To danie jest istnym wehikulem czasu,pozwoli wam przeniesc sie do slodkich chwil dziecinstwa.Pyszna propozycja na slodki obiad nie tylko dla dzieci,choc dla niektorych pewnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wina typu Beaujolais 80ml wody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min. Schłodzić. Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi
Kulinarny karnet Christopherawłasnym łyżeczka soku z cytryny pół czerwonej papryki 10 zielonych oliwek majonez (1-2 łyżki) Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i po odcieknięciu przełożyć do miski. Dodać tuńczyka (wcześniej odlać sos) i sok z cytryny. Paprykę pokroić w kostkę,oliwki na pół i dodać warzywa do makaronu z tuńczykiem. Wymieszać z majonezem. Jeżeli sałatkę przygotowuje się dzień
Pasja SmakuSpód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć
Stare Garysolonych filetów z matiasa4 duże cebule2 listki laurowe4 ziarna pieprzu4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można zmieniać wodę co jakiś czas. Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam
W kuchni Karmel-itkiKlasyczna potrawa na świąteczny stół. Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem.Składniki:5-6 filetów śledziowych a'la matias2 kwaśne jabłka1 cebulakwaśna śmietana1 łyżka majonezusok
Kuchnia domowa Anifantazja poszybowała i w efekcie powstał inny, ale równie pyszny koktajl z owoców południowych - enjoy! :) Składniki: mango jogurt naturalny, może być typu greckiego woda kokosowa brzoskwinia pół banana wiórki kokosowe cynamon świeży korzeń imbiru sok z cytryny Wykonanie: Do naczynia, w którym będziemy blendować koktajl wkładamy jogurt, mango i mleko kokosowe w proporcji 2 - 2 - 1. Blendujemy na gładką masę
Taste Of My Dayzmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia 5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier(...)pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą
W Mojej Kuchni Lubięlistków bazylii.Składniki: 2 piersi z kurczaka,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć),4-5 łyżek zimnej wody,sól, świeżo zmielony pieprz,2 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego.Piersi posiekać drobniutko lub zmielić. Dodać bazylię, skórkę cytrynową(...)mamy rosołu, wtedy wystarczy zagotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar był bardziej esencjonalny możemy dodać porcję włoszczyzny: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać potem na przykład do przygotowania sałatki jarzynowej. Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * sól – 0,5 łyżeczki * cukier puder – 40 g * zimne masło – 120 g * zimna woda – ok. 5 łyżek NADZIENIE: * soczyste jabłka – 1 kg * sok z cytryny – 2 łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 80 g * masło – 65 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy
Ostra na Słodkołyżka ciepłego mleka; szczypta cynamonu; 50 g brązowego cukru; 100 g rodzynek; 100 g posiekanych migdałów; 1 żółtko do posmarowania; 1 łyżka wody; Do dekoracji: 80 g cukru pudru; 3-4 łyżki soku z cytryny; 20 g posiekanych niesolonych pistacji; Wykonanie: Wsypać do miski mąkę, na środku zrobić dołeki wkruszyć do niego drożdże. Posypać je 1 łyżeczką cukru i wlać(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec 25-30 minut. Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia
In my kitchensuszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 1 duży ząbek czosnku naleśniki : - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju - pół szklanki wody gazowanej Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie zielony(...)mieszamy do skurczenia szpinaku ;) Odstawiamy do ostygnięcia. Drobno kroimy suszone pomidory, oraz fetę. Wrzucamy do szpinaku i cebuli - mieszamy - skrapiamy cytryną dla smaku - nasz farsz GOTOWY :) Naleśniki, pewnie każdy wie jak zrobić ale... dla pewności przypomnę :) Wszystko - oprócz gazowanej wody wrzucamy do miski i miksujemy - do uzyskania stałej konsystencji. Następnie rozcieńczamy wodą gazowaną. Pieczemy na małym ogniu
dlaSmaQjest doskonałym dodatkiem do herbaty. Przygotowujemy go w wersji z małą ilością cukru. Składniki: -5 kg mirabelek -1,5 kg cukru -1 cytryna Mirabelki myjemy i w całości wkładamy do garnków z niewielką ilością wody ( ok. 200 ml ). Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców. Przecieramy przez sitko. Do przecieru dodajemy cukier
Maminek kulinarnyPrzygotowanie tej wspaniałej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego kurczaka, delikatnej mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia
Słodko-Słony Świat Ilony60zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. NAMACZANIE GRZYBÓW (1 min + 15 min czekania) Grzyby płuczemy, wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą. Odstawiamy na 30 min, aby się namoczyły. Po tym czasie odlewamy wodę i ściskamy je w ręce, aby odsączyć resztki płynu. 2. BAKŁAŻAN (5 min + 15 min czekania) Przy zakupie bakłażana warto kierować się jego wielkością – lepiej kupić mniejsze okazy, gdyż mają(...)wydrążonym bakłażanem – lekko posypujemy solą jego wnętrze i odstawiamy na ok. 15 minut. Miąższ trochę zbrązowieje, ale można temu zapobiec i skropić go sokiem z cytryny. Po tym czasie płuczemy środek bakłażana pod bieżącą wodą, tak samo robimy z wydrążonym miąższem. Odciskamy miąższ z nadmiaru wody. 3. KROJENIE (10 min) Oczyszczamy warzywa oraz pieczarki i kroimy je w średnie kawałki
Nerds Kitchenwystarczy dodać ulubione przyprawy. Oprócz smaku można też kontrolować konsystencje. Tofu Składniki: 400 g suchych ziaren soi 3 l wody + woda do moczenia sól 1-1,5 łyżki soku z cytryny Dodatkowo potrzebny będzie garnek, sito oraz gaza (ja polecam pieluchę tetrową- łatwiej się jej używa i jest bardziej wytrzymała). Przygotowanie: Przygotować mleko sojowe(...)dodać sok z cytryny, lekko zamieszać (najlepiej drewnianą łyżką) i przykryć przykrywką. Po 15 minutach przelać skoagulowane mleko przez sito wyłożone pieluchą lub gazą. Odcisnąć jak najwięcej płynu (może być gorący dlatego polecam użyć np. miski). Zawinąć całość w gazę i obciążyć aby odcisnęły się resztki płynu. Po ok. godzinie włożyć tofu do zimnej wody (dzięki temu można uzyskać
wegujemy