cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:93/266)

Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 170

pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą

Kuchnia Beaty
Sałatka z brokuła ,groszku i gorgonzoli 192

groszku 2 plasterki sera gorgonzola ( może być inny) 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku 1/2 łyżeczki bazylii  1/2 łyżeczki cukru 1/2 cytryny Wykonanie Krok 1 .Umyć brokuł ,podzielić na różyczki i zalać wrzącą wodą . Pozostawić na kilka chwil. Krok 2 . Do oliwy dodać sól,pieprz, bazylię ,cukier, wycisnąć sok z cytryny . Dokładnie wymieszać aż cukier rozpuści się . Krok

Eli Gotowanie
Mrożona Zielona Herbata wg Blondynki 174

poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej 100 ml syropu Zielona Herbata ETERNO 1 pomarańcza 1/2 cytryny kilka gałązek świeżej mięty lód w kostkach Wykonanie: Prosto i szybko. Do dzbanka lub karafki wlałam wodę i syrop. Dorzuciłam owoce pokrojone w grube plastry

Blondynka Gotuje
Owsianka orzechowa z jabłkiem i miodem 112

łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka ½ cytryny 1 jabłko 10 orzechów laskowych 5 łyżek miodu Wykonanie: Płatki owsiane zalać 5 łyżkami przegotowanej zimnej wody i odstawić na pół godziny. Następnie dodać zimne mleko, sok z cytryny, starte jabłko i posiekane orzechy (koniecznie laskowe). Całość wymieszać, posłodzić miodem i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik litewski 168

łyżki  kwaśnej śmietany sok z cytryny pęczek koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka

Smakowity Blog Kulinarny
Bursztynowa jesien ze sloiczka 180

pokrojonej w kostke 1/4 szklanki wody 2-3 pomarancze pokrojone w kostke bez bialych czesci 100-200g brazowego cukru sok z polowy cytryny otarta skorka z 2 pomaranczy cynamon strarty imbir wykonanie: Dynie zalewamy woda i gotujemy do miekkosci. Z pomaranczy scieramy skorke, a pomarancze kroimy na kawalki pozbawiajac je bialych blonek. Dodajemmy do miekkiej dyni, wsypujemy cukier. Ilosc

Przysmaki Karolki
Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami 203

łyżka czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz olej (do smażenia) 2-3 łyżki mąki ok. 2-3 łyżki soku z cytryny Kluseczki kładzione: 400 g mąki pszennej 2 jajka 1/2-3/4 szklanki wody 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Kawałki karkówki posypujemy solą, pieprzem oraz czosnkiem(...)karkówki. Do niedużej miseczki wsypujemy 2-3 łyżki mąki, dolewamy trochę zimnej wody i mieszamy dokładnie. Następnie dolewamy kilka łyżek gorącego sosu, znów mieszamy całość, aby nie było grudek. Mączną mieszankę dolewamy do sosu, w którym dusiła się karkówka. Mieszamy do czasu zgęstnienia. Dolewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Ponownie wkładamy mięso, mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy i zestawiamy

MyCookBook.pl
Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem 221

szklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje.Ogórka pokroić w kostkę.Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą

wyzwania kuchenne
Barszcz czerwony na wędzonce z ziemniakami 229

czerwone 1 kość wędzona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 3-5 ziaren ziela angielskiego sok z połówki cytryny sól pół szklanki śmietany 7 ziemniaków przepis Buraki obieram , ścieramy na tarce z dużymi otworami, zalewamy gorącą wodą około 1 litra, dodajemy wędzoną kość, przekrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy ( ziele angielskie i liść laurowy ). Całość zakwaszamy sokiem z cytryny

Smakowite Dania
TILAPIA Z MIGDAŁOWĄ SKORUPKĄ 178

Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z tilapii  garść płatków migdałowych  cytryna 2 łyżki z czubkiem mąki migdałowej  sól, pieprz cytryna olej kokosowy  Sposób przyrządzenia: Filety wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem.  Płatki migdałowe zmielić blenderem i dodać do mąki, w ten sposób panierka będzie bardziej aromatyczna, bo mąka sama w sobie

pieprzny smaczek
EXPRESOWE CIASTO BONOFFI PIE + FILMIK 154

płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wody                                                             PRZYGOTOWANIE :  Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z 2 cukrami waniliowymi

Kulinarne Fantazje Marioli
Cytrusowa Herbata z Nuta Cynamonu 161

poprawia! Mało tego do tej herbaty przekonał się mój syn, więc razem ja popijamy w jesienne wieczory. Składniki na dwa kubki: 500 ml wrzącej wody czarna herbata, u nas Lipton lub Saga 2 cienkie plasterki cytryny lub limonki 2 plastry grubości 1 cm pamarańczy kawałek kory cynamonu ewentualnie cukier (ja osobiście pomijam cukier) Wykonanie: Wrzącą wodą zalewamy torebki herbaty, zaparzając

Blondynka Gotuje
Kalarepki duszone na maśle 205

pół plastry gdy była duża) kalarepa. Uduszona na maśle bez dodatku wody ale za to  koprem. Doprawiona do smaku i podana z młodymi ziemniaczkami . Czas: 30 minut Składniki: 2 duże kalarepki ( jędrne , nie zdrewniałe) 1/2 pęczka koperku 2 gałązki świeżego tymianku sól do smaku sok z cytryny do smaku szczypta cukru do smaku 5 dag masła Umyte kalarepki obrać(...)minut. Usunąć związane zioła. Dosypać usiekany drobno koperek. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut. Doprawić kalarepkę do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. W czasie gotowania wydzieli się z kalarepy sok , który połączy się ze zrumienionym masłem i wodą która nie odparuje tworząc sos. Możemy podawać kalarepkę w tej formie lub oprószyć łyżką mąki- jak kto lubi

Buniabaje w kuchni
Domowe kokosowe ptasie mleczko - 250 kcal, bez chemii 191

tych ze zdjęcia, ok. 500 g): Mleczko: puszka (400 ml) mleczka kokosowego 2 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny (lub agar) 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii Polewa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć kokosem 1 łyżka kakao niesłodzonego 1. Mleczko kokosowe doprowadź do wrzenia w małym rondlu(...)wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj wanilię i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 4. Odłóż do lekkiego wystygnięcia. 5. Wlej masę do formy wyłożonej folią śniadaniową (u mnie o wymiarach 19x13 cm) 6. Włóż do lodówki aż stężeje. 7. Przygotuj polewę - w kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody. 8. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj

Powiedz dietom nie
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 245

zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią :) Mam nadzieję, że kiedy upiekę(...)świeżych drożdży,1 jajko,2 żółtka,3/4 szklanki cukru,50 g roztopionego i przestudzonego masła,2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,mąka do podsypywania stolnicy.Nadzienie serowe:ok. pól kg zmielonego twarogu, cukier do smaku,1 jajko,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny.Lukier:cukier puder,sok z cytryny.Drożdże rozetrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna