cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:148/266)

Sałatka z buraków z jogurtem 280

Karola Okrasy po mojej modyfikacji. Składniki: 1 kg buraków 2 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka miodu 3-4 szalotki sok z cytryny sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: Buraki szorujemy i gotujemy w łupinkach w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Szalotki drobno siekamy. Łączymy buraki z cebulką, majonezem i jogurtem

Pyry na Gaz
Cytrynowy krem 123

Składniki 4 duże żółtka, 1 ja jko 3/4 szklanki cukru pudru ¼ szklanki drobno startej skórki z cytryny 1/3 szklanki soku z cytryny szczypta soli 6 łyżek   dobrego masła Wykonanie: Do metalowej miski nałożonej na garnek z wodą ( na gazie) ale tak aby dno miski nie było zanurzone w wodzie i woda nie może wrzeć wrzucić wszystkie składniki oprócz masła

W garach u Gosi
zdrowy sok-mus 109

się pysznym zdrowym sokiem. Dla tych co nie maja wyciskarki to można w blenderze. Drobno posiekać pietruszkę Dodać wyciśnięty sok z cytryny i resztę składników ,i do blendera. Dokładnie wymieszać. P ietruszka poprawia trawienie usuwa nadmiar wody z organizmu, eliminuje obrzęki które sprawiają ze wyglądamy grubiej niż jesteśmy w rzeczywistości.ps.jest gęsty jak mus.Nie wiem czemu ,ale ta gęstość

w mojej kuchni
Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto 217

słonecznika miksujemy za pomocą miksera lub blendera. Dodajemy rukolę, bazylię, olej i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy sera i ponownie miksujemy. Warzywa gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdzielamy marchewkę od brokułów i kalafiora. Wywar zostawiamy, będzie nam potrzebny. Warzywa, każde oddzielnie zgniatamy widelcem. Kuskus zalewamy wywarem

Moniki Smakołyki
Makaron z pieczarkami 273

startego na tarce o małych oczkach (ewentualnie grana padano)   Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny. Szalotkę i ząbki czosnku obrać. Szalotkę drobno posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. Wstawić wodę na makaron. Na lekko rozgrzaną patelnię wlać olej i od razu dodać szalotkę. Zeszklić na średnim ogniu około 1-2 minut (pilnować

Moja Delicja
Jabłko z bakaliami 139

kardamonu Wykonanie:  Jabłka umyć i wydrążyć  miąższ  pozostawiając  dookoła cienką obwódkę. Skropić środek sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić i przełożyć do rondelka. Dodać  sok z pomarańczy / ewentualnie 2 łyżki wody/ i dusić na małym ogniu do miękkości, ale owoce  nie powinny  być rozgotowane. Dodać  przyprawy i odstawić do przestygnięcia. Jabłka połączyć

Zakamarki mojej kuchni
Kulebiak z rybą 113

Odcedzić od bulionu, wystudzić i drobno pokroić. Dodać ugotowany ryż. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania wody, a następnie dodać do ryby. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Kapusta włoska - duszona - dietetycznie 190

każdego drugiego dania. Składniki : 1/2 główki kapusty włoskiej 1 łyżeczka mąki sól, pieprz spora szczypta cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny Wykonanie: kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością wody i gotować niecałe 10 minut do miękkości łyżeczkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować kapustę posolić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grzanki z jarmużem 112

ciabaty3 ząbki czosnku, w plasterkach 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polaniasok z połowy cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprzkilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino) przygotowaniejarmuż gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć(...)piekarniku. Podczas gdy chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie, ale przypieczone. Dodać jarmuż i smażyć przez minutę. Wycisnąć sok z cytryny,doprawić solą i pieprzem. Na grzanki położyć jarmuż, ser, skropić oliwą z oliwek i natychmiast podawać. Smacznego

Stare Gary
Sernik śmietankowy z malinową pianką 182

minut.Poczatkowo sernik studzic w uchylonym piekarniku,nastepnie studzic na kratce.Zamrozone maliny umiescic w garnuszku z dwoma lyzkami cukru i sokiem z cytryny na malym ogniu.Powoli rozmrazac,nastepnie gotowac przez kilka minut.Dwa listki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie. Przetrzec maliny przez sitko.Ostudzic.Zelatyne rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody.Smietane kremowke ubic na sztywno.Dalej ubijajac dodac 4-5 lyzek przestudzonego musu malinowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami 164

 To już moje drugie połączenie gruszek z orzechami i serem pleśniowym ale teraz na ciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…Grilowana gruszka z serem

UgotujmyTo.pl
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I ROLADĄ KOZIĄ 209

plaster rolady koziej3 łyżki obranych pistacjiSKŁADNIKI NA DRESSING:3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z limonki (można zastąpić cytryną)0,5 łyżeczki brązowego cukruświeżo zmielony pieprzsólWYKONANIE:Rukolę umyj pod znimą wodą, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Rozłóż równo na dwa talerze. Umyte truskawki obierz z szypułek i przekrój na połówki lub ćwiartki. Poukładaj je na rukoli. Teraz posyp

Słodko-Słony Świat Ilony
Barszcz ukraiński 292

kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek  i szczyptę soli. Gotować do miękkości. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać zawartość patelni, pokrojone mięsko i sok z cytryny. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować!) Doprawić solą i pieprzem. Barszcz ukraiński podawać z kleksem śmietany i pampuszkami. Udekorować posiekaną natką

Oryginalny smak
ćwikła domowa... 160

Składniki: korzeń chrzanu 8 większe, buraki czerwone 1 kg/mniejsze, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki na ćwikłę są najlepsze małe, podłużne buraki - są bardziej słodkie i mocno czerwone buraki ugotować w łupinie do miękkości i potem je opłukać zimną wodą i zostawić do wystudzenia twarde korzenie chrzanu obrać i najlepiej "bez płaczu" utrzeć je na tarce do ziemniaków

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z pesto z rukoli 273

opakowania makaronu penne  2 garści rukoli 60 g orzeszków ziemnych  2 ząbki czosnku 80 ml oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka startego żółtego sera Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  Pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić wg uznania. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać z pesto

Pasja Smaku