delikatna, aksamitna, lekko słodka z orzechowym posmakiem. Musicie ją koniecznie wypróbować! Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 1kg marchewki 500ml bulionu warzywnego 200ml wody 2-3 łyżki masła orzechowego (do smaku) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie : W garnku rozgrzać nieco oliwy do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę obrać(...)cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać bulionem, dodać wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Dodać masło orzechowe i wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (opcjonalnie). Podawać przybraną bazylią, śmietaną, mleczkiem kokosowym, lub tak jak u mnie ostrym sosem sriracha
Codzienne Gotowanieporad co zrobić by mieć piękniejsze i mocniejsze włosy domowym sposobem 1. Włosy gęstsze, grubsze, szybciej rosną 1/4 opakowania drożdży, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, żółtko jajka, szklanka wody. Można dodać olejek rycynowy, naftę, a zamiast wody użyć mleko. 2 . MASKA NABŁYSZCZAJĄCA I WZMACNIAJĄCA 1/3 szklanki oleju roślinnego podgrzej i „zaparz(...)herbaty rumiankowej i pokrzywowej (można użyć też ziół „sypkich”, ale miksturę trzeba będzie odcedzić). Po około 5 – 10 minutach wyjmij torebki i dodaj żółtko, łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny i 2 krople olejku rozmarynowego. Mieszankę wetrzyj dokładnie we włosy. 3. MASKA DO WŁOSÓW ŁAMLIWYCH Roztrzepane widelcem jajko dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki piwa. Miksturę rozprowadzić na umytych włosach
Panda i jej światwłoszczyzna - 3-4 małe ziemniaki - pęczek koperku - opakowanie serka topionego ze szczypiorkiem - oliwa z oliwek - sól - pieprz czarny mielony - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Przygotowanie: Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Ugotować bulion i odcedzić z warzyw. Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym, po czym opłukać dużą ilością wody
W poszukiwaniu inspiracjimigdałów lub orzechów (moczonych prze noc) 30 g ksylitolu 1 banan 1 awokado 4 łyżki soku z cytryny garść natki pietruszki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Ewentualnie dosłódź lub dodaj więcej wody kokosowej lub mineralnej do uzyskania pożądanej konsystencji. Wersja na thermomix Składniki: 300 g wody kokosowej(...)banan 1 awokado 4 łyżki soku z cytryny garść natki pietruszki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Do naczynia miksującego włóż banana i awokado bez skóry oraz pozostałe składniki, rozdrobnij 5 s/obr. 5, a następnie zmiksuj 1 min/obr. 10. Ewentualnie dosłódź lub dodaj więcej wody kokosowej lub mineralnej do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj bezpośrednio
SzczyptaSmaQokoło 12 sztuk)50-60g masła2-3 bananysok wyciśnięty z 1 cytryny masa mascarpone 500g mascarpone200g białej czekolady2 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody2 łyżki gorącej wodymasa śmietankowa 50g czekolady deserowej2 łyżki wody1 jajko150ml śmietanki 30% lub 36%1 łyżka cukry pudru1 łyżeczka żelatyny2-3 łyżki wody Wykonanie:- herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich(...)banana pokroić na dość grube plasterki, moczyć je w soku z cytryny i układać na spodzie z herbatników- masę mascarpone wyłożyć na banany, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy- czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody, zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, by czekolada się nie przypaliła- czekoladę zostawić
Smakołyki Berenikimiodu pitnego Dwójniak Sos wiśniowy: szklanka wiśni nadwiślanki 1 łyżka miodu drahimskiego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 20 ml miodu pitnego Dwójniak sok z cytryny Przygotowanie: Szpajza: Żelatynę musimy namoczyć w odrobinie zimnej wody, zalać połową szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ubijamy pianę z białek, partiami dosypujemy cukier, nie przerywamy ubijania, następnie dodajemy żółtka. Masę z jajek łączymy z żelatyną
Smakowity Blog Kulinarnyposól, popieprz, dodaj kapary, polej oliwą. Czas pieczenia: 30 minut. Rybę podajemy z sałatą. SAŁATA: Sałatę myjemy, osuszamy. W kubeczku mieszamy 2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki rodzynek, sól, pieprz. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zalewamy sałatę, mieszamy, podajemy od razu. SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA MÓJ
SMYKWKUCHNIkorzenia chrzanu 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 30 % 3 jajka Sok z cytryny Sól,pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Vegeta Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy żeberka ,listki laurowe,ziarna ziela angielskiego i pieprzu.Zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości(...)mięsa.Wywar przecedzamy,doprawiamy do smaku vegetą.Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach,skrapiamy lekko sokiem z cytryny , dodajemy do barszczu.Gotujemy przez 20 minut , wlewamy zakwas ,gotujemy jeszcze chwilę.Zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie i dodajemy do barszczu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zdejmujemy z ognia ,odstawiamy na 30-40 minut żeby barszcz lekko przestygł.Do miski
Bajeczna Kuchniaszklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli Masa jabłkowa : 1,5 kg jabłek pół szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone(...)łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane : 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie : Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką
Malinowa Kawiarenkasoli. :) 1kg karkówki wieprzowej butelka (0,7l) czerwonego wytrawnego wina 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 łyżki soku z cytryny 3 duże ząbki czosnku Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Marchew i cebulę obieramy, po czym kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy przez praskę. Ja starłam na tarce o dużych
Kuchenna Kontrrewolucyaczosnkugarść koperkusok z cytrynysól, pieprzolej rzepakowyPrzegrzebki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem solą i pieprzem. Na patelnię rozgrzewamy masełko ziołowo - czosnkowe i następnie dodajemy przegrzebki, smażymy po 1-2 minucie z każdej strony. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy na grzankach (ja wycięłam z nich kółka szklanką) Grzanki
Bon Appetit Małgorzatyowoce sezonowe. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: Grejpfrut Pomarańcze Jabłko 2 banany 2 mandarynki 2 brzoskwinie z puszki 3 plasterki ananasa Pół cytryny 2 łyżki rodzynek Rodzynki wkładamy do ciepłej wody i zostawiamy by zmiękły. Grejpfrut nacinamy nożem w zygzak i rozkładamy na dwie części. Łyżką delikatnie wydrążamy środek, który kroimy na kosteczkę. My przygotowując grejpfrut(...)kawałki. Jabłko myjemy i kroimy w kostkę. Ananasa i brzoskwinie również kroimy w mniejsze części. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Odsączamy rodzynki i dorzucamy do owoców. Z cytryny wyciskamy sok i polewamy nim owoce. Ilość soku zależy od owoców. W przedstawionej sałatce jest duża ilość kwaśnych produktów, dlatego soku dajemy mniej ( około 2 łyżek) Latem, gdy będzie
Kolizje Smakówchłodnik przychodzi nam z pomocą :D Pyszny, na pewno spróbuję innych smaków :) Składniki (ok. 3 porcje) - 1 litr wody - 2 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - pęczek botwinki z buraczkami (ok. 5 sztuk) - połowa cytryny - przyprawy: sól(...)pieprz ziołowy, czerwony, caynne - 200 g jogurtu naturalnego - natka pietruszki do posypania - habżyki cebulowo-czosnkowe Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie dołóż pokrojoną botwinkę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę ostudź, pozostawiając ją bez przykrycia. Następnie
Zdrowie na języku :P