cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:121/266)

Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 201

Jak sobota, to i tort...Jakoś tak torty kojarzą mi się (jak pewnie również większości z Was) z ważnymi uroczystościami. Urodziny, imieniny, przyjęcia, okrągłe rocznice, wesela

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Wielkanocny Zajączek 317

masy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia  skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny   Ciasto na pozostałe elementy (CIASTO II) : 3 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek cukru cukier waniliowy(...)mąki ziemniaczanej 750ml mleka 100g batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki) Masa cukrowa: 50g cukru pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka wody Dodatkowo: zielona galaretka wiórki kokosowe opakowanie delicji szklanka herbaty+ sok z jednej cytryny 4 łyżki marmolady wieloowocowej Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto I: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Pomidorowy makaron ze schabem i chorizo - Pudliszki - pomidorowe inspiracje / mięso 169

wymieszać z szklanką wrzątku, dodać do mięsa i kiełbasy. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Posypać ziołami. Całość tuż przed podaniem skropić sokiem z cytryny

Magiczne Życie Marty
Szparagi z jajkiem w koszulce, sosem holenderskim i bekonem 179

odpowiednim momencie), następnie obrać do połowy ze skórki i gotować je 10 min w wodzie osolonej ze szczyptą cukru. Odstawić na kratkę do odsączenia. Przed samym podaniem podsmażyć na odrobinie masła i oleju.  Sos holenderski:  Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie dodajemy roztopione i gorące masło, ubijamy aż konsystencja bedzie budyniu.   Boczek kroimy

Zainspiruj się kuchnią
Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową 139

łyżki cukru pudru kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada Nasączenie: 2/3 szklanki herbaty z cytryną Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko i ponownie zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać małym strumieniem do soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, przykryć folią (ma szczelnie przykrywać kisiel(...)pianę. Powoli dodawać cukier aż mas zrobi się szklista. Dodawać po jednym żółtku, a na końcu olej. Mieszając łyżką, wsypywać porcjami mąkę z budyniem. Na końcu dodać skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170 o C. Ciasto ostudzić, a następnie

Czerwień i błękit
Krewetki na szałwiowym puree z kalafiora 170

łyżka tartego parmezanu,   szczypta kurkumy,   sól i  pieprz do smaku ,   Do podania:    2  cząstki cytryny,   dowolna sałatka.   Przygotowanie: Kalafior  podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować  z dod a tkiem parmezanu,  mleka i kurkumy  na gładki krem.   Krewetki podsmażyć na rozgrzanym

SzczyptaSmaQ
Ćwikła z chrzanem 136

domu. Składniki: 3-4 średnie buraczki czerwone 2łyżki tartego chrzanu lub 3 łyżki chrzanu ze słoiczka 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego/winnego sól i cukier do smaku Buraki umyć, włożyć do zimnej wody i gotować do miękkości na średnim ogniu. Można też wyszorowane buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC. Ostudzić

Czerwień i błękit
Ptysie ze śmietaną na Dzień Matki 164

pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki DEKORACJA serduszka czekoladowe od firmy   http://www.slodkiswiat.com.pl/ PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować.  Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować.  Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze

Kuchnia Danusi
Karp w galarecie 166

wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa ) Liść laurowy Ziele angielskie 50 – 100 ml ocet spirytusowego 10% Cukier Żelatyna Wykonanie(...)minut. ( dzięki temu dodamy mniej żelatyn a galareta będzie bardziej aromatyczna ). Pozostałą część karpia kroimy w dzwonka i również dodajemy do gotującego się wywaru. Karpia gotujemy około 10 minut ( woda powinna lekko mrugać ). Następnie dodajemy ocet. Od całości przygotowanego octu odlewamy część (około 50 ml) i wlewamy do gotującej się ryby. Gotujemy kolejne około 10 minut. Karpia wyjmujemy a wywar

Smaki Ewy
SPAGHETTI IDEALNE ;-) 158

minut. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj śmietankę i zagotuj na małym ogniu sos. Dopraw solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną pietruszkę. PASTA PAPRYKOWA: - 2 papryki czerwone - papryczka chili do smaku - 1 łyżeczka miodu - 1/3 szklanki wody - sól - łyżka masła Paprykę sparz wrzątkiem, przykryj folią tak aby zaparowała. Po czym szybko usuń skórkę z papryki. Miąższ kroimy

SMYKWKUCHNI
Kapuściany pasztet. 130

pieprz do smakuZ oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu.Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem.Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje.Kapustę zemleć 2,3 razy

Kulinarny karnet Christophera
Jabłko zapiekane z kruchym ciastkiem 171

soli 2 żółtka 75 g masła 2-3 łyżki zimnej wody jabłka najlepiej duże  (na tę porcje wykorzystałam 10 szt ) plus 2-3 jabłka do pokrojenia w kostkę, która wypełni środek wydrążonego jabłka cynamon miód 2 łyżki  sok cytryny rodzynki, orzechy opcjonalnie  słomka do zrobienia dziurek  SPOSÓB WYKONANIA :ciasto(...)żółtka oraz pokrojone w kawałeczki zimne masło oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy ze sobą składniki, gotowe ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na ok 30 minut.   - jabłka myjemy, osuszamy, ścinamy górę jabłka - środek wydrążamy ostrożnie nie uszkadzając ścianek, jabłka skraplamy cytryną powoduję to, że nie będą ciemniały i przełamią smak słodkości

Basia w kuchni
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 190

nich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy tylko światło. Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut. Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym.Sałatka(...)pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji).      Przygotowanie:Wakame zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć na sicie.Kalarepę pokroić w bardzo cienkie plastry. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby

SzczyptaSmaQ
Sałatka z surimi z olejem sezamowym 158

patelni prażymy na rumiano orzeszki pini. Paluszki krabowe rozpakowujemy, zdejmujemy foliowe osłonki, przekładamy do pojemnika, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Odstawiamy na ok. 15 minut, co jakiś czas potrząsając pojemnikiem, aby wszystkie paluszki dokładnie zostały pokryte sokiem. Żurawinę zalewmy gorącą wodą i zostawiamy na 3-5 minut (nie dłużej, bo całkiem rozmięknie). Po tym czasie przelewamy ją zimną wodą

mojewypiekiinietylko
zdrowa,smaczna surówka z pietruszki,selera,jabłka z rodzynkami... 103

obrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć w blenderze na tarczy do warzyw lub ręcznie na tarce rodzynki zalać gorącą wodą i po 10 minutach wylać na sitko wsypać do warzyw, dodać cukier, sok z cytryny, jogurt i dobrze wszystko wymieszać, odstawić do lodówki na 15 minut smaczna surówka i na obiad i do podjadania gdy chwyci "głodek

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka z ziemniakami 119

Składniki: 250g ziemniaków 100g masła 250g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć

O kuchni z uczuciem