cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:119/266)

TU I TAM nr 30. Czas na toast! Wpadniecie na drinka? 155

winogron odmiany Concord (użyłam mrożonych - kto nie ma, musi poczekać do późnego lata) 2 szklanki ginu 1/2 szklanki soku z cytryny winogrona do ozdoby (u mnie mrożone) ok. 1/4 szklanki cukru do ozdoby Syrop klonowy połączyć z ciepłą wodą i mieszać do momentu aż połączą się razem. Do dużej butelki/karafy przelać wszystkie płynne składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki

KUCHARNIA
Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami 133

łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy sól, papryka chili w płatkach, czarny pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Zachować szklankę płynu. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, Dołożyć skórkę otartą z cytryny i po kilku sekundach bułkę tartą. Prażymy na gorącej patelni aż się zezłoci i przesypujemy na talerz. Odcedzony makaron polewamy dwoma łyżkami oliw

Pyry na Gaz
Biszkoptowy ogródek z malinami 166

Składniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć 1/3 masy, ułożyć pokrojone

Świat Smaku
Cytrynowe cupcakes z kremem jogurtowym 199

połowy cytryny ·       kilka kropel aromaty cytrynowego ·       skórka z 1 cytryny ·       pół szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru ·       2 łyżeczki proszku do pieczenia ·       1 łyżeczka sody(...)białej czekolady ·       ½ łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody ·       2 łyżeczki jasnego miodu Przygotowanie: Cukier utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat, sok z cytryny oraz skórkę i ucierać do połączenia składników.   Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać

Mania Gotowania
Hummus 194

PRZYGOTOWANIE:       Cieciorkę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie gotujemy ja 2,5h poczym wymieniamy wodę na nową i gotujemy do momentu, aż będzie się rozpadać.  Ugotowaną cieciorkę blendujemy z czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwami, harrisą i wywarem z cieciorki. Doprawiamy solą do smaku i gotowe.  Gotową pastę przekładamy w słoiczki

Zainspiruj się kuchnią
Miodownik vel stefanka 561

wanilią 250 g masła 100 g cukru pudru (0,5 szkl.) sok z 1 cytryny (dałam sok z połowy cytryny) opcjonalnie: krem kajmakowy na ostatnią warstwę (wymieszałam kilka łyżek kajmaku z ok. 2 łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kilka kostek (5-6) czekolady  2 czubate łyżki śmietany  Przygotowanie(...)zagotować (jak budyń). W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem i sokiem z cytryny a następnie dodawać po łyżce budyniu.Złożenie ciasta. Na pierwszy blat wyłożyć krem, a następnie przykryć go kolejnym blatem ciasta i tak postępować do końca.Polewa czekoladowa. Wodę, cukier puder i kakao wymieszać i zagotować chwilę na ogniu. Dodać kilka kostek czekoaldy, mieszać aż się

coolinarnastrefa.blogspot.com
KANAPKA NICEJSKA 219

ząbka czosnku 1 łyżka oliwy 1 filecik anchois WINEGRET : 1 łyżeczka musztardy miodowej, 3 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli i czarnego pieprzu, 3-4 łyżki oliwy WYKONANIE Jajko gotujemy na twardo (5 minut od momentu zagotowania się wody). Obieramy i kroimy w plasterki WINEGRET : w miseczce mieszamy 1 łyżeczkę musztardy miodowej ze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem

cool and minty
Zupa pietruszkowo-jabłkowa, Sweeney Todd 192

blenderem). Podgrzej w garnku masło lub olej i wrzuć pokrojone warzywa i owoce. Smaż przez chwilę. Następnie dolej ok. 1 litra wody i gotuj do miękkości (ok. 15-20 minut). Zblenduj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem możesz posypać makiem. Przepis bierze udział w akcjach:      Musical Sweeney Todd: demoniczny golibroda

Qlinarnie i Qlinarnie
Gołąbki wegańskie 207

pomidorowy z cytrynowym aromatem: wywar z gotowania gołąbków 200 g koncentratu pomidorowego tymianek, sól, pieprz, kurkuma sok z 1/4 cytryny zioła prowansalskie Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać wody. Podawać do gołąbków. W wersji bardziej gęstej świetnie nadaje się do kanapek

pyszne zdrowości
Śledzie po kaszubsku 191

rewelacyjne.  Składniki 0,5 kg śledzi solonych  2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny  1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić

Kuchenne aromaty
Koktajl z mango i kiwi 297

Powinniśmy je włączyć do naszej diety częściej niż kilka razy w miesiącu, gdyż owoce te są bogatym źródłem witaminy C, A i E. Witamina C jest podstawowym, rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który neutralizuje w naszym organizmie wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek i zmiany nowotworowe. Witamina A również ma właściwości przeciwutleniające i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Natomiast witamina(...)łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Obieramy owoce ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy pokrojone owoce do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty rozcieńczamy go przegotowaną wodą lub wodą mineralną. Udanego poniedziałku

W kuchni Katie
Zielone wspomnienia - bob 183

ktora wszystkich zapraszam :) Salatka z bobem skladniki: 300g bobu 4 plasterki wedzonego boczku 4 male ziemniaki 2 garscie salaty karbowanej sok z cytryny oliwa z oliwek extra vergin sol, pieprz koperek wykonanie: Bob gotujemy w osolonej wodzie i gdy juz bedzie gotowy przelewamy zimna woda, obieramy ze skorki. Ziemniaki obieramy i tez gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu

Przysmaki Karolki
Krem fasolowo-cebulowy 144

kostki rosołowe, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki rozmarynu, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sok z połowy cytryny, 10 dag żółtego sera, 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy ją do miękkości. Cebulę kroimy w pół talarki, czosnek obieramy. Cebulę, czosnek posypujemy dwoma łyżkami rozmarynu i podsmażamy na oliwie(...)oliwek. W szklankach wody podgrzewamy kostki rosołowe. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru dorzucamy fasolę i cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem posypujemy startym na tarce zółtym serem

Pobite gary Barbary
Lin w smietanie 168

fraiche2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka 2 lyzki maki maslo gheekoperekPrzygotowanie:rybe oczyszcic ze sluzu.Najlepiej to zrobic tak jak w przypadku karpia woda z octemrybe wypatroszyc ,odciac glowe,pletwy brzuszne.Dokladnie umyc.Pokroic w dzwonkakawalki ryby skropic sokiem z cytryny i posolicobtoczyc w mace i smazyc na rozgrzanym masle po kilka minut z kazdej strony do zrumienieniazalac rybe smietana wymieszana z chrzanem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem z cukinii z nutą mięty 247

twarda skórę. Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości wody. (Można ją ugotować na parze, jeśli ktoś ma większy parowar.) Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Zagotować i przestudzić lekko. Listki mięty dorzucić

Codzienna kuchnia niecodzienna