wody50 ml octu ryżowego125 g cukru2 duże papryczki chilisok z 1/2 limonki1 łyżeczka świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku, drobno starte2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejszczypta soliW rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko
Food SquareSkładniki: Gęś 2 duże piersi gęsi ze skórą 8-10 dużych śliwek bez pestek przekrojonych na połówki (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą(...)dołu. Obsmażyć,żeby mięso się zamknęło. Mięso przełożyć do przykrywanego żaroodpornego naczynia skórą do góry. Na patelnię wlać 2 łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi. Dodać śliwki, łyżkę miodu i wodę. Zagotować razem, dodać wino, cynamon i gałkę muszkatołową. Gotować około minuty. Sosem zalać mięso. Naczynie przykryć. Piec 1-1,5 godziny w 170°C (termoobieg). Upieczone piersi przełożyć na półmisek
Pełny talerzkrojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula makaron pełnoziarnisty pół szklanki bulionu warzywnego olej przyprawy: sól, pieprz, tabasco, bazylia, oregano do dekoracji rukola, 2 plasterki cytryny, natka pietruszki W garnku nastawić osoloną wodę na makaron. Ugotować według uznania, najlepszy do dania jest al dente. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy opłukane(...)ciepłej wodzie (bez rozmrażania) i odcedzone krewetki. Przecisnąć czosnek przez praskę, lub drobno posiekać i dodać do krewetek. Po 5 min. smażenia dodajemy pomidory razem z sosem z puszki oraz bulion i dusimy ok15 min pod przykryciem. 5 minut przed końcem dodajemy przyprawy.Na talerz nakładamy garść rukoli, następnie przestudzony makaron, sos z krewetkami i plasterek cytryny z natką pietruszki.Bon Appetit
Pudełko rozmaitościjego przygotowania, może nawet podwójnej porcji, bo krem jest obłędny i znika w oczach :) Składniki: 500 g rabarbaru 3/4 szklanki cukru 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 5 żółtek skórka otarta z 1/2 cytryny szczypta soli 50 g masła Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać połową cukru, dodać wodę
Domowa Cookierenka Agiwięc warto ją zabutelkować i cieszyć się z jej dobroczynnych walorów przez cały rok. Składniki: - 2 kg tarniny - 2 litry spirytusu - 500 ml wody - 1.2 kg cukru - 10-15 dag suszonych śliwek - sok z 2 cytryn - 2 laski wanilii - kora cynamonu - kilka goździków Po śliwki i przyprawy warto zajrzeć na stronę Skworca . 1. Przemrożone owoce tarniny zalewamy spirytusem(...)wierzch słoja przykrywamy gazą i odstawiamy na 6 tygodni do macerowania. 2. Po 6 tygodniach zlewamy spirytus z sokiem. Gotujemy wodę, studzimy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zalewamy słodkim syropem owoce tarniny, dodajemy śliwki, sok wyciśnięty z cytryn, rozcięte laski wanilii oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni, codziennie mieszamy i lekko uciskamy owoce aby oddały resztę
Apetyczna babeczkapietruszki kilka kropel soku z cytryny odrobina zielonego tabasco jajko kilka kropel oliwy szczypta soli i pieprzu Fasolkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Olej lniany mieszamy z przyprawami, posiekaną pietruszką i sokiem z cytryny. Jajko możemy zrobić sadzone ale ja wolę ugotować je w folii. W tym celu odcinamy kawałek folii spożywczej i układamy ją luzem na niewielkiej
Mienta blogpieczenia Cytrynowy krem z mascarpone ( nadzienie ): 250 g serka mascarpone, schłodzonego około 170 g lemon curd, schłodzonego Nasączenie: 3 łyżki likieru cytrynowego Limoncello + 3 łyżki wody ( zamiast likieru może być sok z cytryny ) Wykonanie: Krem cytrynowy - lemon curd: Jajka i żółtka roztrzepać w garnuszku rózgą kuchenną. Dodać sok , skórkę z cytryny, m ąk ę ziemniaczan ą , cukier
Opowieści z piekarnikaróżyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest
Kuchnia Beatywapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód; witaminy: A, K, B2, C; sole mineralne, kwasy organiczne inne; korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby oraz żołądka, przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie, jest idealna na włosy, oraz na skórę. Seler: Oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, koi nerwy, wspomaga odchudzanie, ma zaledwie 21 kcal na 100 g Jabłko: wspomaga trawienie(...)mięty cytrynowej (liście mięty cytrynowej widoczne są na zdjęciu, jest to roślina która zaparzona daje fantastyczny aromat cytryny) opcjonalnie możesz użyć: odrobina soku z cytryny i mała gałązka zwykłej mięty Przygotowanie: 1. Pokrzywę zaparzyć wodą o temperaturze 80 stopni. Gorącą lecz nie wrzącą i zaparzać razem z miętą cytrynową. Bądź ze świeżą miętą i sokiem z cytryny. 2. Napar
KreatywnePinyziemniaków (może być więcej może być mniej) 6 marchewek (w ilości takiej jak ziemniaki) sól, ząbek czosnku, 1 łyżeczka kuminu, pół cytryny 4 łyżki majonezu pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewki pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki. Posolić, natrzeć z tartym czosnkiem, pokropić sokiem z cytryny
Smaki Brazyliizamknięte w wodzie morskiej, prawie zawsze w 100% żywe małże. Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:1 kg żywych muli w wodzie morskiej,1 szalotka,4 ząbki czosnku,1/2 szklanki cydru,1 cytryna,3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego,*1/2 pęczka natki pietruszki,sól i pieprz do smaku(...)cedzaku z wody morskiej, włożyć do zlewu, zalać wodą, namoczyć na 5-10 minut. Usunąć ewentualne zabrudzenia, wypłukać, przełożyć do cedzaka. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle (postukaj otwartą muszlą o deskę, jeśli się nie zamknie wyrzuć).Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok.W szerokim garnku (im szerszy tym lepszy
SzczyptaSmaQczęsto przygotowuję słoiki na zimę. Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również polecam. 2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny , aby nie straciły koloru. Gotujemy do miękkości ok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować, bo to zależy od wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce
Pasje Jolkipszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 750 g mascarpone 600 - 700 ml śmietany 30% 4 - 5 łyżek cukru pudru Poncz: 600 ml przegotowanej zimnej wody 4 łyżki spirytusu 1 łyżka soku z cytryny po 3 - 4 krople aromatu cytrynowego i pomarańczowego Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 czubate łyżki cukru Piana: 3 białka 0,5 szklanki cukru
Czary - gary w kuchnitemp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem: 250g masła, 100g gorzkiej czekolady, 70g mlecznej czekolady, żółtko, laska wanilii, łyżeczka gorącej wody, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 szkl. herbaty z cytryną do nasączenia. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze, następnie przestudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodać żółtko oraz nasiona z laski wanilii. Kawę
Z miłości do słodkościtarta idealna na ciepłe dni./przepis z wypiekizpasja.blox.pl/ Składniki:na ciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka(...)bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Już
Pudełko rozmaitości