kolejną porcje pierożków. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty (ok. 450 g) 150 g białej surowej kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju 1/3 szkl. wody 5 łyżek siekanego koperku sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku świeże ciasto francuskie (50x25 cm) czarnuszka do posypania pierożków Przygotowanie: Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki. Cebulę obrać, drobno(...)niewielkie kawałki i dodać do kiełbasy i cebuli. Składniki nadzienia smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku. Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu. Ciasto pokroić
Codziennik Kuchennyzłoty kolor obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy imbir i curry. Po podsmażeniu zalewamy składniki wodą tak, aby wszystko pokryła i dolewamy mleczko kokosowe. Dodajemy sok z cytryny i chilli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. W trakcie gotowania dolewamy wodę, jeśli zupa ma zbyt gęstą konsystencję. Pod koniec
Weganizm infantylnysmak o niebo lepszy niż klarowna i przejrzysta lemoniada bez dociskania :) * rabarbar- 500 g (najlepiej tylko różowa część) * woda- 1,5 litra * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * laska wanilii- 1 szt. * cytryna- 1/4 szt. * mięta- 3 dorodne gałązki Rabarbar pokroić i przełożyć do garnka. Wsypać cukier, dodać wyskubane ziarenka z wanilii (skórkę również włożyć), zalać wodą i zagotować. Gotować około
Kraina Miodem Płynącałyżeczka proszku do pieczenia syrop figowy: 4-5 suszonych fig 2 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1/2 cytryny Wykonanie -Figi umyć, namoczyć / kilkanaście minut/ w wodzie , osuszyć i pokroić. -Foremkę do pieczenia nasmarować tłuszczem, piekarnik nastawić na 180 st.C. -Do miski wsypać wiórki kokosowe, mąkę ryżową(...)piec ok. 20-25 minut. -Przygotować syrop. Figi drobno pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, odstawić na 10 minut i mieszając gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania płynu. -Owoce przestudzić, dodać miód ,cynamon i sok z cytryny ,wymieszać. -Gotowym syropem polać przestudzone kleksiki
Zakamarki mojej kuchniteż już oczarowało? Risotto z botwinką Potrzebujesz: 1 cebulę 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 1 pęczek botwinki 3,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 100ml wytrawnego białego wina 200g suchego ryżu 20g twardego wyrazistego sera (np. Parmezan, Grana(...)masła sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Botwinkę umyj. Buraczki obierz i pokrój w kostkę - ugotuj w wodzie z solą i cukrem. 2. Kiedy buraczki zmiękną dodaj do nich posiekane liście i łodyżki botwinki i sok z cytryny - gotuj przez 2-3min. 3. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym oleju
Kuchnia w Słońcu Skąpanapestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżka soku z cytryny szczypta przyprawy korzennej skórka otarta z 1 pomarańczy Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce
Mango Papajażurawiny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka) około 50ml śmietany 30% żelatyna sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Por drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody i gotujemy aż zmięknie, następnie przyprawiamy solą i pieprzem, blendujemy (nie całkiem na gładko) i podgrzewamy jeszcze rozpuszczając w masie 1 płaską łyżkę żelatyny(...)Odstawiamy do skrzepnięcia. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przelewamy na sicie zimną wodą i wykładamy jako ostatnią warstwę "babeczek". Zalewamy bulionem z rozpuszczoną łyżeczką żelatyny i całość odstawiamy do lodówki, aby dobrze się związała. Podajemy z kawałkami cytryny
Kolorowy Przepisownikjednego garnka, ubij tłuczkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos z suszonych śliwek Składniki: 10 suszonych śliwek 1,5 filiżanki wody 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz, ostra papryka koperek Namocz śliwki na noc w wodzie. Ugotuj owoce w tej samej wodzie (około
Qlinarnie i Qlinarniekremówki 30% ok. 60 g sera parmezan (ja użyłam greckiego kefalograviera, bo jest podobny do parmezanu) zioła prowansalskie sól świeżo zmielony pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuła ugotowałam w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ugotowałam go al dente, dosłownie kilka minut. Formę ceramiczną nasmarowałam masłem, posypałam startym serem i na to poukładałam różyczki brokuła. Same różyczki
Blondynka Gotujełyżki stołowe zimnej wody Farsz: jabłka, min. 1 kg, ale jak dla mnie im więcej, tym lepiej cukier waniliowy, 1 opakowanie kilka łyżek wody do duszenia jabłek sok i skórka z 1 cytryny na 1 kg jabłek, ja użyłam ok 2 kg owoców i 2 cytryny :) kilka ziarenek soli opcjonalnie rodzynki, cynamon Wykonanie: Mąkę, margarynę, cukier, sodę i sól mieszamy(...)się drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy 4 łyżki wody i ugniatamy do momentu, aż postanie jednolite ciasto, które przekładamy do lodówki na ok 1 godzinę. W wolnym czasie przygotujemy jabłka, które obieramy, wydrążamy nasiona Kroimy w plasterki i dusimy na wolnym ogniu. Do jabłek dodajemy opakowanie cukru pudru, sok z cytryny (ilość wg Waszego smaku i upodobań) oraz skórkę otartą
Taste Of My Day150g suszonych pomidorów w oleju (ok. pół słoiczka) 4 łyżki pasty tahini 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 30 ml oliwy sól, pieprz do smaku Dodatkowo posiekana pietruszka do posypania Sposób przygotowania Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin z łyżeczką sody. Na następny dzień opłukać ją i zalać dużą ilością wody dodając 1 łyżeczkę sody(...)opłukać (nie wylewać wody, w której się gotowała - przyda się). Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę. Jeżeli hummus nie będzie dostatecznie kremowy dodać trochę wody, w której się gotował. Przełożyć do miski i posypać posiekaną pietruszką. Zajadać ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi, warzywami lub krakersami
pink envelopeźródłem tryptofanu - obojętnego elektrycznie aminokwasu, który obniża negatywne emocje. Składniki: 2 duże garście świeżego szpinaku, 2 dojrzałe kiwi, 1 duży dojrzały banan, sok z 1/2 cytryny, ponadto: ok 3/4 szklanki niegazowanej wody mineralnej. Przygotowanie: Kiwi kroimy na połowę, wydrążamy za pomocą łyżeczki miąższ. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Do blendera wkładamy wszystkie składniki, miksujemy do uzyskania
Moniki Smakołykigram cukru pudru 50 gram masła 160 ml soku wyciśniętego z czarnej porzeczki lub musu z przetartej przez sito czarnej porzeczki 1 łyżka soku z cytryny Mały garnek wypełniamy w 1/3 wodą i gotujemy. W metalowej misce mieszamy wszystkie składniki u umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum. Trzepaczką ucieramy masę w misce przez
Mango Papajajajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać
Miód i pieprzszynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy paski do surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki
Smaki Ewy