opcjonalnie) listki świeżego oregano * PRZYGOTOWANIE Bób ugotuj do miękkości, ostudź i obierz ze skórek. Następnie wrzuć do kielicha blendera, wlej sok z cytryny oraz tahinę, dodaj ząbki czosnku i zacznij miksować. W razie potrzeby dolej trochę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę przypraw solą oraz za'atarem. Gotowy hummus rozsmaruj na talerzu, formując za pomocą łyżki miejsce na oliwę. Pastę polej
Food SquareNutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę
Słodko-Słony Świat Ilonymleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny Przygotowanie : Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty
zdrowa vege kuchniakolejną godzinę. W tym czasie jagody wrzucamy do garnka gotójąc je przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i gotujemy dalej do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żelatyne mieszamy zniewielką ilością chłodnej wody i dodajemy do jagód z cukrem, zdejmując garnek z palnika i intensywnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Garmek z jagodami
Miód i pieprzwystygnięcia. 5. Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki. Przygotowywanie kremu Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny, cukier puder oraz pokrojone w kostkę owoce. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką. Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz boków tortu
Kuchenne aromatycukru!) sok z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem. Na sam koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Przygotowaną masę podgrzać. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzącej wody. Gdy masa truskawkowa będzie gorąca to wlać rozpuszczoną żelatynę - wymieszać i już nie gotować. Przygotowaną masę przelać do foremki wyłożonej wcześniej folią
Ugotowaćpopieprz. Obsyp nasionami kopru włoskiego. Cytrynę pokrój w plastry. Włóż do wnętrza każdej ryby. Delikatnie ściśnij rybę od strony nacięcia, aby cytryna lekko puściła sok we wnętrzu. W dużej misce mieszaj sól wraz ze 100ml wody, do momentu gdy mieszanka zacznie wyglądać jak mokry śnieg (w razie potrzeby można dolać odrobinę wody). Blachę do pieczenia wyłóż warstwą 2 cm mieszanki
Moja Delicjazakupiłam w sklepie Piotr i Paweł), 4 łyżki śmietanki 30%, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany , pieprz cytrynowy ,cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek. *składniki na dwie duże porcje Sposób przygotowania: Wstaw wodę na makaron , w tym czasie umyj, obierz ze skóry( oczyść z ości jeśli są) łososia. Pokrój go w paseczki, a następnie
Cukier&PuderCarp baked in the rootsSkładniki.1 filet z karpia1 łyżeczka kminku rzymskiego1 chilli czerwone małe1 wiązka kolendry1 łyżeczka soli1 łyżka soku z cytryny5 łyżek oliwy z
Kulinarny karnet ChristopheraMasterChef'a w którym Donna Hay zaprezentowała swój pomysł na sernik.Migdałowy spód, niezwykle delikatna, aksamitna i puszysta masą serowa z dodatkiem świeżej ricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki:spód:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mielonych migdałów1/4 szklanki cukru pudru90 g schłodzonego masła masa(...)przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą, odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną mąkę z wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy masłem, a następnie wlewamy
Słodka Stronamin.Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.Pesto mieszamy z makaronem, dodajemy groszek cukrowy, krążki rolady, rukolę, posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i doprawiamy pieprzem.SmacznegoRada: w przepisie podana jest
Moniki SmakołykiSkładniki: 3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka woda umyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki posypać cukrem i wlać wodę wsypać przyprawę Prymatu do jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone
W Mojej Kuchni Lubięsztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 1 puszka fasolka biała, 2 sztuki ogórki kiszone, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sok z cytryny, 1 łyżka suszonej chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy matiasy wymoczyć 1x w zimnej wodzie przez godzinę i odlać na sito, aby obciekły z wody, pokroić je w 1 cm kawałki cebulę pokroić w cienkie pół plasterki, ogórki
W Mojej Kuchni LubięTradycyjny włoski lodowy deser, którego przygotowanie polega na zamrożeniu musu truskawkowego wymieszanego z szampanem. W wersji dla dzieci alkohol można zastąpić wodą. Składniki: 500 g truskawek szklanka cukru pudru 2 szklanki szampana sok z połowy cytryny Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z szampanem. Przelać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika na godzinę
wyzwania kuchenneoliwek sól morska świeżo mielony pieprz W miseczce roztrzepujemy śmietanę, żółtko, parmezan oraz sok z połowy i skórkę otartą z całej wyparzonej cytryny. Dodajemy szczyptę płatków chili oraz pieprzu. Solimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy
Poezja smakuWrzucić ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody. * wyjaśniam sprawę obkładania cebulą - po prostu usuwa ona ,, rybi" zapach - chciałam by pstrąg jak najbardziej przeszedł rozmarynem
Buniabaje w kuchniswoją marynowaną papryczką chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPost Kompot z rabarbaru pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojebiałej kiełbasy surowej 3 ząbki czosnku ziele angielskie 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku sok z połówki cytryny 2 łyżki octu 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki łyżka chrzanu tartego sól, pieprz Przygotowanie Kiełbasę i boczek zalewamy wodą (ok. 3-3,5 litra), dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zagotowujemy i gotujemy na wolnym gazie ok 10 min. Następnie
e-PrzepisyKulinarnemasła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu z białego wina Sos 2-3 fileciki anchois 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżeczka kaparów 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii (lub posiekanej świeżej) Do podania świeża francuska bagieta (bułka), najlepiej przypieczona nad tosterem Instrukcje Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy(...)łyżek octu i 1 płaskiej łyżeczki soli, zgodnie z naszymi poradami. Gotowe jajka osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Kapary i anchois drobno siekamy. Mieszamy dokładnie z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny oraz 1 płaską łyżeczką suszonej lub posiekanej szałwii. Na talerzach rozkładamy szpinak. Umieszczamy na nim grzyby z papryką, a na szczycie – jajka. Całość polewamy
Kulinarna Pokusapszennej 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: Dżem brzoskwiniowy Masa: 400 ml śmietanki kremowej 30% 300 g serka homogenizowanego naturalnego 3 -4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 4 czubate łyżeczki żelatyny Wierzch: 2 świeże brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie ciasta: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem, wsypujemy przesianą mąkę(...)wykładamy brzoskwiniowymi ślimaczkami. Masa: Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone-prosto z lodówki, Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, do uzyskania płynnej masy. Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodajemy serek miksujemy wlewając powoli ostudzoną ale płynną żelatynę, Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy
Wanilia i Kardamonkarpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minuty. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas(...)ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać małymi porcjami ostudzony budyń i utrzeć masę aż będzie gładka. Dodać kilka kropel soku z cytryny. Włożyć masę do lodówki aby stężała. Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka żelatyny 1,5 szkl wody Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretkę i dodatkowo żelatynę, żeby ładnie zastygła. Przelać w płaskie naczynie. Zastygniętą pokroić w kostkę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamałych porcji-8 trójkącików) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 1 duży pomidor mięso z kurczaka- my wybraliśmy ugotowane mięso z udka ponieważ jest znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego(...)kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać
KreatywnePinycebula łyżeczka listków tymianku czubata łyżka serka mascarpone 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz łyżka masła cytryna Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem tak by były całkiem zakryte. Moczymy 15 minut pod przykryciem a następnie gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy z wody i drobniutko kroimy, wodę zachowujemy. Drobno kroimy obraną cebule i czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek(...)Dodajemy grzyby i smażymy aż miejscami się zrumienią. Solimy i pierzymy. Zalewamy wodą z moczenia (wlewamy tyle by grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 0,5 kg cukru 1 i 1/2 l przegotowanej wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 l spirytusu 95 % 100 ml koniaku lub brandy skórka otarta z 2 cytryn 1 laska wanilii 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania : Ś liwki dokładnie opłucz, osusz, przekrój na połówki, wydryluj. Wsyp do czystego, dużego słoja(...)nadać trunkowi lekkiej goryczki. Wlej spirytus, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedź nalewkę , śliwki i pestki wyrzuć. Wodę zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym, otartą skórką cytrynową i laską wanilii przekrojoną na połowę wzdłuż. Mieszaj, aż powstanie gęsty syrop. Przefiltruj przez gęstą gazę , ostudź.Wystudzony syrop wlej do spirytusu
Przepisy i porady kulinarnejadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo),10 suszonych śliwek,150 ml porto,sól, czarny pieprz i sok z cytryny do smaku,2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),1 łyżeczka posiekanego tymianku lub szczypta suszonego. Przygotowanie:Śliwki namoczyć w letniej wodzie (15 minut), pokroić.Figi pokroić na ósemki, cebulę w pióra, kasztany na małe kawałki.Na maśle zeszklić cebulę
SzczyptaSmaQmąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sos 150g ricotty 150g śmietany 12 % 2 łyżki tartego parmezanu sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżego tymianku(...)mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie oprószamy ją mąką, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Ricottę, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane zioła, oliwę
DefinicjaSmakulubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion. Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju sok z cytryny do smaku Buraki wyszorować, osuszyć, ułożyć na blasze(...)krótko przesmażyć. Dołożyć buraki i jabłka. Wszystko razem poddusić, a następnie podlać wodą. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem i z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu. Zapewne zauważyliście na bocznym pasku banerek
Codzienna kuchnia niecodziennanerkowca 300 g makaronu spaghetti (np. Barilla) W 3 litrowym garnku zagotować lekko osoloną wodę, włożyć makaron, gotować według przepisu na opakowaniu (al dente). Do blendera włożyć listki bazylii bez łodyg, obrany i przekrojony na mniejsze kawałki czosnek. sok z cytryny, sól, część oliwy, blendować stopniowo dorzucając orzeszki. W trakcie dolewać pozostałą oliwę, w zależności od gęstości, konsystencja
Kuchcik gotujeJajka barwimy wkładając je do gotujących wywarów z naturalnym barwnikiem i gotujemy do momentu zabarwienia. Możemy uzyskać następujące kolory: Biały – ugotowane na twardo jajka wkładamy na krótko do wody z dodatkiem octu; Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe; Złoty - łupiny orzecha włoskiego(...)kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa; Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny; Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy kolor czerwony); Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny
Smiling Shrimp