patelni prażymy na rumiano orzeszki pini. Paluszki krabowe rozpakowujemy, zdejmujemy foliowe osłonki, przekładamy do pojemnika, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Odstawiamy na ok. 15 minut, co jakiś czas potrząsając pojemnikiem, aby wszystkie paluszki dokładnie zostały pokryte sokiem. Żurawinę zalewmy gorącą wodą i zostawiamy na 3-5 minut (nie dłużej, bo całkiem rozmięknie). Po tym czasie przelewamy ją zimną wodą
mojewypiekiinietylkoobrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć w blenderze na tarczy do warzyw lub ręcznie na tarce rodzynki zalać gorącą wodą i po 10 minutach wylać na sitko wsypać do warzyw, dodać cukier, sok z cytryny, jogurt i dobrze wszystko wymieszać, odstawić do lodówki na 15 minut smaczna surówka i na obiad i do podjadania gdy chwyci "głodek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 250g ziemniaków 100g masła 250g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć
O kuchni z uczuciemzeszłym tygodniu podałam Wam przepis na tahini - pastę z sezamu. Dziś obiecany przepis na hummus - pastę z ciecierzycy, sezamu, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek.Zanim przejdziemy do przepisu chciałabym Wam pokrótce opowiedzieć o hummusie, bowiem jest o czym. Zapewne słyszeliście, że jest zdrowy - zajadają się nim wegetarianie, weganie oraz osoby cierpiące na celiakię (nietolerancja glutenu - białka zawartego(...)rozetrzeć pomiędzy palcem wskazującym, a kciukiem.3. Odcedzamy nasiona ciecierzycy i odstawiamy do wystygnięcia.Odrobinę wody, w której gotowała się ciecierzyca można zostawić - idealnie posłuży do rozcieńczenia hummusu jeśli okaże się zbyt gęsty. 4. Wystudzone nasiona ciecierzycy przekładamy do blendera, dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy.Pasta powinna być gładka, bez wyczuwalnych grudek
W kuchni Katiedałam 200 g)150 ml śmietany 30-36%1. Mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli i kawałkami schłodzonego masła posiekać aż zrobią się drobne okruszki. Dodać żółtko i jedną łyżeczkę wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na min. 30 min. 2. Ciasto rozwałkować – najlepiej między kawałkami folii – i wyłożyć formę(...)zaczną zmieniać kolor. Wyjąć papier z kulkami/grochem i dalej zapiekać 3-4 minuty. Wyjąć foremkę i posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty. 3. Cytryny umyć i sparzyć. Z 2-3 cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć z cytryn 175 ml soku i przecedzić przez sitko. Połączyć jajka z cukrem ale delikatnie, żeby nie zrobiła się piana
UgotujmyTo.plczerwonej i kawałek żółtej) 2 ząbki czosnku 6-8 łyżek śmietany 30% 2 łyżki masła Garść siekanej natki pietruszki Skórka otarta z połowy cytryny Sól morska, świeżo mielony pieprz Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie i odsączamy. Czosnek drobno siekamy, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miedzyczasie na rozgrzanej patelni(...)pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze ok. 2 minuty często mieszajac, do połączenia smaków. Mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy na talerze. Tuż przed podaniem posypujemy startą skórką cytryny
Zawsze głodna!krem: 400 ml mleka budyń o smaku waniliowym 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 250 g margaryny (o temp. pokojowej) Składniki na polewę: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 mały cukier waniliowy 3 łyżki kakaoFale Dunaju to proste do wykonania a zarazem bardzo efektowne i smaczne ciasto. Zaczynamy(...)łyżce dodawać wystudzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem (fot.2). Wstawić do lodówki do stężenia kremu, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszać aż do momentu kiedy polewa zacznie gęstnieć
Świat CiastaPrzez kilka ostatnich dni byłam chora. Dopadła mnie angina i powaliła do łóżka, gorączką ponad 39 stopni. Nic nie gotowałam, prawie nic nie jadłam i tylko piłam szalone ilości wody i garściami łykałam lekarstwa. Na szczęście w końcu leki zaczęły działać, a żołądek przypomniał o sobie głośnym i radosnym pomrukiem ;) I tak oto dzisiaj obudziłam się z ogromną ochotą(...)Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać sok z cytryny. Udekorować kolendrą.Smacznego!Chlebki pitaSkładniki:1 i 1/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdżySposób przygotowania:Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić
Obiad za dychępapryki 150 g sera ricotta 200 ml śmietany 16% 40 g sera grana padano 2 szalotki koperek 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 6 pistacji oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły myjemy, kroimy i blanszujemy w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy ser ricotta i śmietanę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem W między(...)czasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do naszego sosu dodajemy brokuły i szpinak, chwilę podsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i starty ser grana padano. Makaron odcedzamy i łączymy z naszym kremowym sosem z warzywami. Pastę przekładamy na talerz. Dodajemy wędzonego łososia i oprószamy go startą skórką z cytryny. Wszystko posypujemy drobno posiekanymi pistacjami oraz płatkami grana padano
kulinarnyJawody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem z białek: 6 białek 400 g cukru 180-200 ml wody opcjonalnie: odrobina syropu malinowego ze świeżych malin- by krem był różowy. albo opcjonalnie: odrobina kwasku cytrynowego albo opcjonalnie odrobina soku z cytryny- 1-2 łyżeczki Ja wybrałam opcję z sokiem z cytryny Uwaga: Kremu starczy na około(...)temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół i nakładaj krem z białek. Krem z białek: 1.Białka ubijamy na sztywną pianę 2. Z wody i cukru na małym ogniu gotujemy syrop (do niteczki) podgrzewamy do momentu kiedy syrop zgęstnieje. Kiedy polejemy syrop będzie opadał długą stróżką- nitką. Może to troszeczkę potrwać więc uzbrój się w cierpliwość
KreatywnePinyszklanek wody woda do solanki w której będziemy moczyć skórki (wody powinno być tyle aby skórki były całkowicie zakryte) 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 6% 20 całych goździków 3 duże laski cynamonuu 1 łyżka stołowa ziele angielskiego 1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki (nasiona trzeba usunąć) lub sok z połowy cytryny(...)miski. W tym samym naczyniu na dużym ogniu zagotować przez ok. 10-15 minut wodę, cukier, ocet, cynamon, goździki i ziele angielskie (najwygodniej umieścić przyprawy w lnianym woreczku) Po kolejnych 15 minutach, kiedy zalewa trochę przestygnie dodać arbuza, a na górę włożyć plasterki cienko pokrojonej cytryny lub wlać sok z połowy cytryny. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobieraczki do warzyw. Solimy, dodajemy ocet (około półtorej łyżki) i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut i hartujemy zimną wodą na sitku. Tak przygotowaną cukinię układamy na talerzu, skrapiamy oliwą, octem (lub sokiem z cytryny), posypujemy solą, pieprzem, grana padano i pokruszonymi orzechami włoskimi
Kuchnia w opałachpoczątku umyć cukinię, pomidory i kapustę. Następnie cukinię obrać i pokroić w kostkę. Gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pokroić w kostkę pomidory i posiekać sałatę. Po ugotowaniu cukini wymieszać wszystkie składniki. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić pieprzem. Smacznego
Kuchenne innowacjewinogron odmiany Concord (użyłam mrożonych - kto nie ma, musi poczekać do późnego lata) 2 szklanki ginu 1/2 szklanki soku z cytryny winogrona do ozdoby (u mnie mrożone) ok. 1/4 szklanki cukru do ozdoby Syrop klonowy połączyć z ciepłą wodą i mieszać do momentu aż połączą się razem. Do dużej butelki/karafy przelać wszystkie płynne składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki
KUCHARNIAłyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy sól, papryka chili w płatkach, czarny pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Zachować szklankę płynu. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, Dołożyć skórkę otartą z cytryny i po kilku sekundach bułkę tartą. Prażymy na gorącej patelni aż się zezłoci i przesypujemy na talerz. Odcedzony makaron polewamy dwoma łyżkami oliw
Pyry na GazSkładniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć 1/3 masy, ułożyć pokrojone
Świat Smakupołowy cytryny · kilka kropel aromaty cytrynowego · skórka z 1 cytryny · pół szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru · 2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka sody(...)białej czekolady · ½ łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody · 2 łyżeczki jasnego miodu Przygotowanie: Cukier utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat, sok z cytryny oraz skórkę i ucierać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać
Mania Gotowania