lniane- 3 łyżki (można pominąć)* oliwa* przyprawy: majeranek, cząber, sól, pieprzDip:* jogurt naturalny- 4 łyżki* majonez- 2 łyżki* czosnek- 2 ząbki* koperek* sok z cytryny- 1 łyżka* sól i pieprzFasolę (jeżeli z puszki to odcedzamy wodę) miksujemy blenderem na gładką masę.Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, a w międzyczasie ścieramy na tarce cukinię i marchewkę.Wszystkie
Kraina Miodem Płynącastrony).Na grubej tarce czworobocznej zetrzyj drobno ogórka.Posyp go sporą szczyptą soli, po czym porządnie wyciśnij i ugnieć czystymi rękami, żeby odcisnąć wodę .Przełóż ogórka do miski i dolej jogurtu i sok z 1/2 cytryny, dopraw szczyptą pieprzu, wsyp drobno posiekaną miętę i wymieszaj całość.Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno
Kredowe Menudowolnej rybysok z cytrynyprzyprawa do ryb40 dkg obranych i ugotowanych ziemniaków2 jajka1 cebulaszczypiorekpieprz, sól, wegetaFilety rybne pokroić na kawałki , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka , cebulę i przyprawy.Wymieszać.Zamontować prostokątną końcówkę do kopytkomanii
Moje domowe kucharzeniesztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach wody do smaku doprawić vegetą i maggi ostudzone mięsa obrać z kości i pokroić, ze szpondra tylko chude mięso pokroić, marchewkę też pokroić w kostkę papryczkę
W Mojej Kuchni Lubięmałym ogniu i wyjąć na talerz na łyżce masła podsmażyć posiekany pęczek koperku i dać go do wywaru doprawić cukrem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, papryką ostrą śmietanę wymieszać z mąką i ciut wodą i mieszając zagęścić sos - pulpety włożyć do sosu podawać z ziemniakami, ryżem kaszą...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcebula drobno pokrojona 2 ząbki czosnku rozgniecione 1 łyżeczka garammasala 1 łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych 2 i 1/2 szk wody 1 jajko 3 łyżki stołowe mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki stołowe oleju Sól pieprz Zielona sałata i zioła do podania
Apetyczna babeczkamała pierś z kurczaka 5 plastrów ananasa z puszki 100 g żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż płuczemy na sitku zimna wodą a następnie gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy
Kulinarne przygody GatityWymieszaj marchewkę z żółtkiem jaja przepiórczego i łyżką oliwy. Zmiksuj składniki i wsmaruj miksturę w twarz. Po 20 minutach zmyj resztki letnią wodą. Maseczka rozświetlająca: Surówka młodości to utarta marchew z łyżeczką soku z cytryny i odrobiną oliwy. Taka marchewkowa maseczka sprawi, że będziesz miała promienną cerę w pięknym odcieniu
NaKońcuJęzykaząbka czosnku 2 świeże liście mięty 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 70g twardego koziego sera 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie:Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce
Gorący kąsekwarzyw * makaron pełnoziarnisty * sól, pieprz , zioła prowansalskie * łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie : Kurczaka zamarynować w oliwie, ziołach i soku z cytryny. Makaron ugotować. Na rozgrzanej patelni przesmaży kurczaka, dodać warzywa i trochę wody. Dusić do miękkości. Całość wymieszać z makaronem
Magiczne Życie Martyjabłka 2 białka 3-4 łyżki cukru 2 łyżki dżemu z limonki lub moreli winogrona, maliny do przybrania sok z cytryny Wykonanie. Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Włożyć do rondelka, wlać łyżkę wody, dodać 2 łyżki cukru i dusić ,aż jabłka będą się rozpadać. Gorące zmiksować i wymieszać z dżemem z limonki lub moreli
Kulinarny karnet Christopherachorizo. Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste, bo to przecież smażone pierogi. Myślę, że Wam zasmakują :)Uwagi do przepisu:Truchas w oryginale przygotowuje się jako duże pierogi, dlatego do ich wycinania(...)pudru1/2 łyżeczki mielonego cynamonuskórka otarta z jednej cytrynyopcjonalnie: mały kieliszek anyżówkiolej do smażeniacukier puder do posypania gotowych pierożkówPrzygotowanie:Przygotuj ciasto. W średnim garnku rozpuść masło lub smalec, następnie dolej wody i gotuj chwilkę. Zdejmij garnek z ognia, dosyp sól i mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie zagniataj, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Ja robiłam to wewnątrz garnka, dzięki temu miałam
Chilli Czosnek i Oliwapierś z kurczaka młode niewielkie warzywa: 1 seler 1 marchewka 1 pietruszka 2-3 buraczki sól i sok z cytryny do smaku Obierz warzywa. Zetrzyj w łezkę buraczki. Pozostałe pokrój w plasterki. Zalej warzywa wodą (ok 3 szklanek) i lekko posól. Gotuj warzywa około 10 minut. Gdy będą miękkie dodaj pierś z kurczaka przekrojoną na dwie części(...)zależności od wielkości. Przekrój by sprawdzić czy nie jest surowa. Ugotowaną pierś wyjmij z zupy. Dodaj starte buraczki, ugotuj do miękkości. Zmiksuj zupę. Dopraw do smaku odrobiną soku z cytryny, Pierś z kurczaka pokrój w cieniutkie paseczki jak makaron. Podawaj zupę z kurczakiem
Gotuj Sam!wina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki kroimy
Mania Gotowaniaszklanka namoczonego łubinu (żółty wąsko listny ) 2 szklanki mąki pszennej 3 szklanki mleka łubinowego 2 jajka 1 żółtko 1 szklanka mąki łubinowej 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli farsz 25 dag czerwonej fasoli 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka 20 dag zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki(...)oliwek 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% pęczek kolendry sól i pieprz biały Wykonanie: Namoczony łubin miksujemy z 3 szklankami wody. Miksując dodajemy 2 jajka, żółtko, mąkę pszenną, mąkę łubinową oraz olej. Na koniec miksowania przyprawiamy solą oraz sokiem z cytryny. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. Gotujemy fasolę czerwoną. odcedzamy następnie zmiksować.W osobnym naczyniu gotujemy fasolę szparagową
kgwjanczewo