mięso będzie ugotowane tzn. będzie swobodnie odchodziło od kości. Do ugotownego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Tak przygotowany rosół zestawić z ognia i przecedzić

Gospodyni Miejska
Domowej roboty hummus z ciecierzycy. 150

pasty sezamowej, 2 ząbki czosnku (obrane i zmiażdżone), 80 ml soku z cytryny, 50 ml oliwy z oliwek, sól, papryka (do posypania hummusu bezpośrednio przed podaniem). A to już przepis : Namoczyć cieciorkę na noc (przynajmniej na 8 godzin) w misce z zimną wodą. Warto przewidzieć to, że przez noc cieciorka spęcznieje, więc zwiększy swoją objętość. Następnego dnia dobrze przepłukać(...)cieciorkę pod strumieniem wody z kranu. Zagotować wodę w dużym garnku. Wrzucić do niej (gdy wrze) cieciorkę i gotować ją pod przykryciem przez 45 minut. Aż zmięknie. Posmakować, jeżeli nie jest dość miękka – przedłużyć gotowanie. Cieciorkę wymieszać z pastą sezamową, dodać czosnek, cytrynę i sól. Wymieszać (szczególnie dobrze poruszyć osad, który zgromadził się na dnie garnka. Stopniowo dodawać oliwę

MODA NA BIO
Zielona sałatka 113

sałaty masłowej pół pęczka liści szczawiu cukinia 100g zielonego groszku pęczek zielonych szparagów garść listków bazylii skórka z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem z groszkiem w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez 5-6 minut. Szparagi i groszek odcedzamy. Na talerzach układamy porwane kawałki(...)cukinie pokrojona w słupki. Całość posypujemy groszkiem i liśćmi bazylii. Oliwę mieszamy z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i polewamy sałatkę. Na sałatkę ścieramy skórkę z niewoskowanej, sparzonej cytryny

Pyry na Gaz
Barszcz wigilijny 445

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta

W kuchni Katie
Pstrąg Pieczony z Pistacjami, Pietruszką, Rozmarynem, Cytryną i Czerwonym Pieprzem 138

pomarańczowy gałka muszkatołowa malutka garstka czerwonego pieprzu ziarnistego Wykonanie: Pstrągi dokładnie umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Opruszyłam solą i pieprzem pomarańczowym i odstawiłam na bok. Opruszyłam oczywiście z każdej strony w środku też ;) Pistacje pokroiłam na grubsze kawałki. Natkę pietruszki posiekałam. Cytrynę wyszorowałam i sparzyłam wrzątkiem, starłam  skórkę na wiórki jak widzicie na zdjęciu, miąższ

Blondynka Gotuje
Deser malinowy 450

buteleczki i przechowujcie w lodówce. Jest pyszny i słodki od miodu. Można go pić rozcieńczony wodą. Składniki: (6 porcji) 500 g malin mrożonych 3 łyżki miodu 500 g serka mascarpone 4 żółtka 100 g cukru pudru garść truskawek 1 łyżka soku z cytryny   Przygotowanie: Do rondla włożyć mrożone maliny, dodać miód i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu

Moja Delicja
Żytni makaron z sosem słonecznikowym z gorgonzolą 238

himalajskaOlej słonecznikowyPrzygotowanie:1/ Gotujemy makaron al dente2/ Schłodzony zimną wodą i odcedzony odstawiamy na bok, Na małej ilości oleju prażymy z solą (mała ilość) słonecznik cały czas mieszając (Uważamy żeby nie spalić)3/ Do uprażonego słonecznika dodajemy śmietanę a następnie ser gorgonzola. Gdy sos ma odpowiednią konsystencję dodajemy sok z cytryny i pastę chilli.4/ Nakładamy makaron wraz z sosem

Kuchnia PROzdrowotna
Krewetki, szparagi, kurczak i makaron shirataki w 30min! 231

krojenia ostry nóż dwie miski patelnię garnek 2 łyżki   SKŁADNIKI: 2 garści (wybaczcie, nie pamiętam ile było g. :)) krewetek - ja miałam tym razem Grenlandzkie pęczek zielonych szparagów cytryna zioła prowansalskie sól i czarny pieprz podwójny filet z piersi kurczaka 4 garści świeżych liści szpinaku 390g (jeden kartonik) krojonych pomidorów - u mnie z czosnkiem i oliwą z oliwek zioła(...)kawałki szparagi (odcinamy zdrewniałe końce). Wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi i czarnym pieprzem. Ja w połowie smażenia dolałam odrobinę wody, aby nic się nie przypaliło. Trwa to około 5 minut, gotowe krewetki i szparagi przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Nasz makaron, który gotował się w między czasie, jest już również gotowy. Odcedzamy go i odstawiamy

Spektrum Smaku
Zupa krem dyniowa ze szpinakiem 115

prowansalskich • pęczek zielonej pietruszki • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. • Gotować

To co kocham
Zupa z zielonych ogórków 177

liście laurowe, ząbek czosnku  kilka ziaren ziela angielskiego sól, świeżo utłuczony pieprz sok z cytryny, jogurt lub śmietana Przygotowanie: Obrane ogórki pokroić  na desce w plastry, cebulę w kostkę- usmażyć krótko na maśle Do 1 i 1/2 litra wrzącej wody wrzucam liście, ziele, czosnek, ziemniaki i marchewkę drobno pokrojone -gotuję prawie do miękkości Do tego dokładam przesmażone ogórki

Proste Potrawy