cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:126/266)

Kokosowo-cytrynowe ciasto na zimno (sernik) 159

łyżki kremu kokosowego Opcjonalnie do dekoracji:  1-2 małe batoniki Bounty  wiórki kokosowe starta skórka z cytryny     Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami namaczanymi (lekko) w mleczku kokosowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ciastka delikatnie posmarować kremem kokosowym. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem

Di gotuje
Sos pieczarkowy 181

składzie nie zawierają chemii. Poniższy sos pieczarkowy jest dosyć gęsty (zawsze możecie dolać trochę więcej wody) i bardzo aromatyczny. Składniki na 2 porcje: 200 g pieczarek 1 cebula pół pęczka świeżej pietruszki 100 ml śmietany 30% 1 czubata łyżeczka mąki pszennej odrobina soku z cytryny sól, pieprz olej    Pieczarki umyć i pociąć w słupki. Cebulę obrać i pokroić(...)pieczarki. Wlać 1 szklankę wody i dusić na średnim ogniu. Gdy pieczarki będą już miękkie - sos przyprawić solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną. Dolać 2-3 łyżki sosu (sam wywar) i połączyć. Przygotowaną masę wlać do sosu, dodać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić oraz skropić odrobiną soku z cytryny

Ugotować
70. Słodka zupa rybna z rodzynkami 201

karpia 1 marchew,  1/4 selera, 1  pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę  włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość zależy

Jadło i czytadło
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką 300

skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Prażyć, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do brzoskwiń. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony biszkopt (można go nasączyć herbatą z cytryną). Powierzchnię wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia. Jeżyny wrzucić do garnuszka z cukrem i smażyć, aż puszczą dużo soku. Zmiksować

https:KKuchniaMniam
Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi i suszonymi pomidorami 258

łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę i cukier i wszystko mieszamy. Nie dosypujemy soli, bo składniki są wystarczająco słone

Zakręcony Widelec
Grecki rosół z cytryną 191

dodania więcej smaku i koloru można zetrzeć ciut skórki; wybierzcie najlepiej niewoskowanie cytryny bio) – oliwę z oliwek (ok 2 łyżki) – 1 filiżankę ryżu – 1 jajko – sól, pieprz do smaku – 1 cebulę A teraz dziecinnie proste przygotowanie. Ugotujcie kurczaka w lekko osolonej wodzie. Po około 10 minutach wyjmijcie go, lekko przestudźcie i pokrójcie wzdłuż włókien(...)cebulę a po ok 5-10 minutach filiżankę ryżu (dobrze go przed dodaniem do zupy trochę przepłukać po zimną wodą). Gdy ryż się ugotuje zdejmujemy zupę z ognia. Do kubka lub filiżanki wbijamy jajko i dodajemy sok z całej cytryny i dobrze mieszamy. Dodajemy powoli do zupy (ok 1/2) a potem resztę – oczywiście cały czas mieszamy. Podajemy gorące posypane

Szybko Tanio Smacznie
Makaron z cukinią i cytryną inspirowany przepisem Gino D'Acampo 229

cukinia średniej wielkości, starta na tarce o grubych oczkach 3 łyżki oliwy szczypta płatków chilli skórka starta z 1/2 cytryny 120g spaghetti 2 łyżki świeżo startego parmezanu sól Wykonanie:Startą cukinię ułożyć na czystej ściereczce i odcisnąć z nadmiaru wody. Ma dużej patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić cukinię i podsmażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu

Gorący kąsek
ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU 176

smakoszką w ogóle.           Składniki : 4 po płaty śledzia wymoczonego/ po jednym płacie śledzia dla osoby/, 2 łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry(...)kiełków – bez ziarna, drobniutko pokruszona suszona zielenina/, Posypka zielona , Posypka biała.         Wykonanie : wymoczone płaty /moczyć w wodzie z octem, ilość octu zależy od gustu smakowego - przez dwa dni/ skropić sokiem z cytryny, oliwą, posypać Posypką zieloną – odstawić na 30 minut w chłodne miejsce – każdy płat posypać Białą posypką , położyć cebulę pokrojoną w cieniutki makaronik

Tradycyjna kuchnia inaczej
Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem 298

praskę1 łyżka mioduSos miodowo-musztardowy:1 mała cebulaskórka i sok z 1/2 cytrynyolej150 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów)2 łyżki musztardy Dijon1 łyżeczka miodu¼ szklanki wody* (opcjonalnie, jeśli sos wyjdzie za gęsty)sól, pieprz, tymianekPrzygotowanie:Polędwiczkę przecinamy wzdłuż nożem, uważając aby nie przeciąć jej do końca. Rozkładamy i delikatnie rozbijamy. Składniki marynaty mieszamy w misce, przekładamy(...)zeszklenia. Skórkę z cytryny wyparzamy. Miód, musztardę, sok oraz skórkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy śmietanką. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotujemy na małym ogniu około 4 minuty. *Jeśli sos będzie zbyt gęsty możecie dodać wody.Ja osobiście po upieczeniu mięsa dodałam do naczynia żaroodpornego, w którym się wcześniej piekło odrobinę wody. Dzięki temu wymieszała się

Mania Gotowania
155. Barszcz ukraiński 139

kości do nagotowania wywaru 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora pół małej główki kapusty 1 cebula 2 ziemniaki natka pietruszki sok z cytryny ½ szklanki śmietany Sól, pieprz, majeranek 2 listki laurowe ziele angielskie 1. Fasole zalać wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Zlać świeżą wodą, posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. 2. Buraczki umyć(...)folię aluminiową, następnie piec w piekarniku (200 stopni) przez ok. godzinę. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. 3. Mięso i kości włożyć do garnka zalać wodą (ok. 2-3 litry), posolić i gotować przez ok. 2 godziny do miękkości mięsa. Następnie wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić na kawałki. 4. Do mięsnego wywaru dodać, listki laurowe, ziele

Jadło i czytadło
Kalafior z jajkami 204

kalafior 3 jajka ugotowane na twardo 2 czubate łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól cukier Kalafiora podzielić na różyczki, odrzucić grubsze łodygi i ugotować w osolonej  z dodatkiem cukru wodzie. Gotować około 12 minut. Różyczki nie powinny być rozgotowane, ale miękkie. Odsączyć kalafiora na sicie i przełożyć

O kuchni z uczuciem
Tort bezowy z cytrynowym kremem Russel 249

ubić na parze na pulchną mase.Powinny przynajmniej 3-krotnie powiekszyć objętość.Ostudzić w zimnej wodzie ciagle ubijajacmasło utrzeć do białosci i ciągle ucierajac dodawać po trochę ostudzonej masy jajecznej.Uwaga-jeśli masa nie będzie dostatecznie schłodzona krem może się zwarzyćna końcu kroplami dodawać sok z cytryny i wmieszać otartą skórke cytrynowa oraz rum lub wódke.Dodatek alkoholu bardzo podniesie smak kremuna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z KusKus 212

szklarniowego lub 2 gruntowe) sól oraz pieprz  Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra Virginie 3 łyżki soku z cytryny    Przygotowanie:   Kolejna bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa sałatka. Przyrządzamy kaszę kuskus ja do wody dodaję Vegeta. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Cebulkę dymkę kroimy wraz z szczypiorkiem. Warzywa pomidorki, paprykę, ogórek ja kroje

Sprawdzone przepisy kulinarne
Szczęki wampira czyli kanapka z buraczanym hummusem i fetą 198

Buraka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 3. Cieciorkę umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku, burakiem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w miedzyczasie ok 2 łyżki lodowatej wody. 4. Z kromki chleba odciąć twarde brzegi, podzielić w poprzek na 4 części. 5. Ser feta pokroić w małą kostkę ( na każde dwa kawałki

Atlas Smaków