cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:117/266)

Naleśniki z prażonymi jabłkami 248

zostało żółtko z rolady serowej, wiec dodałam je do naleśników a ilość płynów czyli mleka i wody zwiększyłam każde o 50 ml taka ilość starczyła mi na 9-10 naleśników Składniki na Prażone Jabłka 1 kg jabłek (u mnie Jonagold) 2 łyżki cytryny (do polania jabłek żeby nie straciły swojego koloru) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka(...)drobne plasterki. Całość przerzucamy do miski i polewamy cytryną dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło przerzucamy jabłka razem z sokiem z cytryny i smażymy na dużym ogniu około 3 min. Jeśli jabłka puszczą mało soków możemy je podlać wodą lub sokiem jabłkowym. Po tym czasie zmniejszamy ogień przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy wszystko jeszcze 5 min. Po tym czasie dodajemy

Piekielna Kuchnia Pati
Cukiniowe spaghetti z pesto, halloumi i pomidorami 185

łyżka sezamu 150 g ugotowanego bobu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki laskowych orzechów +2 łyżki do posypania mała doniczka świeżej bazylii 10 liści pieprzowej mięty 3 łyżki utartego parmezanu 2 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek sól do smaku Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie, opłucz i obierz. Wsyp bób do malaksera. Dodaj pokrojoną bazylię, miętę, parmezan(...)dodaj do do bobu wraz z czosnkiem i parmezanem. Wlej oliwę i zmiksuj. Dopraw pesto sokiem z cytryny i solą. Pokrój cukinię na spaghetti przy pomocy veggie twister . Blanszuj cukiniowe spaghetti przez 1 minutę w mikrofalówce. Ugotuj soba w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron i przełóż do miski z cukiniowym makaronem. Dodaj pesto i wymieszaj. Przekrój pomidorki na pół

codojedzenia
Boskie ciasto czekoladowe z kremem bananowym oraz polewą czekoladowo-orzechową 594

serka mascarpone 4 dojrzałe banany ok. 4-6 płaskich łyżek cukru pudru (ilość w zależności od upodobań) ok. 1 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wody Do polewy: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki lekko solonego masła orzechowego typu crunchy (z kawałkami orzeszków) Połamaną czekoladę, masło i mleko umieszczamy w rondelku, stawiamy(...)uchylonym piekarniku. Ciasto może odrobinę opaść (1-1,5 cm), ale nie za bardzo. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie banany dokładnie rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny (moje mimo wszystko nieco zbrązowiały w kremie, nie mam pojęcia dlaczego). Serek mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy banany i jeszcze chwilę miksujemy. Krem jest dość luźny, jeśli chcemy, by był

Ratunku obiad
Pollock w cieście piwnym 204

piwne:- 1 szklanka mąki pszennej- 1 jajko- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- ½ szklanki wody (dałam gazowaną)- ¾ szklanki piwa Dodatkowo:- olej do smażenia Rybę miałam świeżą, więc najpierw trzeba było ją oczyścić, oprawić, wyfiletować i osuszyć. Następnie solimy ją i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeżeli mamy dużo ryby, proporcje na ciasto odpowiednio zwiększamy, co ja również uczyniłam. Wszystkie składniki

mojewypiekiinietylko
z biało czerwoną cebulą matiasy w śmietanie... 165

sztuk matiasy,, 1 sztuka cebula czerwona i biała, 2 łyżeczki cukier, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżka sok z cytryny, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, - ile potrzeba śmietana gęsta słodka matiasy raz wymoczyć w letniej wodzie przez 30 minut wodę wylać, matiasy ręcznikiem papierowym osuszyć obie cebule pokroić w grubszą kostkę i posypać je cukrem, pieprzem matiasy pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
Czerwone śledzie 275

godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam przez godzinę.Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie

Kulinarny Pamiętnik
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 237

Jak sobota, to i tort...Jakoś tak torty kojarzą mi się (jak pewnie również większości z Was) z ważnymi uroczystościami. Urodziny, imieniny, przyjęcia, okrągłe rocznice, wesela

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Wielkanocny Zajączek 346

masy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia  skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny   Ciasto na pozostałe elementy (CIASTO II) : 3 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek cukru cukier waniliowy(...)mąki ziemniaczanej 750ml mleka 100g batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki) Masa cukrowa: 50g cukru pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka wody Dodatkowo: zielona galaretka wiórki kokosowe opakowanie delicji szklanka herbaty+ sok z jednej cytryny 4 łyżki marmolady wieloowocowej Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto I: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Pomidorowy makaron ze schabem i chorizo - Pudliszki - pomidorowe inspiracje / mięso 207

wymieszać z szklanką wrzątku, dodać do mięsa i kiełbasy. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Posypać ziołami. Całość tuż przed podaniem skropić sokiem z cytryny

Magiczne Życie Marty
Szparagi z jajkiem w koszulce, sosem holenderskim i bekonem 212

odpowiednim momencie), następnie obrać do połowy ze skórki i gotować je 10 min w wodzie osolonej ze szczyptą cukru. Odstawić na kratkę do odsączenia. Przed samym podaniem podsmażyć na odrobinie masła i oleju.  Sos holenderski:  Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie dodajemy roztopione i gorące masło, ubijamy aż konsystencja bedzie budyniu.   Boczek kroimy

Zainspiruj się kuchnią
Krewetki na szałwiowym puree z kalafiora 197

łyżka tartego parmezanu,   szczypta kurkumy,   sól i  pieprz do smaku ,   Do podania:    2  cząstki cytryny,   dowolna sałatka.   Przygotowanie: Kalafior  podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować  z dod a tkiem parmezanu,  mleka i kurkumy  na gładki krem.   Krewetki podsmażyć na rozgrzanym

SzczyptaSmaQ
Ptysie ze śmietaną na Dzień Matki 193

pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki DEKORACJA serduszka czekoladowe od firmy   http://www.slodkiswiat.com.pl/ PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować.  Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować.  Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze

Kuchnia Danusi
Karp w galarecie 190

wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa ) Liść laurowy Ziele angielskie 50 – 100 ml ocet spirytusowego 10% Cukier Żelatyna Wykonanie(...)minut. ( dzięki temu dodamy mniej żelatyn a galareta będzie bardziej aromatyczna ). Pozostałą część karpia kroimy w dzwonka i również dodajemy do gotującego się wywaru. Karpia gotujemy około 10 minut ( woda powinna lekko mrugać ). Następnie dodajemy ocet. Od całości przygotowanego octu odlewamy część (około 50 ml) i wlewamy do gotującej się ryby. Gotujemy kolejne około 10 minut. Karpia wyjmujemy a wywar

Smaki Ewy
SPAGHETTI IDEALNE ;-) 192

minut. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj śmietankę i zagotuj na małym ogniu sos. Dopraw solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną pietruszkę. PASTA PAPRYKOWA: - 2 papryki czerwone - papryczka chili do smaku - 1 łyżeczka miodu - 1/3 szklanki wody - sól - łyżka masła Paprykę sparz wrzątkiem, przykryj folią tak aby zaparowała. Po czym szybko usuń skórkę z papryki. Miąższ kroimy

SMYKWKUCHNI
Kapuściany pasztet. 158

pieprz do smakuZ oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu.Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem.Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje.Kapustę zemleć 2,3 razy

Kulinarny karnet Christophera