SKŁADNIKI: 2 pęczki zielonych szparag kilka plastrów szynki parmeńskiej 100g masła 2 żółtka połowa cytryny sól, pieprz opcjonalnie: gałka muszkatołowa KROK 1: Szparagi dokładnie umyć Usunąć łykowate końce Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente) KROK 2: Przygotowanie sosu holenderskiego: Do miseczki wrzucić 2 żółtka Wycisnąć
smacznieinatematTo nie było łatwe zadanie. Tak przynajmniej myślałam przed przystąpieniem do pracy. Biszkopt, który ma nie opaść, do tego krem, który ma nie spłynąć i jeszcze
Eat ShrimpsSkładniki: 1 jajko 1 pomidor 1 łyżeczka otrębow 1/3 papryki czerwonej Sok z 1/2 cytryny 1/4 sałaty 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jajko ugotować na twardo, zdjąć z palnika i przelać dwa razy zimna woda. Obrać łupkę i pokroić na plasterki/ćwiartki/kosteczkę. Sałatę porozrywać, pomidora i paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Pokropić sokiem z cytryny, wsypać
Czarnawisienkapłaty karpia Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki cukru Garść rodzynek Garść mąki Garść migdałów w płatkach 1 jajko 1/2 cytryny Przyprawy: sól, biały pieprz 1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem oraz solą od strony mięsa. Również od strony mięsa ścieramy
Kolizje Smakówmielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem może wodę tylko trochę posolić). Mięso(...)wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Nabieramy porcję mięsa w dłonie i formujemy klopsiki dowolnej wielkości. Pulpety wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos chrzanowy. Sos chrzanowy: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo bulion
My simple kitchenprzygotowanych w domu. Tak jest zawsze u mnie :) Składniki: 1 kg niewielkich czerwonych buraków , 3 średnie korzenie chrzanu , 3 kwaskowate jabłka , sok z cytryny , sól . Buraki dobrze wyszorować, ugotować w skórce do miękkości. Ugotowane zalać zimną wodą, lekko przestudzić i obrać ze skóry. (Obierane na ciepło łatwo dają zdjąć z siebie skórę, można to robić rękoma, nożem ścinając tylko końcówkę(...)odsączyć z nadmiaru soku. Pozostały sok można doprawić i wypić - na zdrowie :) Świeży chrzan umyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na drobnej tarce i od razu dodać sok z cytryny, żeby nie ściemniał. Jabłka umyć, obrać ze skóry i również zetrzeć na drobnej tarce. Jeśli one również puszczą dużo soku, wtedy można odsączyć go lekko, podobnie jak buraki. Buraki, chrzan
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki dobrej oliwy z oliwek- koperek, szafran (szczypta)- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję wodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W(...)chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone i obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.Dodajemy szczyptę szafranu, skórkę pomarańczową i zalewamy wodą lub bulionem. Dorzucamy fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok.3-5 minut
Smaczne Zdrowekolej, żeby wyjść do ludzi ;) A więc, na gorąco z linii stołu: BAZA OBIADU: - 1 cały kalafior, opłukany, podzielony na duże róże, wrzucony na patelnię bez tłuszczu, lekko podlany wodą, trzymany na średnim ogniu (bardziej w stronę małego, niż dużego), - 1 cały brokuł, opłukany, podzielony na różyczki, rozrzucony na wierzchu kalafiora na patelni, posolony, - nie dolewać tłuszczu, nie przykrywać, zostawić(...)LIŚCI RZODKIEWKI: - 1 cały pęczek liści rzodkiewki , opłukany, wrzucony do blendera, - 4 duże łyżki słonecznika, - 1 ząbek czosnku , - sok z mniej więcej ćwiartki cytryny, - sól do smaku, - 1 duża łyżka oliwy z oliwek, - 2 duże łyżki wody, żeby lepiej się blendowało, - turbo :) Kiedy pesto już zrobione, wystarczy: - zgasić ogień pod patelnią, - przełożyć warzywa na talerz, - wyłożyć całe pesto na warzywa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEszklanki mleczka kokosowego z puszki, (400 ml) 2 szklanki wywaru z kurczaka 10 dag cienkiego makarony chińskiego 3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz 1.Pierś kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Cukinie przekrój na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokrój w półplasterki. Bakłażan pokrój na kawałki podobnej wielkości(...)przykryj i duś potrawę przez 10 minut. Włóż makaron i duś jeszcze przez 5 minut (być może trzeba jeszcze dodać trochę wywaru lub wody, żeby makaron nie przywarł do dna). Wsyp kolendrę, wlej sok z cytryny, ewentualnie przypraw do smaku.Podawaj gorące. Źródło ,,kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczkaOdradzam używanie miksera, gdyż dość często masa warzy się. Na koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny - do smaku.Z opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Podawać z gorącym sosem holenderskim - ja dorzuciłam jajko sadzone i małego młodego ziemniaczka
Codzienna kuchnia niecodziennanaprawdę zastanawiające , jak to możliwe by tak mały owoc był taką niesamowitą bombą witaminową ? i nie tylko :) "Cytryny , które sa spryskiwane różnymi środkami chemicznymi , a podczas zrywania przechodzą z rąk do rąk - powinny być dokładnie myte , najlepiej ciepłą wodą . Mycie, a nawet parzenie wrzątkiem jest KONIECZNE również dlatego , że hurtownicy , aby nadać owocom kolor złocistożółty , gazują
Proste Potrawy250g zielonego groszku 1 ziemniak 1 cebula 4 ząbki czosnku sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1/2 pęczka bazylii kilka gałązek oregano 1 gałązka rozmarynu 2 liście limonki kaffir (można pominąć) 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 500ml wody 150 ml mleka roślinnego lub jogurto naturalnego świeżozmielony pieprz sól morska oliwa truflowa/ cytrynowa lub zwykła extra(...)oregano oraz liście laurowe, kaffir, ziele angielskie i pieprz. Kiedy przyprawy uwolnią aromat dodajemy pokrojonego w kostkę ziemnaka, zalewamy wodą i gotrujemy ok 25 min, aż ziemniaki będą miękkie. Wrzucamy zielony groszek oraz sok i skórkę otartą z cytryny i gotujemy do momentu aż groszek bedzie miękki. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię, dolewamy mleka i miksujemy całość na gładki
DefinicjaSmakuduża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy 2 łyżeczki soli(...)natkę siekamy, pietruszkę, bakłażana, marchew i selera kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka
Kuchenna Kontrrewolucyawody, tylko aby ją rozpuścićcukier puderposiekane orzechy lub migdałyPrzygotowanie:Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny
charlotte gotujepieczarek • 1 cebula • 2 szklanki ryżu • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. • Pieczarki umyć, pokroić w plastry. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
To co kochamfilet z kurczaka -> Sól, pieprz, kurkuma, -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> ¾ łyżki miodu -> Sok z 1/3 cytryny -> Cynamon kardamon Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w soli pieprzu oraz odrobinie kurkumy. Gotujemy wodę na kaszę. Kuskusa przesypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem ( ¾ szklanki wody na ½ szklanki kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut [około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!smażenia posiekana pietruszka do dekoracji makaron tagliatelle śmietana 30 % (4-5 łyżek) śmietana 18% (1 łyżka) sól, pieprz sok z cytryny 1. Krewetki umyć, osuszyć. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron i tak długo gotować, aż będzie al dente (makaron powinien być jędry, ale lekko twardy). 2. Na patelni rozgrzać masło
Ugotowaćpiersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki. Zaczynać od zrobienia własnej pasty curry – do wysokiego naczynia wrzucić chilli, laskę trawy cytrynowej, sok z cytryny, listki kaffir, zmieloną kolendrę, 2,5 cm imbiru, 2 łyżki wody. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany
Kuchnia Pokoleńmarynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka cukru 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy Matiesy moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin (dobrze jest
Trzeci talerzskładniki: 1 pęczek świeżej pokrzywy 1 obrana z błonek cytryna 50 – 70 g cukru 100 g kostek lodu 500 ml wody wykonanie: Pokrzywę opłukujemy. Wszystkie składniki (oprócz wody) wrzucamy do naczynia i przy pomocy blendera z opcją kruszenia lodu miksujemy lub przy pomocy Thermomixa miksujemy 30 sek. poz. 10. Następnie dolewamy wodę i miksujemy jeszcze
Domowy Smak Jedzenianależy sięgać po wody smakowe, gdyż często są dodatkowym źródłem substancji słodzących, sztucznych aromatów oraz konserwantów. Jeśli chcecie urozmaić wodę, warto dodać do niej świeże owoce, miętę oraz sok z cytryny, bądź pomarańcza. Tak przygotowana lemoniada doskonale wygląda oraz smakuje
Fit-aminabyć oczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony groszek (100g) zielona część pora łyżeczka zielonej czubrycy duży ząbek czosnku łyżka octu ryżowego lub sok z cytryny sól,pieprz jogurt naturalny lub grecki łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda łyżka masła Zagotować groszek i brokuły w szklance wody. Por pokroić na grubsze kawałki. Poddusić na maśle (nie smażyć) i dodać do zupy
Weekendy w domu i ogrodzieliście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżka cukru - czarny pieprz grubo mielony - 4 – 5 łyżek octu (można go zastąpić sokiem z cytryny, limionki, octem winnym - w oryginale jest ocet spirytusowy) - ok. ½ litra wody W garnku zagotowujemy ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę kroimy cienko w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się
mojewypiekiinietylkoburaków cukrowych/inny słodki syrop * Możesz kupić gotowy produkt lub zrobić własną: obierz 2 jabłka, pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Dodaj odrobinę cynamonu, imbiru, soku z cytryny i słodzika. Dokładnie wymieszaj mąkę, mleko, sodę i sól na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki (wychodzi
Qlinarnie i Qlinarniedekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć sok z cytryny, polać nim jabłka. -Dodać cynamon , kardamon i podlać kilkoma łyżkami wody. -Dusić pod przykryciem /od czasu do czasu mieszając/ do momentu, aż jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/. -Pod koniec dodać rodzynki
Zakamarki mojej kuchniWiosenna kuracja miodowa. Napój wzmacniający: Łyżkę miodu wielokwiatowego wymieszaj ze szklanką letniej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj troszkę soku z cytryny,wymieszaj i wypij na czczo. Stosuj codziennie przez 3-4 tygodnie. Koktajl pobudzający : Zmiksuj pół banana i pół szklanki malin ( mogą być mrożone ). Dodaj szklankę chudego mleka oraz łyżkę miodu. Wymieszaj wszystko razem
Przepisy i porady kulinarnełączyć się na przykład z jabłkiem,gruszką czy malinami :) ~ Karobowe placki gryczane z sezamem ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 70ml (1/3 szklanki) wody 1 łyżka karobu 1 łyżka sezamu 1 łyżka soku z cytryny mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej słodzidło* + dowolne dodatki *jak już pisałam, ja do swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy
Kuchenny Skrawek Niebaminut w osolonej wodzie.Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.Listki pietruszki, musztardę, pistacje (kilka sztuk pozostawić do ozdoby), czosnek, oliwę i sok z cytryny miksuję aż powstanie sos (jeżeli jest zbyt gęsty dodaję łyżke wody). Sos doprawiam do smaku sola i pieprzem.Cukinię mieszam z dwoma łyżkami sosu.Pozostały sos dodaję do sałaty i delikatnie mieszam. Na sałatkę wykładam
Magiczna kuchnia Dariiśmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron
Stare GarySMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy). Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze. Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych. Z dodatku
Gospodyni Miejskaprzybrania.SOS:Ok. 3 cm kawałek imbiru,1 chili,2 ząbki czosnku,1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego),100-150 ml sosu sojowego,Sok z ½ cytryny,1 łyżeczka sosu rybnego,Syrop z agawy do smaku,Przegotowana woda. Przygotowanie: Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić.Warzywa
SzczyptaSmaQpowoli wrzucać warstwy kapusty posypując ją solą- zacząć dusić kapustę na średnim ogniu, gdy zmięknie dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz doprawiamy sokiem z cytryny w razie potrzeby do wydobycia smaku dodajemy odrobinę cukru- gdy woda już nam wyparowała i kapusta zaczyna nam się przypalać możemy podlać odrobiną wody - gdy chcemy zrobić wersję rozszerzoną dodajemy powyższe składniki wedle uznania i wymogów
Basia w kuchnikokosowym twarożkiem*, mleczkiem kokosowym i malinami**oprószone trzcinowym cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi*twarożek sernikowy+mleczko kokosowe+mąką kokosowa**część rozgnieciona z sokiem z cytryny, w środku teżA teraz pakuję się i jadę nad wodę
More food, love and dreamspół kostki rosołowej Kiełki : Kiełki na patelnię oliwa z oliwek Przygotowanie :Dorsza kroję w ok 5cm kawałki, przekładam do misy, dobrze skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na ok 15 minut. W między czasie zagotowuję wodę w garnku razem z ziarnami pieprzu i ziołami (chodzi o aromat) po czym nakładam cedzak lub jak ktoś ma to sitko do klusek
Mechanik w kuchniSkorupki sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Jajeczka na deser wypełnimy musem cytrynowym i kakaowym. Mus cytrynowy. 4 białka 6 łyżek cukru sok z 1 cytryny 1 łyżeczka żelatyny w proszku Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody aby napęczniała. Z białek i cukru ubić pianę, dolewając sok cytrynowy i na końcu żelatynę. Gotowy musem wypełnić skorupki i wstawić do lodówki. Ozdobić
Kulinarny karnet Christopherasmażenia, świeży rozmaryn. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołyki300g startego żółtego sera, 1 żółtko, 1 łyżka majonezu. Przygotowanie: Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy i pieprzymy z obu stron i skrapiamy cytryną. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju i układamy rybę. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy w kostkę, brokuły rwiemy na różyczki, dodajemy majonez i żółtko
Aga w kuchnicytryny 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Wykonanie: Dynię obieramy obieraczką do warzyw, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na parę godzin, żeby puściła trochę soku. Nie dolewamy wody ! Następnie stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem, do momentu kiedy dynia zacznie się lekko rozpadać, wtedy dodajemy stratą skórkę i sok z pomarańczy oraz
Kulinarne przygody Gatity