cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:100/266)

Dżem truskawkowy z różą 183

Owoce umyłam i rozdrobniłam krojąc je na 3-4 części Na żeliwnego garnka wsypałam truskawki i wsypałam do nich żelfix - wymieszałam Dołożyłam umyte zimną wodą płatki róż  i dodałam cukier i sok z całej cytryny, ponownie wymieszałam Garnek ustawiłam na ogniu i zagotowałam tak jak napisano na opakowaniu Żelfixu Konfiturę przelałam do wymytych, czystych, małych słoiczków, po zakryciu odwróciłam

Proste Potrawy
Niebanalne ciasto z patelni 155

łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu łyżka powideł śliwkowych (opcja) Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień  (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i  dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko(...)Zawsze do ciast na sodzie dodaje się więcej kwaśnych składników co wzmacnia działanie sody i powoduje, że jej smak nie jest tak wyczuwalny. Te kwaśne dodatki to właśnie powidła, cytryna lub ocet.  W occie rozpuszczamy sodę, dodajemy powidła. Powidła i sodę mieszamy dokładnie z cukrem, mąką i jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę

prawdziwe jedzenie
Lody z herbatą Matcha 177

śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego 1 - 2 łyżeczki proszku herbaty Matcha 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka alkoholu  Przygotowanie: W 50 ml gorącej wody rozmieszać herbatę i wystudzić, może powstać zawiesina z drobinkami (w czasie miksowania się rozmiesza). Ilość herbaty zależy jak intensywny smak chcemy otrzymać, przy tych proporcjach(...)śmietanę zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej piany (nie przebić, gdyż się rozwarstwi). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną herbatę i małymi partiami dodawać mleko zagęszczone. Dodać sok z cytryny i alkohol, miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki.  Co 40 minut zamieszać, można blenderem, aby nie dopuścić do powstania

Kuchcik gotuje
Wiosenna sałatka z kaszą jęczmienną 132

łyżki Natka pietruszki – pół pęczka Mięta – 10-15 listków Sos: Tahini – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 4 łyżki Sok z ½ cytryny Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Do kaszy dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki, kapary i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i kapary. Całość mieszamy

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym 209

lemon curd skórka z otartej cytryny Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką. Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem: pół szklanki gorącej wody łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy ( bo akurat taki miałam) sok z połówki cytryny Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz

AZgotuj!
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY 199

zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obrane buraki pokroić w plasterki, włożyć do garnka dodać umytą włoszczyznę zalać wodą i gotować około 30 minut wraz z przyprawami. Następnie zabielić śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszczyk świetnie smakuje

RAROSSA
Rozgrzewająca herbata z goździkami, cytryną i miodem 182

niechciany, niekochany - KATAR. Pomóc może ONA - rozgrzewająca herbatka z cytryną, goździkami i miodem. Składniki torebka czarnej herbaty bądź Rooibosa plaster cytryny 4 goździki 1 łyżeczka miodu  Sposób  Herbatę i goździki wrzucamy do kubka, zalewamy wrzącą wodą, parzymy (czarna 2 - 3 minuty, Rooibos do 5 minut) po tym czasie wyjmujemy torebkę, dodajemy plaster cytryny oraz miód

Kuchenne aromaty
Pianka cytrynowa. 136

laski wanilii lub cukier waniliowy 250ml wina białego 125ml śmietanki   4 łyżeczki żelatyny 200ml śmietanki do dekoracji Wycisnąć sok z 2 cytryn. 1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości. Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę. Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić. Krótko przed

Kulinarny karnet Christophera
Bardzo zdrowy sok z aronii i bzu czarnego. 137

aronii 0,5 kg dojrzałych owoców bzu czarnego 10 dkg malin 5 dkg liści malin ( zdrowych bez oznak chorobowych ) 2 goździki 1 pomarańcza 1 cytryna 0,75 dkg cukru 0,5 l wody Sposób wykonania :   O woce aronii i bzu czarnego oczyść, opłucz i włóż do zamrażalnika przynajmniej na 24 godziny. Wodę zagotuj, wsyp do wrzącej wody zamrożone owoce

Przepisy i porady kulinarne
Kokosowa tarta z jabłkami 162

cukru,  50g wiórków kokosowych,  50g rodzynek. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby całe jabłka były zakryte. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz cukier. Gotować około 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić. Rodzynki rozsypać na całym cieście, posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około

Z miłości do słodkości
Deser walentynkowy II (mus z białej czekolady) 898

białej czekolady) Składniki: 300 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady   1 łyżeczka cukru pudru 1 fix do śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny galaretka truskawkowa   Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy do dwóch niezbyt głębokich talerzy. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki żeby szybciej zastygła.  Z galaretki wycinamy foremką do ciastek serduszka

Bon appetit mon amie
Makaron w pesto z tuńczykiem, kapary i pomidorkami 183

pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy

Moniki Smakołyki
Pietruszkowy zawrót głowy 117

Składniki (na dwie porcje) - 2 szklanki wody (ok. 500 ml), - 2 łyżki soku z cytryny (ok. 20ml), - 6 łyżeczek natki pietruszki (ok. 36 g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy wszystkie składniki. Koktajl pietruszkowy jest bogaty w: - żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny, - witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Wartość odżywcza jednej porcji: Energia: 10,4 kcal    Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Risotto z owocami 124

masła 170 g ryżu arborio cienko obrana skórka z cytryny, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml wody kokosowej, 3 łyżki zimnego masła, 400 g borówki amerykańskiej*, 2 – 3 brzoskwinie, łyżka listków melisy, Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając

królestwo garów
Jarmuż, kiwi, gruszka - vegesmoothie 226

Może możecie polecić jakieś modele? Składniki 3 liście jarmużu oderwane od łodyg 2 miękkie kiwi 2 gruszki 1 nieduży zielony ogórek sałatkowy 250-300ml wody 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania Wszystko razem zmiksować w blenderze. I tyle! Może jeszcze kupić fikuśne słomki

W kuchni wieczorem