Syrop stosowany regularnie wzmacnia układ odpornościowy, a w czasie choroby działa jak naturalny antybiotyk, wspierając leczniczo w trakcie grypy czy przeziębienia. Składniki: 3 cytryny 2 duże główki czosnku 1 słoiczek miodu od dżemu 1 szklanka wody letnia Sposób przygotowania: Miód dodaj do letniej wody (NIE GORĄCEJ !!! - miód traci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze w temperaturze wyższej niż 45 stopni(...)miodu dodaj sok wyciśnięty z cytryn oraz czosnek rozgnieciony w wyciskarce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na 24 godziny. Następnie odcedź i przelej do mniejszych buteleczek. Syrop można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 8 tygodni. Zastosowanie: - profilaktycznie - 1 łyżka na pół szklanki soku lub wody 1 raz dziennie (dla dzieci 1 łyżeczka) - podczas choroby - co 3/4 godziny
Z notatnikaSkładniki: - spora garść liści czosnku niedźwiedziego - 1 szklanka słonecznika łuskanego - olej z pestek winogron (w oryginale oliwa) - różowa sól himalajska (do smaku) - sok z cytryny (do smaku) Słonecznik płuczemy, zalewamy ostudzoną przegotowaną wodą i pozostawiamy na noc. Odcedzamy na sitku. Liście drobno kroimy razem z łodyżkami. Porcjami wkładamy do blendera słonecznik, liście, olej i miksujemy na gładką masę
mojewypiekiinietylkomąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy roztopione masło. Daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w połowie szklanki wody stale mieszając. Następnie dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej
Zainspirowana w kuchnisię je na zimno, udekorowane listkami natki pietruszki oraz cząstkami cytryny, my jedliśmy je "po polsku", na ciepło, z pajdą świeżego chleba. Ale z natki i cytryny nie zrezygnowaliśmy - cytryna naprawdę tu pasuje. Fasulye pilaki - przepis na podstawie tego przepisuna 4-6 porcjiczas przygotowania: 45 min. + czas moczenia i gotowania fasoli Składniki: 250 g białej fasoli o dużych nasionach(...)minuty. Dodaj ugotowaną fasolę, pomidora startego na tarce lub przecier pomidorowy i szklankę wody. Dopraw solą i cukrem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wszystkie składniki powinny być miękkie. Gotowe pilaki podawaj na ciepło lub na zimno, posypane posiekaną natką pietruszki i udekorowane plasterkami cytryny
Chilli Czosnek i Oliwaczarne oliwki – 50 g * świeża żurawina – ok. 100 g * oliwa z oliwek – 25 ml * sól, pieprz, cukier, sok z cytryny – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeżą żurawinę zalewamy 250 ml wody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy do miękkości , owoce wyciągamy. Do kompotu dodajemy odrobinę oliwy , sól, pieprz, sok z cytryny i ewentualnie jeszcze odrobinę cukru do smaku
Ostra na Słodkoschłodzonego masła zimna woda Na nadzienie i sos ok. 1 kg jabłek już obranych i bez gniazd nasiennych 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła 200 g cukru 90 ml zimnej wody 150 ml śmietany kremówki Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść. Formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć
KUCHARNIAlook wrong? Składniki (na 2 porcje) 1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty / zamiennie można użyć herbaty miętowej 3 średnie banany 1 kiwi 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie Zaparzamy zieloną herbatę w jednej szklance wody. Odstawiamy. Do przygotowania smoothie używamy lekko ciepłej herbaty lub całkowicie zimnej. Wlewamy herbatę do misy blendera. Dodajemy obrane i pocięte na mniejsze części kiwi oraz trzy
Słodkie okruszkizielonej herbaty. Składniki: (na 2 porcje) 1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty / zamiennie można użyć herbaty miętowej 3 średnie banany 1 kiwi 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Zaparzamy zieloną herbatę w jednej szklance wody. Odstawiamy. Do przygotowania smoothie używamy lekko ciepłej herbaty lub całkowicie zimnej. Wlewamy herbatę do misy blendera. Dodajemy obrane i pocięte na mniejsze części kiwi oraz trzy
Słodkie okruszkicytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
e-PrzepisyKulinarneSkładniki : 75 dag miąższu arbuza, pokrojonego 25 dag brzoskwiń 0,5 kg cukru ewentualnie sok z 1 cytryny żelfix 2:1 Przygotowanie: Brzoskwinie ponacinać, sparzyć i przelać po minucie zimną wodą, tak by swobodnie zdjąć skórkę Owoce przekroić i wyjąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać, sok z cytryny -wymieszać Arbuza zmiksować i dodać do lekko rozgotowanych
Proste Potrawygórki. Kapustę czerwoną obieramy z wierzchnich 2-3 liści i wycinamy korzeń (tak, jak na zdjęciu). Wkładamy ją do dużego garnka z wrzącą wodą z dodatkiem łyżeczki soli i odrobiny octu jabłkowego lub soku z cytryny (wtedy kapusta nie będzie aż tak zabarwiać mięsa). Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w wodzie, ale jeśli macie za mały garnek, to po prostu
Nerds Kitchenczubate łyżki) 25 mąki pszennej (tj. 2 czubate łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżki mąki kukurydzianej cukier z wanilią woda brązowy cukier olej 1. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny. 2. Do miski dodać 3 rodzaje mąk, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Następnie dolać ok. 7 łyżek przegotowanej
Ugotowaćsmażenia nadzienie 3 łyżki dżemu morelowego 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich skórka z 1 cytryny sos czekoladowy 1 tabliczka czekolady 3 łyżki kakao 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru przepis Przesianą mąkę, jajka, mleko,wodę, sól,1 łyżkę cukru i łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut(...)patelni . Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem ze zmielonych orzechów włoskich wymieszanych z otartą skórką z cytryny i dżemem morelowym i składamy w "chusteczkę". sos czekoladowy Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody, topimy masło, połamaną czekoladę, dodajemy do niej kakao, śmietankę i 1 łyżkę cukier. Podgrzewamy , dobrze mieszamy, każdy naleśnik
Smakowite Daniacukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę
prawdziwe jedzenie