cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:119/266)

Dżem czekoladowy z wiśniami i bananami 145

cukru 2 goździki 15 dag gorzkiej czekolady min. 70 % kakao 60 ml likieru amaretto Przygotowanie : Obrane banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je sokiem z cytryny ), a wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, wlewamy szklanką letniej wody i zasypujemy cukrem- odstawiamy na 1 godz. Po tym czasie dokładamy goździki i stawiamy na małym ogniu i zaczynamy ogrzewać, często mieszając Od chwili zawrzenia

Proste Potrawy
68. Tofurniczek z mango - serniczek z tofu 154

przed użyciem) - 1 mango - sok z połowy cytryny - ziarenka z laski wanilii *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu (jeżeli masa nie jest odpowiednio słodka), skórka z cytryny ** jeżeli masa wyszła zbyt płynna (np. przez dużą ilość wody w mango dodajmy łyżkę mąki ziemniaczanej) Tofu odsączamy od nadmiaru wody, mango obieramy, pozbywając się pestki. W malakserze umieszczamy wszystkie składniki, prócz mleczka kokosowego

Be Fit Be Strong
Tabbouleh 204

bulionu/wody pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku lub dymki 1/2 pęczka mięty 1 i 1/2 pomidora malinowego, pozbawionego nasion sok z 1/2 dużej cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 cebuli Kaszę gotujemy w bulionie lub wodzie do miękkości, najlepiej według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekane drobno zioła, dymkę, pomidora oraz cebulę. Doprawiamy solą

Mango Papaja
Coś na przeziębienie. Naturalny antybiotyk. Syrop z czosnku, miodu, cytryny i imbiru. 268

główki czosnku ( polskiego )  3 cytryny  10 plasterków imbiru   8 łyżek miodu  1 szkl.wody (przegotowanej, zimnej)  Wycisnąć sok z cytryn, czosnek i imbir przecisnąć przez praskę, dodać miód i wodę, wymieszać. Odstawić na dobę, przecedzić.   Na wzmocnienie odporności - 1 łyżka dziennie. Na przeziębienie - pić 1 łyżkę co 4 godziny.  Skuteczny i sprawdzony

Jemy Pijemy
Brukselka z pieczonymi ziemniakami 89

Składniki: ziemniaki świeża brukselka oliwa z oliwek przyprawa ognista Kamis czosnek świeżo tarty parmezan. Sok z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Brukselką wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny.Gotujemy aż będzie dleikatnie miękka.Ziemniaczki obieramy kroimy w księżyce i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,wyciśniętym czosnkiem i przyprawą ognistą Kamis. Skrapiamy ziemniaki oliwą i wstawiamy do narzaneo

Wielki apetyt
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową 126

czasie znowu będę te bułkę piekła:) Przepis z Atinki bloga . Składniki: 80 ml mleka; 1 jajko, lekko roztrzepane; 50 g jogurtu naturalnego; 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy lub różanej; 1 łyżeczka soku z cytryny; 20 g cukru; 0,5 łyżeczki soli; 20 g masła, roztopionego; 350 g mąki pszennej (typ 450); 1 łyżeczka drożdży instant; Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać

In my kitchen
sok a’la bobo frut 124

się! Sok robi się szybko, wychodzi go sporo, można go spokojnie pasteryzować. SKŁADNIKI 2 średnie marchewki 2 średnie jabłka 1 banan sok z połowy cytryny 2 płaskie łyżki cukru (wg uznania) 600-700 ml wody PRZYGOTOWANIE Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl. wody i gotować ok. 5 min. Jabłka

zabawa smakiem
Marchewka po libijsku, Koneser 179

książki Libia od kuchni T. Valko. Sos smakuje świetnie z falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 łyżeczki pasty sezamowej (tahiny) sól, pieprz sok z cytryny do smaku opcjonalnie: miód Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj albo zblenduj i gotowe. Koneser (2013, Giuseppe Tornatore)  - warto obejrzeć. Wątek kryminalny i romans ze sztuką

Qlinarnie i Qlinarnie
Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 139

minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut). Przygotować sos – jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i niewielką ilością soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, zagotować, dodać pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć

Powiedz dietom nie
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 146

masła 1 szklanka białego wytrawnego wina Tuszki śledzi dokładnie myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, w środku i na zewnątrz. Posypuję tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody, kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, suszone zioła, pieprz. Podsmażam lekko, około 2 minuty, po czym dodaję posiekaną drobno

W kuchni Karmel-itki
Faworki ( chrust ) na karnawał. 175

Krzysztof Jaracz Składniki : 2 szklanki mąki pszennej  3 żółtka 1 łyżka zimnej wody 4 łyżki śmietany 30% 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru sól cukier puder do dekoracji tłuszcz lub olej do smażenia  Sposób wykonania : Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, zagnieść i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wybić wałkiem kilkanaście razy. Rozwałkować, pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 182

NIEDŹWIEDZIEGO /przepis znaleziony tu - klik / 400 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej z zalewy 1 duża garść świeżych listków czosnku niedźwiedziego, opłukanych 2-3 łyżki wody 4 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki soku z cytryny sól i grubo mielony pieprz do smaku Odcedzoną ciecierzycę i pozostałe składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Podawać skropionu

KUCHARNIA
Semifreddo waniliowo czekoladowe 103

Dzień wcześniej wkładam do zamrażarki małą formę keksową. Jajka umyłam i wyparzyłam przez 30 sekund, a następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę z łyżką cukru

mojewypiekiinietylko
Syrop z kwiatów dzikiego bzu 147

dodatkiem do herbaty lub jako napój rozcieńczony z wodą. Taki syrop to również lek napotny i moczopędny, a także pomaga w stanach zapalnych dróg oddechowych i przeziębieniach.Składniki:35 dag kwiatów dzikiego bzu (zerwanego w słoneczny dzień - kwiaty powinny być suche)Zalewa:2 litry wody2 kg cukru1 łyżeczka kwasku cytrynowego4-5 cytryn - wyciśnięty z nich sokSposób wykonania:1. Składniki zalewy

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasteczka – słodki prezent 198

proszku do pieczenia,150 g cukru brązowego,szczypta cynamonu w proszku,1 jajko.Składniki na lukier:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,perełki do dekoracji.Przygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej

Moniki Smakołyki
TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 450

Chiałabym Wam umilić początek tego tygodnia i zaproponować naprawdę przepyszny tort z Nutellą i kremem śmietankowym:) Miałam z nim nie lada przeboje i dał mi sie

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśniki z białym serem i łososiem 162

ciepło. W każdej postaci, uwielbiam . Składniki ciasto:170 g mąki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny) szczypta soli farsz :1 kostka białego sera 1/2 cytryny 1 zielony ogórek 200 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu

pieprzny smaczek
Czosnek marynowany w miodzie 204

połączeniu z miodem to już antidotum na jesienno zimowe chłody i przeziębienia. Składniki :czosnek, dowolna ilośćZalewa: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki miodu  łyżeczka soli sok z połowy cytryny 1. Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy.2. W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy

Apetyczna babeczka
Kasza jęczmienna z żurawiną i sałatką z gruszką 233

zaprezentować kaszę) Sałatka z gruszką: - pomidorek żółty - 1/4 papryki czerwonej - gruszka pera rocha - 1/4 papryki zielonej - świeża bazylia, melisa - 3 oliwki zielone - sok z cytryny - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek - łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo zmielony - kilka ziaren suszonej żurawiny - 1/4 awokado w/w wymieszaj w miseczce, podawaj z gorącą kaszą Sałatę masłową dopraw ulubionym dresingiem (mój

SMYKWKUCHNI
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 172

szkl. mleka, 600ml śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny.     Ryż ugotować na mleku do miękkości, ostudzić. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie je rozgnieść. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić i dodać do malin, wymieszać. Lekko przestudzić, połączyć z ugotowanym ryżem. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać

Z miłości do słodkości
Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. 230

The post Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Tort w kształcie motyla 193

żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany. Mieszamy ją z żelatyną i dodajemy do pozostałej śmietany. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Przepis na poncz:Gorącą wodę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat).Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę dżemu

Emcia Pichci
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 107

Przygotowanie: Wszystkie czynności poprzedza obranie ananasa ( jeśli nie jest z puszki) i kolejno pokrojenie go w drobną kostkę. Następnie kostki ananasa skraplamy sokiem z cytryny, umieszczamy w rondlu lub na patelni i podlewamy wrzącą wodą (ok.1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w celu uniknięcia przypalenia. W połowie duszenia dodajemy cukier

Symfonia Smaków
Czekolada i gruszki. 168

gorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop  750 ml wody 70 g cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek. Ścinamy im podstawy i obieramy. Gruszki powinny stać. W garnku umieszczamy wszystkie składniki syropu

Przysmaki Karolki
Winegret z olejem sezamowym 189

Można zastąpić trzcinowy cukier miodem, a sok z cytryny - octem balsamicznym.  Składniki :* 3 łyżki oleju sezamowego * łyżka soku z cytryny * łyżeczka musztardy sarepskiej* łyżeczka cukru trzcinowego * sól , pieprz* odrobina wody Przygotowanie :Wszystkie składniki wlewam do słoiczka, potrząsam przez 2-3 minuty aż winegret się idealnie połączy i wyjdzie kremowy sosik

Magiczne Życie Marty
Tarta bananowa 166

Wykładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.Wypełnienie:Kroimy banany w kostkę i wyciskamy do nich cytrynę, aby banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny smak. Banany układamy na budyniu i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia.Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę. Ubitą śmietankę dajemy na tartę

Serce zamknięte w formie pyszności
Śledź z gruszką 201

blogu. Składniki: 2 filety śledziowe 1 gruszka (najlepiej mało dojrzała) 1 cebula czerwona oliwa z oliwek (ok. 100 ml) 1 łyżka soku z cytryny (może być ocet balsamiczny) szczypiorek z dymki pieprz kolorowy Śledzie moczymy w wodzie. Czas moczenia śledzi jest moim zdaniem indywidualny (niektórzy moczą 1 godzinę, inni kilka godzin). Następnie kroimy filety na ok. 2 cm kawałki. Gruszkę

tojestpyszne.blogspot.com
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 171

ości poza tymi, które odchodziły od kręgosłupa :) Filety opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i obficie polałam sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny, a następnie odstawiłam do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie nastawiłam wodę na makaron. Kiedy się zagotowała, posoliłam i wrzuciłam do niej makaron, który na średnim ogniu gotuje się kilka minut.Sk

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto z jarmużu z makaronem 232

jarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki) 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm kawałek parmezanu (starty na tarce) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego/z pestek winogron ok. 1/3 szklanki wody (z gotowania makaronu) sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: ugotowany makaron (u mnie razowe spaghetti) dodatkowo(...)zmiękły. Przekładamy do naczynia i miksujemy (np. za pomocą ręcznego blendera lub malaksera) wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, startym pamezanem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, uprażonymi migdałami oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy

Poezja smaku
Aromatyczny bakłażan z sałatką z kaszy bulgur 194

Danie zrobione na podstawie przepisu z tej stronyskładniki2 średnie bakłażany,przecięte  wzdłuż na pół1/2 szklanki oliwy z oliwek,  + dodatkowo do skropienia2 łyżki drobno posiekanej skórki cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka papryki3/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowosałatka 1 szklanka kaszy(...)szklanki wrzącej wody. Gotować 5- 6 minut, a następnie zostawić pod przykryciem na ok 40 minut aby dobrze zmiękł i wchłonął wodę. Dodać oliwki, cebulę, rodzynki, pietruszkę, kolendrę, pistacje i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Bakłażan i sałatka może być zrobiona 2 godziny

Stare Gary
Tort szodonowy 141

winogron; 150 g ciemnych winogron; Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą kremową masę. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała, następnie rozpuścić podgrzewając (nie gotować!). Masę żółtkową połączyć z sokiem z cytryny i startą skórką. Stale ucierając powoli dolewać wino. Wymieszać z żelatyną. Ochładzać około 5-7 minut. Na spodni placek biszkoptowy założyć obręcz(...)usunąć obręcz tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć winogrona zamoczone w białku, a następnie w cukrze krysztale.   Uwagi: 1. Jajka użyte do masy szodonowej przed użyciem należy sparzyć wrzącą wodą (jajka układam na sicie i przelewam wrzątkiem). 2. Ciasto biszkoptowe można naponczować, np. jakimś sokiem

In my kitchen
Banany z gorzką czekoladą i gorącymi malinami. 102

łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie banany polać (popisać) czekoladą, wokół położyć gorące maliny

Kuchnia Beaty
Dżem pomidorowy 132

skórki, usuń nasienia i pokrój w kostkę 2. Pomidory przełóż do garnka, gotuj z niewielką ilością wody aż zmiękną, a woda odparuje, zmiksuj za pomocą blendera uważając by się nie poparzyć. 3. Dodaj cukier, odrobinę cytryny oraz wanilię 4. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić

KreatywnePiny
Taboule w szynce 156

szczypior z 2 dymek pęczek mięty pęczek natki pietruszki około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki sól, pieprz sok z połowy cytryny oliwa z oliwek dodatkowo duże plastry szynki szczypior do związania  wykonanie Kuskus zalewamy gorącą wodą około1 cm ponad krawędź kaszy. Przykrywamy miseczkę z kaszą talerzykiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie drobno kroimy paprykę

Przysmaki Karolki
Paratha z zielonym nadzieniem 129

bobu, 50 g oliwek zielony, pęczek zielonej pietruszki, ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry, szczypta skórki otartej z cytryny, sok z połowy cytryny, 1 łyżka oleju rzepakowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony.   Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min. w misce pod przykryciem. Bób, zieloną pietruszkę, oliwki, olej i przyprawy miksujemy

Moniki Smakołyki
Sałatka z pieczarek i pora 385

pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku  kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny  odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić

Apetyczna babeczka
Świąteczna terrina z łososiem 212

biały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu 191

łososiem i koperkiem: 250 g wędzonego łososia 2 łyżki żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny sól i biały pieprz Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię