cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:137/266)

Placuszki z cukinii i mąki gryczanej 170

gryczanej (można zastąpić pszenną) ząbek czosnku sól i pieprz olej do smażenia jogurt naturalny plastry wędzonego łososia sok z 1/2 cytryny Oczyszczoną cukinie ścieramy na grubej tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odciskamy z wody, dodajemy mąkę, czosnek, żółtko i ubite białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i smażymy do zarumienienia. Gotowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 184

mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami, suszonymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż do blendera(...)zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry.  W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa i podduś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem lub wodą i gotuj kolejne 15 minut.  Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, starty imbir oraz skórkę cytrynową i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw do smaku solą

Roślinna - blog wegański
Sałatka tabbouleh 141

dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje. Wykonianie:1 szklankę kaszy bulgur zalewamy 2,5 szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała.Do kaszy dodajemy ziarna granatu, na to wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mieszamy wszystko.  Dodajemy posiekaną cebulkę i awokado na koniec dodajemy posiekane liście pietruszki i mięte. Delikatnie mieszamy

Kulinarna rozmowa
Makaron z boczkiem i cukinią 213

makaronu rurki300g wędzonego boczku500g cukinii300ml śmietany 36%3 ząbki czosnku1-2 filiżanki rozmrożonego groszkuskórka z 1 cytrynyparmezan do posypaniasól, pieprz, zioła prowansalskiegarść posiekanej pietruszki/koperku -opcjonalnie1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.2. W trakcie jak makaron się gotuje, kroimy w małą kostkę boczek, podsmażamy go na patelni aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy obrany i przeciśnięty przez(...)czosnek się nie przypalił. Dodajemy opłukaną, osuszoną i pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię. Smażymy aż cukinia zmięknie (około 5-7 minut).3. Dodajemy rozmrożony groszek, skórkę otartą z 1 cytryny, posiekane zioła i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dolewamy od razu śmietanę i mieszamy podkręcając gaz, żeby śmietana zaczęła się gotować i jak wystarczająco zgęstnieje odstawiamy z palnika

UgotujmyTo.pl
Łaciaty torcik z kaszy manny 547

mleka 1 szk kaszy manny 1 szk cukru pudru 250 g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao Góra 2 szt galaretka truskawkowa truskawki Przygotowanie: W 700 ml przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać rozpuszczone letnie masło i zagnieść.Masę wyłożyć(...)miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać esencję waniliową.Do masła dodawać po łyżce zimną kaszę mannę i cały czas ucierać.Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.Odłożyć 1/4 masy dodać kakao i wymieszać.Połowę białej masy wyłożyć na spód z herbatników , nałożyć kulki z ciemnej masy i wyłożyć resztę białej masy.Wyrównać powierzchnię.Ułożyć

Ala piecze i gotuje
Sałatka z piersi kurczaka z parowaru z ananasem 439

jeszcze kukurydze.Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 puszka ananasów w plastrach1 cebula sok z 1/2 cytryny  3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardyPrzyprawy : pieprz czarnyPierś z kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wstawiamy na tacce z folii aluminiowej do parowaru i włączamy na 20 minut. Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem(...)pieprzem. Dodajemy 3 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Majonezu można mniej, ja lubię jak jest go dużo :) Jak wszystko jest wymieszane polewamy sokiem z połowy cytryny i pod przykryciem wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień :) Ale oczywiście czasami ciężko nie jeść od razu ;)    Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz

Parowar Faceta
cytrynowe gałganki 180

curd): 2 jajka  2 żółtka łyżka masła 150 g cukru sok i skórka otarta z 2 dużych cytryn na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku żółte wiórki kokosowe Ciasto: Masło i wodę zagotować. Wsypać mąkę i miksować na małym ogniu przez kilka minut aż masa będzie żółta i jednolita. Wystudzić. Następnie(...)wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem.  Krem cytrynowy: Jajka, żółtka i cukier wymieszać w rondelku o grubym dnie i ustawić na małym ogniu, dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Gotować powoli cały czas mieszając aż zgęstnieje jak budyń. Wystudzić.  Do szprycy z końcówką do nadziewania nałożyć krem budyniowy i nadziać ptysie do połowy. Następnie do pełna nadziać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda 196

być rzadki) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki wody sól i pieprz (najlepiej biały),   ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy ewentualnie koperek do dekoracji   ewentualnie kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie  Rosół (lub bulion wołowy lub wywar warzywny) połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dokładnie wymieszać(...)nstępnie podgrzać, uważając aby śmietana się nie zważyła. Dodać chrzan, cukier, sól i pieprz i dalej podgrzewać, od czasu do czasu mieszając.  Mąkę rozrabić z wodą i bardzo powoli dodać do sosu dla uzyskania pożądanej gęstości. Podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje i będzie gorący. Podawać na ciepło. ******************************** ******************************** Składniki - wariant drugi 200 g gęstej śmietany minimum

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 211

żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia  sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz  Przygotowanie :  Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde

Kuchnia Ellie
Wiosenna sałatka z awokado 371

sernikowego (użyłam Wieluń),  sól morska z pieprzem,  2 łyżki oleju rzepakowego,  2 łyżki soku z cytryny.  WykonanieSałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Fasolę opłukać zimną wodą, odcedzić i ułożyć na sałacie. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki. Ogórka obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki, zwinąć

Z miłości do słodkości
Banany w migdałowym krokancie 158

200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta z cytryny          Krokant migdałowy – składniki:   - 100 g posiekanych płatków migdałowych- 30 g masła- 110 g cukru (kryształ)- esencja migdałowa        Zacznijmy od krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę(...)mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia, że śmietanka nie podchodzi wodą – skorzystałam z rady z jednego  z programów Ewy Wachowicz),  1 łyżeczkę cukru pudru, otartą skórkę z cytryny. Najlepiej wybierać banany o prostym kształcie. Przygotowałam według przepisu autorki („banany pociąć na 3-4 równe części, z jednej strony zrobić delikatne

mojewypiekiinietylko
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 293

SPITZKOHL (Brassica oleracea) to rodzaj bialej kapusty.Najprawdopodobniej pochodzi z Chin.Jest najwczesniejsza odmiana ze wszystkich kapustnych (nazywana jest rowniez Sommerkohl).Mozemy sie delektowac jej smakiem juz w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak idealny 193

smak uzyskamy marynując je na dzień lub dwa. Więc po koleji:Przygotowanie: Kurczaka myję w chłodnej wodzie, wkładam do pojemnika do pieczenia i przyprawiam. Na dno pojemnika wrzucam pokrojony czosnek i cebulę. Mięso polewam octem jabłkowym. Ocet łatwo przygotować według przepisu link.  Cytryny używam gdy nie mam domowego octu. Na koniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła.Marynowanie

prawdziwe jedzenie
Młoda kapusta 629

kapusta lub dwie małe pęczek koperku 3 listki laurowe 4 ziela angielskie sól. pieprz, maggi sok z cytryny lub kwasek cytrynowy  Kapustę obrać z wszystkich nieładnych liści, przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Przełożyć do garnka i dolać trochę wody, aby się nie przypaliła ( nie za dużo, ponieważ kapusta puści swoje soki). Dodać ziele angielskie, listki laurowe

talerz przyjemności
Kotlety ziemniaczane + buraczki 287

dłonie w wodzie. Każdy kotlet od razu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy(...)samo. Do cebulki dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jabłka i całość podlewamy ok. 1/3 szklanki wody. Dusimy do momentu, kiedy jabłka zaczynają tracić kształt i powoli zmieniają kolor. Wtedy dodajemy buraczki. Doprawiamy solą i cukrem oraz sokiem z cytryny. Chwilę podsmażamy i gotowe. Ilość cukru i soku z cytryny zależy od tego, jakie mamy jabłka. Jeśli kwaśne

Ratunku obiad