łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić pieczarki(...)woda wyparuje i będą prawie suche. Pieczarki dodać do cebuli, dodać przecier, cukier, majeranek, ocet, sok z cytryny i połowę szklanki oleju. Wszystko doprawić solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia - sos musi być dobrze doprawiony. Pokrojone śledzie wymieszać z zimnym sosem, włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Można udekorować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierównież wewnątrz), ułożyłam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, odcięłam dwa plastry, przekroiłam je na pół. Pietruszkę i koperek opłukałam, otrzepałam z wody. Do środka ryby włożyłam po dwa pół-plastry cytryny i po gałązce natki i koperku. Wierzch skropiłam sokiem z cytryny i obłożyłam wiórkami masła. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut w temperaturze
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: -3 buraki średniej wielkości (takie jak na zdjęciu) -pół opakowania serka chrzanowego almette+łyżka śmietany/jogurtu -mała cebula -łyżka oliwy, soku z cytryny -sól,pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Gdy ostygną, obrać. Górę odkroić i delikatnie wydrążyć środek. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Pędzelkiem posmarować powstałą marynatą buraki
Kuchnia Ellieprzyprawa warzywna (od Rafex , do smaku) cukier (odrobina, do smaku) sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 3 łyżeczki żelatyny Opcjonalnie do dekoracji: zielony groszek natka pietruszki (posiekana) cytryna Obrane warzywa (w całości) ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw. Oczyszczonego karpia (łuski oskrobać pod zimną, bieżącą wodą) pokroić w dzwonki. Kawałki ryby (po kilka, partiami) gotować (10-15 minut) w wywarze(...)żelatynę. Karpia udekorować warzywami (z wywaru) i zalać lekko ściętą galaretką. Całość odstawić do lodówki (do całkowitego stężenia galaretki). Przed podaniem ozdobić zielonym groszkiem, natką pietruszki i cząstkami cytryny
Di gotujetaki kompot podpatrzyłam u Ilonki.. 650 g obranej dyni bez skóry, pestek i watowatego miąższu 1,5 litra wody 1 łyżeczka octu jabłkowego 5-6 łyżek cukru 1 duża pomarańcza (cytryna) 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczka cynamonu Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę , przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować
Moje domowe kucharzeniePRZYGOTOWANIE : Sałatę myjemy, osuszamy lub wyciskamy pozostałą wodę z liści i rwiemy na małe kawałki. Śmietanę, jogurt, sól, cukier i sok z cytryny dokładnie mieszamy. Sałatę przekładamy do miseczki, polewamy sosem śmietanowym i delikatnie mieszamy łyżką. Podajemy od razu do dań obiadowych. Smacznego. Uwagi ; Polecam polać sałatę sosem, przed samym podaniem na stół, wtedy unikniemy oklapnięcia
Kulinarne Fantazje Mariolifilet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały lub czarny 100 g żurawina suszona 80 g wiśnie bez pestek sok z cytryny cukier kardamon Wykonanie:Żurawinę i wiśnie (np. mrożone) zalewamy odrobiną wody. Gotujemy go miękkości. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku odrobiną kardamonu, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy i przecieramy przez sito.Z łososia zdejmujemy skórę, wyjmujemy
Malinowe PocałunkiSkładniki : 2 kg niedużych zielonych pomidorów 2 kg cukru 2 szklanki wody 4 łyżki spirytusu 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (kandyzowanej) sok z cytryny Sposób wykonania : Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, wsypać do miski, skropić spirytusem i odstawić na 12 godzin. Wodę zagotować z cukrem, gotować, aż syrop zacznie lekko gęstnieć, odszumować go. Do wrzącego syropu włożyć pomidory z sokiem
Przepisy i porady kulinarneciasto. Owinąć gotowe w folię i schłodzić w lodówce przez chwilę. W między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy je do rondelka i podlewamy odrobiną wody delikatnie dusimy. Dodajemy odrobinę cukru (do smaku) i przyprawy. Gotujemy do momentu, kiedy jabłka są miękkie, ale w całości. Zdejmujemy z palnika, 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy
Malinowe Pocałunkisłodka i najważniejsze.... zimna! :D Latem obowiązkowy składnik menu! SKŁADNIKI (ok. 3L) 1kg dojrzałych truskawek 4 łodygi rabarbaru 3 l wody dodatkowo 4 łyżki ksylitolu, cukru lub innego słodzidełka (można więcej) gałązki świeżej mięty plastry cytryny kostki lodu lub mrożone truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy
DefinicjaSmakułyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego (ja użyłam warzywnego) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny, chleb Przygotowanie: W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, kmin i kolendrę. Przemieszaj i gdy tylko poczujesz(...)Gotuj zupę na małym ogniu przez 30-50 minut, aż soczewica się rozpadnie (mi zajęło to 45 minut). Dopraw zupę solą i pieprzem, ewentualnie rozcieńcz odrobiną wody lub bulionu. Wlej sok z 1/2 cytryny. Wlej zupę do miseczek i podawaj z chlebem oraz cząstkami cytryny, aby jedzący mogli doprawić zupę dodatkową ilością soku cytrynowego. Uwagi: Do zupy dodałam 1 łyżeczkę
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym(...)przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem
W Mojej Kuchni Lubięciemnych buraków 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1/2 dużej cebuli 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki gorącej wody 1 jabłko 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz sok z 1/2 cytryny* 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)* do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami... Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone podgrzybki zalewam wodą(...)garnku podgrzewam grzyby w wodzie w której się moczyły również przez pół godziny. Po tym czasie dodaję grzyby z wodą do garnka z gotującym się barszczem. Całość gotuję kolejne pół godziny. Następnie przecedzam przez sito, dodaję sól, pieprz, sok z cytryny i ocet oraz starte wcześniej buraki. Całość gotuję kolejne 5 minut, następnie odcedzam, ewentualnie doprawiam do smaku. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamielonej kolendry 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Jajka gotuję na twardo (8 minut od momentu zagotowania), następnie studzę je, zalewając zimną wodą. Obieram, przekrawam, wyjmuję żółtko - rozcieram je z sokiem z cytryny na pastę, białko natomiast bardzo drobno siekam. Szałwię siekam, tak jak i obrany czosnek i kapary, które uprzednio dokładnie odsączam z zalewy (najlepiej
W kuchni Karmel-itkipołowy cytryny lub więcej zależy od upodobań 3 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 30%zimnej. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić. W garnku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubić
Malinowe Pocałunki