cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:87/266)

Blackcurrant curd czyli krem z czarnej porzeczki 111

gram cukru pudru 50 gram masła 160 ml soku wyciśniętego z czarnej porzeczki lub musu z przetartej przez sito czarnej porzeczki 1 łyżka soku z cytryny Mały garnek wypełniamy w 1/3 wodą i gotujemy. W metalowej misce mieszamy wszystkie składniki u umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum. Trzepaczką ucieramy masę w misce przez

Mango Papaja
jagodowa zupa mojej babci 127

jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać

Miód i pieprz
Lekka surówka z cukinii, pomidorów w otoczeniu szynki 108

szynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy  paski do surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki

Smaki Ewy
koktajl ze szpinaku 126

składniki: 40 g świeżych liści szpinaku 70 g dojrzałego banana 110 g wody mineralnej 20 g soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wykonanie: Szpinak płuczemy, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy np. przy pomocy blendera lub Thermomixa na kremową konsystencję. Podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
Pomarańczowiec 219

pomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch: 2-3 pomarańcze 750 ml wody 2 galaretki pomarańczowe Poncz: 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec

Kuchnia domowa Ani
Biały Barszczyk babci Jadzi 167

będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy śmietanę. Gdy nasz barszczyk będzie gotowy to dodajemy zioła prowansalskie i majeranek, sprawdzamy czy jest dobrze słone i pieprzne

Tanio szybko zdrowo
Pomarańczowy krem batatee 200

dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy  i cytryny, zachować do kremu i sosu. Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając

SzczyptaSmaQ
Kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny 278

święta, więc warto przygotować sobie różne dodatki do domowych wypieków. Tym razem jest to kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny. Składnika: skórka z 3-4 pomarańczy/ 5 cytryn 1 szklanka cukru 3/4 szklanki wody słoiczki ze szczelnym deklem Skórkę obieramy tak, aby nie było białej części, następnie kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem przygotowujemy wodę z cukrem. Wodę zagotowujemy

tojestpyszne.blogspot.com
Jak wzmocnić odporność? 128

tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu

Powiedz dietom nie
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 133

Kotlety wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 15 min. DODATKI: Świeże szparagi/ pomidory koktajlowe z krążkami cebulowymi Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. Pomidorki kroimy na połówki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Cebulę obieramy i kroimy na grube plastry. Plastry cebuli rozdzielamy na pojedyncze krążki i podsmażamy na oliwie

kulinarnyJa
Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 151

patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę

Moniki Smakołyki
Farfalle z łososiem wędzonym 229

oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać łososia, chwilę obsmażać mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu.  Doprawić cytryną.  W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie  makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron przełożyć

Stare Gary
Marchewkowa galaretka 218

marchwi karotki3 łyżki soku z cytryny1 łyżka żelatyny4 dag cukru10 dag jogurtu naturalnegoWykonanie.Marchew obrać, ugotować i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny.Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.Do 100 ml wody wsypać cukier , zagotować ,dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Przestudzić i połączyć z marchewką. Masa napełnić dwie nieduże foremki. Wstawić do lodówki. Wyjąć, kiedy galaretka stężeje. Podawać

Kulinarny karnet Christophera
Pij zielone-koktajl z jarmużu i ananasa 152

ulubione owoce i woda.Uzylam lisci jarmuzu i ananasa,ktory dodatkowo przyspieszy metabolizm,bo to genialny spalacz tluszczu.Skladniki na 2 porcje:kilka lisci jarmuzu1/4 ananasakawalek swiezego imbiru1 szklanka wody mineralnej1 lyzka soku z cytryny lub limonkiWykonanie: Skladniki umiescic w kielichu blendera i zmiksowac .Wypic bezposrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 150

stopni.Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować.Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu

UgotujmyTo.pl
Puree z selera 170

puree doprawiłam czosnkiem, pieprzem i jogurtemPodstawą puree jest bulwa selera.Obieramy go i kroimy w średnie kawałki  Gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę cytryny. Ugotowany seler miksujemy lub przecieramy przez sito. I to jest nasza baza do dalszego "dosmaczania". Dobrze się komponuje również z:-masłem i przeciśniętym czosnkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kostka arbuzowo-jogurtowa 140

Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier, a ciasto z powrotem włożyć do formy. Syrop do nasączenia: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru kilka łyżek wody Wszystkie składniki zagotować,  a następnie nasączyć nimi biszkopt. Masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Jogurt wymieszać

Food Square
TROSZKĘ INNY RABARBAREK 90

musi być też on- kompocik rabarbarowy. To wspomnienie dzieciństwa pewnie każdego z Nas :) Ja czasem zmieniam jego smak, ale też jet pysznie... Składniki: 3 jabłka 2litry wody pęczek rabarbaru(ok.10 łodyzek) pół cytryny 3 gałązki mięty cukier cytrynowy-do smaku,ja sypię 4 łyżki Wykonanie: Rabarbar kroimy, jabłka obieramy,kroimy w cwiartki, wrzucamy do garnka zwodą. Zagotowujemy. Dosypujemy cukier, mieszamy

Z Majeczką w kuchni
SzaFran Spaghetii 154

dodaj połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!!Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste,  śmiało dodaj resztę wody. Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz polaną oliwą z oliwek i dla kontrastu pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną.Nie zapomnij dobrze popieprzyć!!! CMOK

Pasje Jolki
Zupa PHO z kurczakiem 414

wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna   Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy

Taste Of My Day
Sok z płatków róży 112

Składniki; 50 dkg płatków róży, cytryna, 50 dkg cukru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, Wykonanie: Płatki oczyszczamy. Wkładamy do słoja wraz z pokrojoną na plastry, uprzednio wyszorowaną cytryną.Zalewamy 1 litrem przegotowanej  letniej wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Zlewamy sok do garnka. Wyciskamy płatki. Dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy

Anioły w kuchni
Ciasto daktylowe z melasą 170

cukru 4 łyżki masła 2 łyżki mąki  4-5 dag orzechów włoskich , posiekanych łyżeczka cynamonu W rondlu wymieszać daktyle z sokiem i skórką otartą z cytryny, dodać ok 4-6 łyżek wody, gotować na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zmiksować całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu

Apetyczna babeczka
Biszkopt z jabłkami 344

Biszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier

Kuchnia Danusi
Tort urodzinowy 195

Uwielbiam torciki śmietanowe, natomiast nie przepadam za tortami z masami maślanymi.Tort urodzinowy BISZKOPTjajka-6 sztcukier-1 szklankamąka-1 szklankaproszek do pieczenia-1 łyżeczkaKREMśmietana 36% ( Puratos

Kuchnia Danusi
Jajko w koszulce, z wędzonym łososiem i figą! 144

pistacjami! Obłędne! SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 4 jaja ekologiczne - połowa awokado - figa świeża - po dużym plastrze łososia norweskiego - oliwa z oliwek do skropienia - sok z cytryny - posiekane pistacje W rondlu zagotuj wodę, zmniejsz gaz na minimum, wbij szybkim ruchem jajko. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne! Podaj jak na zdjęciu powyżej, zapewniam będzie pysznie! ;-D Buziak

SMYKWKUCHNI
Galaretka cytrynowo- imbirowa 178

cytryn 1/2 kg cukru + szklanka 3 cm obranego imbiru 2 opakowania Żelfixu takich na 0,5 kg Przygotowanie : Z umytych cytryn wycisnąć sok, z jednej cytryny obrać skórkę i zalać ją 4 szklankami wody i wsypać 1 szklankę cukru, gotować pod przykryciem około 15 min Imbir obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do syropu z cukrem i skórkami cytryny, dosypać resztę

Proste Potrawy
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 185

rozmarynowy z żurawiną Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek masła, pokrojonego na małe kawałki 1/4 szklanki miodu 2 łyżeczki rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka suszonej żurawiny 4 szklanki mąki pszennej Dodatkowo 1 łyżeczka cukru mleko

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z czarnej porzeczki 170

cukru, 2 i 1/2 łyżki żelatyny, 250 g czarnych porzeczek, 3 czubate łyżki cukru pudru.   Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Ciepłą żelatynę dodać do masy serowej dokładnie wymieszać. Porzeczkę zmiksować w blenderze na papkę. Masę serową podzielić na pół

Z miłości do słodkości
MOJITO MELONOWE NA PIERWSZY DZIEŃ LATA. 158

pochodzi z portalu, dla którego prowadzę dział kulinarny - Elegancka.pl MELONOWE MOJITO. /zainspirowany TYM przepisem; / 1/3 świeżego melona 1/2 pęczka mięty sok z 1 limonki (lub 1/2 cytryny) 200 ml rumu cukier brązowy woda gazowana lód Melona obieram, kroję na małe kawałki i wraz z miętą, cukrem brązowym i sokiem z limonki miksuję blenderem. Dodaję rum. W szklankach układam kostki lodu

W kuchni Karmel-itki
Gruszki w kremie angielskim 145

łyżka maki- 1 i 1/2 szklanki mleka- sok z 1 cytryny- 6 łyżek cukruPrzygotowanie:Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką zimnej przegotowanej wody i zalewamy wcześniej przygotowane gruszki. Połowę cukru wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wody i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Gruszki wkładamy do wrzącego syropu i gotujemy

Zainspirowana w kuchni
Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy) 663

Pyszny jagodowy deser – jest łatwy w wykonaniu i nie wymaga pieczenia, dzięki temu sprawdzi się u osób, które nie mają piekarnika. źródło przepisu: gazeta „

Kulinarne Przeboje
Doskonała niedoskonałość. Papierówki i kompot. 161

zależy od tego jak duży jest garnek, czy owoce są dojrzałe i słodkie, a przede wszystkim od tego, jaki sami lubicie.  W garnku zagotować wodę z cukrem, wanilią i goździkami. Wrzucić połówkę cytryny. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować ok. 5 minut. Podawać schłodzony.  Z doświadczenia wiem, że najlepiej smakuje wprost z chochli(...)słojach, na zimę/  Należy zebrać jak najmniejsze papierówki, najlepiej jeszcze nie do końca dojrzałe, prosto z drzewa. Umyć i układać ciasno w wyparzonych słojach. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i goździkami. Zdjąć z ognia i przelać do słoi tak, by zakryła ułożone w nich owoce. Dokładnie zamknąć.  Kompoty pasteryzuję sposobem Babci - po kilka słoi przekładam

KUCHARNIA
Biały barszcz na kiełbasie 121

masła 1 mała śmietana 30% szczypta tymianku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej 10 dag szynki wędzonej 4 jajka ugotowane na twardo sok z 1 cytryny sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka gotujemy, do wrzącej wody wkładamy kiełbasę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obraną cebulę. Parzymy kiełbasę na bardzo małym ogniu około

kgwjanczewo
Barszcz czerwony na domowym zakwasie 149

marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa)  ziele angielskieliść laurowykminek mielonymajeranek1 ząbek czosnkusok z cytryny lub ocetSposób wykonania:1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy.2. Miękkie warzywa wyciągamy, a do wywaru warzywnego dodajemy zakwas buraczany i koncentrat buraczany. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kminek

Kuchnia domowa Ani
Pączki wiedeńskie 128

Składniki woda, 1 szkl masło, 125g jajka, 4 szt Składniki na lukier cukier puder, 100g sok z cytryny, 10ml Przygotowanie W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystudzenia. Do masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do rękawa(...)papierem do góry. G dy się odkleją, usuwamy papier. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, tak aby lukier był lejący. Pędzelkiem smarujemy pączki. Odstawiamy na 10 minut aby lukier stężał

Gotowanie moimi oczami
Pierwszy mazurek 149

skończy;) Składniki  na spód 60 g orzechów włoskich 60 g cukru 60 g masła 70 g mąki przennej 2 żółtka starta skórka z cytryny Masa kajmakowa 125 g cukru 2 łyżki wody 3 łyżki śmietany  25 g masła Dodatkowo 60 g orzechów włoskich Sposób przygotowania Orzechy włoskie zmielić na pół grubo, połączyć z połową cukru i zmielić(...)Dodać mąkę z skórką cytryny i dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wygładzić powierzchnię, przy bokach nanieść więcej ciasta, by wychodziły na ok 0,5 cm wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 25 min.  Przygotować maskę kajmakową - na rozgrzaną patelnie wsypać cukier i dać 2 łyżki wody, przemieszać ruszając patelnią. Podgrzewać

pink envelope
Jaglane pralinki z białą czekoladą, Quincy Jones 159

zbożowe, itp.) do obtoczenia:  wiórki kokosowe lub kakao Ugotuj kaszę na sypko. Czekoladę połam na małe kawałki i wymieszaj w misce z kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodaj do miski kaszę, sok z cytryny, słodziwo i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj wiórek kokosowych (ciastek zbożowych/herbatników). Formuj małe kulki. Następnie obtaczaj je w wiórkach lub kakao

Qlinarnie i Qlinarnie
aromatyczna nalewka jabłkowa [+ 18] 176

składniki: 2 szkl cukru 370 ml wody 1 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych) 1 laska cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny 500 ml wódki 250 ml brandy ewentualnie domowej roboty bimbru wykonanie: Syrop cukrowy: wodę z cukrem gotujemy na średnim ogniu mieszając cały czas, tak aby cukier się nie przypalił, a syrop stał się klarowny. Następnie zestawiamy garnek z ognia(...)czasie jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie owoce kroimy w plasterki i wkładamy do czystego dwulitrowego słoja ze szczelną nakrętką. Zalewamy jabłka syropem, dodajemy skórkę z cytryny, cynamon, wódkę i brandy. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum miesiąc. Po tym czasie zlewamy trunek przez gazę do butelek

Domowy Smak Jedzenia