cukru 2 goździki 15 dag gorzkiej czekolady min. 70 % kakao 60 ml likieru amaretto Przygotowanie : Obrane banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je sokiem z cytryny ), a wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, wlewamy szklanką letniej wody i zasypujemy cukrem- odstawiamy na 1 godz. Po tym czasie dokładamy goździki i stawiamy na małym ogniu i zaczynamy ogrzewać, często mieszając Od chwili zawrzenia
Proste Potrawyprzed użyciem) - 1 mango - sok z połowy cytryny - ziarenka z laski wanilii *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu (jeżeli masa nie jest odpowiednio słodka), skórka z cytryny ** jeżeli masa wyszła zbyt płynna (np. przez dużą ilość wody w mango dodajmy łyżkę mąki ziemniaczanej) Tofu odsączamy od nadmiaru wody, mango obieramy, pozbywając się pestki. W malakserze umieszczamy wszystkie składniki, prócz mleczka kokosowego
Be Fit Be Strongbulionu/wody pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku lub dymki 1/2 pęczka mięty 1 i 1/2 pomidora malinowego, pozbawionego nasion sok z 1/2 dużej cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 cebuli Kaszę gotujemy w bulionie lub wodzie do miękkości, najlepiej według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekane drobno zioła, dymkę, pomidora oraz cebulę. Doprawiamy solą
Mango Papajagłówki czosnku ( polskiego ) 3 cytryny 10 plasterków imbiru 8 łyżek miodu 1 szkl.wody (przegotowanej, zimnej) Wycisnąć sok z cytryn, czosnek i imbir przecisnąć przez praskę, dodać miód i wodę, wymieszać. Odstawić na dobę, przecedzić. Na wzmocnienie odporności - 1 łyżka dziennie. Na przeziębienie - pić 1 łyżkę co 4 godziny. Skuteczny i sprawdzony
Jemy PijemySkładniki: ziemniaki świeża brukselka oliwa z oliwek przyprawa ognista Kamis czosnek świeżo tarty parmezan. Sok z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Brukselką wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny.Gotujemy aż będzie dleikatnie miękka.Ziemniaczki obieramy kroimy w księżyce i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,wyciśniętym czosnkiem i przyprawą ognistą Kamis. Skrapiamy ziemniaki oliwą i wstawiamy do narzaneo
Wielki apetytczasie znowu będę te bułkę piekła:) Przepis z Atinki bloga . Składniki: 80 ml mleka; 1 jajko, lekko roztrzepane; 50 g jogurtu naturalnego; 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy lub różanej; 1 łyżeczka soku z cytryny; 20 g cukru; 0,5 łyżeczki soli; 20 g masła, roztopionego; 350 g mąki pszennej (typ 450); 1 łyżeczka drożdży instant; Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać
In my kitchensię! Sok robi się szybko, wychodzi go sporo, można go spokojnie pasteryzować. SKŁADNIKI 2 średnie marchewki 2 średnie jabłka 1 banan sok z połowy cytryny 2 płaskie łyżki cukru (wg uznania) 600-700 ml wody PRZYGOTOWANIE Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl. wody i gotować ok. 5 min. Jabłka
zabawa smakiemksiążki Libia od kuchni T. Valko. Sos smakuje świetnie z falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 łyżeczki pasty sezamowej (tahiny) sól, pieprz sok z cytryny do smaku opcjonalnie: miód Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj albo zblenduj i gotowe. Koneser (2013, Giuseppe Tornatore) - warto obejrzeć. Wątek kryminalny i romans ze sztuką
Qlinarnie i Qlinarnieminut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut). Przygotować sos – jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i niewielką ilością soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, zagotować, dodać pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć
Powiedz dietom niemasła 1 szklanka białego wytrawnego wina Tuszki śledzi dokładnie myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, w środku i na zewnątrz. Posypuję tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody, kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, suszone zioła, pieprz. Podsmażam lekko, około 2 minuty, po czym dodaję posiekaną drobno
W kuchni Karmel-itkiKrzysztof Jaracz Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżka zimnej wody 4 łyżki śmietany 30% 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru sól cukier puder do dekoracji tłuszcz lub olej do smażenia Sposób wykonania : Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, zagnieść i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wybić wałkiem kilkanaście razy. Rozwałkować, pokroić
Przepisy i porady kulinarneNIEDŹWIEDZIEGO /przepis znaleziony tu - klik / 400 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej z zalewy 1 duża garść świeżych listków czosnku niedźwiedziego, opłukanych 2-3 łyżki wody 4 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki soku z cytryny sól i grubo mielony pieprz do smaku Odcedzoną ciecierzycę i pozostałe składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Podawać skropionu
KUCHARNIADzień wcześniej wkładam do zamrażarki małą formę keksową. Jajka umyłam i wyparzyłam przez 30 sekund, a następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę z łyżką cukru
mojewypiekiinietylkododatkiem do herbaty lub jako napój rozcieńczony z wodą. Taki syrop to również lek napotny i moczopędny, a także pomaga w stanach zapalnych dróg oddechowych i przeziębieniach.Składniki:35 dag kwiatów dzikiego bzu (zerwanego w słoneczny dzień - kwiaty powinny być suche)Zalewa:2 litry wody2 kg cukru1 łyżeczka kwasku cytrynowego4-5 cytryn - wyciśnięty z nich sokSposób wykonania:1. Składniki zalewy
Kuchnia domowa Aniproszku do pieczenia,150 g cukru brązowego,szczypta cynamonu w proszku,1 jajko.Składniki na lukier:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,perełki do dekoracji.Przygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej
Moniki SmakołykiChiałabym Wam umilić początek tego tygodnia i zaproponować naprawdę przepyszny tort z Nutellą i kremem śmietankowym:) Miałam z nim nie lada przeboje i dał mi sie
Słodko-Słony Świat Ilonyciepło. W każdej postaci, uwielbiam . Składniki ciasto:170 g mąki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny) szczypta soli farsz :1 kostka białego sera 1/2 cytryny 1 zielony ogórek 200 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu
pieprzny smaczekpołączeniu z miodem to już antidotum na jesienno zimowe chłody i przeziębienia. Składniki :czosnek, dowolna ilośćZalewa: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki miodu łyżeczka soli sok z połowy cytryny 1. Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy.2. W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy
Apetyczna babeczkazaprezentować kaszę) Sałatka z gruszką: - pomidorek żółty - 1/4 papryki czerwonej - gruszka pera rocha - 1/4 papryki zielonej - świeża bazylia, melisa - 3 oliwki zielone - sok z cytryny - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek - łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo zmielony - kilka ziaren suszonej żurawiny - 1/4 awokado w/w wymieszaj w miseczce, podawaj z gorącą kaszą Sałatę masłową dopraw ulubionym dresingiem (mój
SMYKWKUCHNIszkl. mleka, 600ml śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny. Ryż ugotować na mleku do miękkości, ostudzić. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie je rozgnieść. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić i dodać do malin, wymieszać. Lekko przestudzić, połączyć z ugotowanym ryżem. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać
Z miłości do słodkościThe post Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeżelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany. Mieszamy ją z żelatyną i dodajemy do pozostałej śmietany. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Przepis na poncz:Gorącą wodę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat).Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę dżemu
Emcia PichciPrzygotowanie: Wszystkie czynności poprzedza obranie ananasa ( jeśli nie jest z puszki) i kolejno pokrojenie go w drobną kostkę. Następnie kostki ananasa skraplamy sokiem z cytryny, umieszczamy w rondlu lub na patelni i podlewamy wrzącą wodą (ok.1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w celu uniknięcia przypalenia. W połowie duszenia dodajemy cukier
Symfonia Smakówgorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop 750 ml wody 70 g cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek. Ścinamy im podstawy i obieramy. Gruszki powinny stać. W garnku umieszczamy wszystkie składniki syropu
Przysmaki KarolkiMożna zastąpić trzcinowy cukier miodem, a sok z cytryny - octem balsamicznym. Składniki :* 3 łyżki oleju sezamowego * łyżka soku z cytryny * łyżeczka musztardy sarepskiej* łyżeczka cukru trzcinowego * sól , pieprz* odrobina wody Przygotowanie :Wszystkie składniki wlewam do słoiczka, potrząsam przez 2-3 minuty aż winegret się idealnie połączy i wyjdzie kremowy sosik
Magiczne Życie MartyWykładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.Wypełnienie:Kroimy banany w kostkę i wyciskamy do nich cytrynę, aby banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny smak. Banany układamy na budyniu i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia.Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę. Ubitą śmietankę dajemy na tartę
Serce zamknięte w formie pysznościości poza tymi, które odchodziły od kręgosłupa :) Filety opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i obficie polałam sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny, a następnie odstawiłam do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie nastawiłam wodę na makaron. Kiedy się zagotowała, posoliłam i wrzuciłam do niej makaron, który na średnim ogniu gotuje się kilka minut.Sk
Codzienna kuchnia niecodziennajarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki) 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm kawałek parmezanu (starty na tarce) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego/z pestek winogron ok. 1/3 szklanki wody (z gotowania makaronu) sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: ugotowany makaron (u mnie razowe spaghetti) dodatkowo(...)zmiękły. Przekładamy do naczynia i miksujemy (np. za pomocą ręcznego blendera lub malaksera) wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, startym pamezanem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, uprażonymi migdałami oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy
Poezja smakuDanie zrobione na podstawie przepisu z tej stronyskładniki2 średnie bakłażany,przecięte wzdłuż na pół1/2 szklanki oliwy z oliwek, + dodatkowo do skropienia2 łyżki drobno posiekanej skórki cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka papryki3/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowosałatka 1 szklanka kaszy(...)szklanki wrzącej wody. Gotować 5- 6 minut, a następnie zostawić pod przykryciem na ok 40 minut aby dobrze zmiękł i wchłonął wodę. Dodać oliwki, cebulę, rodzynki, pietruszkę, kolendrę, pistacje i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Bakłażan i sałatka może być zrobiona 2 godziny
Stare Garywinogron; 150 g ciemnych winogron; Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą kremową masę. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała, następnie rozpuścić podgrzewając (nie gotować!). Masę żółtkową połączyć z sokiem z cytryny i startą skórką. Stale ucierając powoli dolewać wino. Wymieszać z żelatyną. Ochładzać około 5-7 minut. Na spodni placek biszkoptowy założyć obręcz(...)usunąć obręcz tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć winogrona zamoczone w białku, a następnie w cukrze krysztale. Uwagi: 1. Jajka użyte do masy szodonowej przed użyciem należy sparzyć wrzącą wodą (jajka układam na sicie i przelewam wrzątkiem). 2. Ciasto biszkoptowe można naponczować, np. jakimś sokiem
In my kitchen