białko 1/2 łyżeczki pikantnej musztardy sok z 1 cytryny skórka z 1/2 cytryny 125 ml oleju rzepakowego sól, pieprz i cukier do smaku Jajka w koszulce: 2 duże jajka 3 łyżki octu sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli(...)łyżeczkę cukru, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy szparagi i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, aby przerwać proces gotowania. Odsączamy na ręczniku papierowym, odstawiamy na bok. 2. Białko ubijamy z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą
My Culinary ArtPotrawa wolna od glutenu.Ilosc porcji: 2 Składniki:3 filety śledziowe a'la matjas½ szklanki suszonych śliwek2 łyżki oleju rzepakowegoŁyżeczka soku z cytryny½ łyżeczki cukruCzerwona cebulaŚwieżo mielony pieprzŚledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy
Kolizje Smakówpiankowy. Posypanie wierzchu warstwą dobrego kakao ,potęguje jego smakową i optyczną magię. Składniki. 4 jajka 15 dag cukru 1 łyżka gorącej wody 125 g masła 70 g mąki 45 g kakao 500ml mleka 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól Przygotować 22cm tortownicę wyłożoną folią, chodzi o uszczelnienie. Dno posmarować masłem i posypać kakao. Masło roztopić i lekko ostudzić, ma być
Kulinarny karnet Christopheraoliwek 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego (domowego lub z ekologicznej kostki) 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego) szczypta szafranu sól morska i świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paski (nie za długie). Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwo było zdjąć(...)średniego – dusimy przez 13 minut. Kiedy ryż będzie „prawie” miękki, odstawiamy z ognia i przykrywamy ścierką zmoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą na 5 minut. Podajemy na talerzu z kawałkiem cytryny, którą skropimy danie. Danie można ozdobić natką pietruszki lub kolendry. Post Ryż z kurczakiem po hiszpańsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusera żółtego • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku • sok z 1 cytryny • olej do smarowania foremek • sałata, koper do dekoracji Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. • 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. • Szpinak(...)grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu łososia zdjąć skórę. Filet pokroić na cienkie plastry. • Łososia wymieszać z solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. • Formę na 12 muffinek wysmarować olejem.U mnie foremki o wysokości 6 cm i szerokości na górze 5 cm. • Boki i dno foremek wyłożyć plastrami łososia
To co kochamcytryny1 łyżka oleju lub oliwy z oliweksól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy w kostkę, obsmażamy chwilę na oleju, posypujemy kolorowym pieprzem. Studzimy.Ogórka i łososia kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny
Moje Kuchenne Rewelacjeświeżego, podejrzewam że będzie potrzebne do tego 6 cytryn) *500 g sojowego mleka w proszku- tylko i wyłącznie mleko sojowe się do tego nadaję, gdyż ma największą ilość białka, a twarożek to nic innego jak ścięte białko *(to na zdjęciu udało mi się kupić na allegro za 12 zł) *litr gorącej wody(...)potrzebne też będą: garnek, sitko, miska, gaza bawełniana i 12 h oczekiwania! przygotowanie serka: Zagotować wodę w czajniku i w gorącej wodzie rozpuścić mleko w proszku. Zagotować mleko do wrzenia. Zdjąć z ognia i wlać cały sok z cytryny na raz, przemieszać. Natychmiast zacznie się ścinać białko, tworząc maleńkie grudki.Po około 15 minutach znowu przemieszać „ser”. Odczekać jeszcze
greenscarfjajka – oddzielam białka i żółtka300 g serka kremowego300 g łososia wędzonegook. pół szklanki mąki3-4 ząbki czosnkusól, pieprz, cytryna, oliwa2-3 łyżki chrzanu – opcjonalnie Szpinak po rozmrożeniu i odciśnięciu nadmiaru wody podsmażam na odrobinie oliwy, do której dodałam wcześniej zmiażdżony czosnek.Doprawiam solą i pieprzem. Po całkowitym wystygnięciu dodaję do szpinaku 4 zółtka i mieszam mikserem dodając(...)temperaturze ok. 180 stopni.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szpinakowe smaruję serkiem zmieszanym z 2-3 łyżkami chrzanu.Na wierzch wykładam łososia, którego skrapiam sokiem z cytryny i świeżym zmielonym pieprzem.Całość roluję, zawijam w folię i wkładam na kilka godzin do lodówki. Podaję z cząstkami cytryny do skrapiana.A oto inna rolada – upieczona na większej blaszce (30x40cm):Smacznego Post Rolada szpinakowa
UgotujmyTo.plłyżek makaron cytrynowy 200 g(jak go zrobić klik)świeży tymianek 3 gałazkirozmaryn 1 gałązkę skórka z otartej cytryny ( do wyostrzenia smaku)świeżo zmielony pieprz sól morska limonka SPOSÓB WYKONANIA :- przygotowuję wodę osoloną do ugotowania makaronu, gotuję świeży ok 3 minuty (jeżeli mamy wysuszony kupny postępuję wedle wskazówek, które są na opakowaniu.)- rozgrzewam patelnię z oliwą(...)ognia i mieszam , aby smaki przeszły na makaron,- posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami tymianku świeżego- układam na talerzu skraplam kilkoma kroplami limonki i dodatkowo posypuję otartą skórką z cytryny- gotowe makaron jest pyszny a cytryna wyostrza smak łososia do tego świeże pachnące zioła, nic tylko zajadać :) Zaskoczmy znajomych makaronem w tak odmiennej wersji :) Smacznego
Basia w kuchnichorób oczu takich jak jaskra i zaćma. Do przygotowania soku z aronii będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 1 L soku około 2 kg aronii sok wyciśnięty z cytryny wyparzone słoiki lub butelki gaza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sok z aronii Przygotowanie: Najpierw przygotuję aronię: Aronia ma cierpki smak i aby się go pozbyć(...)sokownikiem. Odciśnięty miąższ, możemy zalać niewielką ilością przegotowanej wody, odstawić na około godzinę i ponownie wycisnąć i wyrzucić. Miąższ zamiast zalewać wodą i ponownie odciskać, możemy wykorzystać do przygotowania dżemu lub nalewki. Do wyciśniętego soku dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sok rozlewam do wyparzonych słoików lub butelek. Brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem i mocno zakręcam
Uwaga Babcia Gotujetrafne smaki jakimi można opisać dzisiejsze danie! Zachęcamy do spróbowania! Czujcie się dziś jak 'rybka w wodzie'! Hej! (; Składniki (dla 2 os.) : ok.300g świeżych filetów łososia (2szt.) 100g ryżu (u mnie jaśminowy) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki
Symfonia Smakówczerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone(...)pokroić w talarki Lubczyk posiekać Filety pokroić w mniejsze kawałki, posypać posiekanym lubczykiem i świeżo zmielonym pieprzem Podawać z krążkami cebuli wyłożonymi oddzielnie do miseczki i ćwiartkami cytryny Smacznego
Szczęśliwa kuchniaczerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone(...)pokroić w talarki Lubczyk posiekać Filety pokroić w mniejsze kawałki, posypać posiekanym lubczykiem i świeżo zmielonym pieprzem Podawać z krążkami cebuli wyłożonymi oddzielnie do miseczki i ćwiartkami cytryny Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwoli. Ja upiekłam biszkopt. Masa serowa: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (pół szklanki) 200 g drobnego cukru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką Wykonanie: Twaróg
Blondynka Gotuje