cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:91/266)

Soczysty cytrynowo-tymiankowy kurczak 139

garść zielonych winogron bez pestek Zaczynamy od opłukania i przygotowania piersi. Z każdej podwójnej piersi otrzymamy cztery kotlety. Nastawiamy wodę na makaron. Dwa jajka wbijamy na głęboki talerz i rozbełtujemy. Na płaski talerz ocieramy skórkę z całej cytryny, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i łyżkę świeżego tymianku. Dosypujemy bułkę tartą, sól i pieprz- dobrze mieszamy. Rozgrzewamy patelnię(...)oliwą do smażenia. Kotlety maczamy w jajku, panierujemy i smażymy na złoto. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy 9 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy trzy łyżki masła, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i łyżkę tymianku. Dobrze mieszamy. Sałatę lodową kroimy w duże kawałki. W szklance mieszamy oliwę, sok z 3/4 cytryny, trzy łyżeczki cukru i sól i pieprz

les mirabelles
Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny 184

najbardziej klasycznej postaci, gdzie jedyną fanaberią jest wspomniana już skórka z cytryny. Składniki: Korzeń chrzanu (masa po obraniu ok 180g), sok z cytryny + skórka z jednej cytryny, sól, cukier. Korzeń chrzanu moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę, następnie obrać i utrzeć ręcznie na małych oczka głęboko oddychając i nie wstydząc się łez. Utarty chrzan parzymy wrzątkiem na sitku(...)jeszcze bardziej skuteczna, choć niekoniecznie przyjemna dla wszystkich - dzieci zażyły i im sie miny wykrzywiły, ale potem miały z siebie niezły ubaw. Na końcu dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, solimy i słodzimy wg uznania  i po wymieszaniu  odstawiamy do lodówki. Z tego jednego korzenia wyszło ponad 200 ml chrzanu, który zmieścił się

Delicious Titbits
Śliwkowe ciasto z lukrem 133

łyżeczko proszku do pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu)  200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować(...)minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie zblendować je na gładką masę. Dodać do niej cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszać. Postawić na gazie i nadal gotować. Budynie rozprowadzić w wodzie, dolać do śliwek, wymieszać i gotować 2 - 3 minuty, cały czas mieszając.  Masę śliwkową wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch

Cakes By Kejt
Koktajl szpinakowo-bananowy 149

szpinaku 1 pomarańcza 1 banan 250 ml wody Przygotowanie : Banana pokroić na kawałki, zblendować Dodać pokrojoną pomarańcze, zblendować Dodać szpinak - zblendować Dolać przegotowanej wody i jeszcze raz całość zblendować Do smaku można dodać kilka kropel cytryny lub troszkę miodu. Na zdrowie ! Kto lubi koktajle bardziej esencjonalne to doda mniej wody, ja wypiłam prawie bez dodatku wody, pycha... Pomysł podpatrzyłam

Proste Potrawy
Surówka z selera z rodzynkami 263

cytryny;1 czubata łyżeczka białego cukru;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki majonezu;1 łyżeczka skórki startej z cytryny;1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego.Sposób przygotowania:Rodzynki moczyć (tj. zalać gorącą wodą, tak aby dobrze je zakrywała) przez około 20 minut, odsączyć z wody.Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić sokiem

Gospodyni Miejska
Koktajl jagodowy. 154

ciut więcej) cukier z prawdziwą wanilią 200 ml jogurtu naturalnego (schłodzone) 500 ml mleka 3,2% (schłodzone) kilka kostek lodu Wykonanie: Owoce umyć pod bieżącą wodą, z porzeczek usunąć szypułki i wraz z cytryną umieścić w wysokim naczyniu blendera. Zblendować je na miazgę, dodać pozostałe składniki i całość chwilę blendować do uzyskania gładkiej masy.  To wszystko! Smacznego :-) Zapraszam

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krewetkowe risotto z cytrynowo-koperkową nutą 176

cebulikilka gałązek koperku1,5 łyżki masłasólpieprz biały1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Krewetki wyjmujemy z zamrażalnika kilka godzin przed przygotowywaniem risotto. Gdy się rozmrożą płuczemy je pod bieżącą wodą. Cebulę i koperek siekamy. Ścieramy skórkę z cytryny i przekrawamy ją na pół, tak by później wycisnąć z niej sok do risotto. Bulion podgrzewamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy

Zakręcony Widelec
Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy 141

ciecierzycy(ugotowanej z poprzedniego przepisu lub z puszki) 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tahini (4 duze lyzki) 1 niepełna łyżka soku z cytryny sól,pieprz do smaku na czubek noża kuminu 4 łyżki zimnej wody mineralnej oliwa lub olej sezamowy do polania zielona pietruszka lub mięta do przybrania słodka papryka Wykonanie: Ciecierzycę ugotować wg przepisu podanego wyżej,gdy używasz gotowej(...)zalewy i wypłukać  w zimnej wodzie.Obrać czosnek,pokroić w kosteczkę. Ciecierzycę z czosnkiem,wycisniętym sokiem z cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik truskawkowy (dwukolorowy) 250

cukru waniliowego 1/4 szklanka wrzącej wody 6 łyżeczek żelatyny (płaskich) (na truskawkową masę) 500 g obranych truskawek 200 g śmietany 30% sok z połowy cytryny cukier puder (do smaku) 6 łyżeczek żelatyny 1/4 szklanka wrzącej wody (na spód) 120 g ciasteczek zbożowych 50 g roztopionego masła 1. Na samym początku rozpuścić masła, a ciasteczka pokruszyć (ja użyłam blendera). Do pokruszonych(...)dodać do niego mascarpone oraz jogurt bałkański. Wszystko ze sobą zmiksować, a na sam koniec dodać cukier puder i ponownie wymieszać. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i gdy przestygnie powoli wlać ją do masy twarogowej. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną białą masę wylać na spód ciasteczkowy i wstawić na 30 minut do lodówki

Ugotować
Sok z aronii 149

aronii 200 liści wiśni( może być mniej) 3 litry wody 2 -1,5 kg cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok  z 1 cytryny Wykonanie: Aronię i liście wiśni opłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 15 - 20 minut ( od momentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Gotowane rzodkiewki 164

smacznym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza wszelkiego rodzaju  zapiekanek ziemniaczanych. Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 2 pęczki rzodkiewek, pęczek szczypiorku, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz. Przygotowanie: W rondlu zagotować 3 szklanki wody  z dodatkiem cukru i soli. Do  wrzącej wody wł ożyć umyte rzodkiewki na 2 minuty. Łyżką cedzakową przełożyć je do miski(...)lodowatą wodą, schłodzić, odsączyć na sicie. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem, skropić sokiem z cytryny (ewentualnie i  oliwą), doprawić do smaku. Tkaniny Kardelen by Mira design

SzczyptaSmaQ
Przekładaniec masą śmietanową 132

agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty [ nie dałam] 1/2  szkl.gorącej wody 1-2 łyżeczki prawdziwego miodu sok z cytryny Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wylać do formy (24/36) wyłożonej papierem do pieczenia [ u mnie tortownica]. Piec(...)zaparzyć i do zimnego płynu dodać miód i sok z cytryny do smaku. Skropić obie połówki biszkopta. Górna część biszkopta będzie spodem ciasta.  Galaretkę agrestową/ wiśniową  rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i dobrze schłodzić. Zimną pokroić na małe kawałki.  Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody i po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej.  Śmietanę ubić

Moje domowe kucharzenie
Pasta z czarnej fasoli (orzechowo-czosnkowa) 132

cytryny i przypraw, ponieważ musi być wyrazista w smaku.  Składniki: 200 g suchej fasoli czarnej 2 garście orzechów włoskich 1/2 cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sos sojowy Najlepiej dzień wcześniej fasolę zalać wodą i odstawić. Na drugi dzień fasolę gotować około 1 godzinę (w tej samej wodzie(...)się moczyła). Ugotowaną fasolą ostudzić. Następnie wszystkie składniki (fasolę, orzechy, czosnek) połączyć ze sobą. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta to można dolać odrobinę przegotowanej wody lub oliwy z oliwek. Na sam koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Poniższa pasta najlepiej smakuje, gdy na sam wierzch kanapki położymy rukolę bądź świeże kiełki.  Pomysł na przepis

Ugotować
Tażin z indykiem i daktylami. 160

miesiąca. My zrobimy to w 3 dni. Cytrynę, albo kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać 3-4 łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić   w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki : 1 kiszona cytryna 30 dag pierś z indyka  pokrojona w grubą kostkę 2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek

Kulinarny karnet Christophera
Mus czekoladowo-malinowy z borówkami 144

Składniki (na 3-4 porcje): 100 gram gorzkiej czekolady ( u mnie z dodatkiem pieprzu i cytryny, o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%) 1 jajo  szczypta soli łyżeczka cukru pudru łyżka wody łyżka(...)nalewki aroniowej, borówkowej lub malinowej 400 gram malin  150 gram borówek cukier puder/ mięta do ozdoby Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę wody i nalewki. Jeśli nie mamy czekolady z dodatkiem pieprzu i cytryny, warto w tym momencie również dodać szczyptę pieprzu i skórkę z połowy cytryny. Gdy nasza czekolada rozpuści się całkowicie i połączy ze składnikami dodajemy

Mango Papaja