cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:128/266)

Barszczyk z botwinki 125

garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim buraczki i łodyżki. • Dolać 1,5 litra gorącej wody, dodać bulion wegetariański, sól i pieprz do smaku. • Gotować do miękkości buraczków. Zakwasić sokiem z cytryny. • Podawać z gotowanym jajkiem i pokruszoną fetą

To co kocham
Filety z kurczaka na szpinaku 124

kurczaka 50 dag mrożonego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki rosołu 1 szklanka kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 łyżka mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta tartej gałki muszkatołowej sól i pieprz przepis Szpinak rozmrażamy . Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę całość wrzucamy do garnka i szklimy(...)szklanki rosołu, dodajemy kwaśną śmietanę i gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Zagęszczamy sos 1 łyżką mąki zmieszaną z odrobiną zimnej wody i wywarem, całość mieszamy, chwilę gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny . Filety z kurczaka układamy na szpinaku, polewamy odrobiną sosu

Smakowite Dania
Curry z dynią, kurczakiem, ciecierzycą i szpinakiem z cynamonowym ryżem 178

łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonej pusty curry sok z 1/2 cytryny lub limonki łyżka miodu 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu Cebula dymka do podania lub kolendra(...)passatę pomidorową i dusimy całość kilka minut. Dodajemy bulion oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Dusimy kilka kolejnych minut na wysokiej temperaturze aby część płynu odparowało. Przed końcem gotowania dodajemy umyty szpinak. Ryż gotujemy w szklance wody z dodatkiem cynamonu, anyżu i 1/3 łyżeczki soli na sypko, około 20 minut. Curry podajemy z ryżem posypane

Mango Papaja
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 173

ząbki czosnku - obrane, lekko zgniecione 1 liść laurowy 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 2 łyżki soku z cytryny sól 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: 1. Suszone grzyby moczymy przez noc w wodzie - ok. 2 szklanki wody na garstkę grzybów. Następnego dnia gotować je przez ok. 20 minut i odcedzić. Grzyby można wykorzystać do farszu na pierogi(...)pieprz. 4. Dodajemy starte buraki i czosnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty i zdejmujemy z gazu.  5. Dodajemy sok z cytryny, majeranek, doprawiamy solą i cukrem do smaku. 6. Mieszamy i najlepiej odstawiamy przynajmniej na kilka godzin, aby barszcz nabrał bardziej głębokiego smaku i aromatu. 7. Na koniec można dodać łyżeczkę

Kulinarne Inspiracje
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 211

godziny.W rondelku rozgrzać olej,wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól i pieprz , paprykę.Wymieszać i dusić kilka minut.Dodać przecier pomidorowy i cukier,lekko skropić wodą i zamieszać ,zdjąc z ognia.Wymoczone filety osuszyć i pokroić na pół , ułożyć na półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 199

garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia),6 suszonych pomidorów z oleju,łyżka kaparów,2 łyżki oliwek,sok i skórka otarta z cytryny,250 g pomidorków koktajlowych,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie.Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie

SzczyptaSmaQ
Czas wrócić. CYTRYNY W RUMIE. 175

blogowania czas powrócić do normalności, szarości.Przytłaczająca cisza w mieszkaniu zbyt ciasnym i głuchym.Nieznośne tykanie zegara na ścianie, szum wody w kranie i "gadanie" lodówki.Siedzę z laptopem na kolanach, myśląc o całym swoim życiu.Popijam herbatę z cytrynami w rumie. I wspominam te wszystkie nowo poznane twarze. CYTRYNY W RUMIE /gdzieś podpatrzony, już nie pamiętam gdzie

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 166

oleju + olej do smazeniaSkladniki na farsz dyniowy:300 g puree z dynii2 lyzki miodu1 lyzeczka anyzku skorka starta z 1 cytryny garstka ciasteczek amarettiWykonanie:Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic przynajmniej na 1 godzine.Zamiennie zamiast mleka z woda mineralna mozna uzyc 2 szklanek kefiru lub kwasnego mleka.. Dynie hokkaido wypestkowac,usunac miazsz i pokroic w 2 cm plastry.Ulozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony 221

fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majeranku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana  szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać(...)łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw to należy zrezygnować z soku z cytryny lub octu, gdyż kwaśny smak będzie ze szczawiu. Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje.  Na koniec dodać imbir i sól do smaku.  Śmietanę proponuję dodawać do barszczu już w talerzu, tyle

Kuchcik gotuje
Kokosowo-cytrynowe ciasto na zimno (sernik) 144

łyżki kremu kokosowego Opcjonalnie do dekoracji:  1-2 małe batoniki Bounty  wiórki kokosowe starta skórka z cytryny     Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami namaczanymi (lekko) w mleczku kokosowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ciastka delikatnie posmarować kremem kokosowym. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem

Di gotuje
Sos pieczarkowy 160

składzie nie zawierają chemii. Poniższy sos pieczarkowy jest dosyć gęsty (zawsze możecie dolać trochę więcej wody) i bardzo aromatyczny. Składniki na 2 porcje: 200 g pieczarek 1 cebula pół pęczka świeżej pietruszki 100 ml śmietany 30% 1 czubata łyżeczka mąki pszennej odrobina soku z cytryny sól, pieprz olej    Pieczarki umyć i pociąć w słupki. Cebulę obrać i pokroić(...)pieczarki. Wlać 1 szklankę wody i dusić na średnim ogniu. Gdy pieczarki będą już miękkie - sos przyprawić solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną. Dolać 2-3 łyżki sosu (sam wywar) i połączyć. Przygotowaną masę wlać do sosu, dodać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić oraz skropić odrobiną soku z cytryny

Ugotować
70. Słodka zupa rybna z rodzynkami 183

karpia 1 marchew,  1/4 selera, 1  pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę  włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość zależy

Jadło i czytadło
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką 268

skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Prażyć, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do brzoskwiń. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony biszkopt (można go nasączyć herbatą z cytryną). Powierzchnię wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia. Jeżyny wrzucić do garnuszka z cukrem i smażyć, aż puszczą dużo soku. Zmiksować

https:KKuchniaMniam
Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi i suszonymi pomidorami 245

łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę i cukier i wszystko mieszamy. Nie dosypujemy soli, bo składniki są wystarczająco słone

Zakręcony Widelec
Grecki rosół z cytryną 178

dodania więcej smaku i koloru można zetrzeć ciut skórki; wybierzcie najlepiej niewoskowanie cytryny bio) – oliwę z oliwek (ok 2 łyżki) – 1 filiżankę ryżu – 1 jajko – sól, pieprz do smaku – 1 cebulę A teraz dziecinnie proste przygotowanie. Ugotujcie kurczaka w lekko osolonej wodzie. Po około 10 minutach wyjmijcie go, lekko przestudźcie i pokrójcie wzdłuż włókien(...)cebulę a po ok 5-10 minutach filiżankę ryżu (dobrze go przed dodaniem do zupy trochę przepłukać po zimną wodą). Gdy ryż się ugotuje zdejmujemy zupę z ognia. Do kubka lub filiżanki wbijamy jajko i dodajemy sok z całej cytryny i dobrze mieszamy. Dodajemy powoli do zupy (ok 1/2) a potem resztę – oczywiście cały czas mieszamy. Podajemy gorące posypane

Szybko Tanio Smacznie
Makaron z cukinią i cytryną inspirowany przepisem Gino D'Acampo 209

cukinia średniej wielkości, starta na tarce o grubych oczkach 3 łyżki oliwy szczypta płatków chilli skórka starta z 1/2 cytryny 120g spaghetti 2 łyżki świeżo startego parmezanu sól Wykonanie:Startą cukinię ułożyć na czystej ściereczce i odcisnąć z nadmiaru wody. Ma dużej patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić cukinię i podsmażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu

Gorący kąsek

Proponowane wyszukiwania