słoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki lub łyżka Ajvaru sól, świeżo mielony pieprz kilka ziela angielskiego olej do smażenia 1/2 szklanki wody cukier Rybę rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w lodówce, a następnie lekko odcisnąć i pokroić w kwadraty Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć
Czerwień i błękitmyjemy, ponieważ ich skórka spryskana jest specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas transportu i przechowywania. Najpierw myjemy je w zimnej wodzie, następnie w ciepłej bieżącej wodzie i na koniec parzymy wrzątkiem. Umyte cytryny kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cieniutkie pół lub ćwierć plasterki. Usuwamy pestki. Imbir obieramy łyżeczką i ścieramy na drobnej tarce. Cytryny, imbir, kurkumę, cynamon
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 200 g mrożonego zielonego groszku - u mnie Poltino 50 g płatków migdałowych 1 ząbek czosnku 70 g serka kanapkowego śmietankowego sól sok z cytryny Wykonanie: Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany pozostawić na sicie, żeby obciekł z nadmiaru wody. Kiedy groszek ostygnie, przesypać go do miski, dodać płatki migdałów, czosnek, serek śmietankowy - całość zmiksować. Doprawić
kolorowotorcikowoczubate szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, 6 łyżki śmietany 18% 2 cytryna, 4 łyżeczki kakao. Do garnka dać wodę, masło i cukier. Wymieszać i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Przestudzić i dodać pozostałe składniki oprócz kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta przelać do dwóch keksówek
Praktyczna plkukurydzy 3 korniszony 3 kawałki papryki marynowanej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy sól, cukier 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie : Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę.Kukurydzę, fasolę odsączam. Wędlinę, paprykę, ogórek kroję w kosteczkę i dodaję do makaronu i mieszam. Olej, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszam. Dodaję
Mechanik w kuchnimiód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy.Dodać sok z 1 cytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu.kaczkaKaczkę wyjąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowaniaZ kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek odciąć
Stare Garyżeby puściła trochę soku.Na patelni podsmażamy obrane jabłka i pokrojone w kostkę. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy aronię. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Możemy podlać trochę wodą. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy i odwracamy do góry dnem
Aga w kuchniangielskiego1/2 łyżeczki zmielonego imbiru1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki zmielonych goździkówPolewa (lukier):3/4 szklanki cukru pudrusok z połowy cytryny 1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce.2. Roztopione masło, mleko, wodę, puree z dyni i jajko mieszamy. Następnie dodajemy do suchych składników i wyrabiamy aż ciasto zrobi się elastyczne(...)temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie po troszku dodawałam gorącej wody – cały czas mieszając – do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Źródło: http://kuchniaalicji.blogspot.co.uk
UgotujmyTo.plsłodkie wisienki. Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą wanilią Kamis cukier puder Wykonanie:Wodę zagotowujemy z masłem/margaryną, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę i łatwo odchodzi od dna jest już gotowe. Odstawiamy(...)nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy przez ok 30 min. Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy ulubiony krem karpatkowy. Pod koniec przygotowywania go dodajemy otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok do smaku. Pierwszy blat karpatki układamy wzniesieniami do dołu na to wykładamy część kremu. Na krem układamy upieczone rulony z wiśniami i przykrywamy je pozostałym kremem. Układamy
Malinowe Pocałunkiszklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo: lalka Barbie folia aluminiowa(...)lodówce W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni. Białko, sok z 1/2 cytryny i cukier puder ucieram aż powstanie lukier
Ciasteczkowy Potwórdomu Składniki: 0,5 kg czerstwego razowego chleba na zakwasie lub chleba razowego na miodzie 2 kromki suchego chleba żytniego 5 litrów wody, 20 gramów świeżych drożdży, 20 - 25 dkg cukru sok z jednej cytryny rodzynki Przygotowanie Chleb pokroić na cienkie kromki i zrumienić lekko w piekarniku (im bardziej zrumieniony chleb tym ciemniejszy kwas otrzymamy) Kromki chleba włożyć(...)odcisnąc przez lnianą ściereczkę. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do odcedzonego kwasu, dodać resztę cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak aby w naczyniu nadal było około 5 litrów płynu) oraz sok z cytryny. Naczynie ponownie przykryć gazą i odstawić na kolejne 24 godziny do fermentacj. Zdjąć powstałe szumowiny, ponownie przecedzić i rozlać do butelek napełniając
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzypadku efekt "świeżości", będzie wręcz uderzający :) Przepis z pamięci na słój dwulitrowy: Mięty pieprzowej ilość słój zapełniająca, ale go nie zapychająca :) 3-4 dorodne cytryny, 0,7 litra spirytusu , 0,7 litra wody, o cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu). Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy
Delicious Titbitsczosnku. Składniki : 2 litry wody 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego płaska łyżeczka kozieradki pół główki czosnku przeciętego w poprzek 3 młode buraki kilka młodych ziemniaków młoda marchewka puszka drobnej fasoli lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 1 łyżka oliwy z oliwek klika gałązek tymianku 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa kroimy w talarki(...)kostkę, przepołowiony wymyty czosnek. Wlewamy zimną wodę do garnka i dodajemy: sól, kozieradkę, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Na gotującą się wodę wrzucamy pokrojone warzywa. Po ok 15 minutach wlewamy sok z cytryny dla utrwalenia koloru. Dodajemy fasolę. Gotujemy do miękkości warzywa. Skrapiamy oliwą i wkręcamy świeży pieprz
AZgotuj!bananów30 ml ginu100 g cukru1 łyżka soku z cytrynylukier:150 g cukru pudru3 łyżki ciepłej wodyNajpierw przygotować dżem:Rabarbar i banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać sokiem z cytryny i zasypać cukrem, odstawić na noc (może być do lodówki).Następnego dnia zagotować i gotować na niewielkim ogniu aż do otrzymania pożądanej konsystencji - im dłużej dżem jest gotowany, tym będzie(...)kawałków. Układać w formie blisko siebie - mogą się stykać.Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut.Przestudzić.Z cukru pudru i wody ukręcić lukier. Polać nim jeszcze ciepłe ciasto.Smacznego!Formy użyłam takiej, jaką miałam. Może być nieco dłuższa, ale raczej nie szersza. Dżemu można użyć dowolnego - z każdym będą pyszne.Na piknik - idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamej wodzie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. W drugim garnku umieścić obrane i umyte warzywa (włoszczyzna + buraczki pokrojone na plastry) , dodać przyprawy, zalać 1l wody i gotować do miękkości. Oba wywary, jarzynowy i grzybowy przecedzić przez sito i połączyć. Grzyby odłożyć, zrobimy z nich farsz grzybowy do pierożków. Teraz dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego(...)miazgę buraka. Barszcz należy bardzo troskliwie doprawić. Należy barszcz posolić, dodajemy też odrobinę cukru, a kwaskowatość wzmacniamy dodatkiem czerwonego wytrawnego wina lub sokiem z cytryny. Kilkanaście minut przed podaniem , można również dodać starty ząbek czosnku. Podawać z uszkami lub kruchymi pierożkami. Smacznego
Stare Gary