cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:137/266)

KREMOWA ZUPA Z CYKORII 143

kostkę. Obierz i posiekaj szalotkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cykorię, szalotkę, pokrojonego drobno ziemniaka i tymianek. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Smaż przez około 5 minut, mieszając. . Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę drobiową. Kiedy cykoria się przyrumieni, dodaj bulion*, i duś na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka flamandzka 246

duża pomarańcza 1 duży grejpfrut pieprz (np. pikantny grubo mielony) sól sos 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Kalafiora i brokuła pokroić na mniejsze różyczki, umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie (osobno różyczki z kalafiora i brokuła). Po ugotowaniu warzywa powinny być lekko chrupiące. Warzywa przelać zimną wodą i odsączyć. Pomarańczę i grejpfruta pozbawić

Ugotować
SAŁATKA Z BOBEM I TUŃCZYKIEM 176

pół szklanki oliwy z oliwek 3-5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon sok z połowy cytryny sól, czarny pieprz starty ząbek czosnku (opcjonalnie)   Bób umyłam  i  zalałam zimną wodą. Gotowałam w osolonej wodzie do miękkości. Można dodać świeżego koperku, który doda mu smaku. Odstawiłam go do ostygnięcia. Kolejno do miski wkładałam: porwane

potrawyregionalne
Młoda kapusta z koperkiem 209

listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 gałązka koperku 1 płaska łyżka smalcu Do smaku; sól pieprz cukier ocet spirytusowy lub sok z cytryny 2 łyżki pokrojonego koperku Przygotowanie: Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać gałązkę koperku, listki laurowe, ziele angielskie, smalec i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy około 5 minut i przelewamy na sitko by odsączyć

Ala piecze i gotuje
zupa szparagowa 164

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. W metalowej lub szklanej misce, przy pomocy miksera utrzeć żółtka z solą, pieprzem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Całość najbezpieczniej zagotować jest na parze (W garnku zagotować wodę. Ma on mieć taką wielkość, by postawiona na nim miska nie dotykała dna garnka, ale spierała się na nim.). Masło rozpuścić. Do ubitych

zabawa smakiem
Rollsy cukiniowe 207

warzyw. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy. Marchewkę i drugą cukinię kroimy w słupki. Marchewkę zalewamy wymieszanym miodem z sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Następnie dusimy, podlewając ją od czasu do czasu wodą. Marchewka powinna być lekko miękka, ale jeszcze chrupka. Zbyt miękka nie będzie się trzymała w rollsie. Oczywiście jeśli chcecie można jej nie dusić

Czerwona Porzeczka
Tort mazurkowy migdałowo-kawowy, ze śmietankowo-czekoladowym kremem i kawową galaretką 209

łyżki drobno zmielonej kawy 50 g cukru 5 g cukru waniliowego 85 g margaryny/masła 1 żółtko szczypta soli odrobina soku z cytryny Krem śmietankowy: 250 g śmietany 30 % 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 100 g czekolady deserowej 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody Kawowa galaretka

KreatywnePiny
Herbata imbiorowa 133

jest bardzo przydatna podczas dni diety, czy w czasie egzaminów. A oto i przepis: Składniki: szklanka wrzątku 3 plasterki obranego imbiru 2 plasterki cytryny 0,5 łyżeczki miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do szklanki, zalać wrzącą wodą, wymieszać. Zaparzać około 2-5 minut pod przykryciem. Smacznego

KreatywnePiny
Rodzaje wód butelkowanych 225

bardziej mylnego, tego rodzaju napoje są zapchane cukrem, sztucznymi aromatami, substancjami konserwującymi. Butelka takiej wody może mieć nawet 400 kcal. Dla porównania zwykła woda ma...0 kcal. Jest różnica? Zamiast tego lepiej wrzucić do środka kawałek cytryny i odrobinę miodu. Ile pić dziennie? Odpowiedź brzmi: to zależy. Jest mnóstwo czynników wpływających na zapotrzebowanie, jest to sprawa bardzo indywidualna. Przyjmuje się

Powiedz dietom nie
Najprostszy krem z dyni (z garam masala) 213

centymetr ponad nie. Gotujemy 20-30minut, aż dynia i marchewka zmiękną. Następnie całość miksujemy blenderem ręcznym. Na koniec dodajemy śmietanę i cytrynę do smaku oraz solimy. Jeśli zupa jest za gęsta uzupełniamy bulionem lub wodą i ponownie gotujemy ok. 2 minuty.Opcjonalnie dekorujemy kleksem śmietany, pieprzem i świeżą kolendrą

W kuchni wieczorem
Mrożona herbata 160

W sam raz na upalne dni :)Składniki:1 litr wrzącej wody4-5 saszetek czarnej herbaty2 łyżki miodukostki lodudodatkowo: plasterki cytryny lub pomarańczy, świeża miętaSposób wykonania:1

Kuchnia domowa Ani
Śledzie korzenne 455

mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówpieprzPrzygotowanie:Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki.W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele

Oryginalny smak
Figi w sosie karmelowym. 149

Składniki: 2 świeże figi 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 kawałeczek kory cynamonu 1 plasterek świeżego imbiru 1 goździk 2 łyżki wody garść malin 2 gałki lodów Wykonanie: Figi opłukać i naciąć na krzyż. Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu. Włożyć figi, oblać sosem

Kulinarny karnet Christophera
Figa z makiem i łazankami 168

Figa with poppy seeds and noodles Składniki. 2 figi 3 łyżki maku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka rodzynek skórka cytrynowa 2 garście łazanek Wykonanie. Mak zalać wrzącą wodą i pogotować na małym ogniu przynajmniej 30min. Osączyć i utrzeć lub nie. Masło stopić w rondelku, dodać miód, sok cytrynowy, rodzynki i otartą skórkę

Kulinarny karnet Christophera
Udka pieczone 203

Smaku.. podudzia z kurczaka sok z cytryny sól i pieprz przyprawa rosołowa przyprawa udko pieczone Udka z kurczaka umyc , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym ,podlać niewielką ilością wody i piec w temperaturze 200°C przez około 1,5 godziny [ w miedzy czasie obracać udka

Moje domowe kucharzenie
Falafele z ciecierzycy i bobu 237

łyżeczki sezamu białego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżeczki oleju sezamowego garść liści mięty sól pieprz sok z 1/3 cytryny Do podania: 6-8 pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek(...)wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy je mące besan (mąka z ciecierzycy). Sos: na suchej patelni prażymy sezam. W moździerzu ucieramy sezam, dolewamy oliwę i olej sezamowy – ucieramy na gładką masę. W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek

OstryKęs
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 164

nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej rzepakowy -mleko -skórka z cytryny Udka nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię z możliwością wstawienia do piekarnika rozgrzewamy, dodajemy masło i olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i cebulę, i po chwili udka skórką do dołu. Smażymy(...)bazy z pieczonego mięsa dodajemy śmietankę i kilka kleksów gorgonzoli. Łączymy mieszając na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy na puree z łyżką masła, trzema łyżkami mleka oraz łyżeczką startej skórki z cytryny

BaRepas
Fioletowe serce na talerzu 282

Z sercem na dłoni...Znacie do powiedzenie z dzieciństwa? Ja bardzo dobrze je pamiętam, choć nie potrafię sobie przypomnieć, gdzie je usłyszałam po raz pierwszy. Chyba

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 163

cynamonu 1 szczypta soli Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)   Na lukier królewski: 1 białko jajka 175 g cukru pudru ½ cytryny   Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu. Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ugotuj na parze przez około 20 minut, do zupełnej miękkości. Rozgnieć widelcem(...)piekarniku przez 5 minut i wyjmij z formy. W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową, dodaj cukier puder, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny, ubijaj do uzyskania jednolitego kremu. Wlej lukier na ciasto. Rozprowadź go za pomocą małej szpatułki (lub łyżki stołowej). Pozostaw do ostygnięcia, po czym wstaw na co najmniej dwie godziny do lodówki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 232

małego naczynia i zalej wrzątkiem. Poczekaj chwilę, aż zmiękną, odcedź, pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów przelej na patelnię, rozgrzej, dodaj pieczarki. Duś do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Pieczarki dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj wszystkie przyprawy oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Zmiksuj składniki. Najłatwiej zrobić to za pomocą ręcznego blendera. Z kolei płatki owsiane(...)wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź, polej zimną wodą. Obierz za skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski buraczkami. Dodaj ocet lub sok z cytryny, syrop klonowy, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do „przegryzienia się”. Smacznego

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania