ARBUZ - w 92% składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i minerałów. Jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Zawarte w arbuzie składniki aktywne wspomagają pracę układu krążenia, zapewniają(...)krwi. Dzięki cytrulinie arbuz może także zwiększyć popęd seksualny ;) SKŁADNIKI (na 1 porcję): 1/2 ćwiartki arbuza około 3 łyżek poszatkowanej natki pietruszki 2 ogórki gruntowe sok z 1/2 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do wysokiego naczynia wrzucamy kolejno kawałki arbuza bez pestek, pokrojone ogórki bez skórki oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko razem blendujemy, a następnie dodajemy sok z 1/2 cytryny. Przed
wege i kropkaSKŁADNIKI: 2 pęczki zielonych szparag kilka plastrów szynki parmeńskiej 100g masła 2 żółtka połowa cytryny sól, pieprz opcjonalnie: gałka muszkatołowa KROK 1: Szparagi dokładnie umyć Usunąć łykowate końce Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente) KROK 2: Przygotowanie sosu holenderskiego: Do miseczki wrzucić 2 żółtka Wycisnąć
smacznieinatematTo nie było łatwe zadanie. Tak przynajmniej myślałam przed przystąpieniem do pracy. Biszkopt, który ma nie opaść, do tego krem, który ma nie spłynąć i jeszcze
Eat ShrimpsSkładniki: 1 jajko 1 pomidor 1 łyżeczka otrębow 1/3 papryki czerwonej Sok z 1/2 cytryny 1/4 sałaty 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jajko ugotować na twardo, zdjąć z palnika i przelać dwa razy zimna woda. Obrać łupkę i pokroić na plasterki/ćwiartki/kosteczkę. Sałatę porozrywać, pomidora i paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Pokropić sokiem z cytryny, wsypać
Czarnawisienkapłaty karpia Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki cukru Garść rodzynek Garść mąki Garść migdałów w płatkach 1 jajko 1/2 cytryny Przyprawy: sól, biały pieprz 1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem oraz solą od strony mięsa. Również od strony mięsa ścieramy
Kolizje Smakówmielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem może wodę tylko trochę posolić). Mięso(...)wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Nabieramy porcję mięsa w dłonie i formujemy klopsiki dowolnej wielkości. Pulpety wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos chrzanowy. Sos chrzanowy: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo bulion
My simple kitchenprzygotowanych w domu. Tak jest zawsze u mnie :) Składniki: 1 kg niewielkich czerwonych buraków , 3 średnie korzenie chrzanu , 3 kwaskowate jabłka , sok z cytryny , sól . Buraki dobrze wyszorować, ugotować w skórce do miękkości. Ugotowane zalać zimną wodą, lekko przestudzić i obrać ze skóry. (Obierane na ciepło łatwo dają zdjąć z siebie skórę, można to robić rękoma, nożem ścinając tylko końcówkę(...)odsączyć z nadmiaru soku. Pozostały sok można doprawić i wypić - na zdrowie :) Świeży chrzan umyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na drobnej tarce i od razu dodać sok z cytryny, żeby nie ściemniał. Jabłka umyć, obrać ze skóry i również zetrzeć na drobnej tarce. Jeśli one również puszczą dużo soku, wtedy można odsączyć go lekko, podobnie jak buraki. Buraki, chrzan
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki dobrej oliwy z oliwek- koperek, szafran (szczypta)- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję wodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W(...)chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone i obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.Dodajemy szczyptę szafranu, skórkę pomarańczową i zalewamy wodą lub bulionem. Dorzucamy fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok.3-5 minut
Smaczne Zdrowekolej, żeby wyjść do ludzi ;) A więc, na gorąco z linii stołu: BAZA OBIADU: - 1 cały kalafior, opłukany, podzielony na duże róże, wrzucony na patelnię bez tłuszczu, lekko podlany wodą, trzymany na średnim ogniu (bardziej w stronę małego, niż dużego), - 1 cały brokuł, opłukany, podzielony na różyczki, rozrzucony na wierzchu kalafiora na patelni, posolony, - nie dolewać tłuszczu, nie przykrywać, zostawić(...)LIŚCI RZODKIEWKI: - 1 cały pęczek liści rzodkiewki , opłukany, wrzucony do blendera, - 4 duże łyżki słonecznika, - 1 ząbek czosnku , - sok z mniej więcej ćwiartki cytryny, - sól do smaku, - 1 duża łyżka oliwy z oliwek, - 2 duże łyżki wody, żeby lepiej się blendowało, - turbo :) Kiedy pesto już zrobione, wystarczy: - zgasić ogień pod patelnią, - przełożyć warzywa na talerz, - wyłożyć całe pesto na warzywa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEszklanki mleczka kokosowego z puszki, (400 ml) 2 szklanki wywaru z kurczaka 10 dag cienkiego makarony chińskiego 3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz 1.Pierś kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Cukinie przekrój na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokrój w półplasterki. Bakłażan pokrój na kawałki podobnej wielkości(...)przykryj i duś potrawę przez 10 minut. Włóż makaron i duś jeszcze przez 5 minut (być może trzeba jeszcze dodać trochę wywaru lub wody, żeby makaron nie przywarł do dna). Wsyp kolendrę, wlej sok z cytryny, ewentualnie przypraw do smaku.Podawaj gorące. Źródło ,,kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczkaOdradzam używanie miksera, gdyż dość często masa warzy się. Na koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny - do smaku.Z opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Podawać z gorącym sosem holenderskim - ja dorzuciłam jajko sadzone i małego młodego ziemniaczka
Codzienna kuchnia niecodziennanaprawdę zastanawiające , jak to możliwe by tak mały owoc był taką niesamowitą bombą witaminową ? i nie tylko :) "Cytryny , które sa spryskiwane różnymi środkami chemicznymi , a podczas zrywania przechodzą z rąk do rąk - powinny być dokładnie myte , najlepiej ciepłą wodą . Mycie, a nawet parzenie wrzątkiem jest KONIECZNE również dlatego , że hurtownicy , aby nadać owocom kolor złocistożółty , gazują
Proste Potrawy250g zielonego groszku 1 ziemniak 1 cebula 4 ząbki czosnku sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1/2 pęczka bazylii kilka gałązek oregano 1 gałązka rozmarynu 2 liście limonki kaffir (można pominąć) 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 500ml wody 150 ml mleka roślinnego lub jogurto naturalnego świeżozmielony pieprz sól morska oliwa truflowa/ cytrynowa lub zwykła extra(...)oregano oraz liście laurowe, kaffir, ziele angielskie i pieprz. Kiedy przyprawy uwolnią aromat dodajemy pokrojonego w kostkę ziemnaka, zalewamy wodą i gotrujemy ok 25 min, aż ziemniaki będą miękkie. Wrzucamy zielony groszek oraz sok i skórkę otartą z cytryny i gotujemy do momentu aż groszek bedzie miękki. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię, dolewamy mleka i miksujemy całość na gładki
DefinicjaSmakuduża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy 2 łyżeczki soli(...)natkę siekamy, pietruszkę, bakłażana, marchew i selera kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka
Kuchenna Kontrrewolucyawody, tylko aby ją rozpuścićcukier puderposiekane orzechy lub migdałyPrzygotowanie:Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny
charlotte gotuje