cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:99/266)

Schab w pomarańczach 152

obsmażamy przewracając kilkakrotnie. Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół czerwonej papryki skrojonej w kostkę oraz posiekaną garść świeżej mięty.Zalewamy gorącą wodą mięso a także dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu (7/9 na naszej kuchence indukcyjnej).Niezbędne jest "nadzorowanie" mięsa i przewracanie, przewracanie.Nie wylewajmy sosu jaki powstanie

Smaki Brazylii
Salatka z kasza jeczmienna, brokulem i indykiem na ostro i Broszka 156

rumiano na patelni lub 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Kaszę gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Odsączamy i odstawiamy by przestygła. W miseczce łączymy oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy i powstałym sosem zalewamy kaszę. Dokładnie mieszamy. Brokuł zalewamy wrzątkiem i gotujemy 3 minuty.. Odsączamy i zalewamy lodowata

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bruschetta z bobem 175

garść bobu łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanej bazyli pieprz łyżka oliwy z oliwek Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę kopru do smaku ). Ostudzić i obrać. Rozgnieść widelcem, doprawić cytryną, oliwą, bazylią i pieprzem. Bagietkę zgrilować i posmarować pastą z bobu. Udekorować pokrojonym w kostkę pomidorem

Atlas Smaków
Sałatka z porów i brukselki 185

porcje 2 jajka 2 pory 30 dag brukselki 3 łyżki twarożku homogenizowanego 1/3 szklanki mleka sól 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny przepis Jajka gotujemy na twardo, studzimy  drobno siekamy. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Pora kroimy w talarki. Twarożek homogenizowany mieszamy z musztardą, mlekiem doprawiamy solą i dodajemy sok z cytryny, tak powstały sos mieszamy z warzywami

Smakowite Dania
107. Pulchny talerz czyli: pankejki polane słodkim, domowym syropem cynamonowo - imbirowym. 220

szklanki zimnej wody 0,5 szklanki drobnego, białego cukru2 podwójne laski cynamonu3 cm imbiru w skórcepół cytryny w skórcepół mandarynki w skórceMandarynkę, cytrynę i imbir kroimy w średniej grubości plasterki. Do rondla lub garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy laski cynamonu oraz pokrojone cytrusy i imbir. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy cukier rozpuści się

Symfonia Smaków
Konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami (bez żelatyny) 191

Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny wycisnąć sok. Pomarańcze obrać ze skórki i oczyścić ze wszystkich błonek i pestek. Skórkę z dwóch pomarańczy oczyścić dokładnie z białej części (albedo jest bardzo gorzkie), pokroić w cienkie paski lub w kostkę i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach wylać wodę i czynność powtórzyć. Pomarańcze najlepiej(...)obierać nad garnkiem w którym będziemy przygotowywać konfiturę, żeby nie stracić soku. Kiedy wszystkie pomarańcze  będą już przygotowane, do garnka dodać namoczone uprzednio skórki (wodę w której się moczyły wylewamy), cukier, sok z cytryny i przyprawy. Mieszać do chwili rozpuszczenia się cukru. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny. Drugiego i trzeciego dnia ponownie gotujemy konfiturę przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka śledziowa 167

składniki* 6 filetów śledziowych małosolnych* 4 ogórki konserwowe* puszka sałatki meksykańskiej* 1 czerwona cebulka* 3 łyżki oliwy z oliwek* sok z cytryny* sól, pieprzSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć w zimnej wodzie żeby nie były zbyt słone, a następnie dokładnie osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w drobne piórka, a ogórki w drobną kostkę. Sałatkę meksykańską odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć

Mix smaku
Zapiekane płatki owsiane z owocami 174

też mieszać) 2 jabłka pół cytryny cynamon płatki migdałów wiórki kokosowe siemię lniane rodzynki, suszona żurawina, suszone morele lub inne suszone owoce jogurt naturalny lub kefir owoce takie jakie lubicie/macie Przygotowanie Wielkim plusem tego dania jest niewielki nakład pracy jaki jest potrzebny do jego przygotowania. Rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 190 stopni i nastawienia wody w czajniku. Następnie płatki, siemię(...)naczynia żaroodpornego (w którym będziemy zapiekać naszą owsiankę) ucieramy na tarce na dużych oczkach 2 obrane jabłka, dodajemy sok z połówki cytryny i cynamon (ilość wg uznania) i wszystko razem mieszamy. Gdy płatki wchłoną całą wodę układamy z nich równą warstwę na jabłkach a z wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika na 10 min przykryte

Kulinarna Patilogia
Kurczak tandoori 231

proszku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżka pasty z tamaryndowca 100 ml wody 1 łyżka oleju Liście sałaty, 2 pomidorki cherry 2 ćwiartki cytryny ½ cebuli Wykonanie. W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy. W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia(...)Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2 h do lodówki. Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny. Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami

Kulinarny karnet Christophera
Piccata z piersi kurczaka – obiad w 30 minut 237

cytryny. Gotujemy wszystko razem na średnim ogniu, do odparowania 1/5 – 1/4 płynu. Sos powinien widocznie zgęstnieć. Nie będzie bardzo gęsty, powinien mieć konsystencję lejącego miodu lub melasy. Próbujemy – dosalamy i pieprzymy. Jeśli sos nie chce gęstnieć – bo użyliście mleka w wersji fit zamiast tłustej śmietany dla kuchennych rozpustników – dodajemy do niego pełną łyżeczkę dowolnej skrobi wymieszanej z łyżką zimnej wody(...)wymieszane pół na pół 300ml rosołu drobiowego 35-40g startego parmezanu 2 łyżki stołowe drobnych kaparów z zalewy 4-5 cieniutkich plasterków cytryny, ze skórką 1 pełna łyżeczka skrobi + 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz

Karo in the Kitchen
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami 173

Ciasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie. Owoce o które nie jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości. Bardzo lubię to

Serce zamknięte w formie pyszności
Rozgrzewający napój imbirowy 121

tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie znacie napoju imbirowego, spróbujcie go koniecznie. Składniki na 2 kubki napoju: 400 ml gorącej przegotowanej wody korzeń świeżego imbiru wielkości kciuka 1 cała cytryna 4 czubate łyżeczki miodu Imbir obieramy łyżeczką ze skórki i kroimy w plasterki. Dzielimy na 2 równe porcje i rozkładamy do kubeczków. Zalewamy wrzątkiem

Zawsze głodna!
Murzynek z mascarpone 243

waniliowy, 3/4 opakowania proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 – 2,5 szklanki mąki. Krem: 2 opakowania mascarpone, cukier do smaku, parę łyżeczek soku z cytryny (niekoniecznie) Przygotowanie: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać szklankę cukru, wodę i kakao.Doprowadzić do wrzenia. Nie gotować.Zmniejszyć ogień i mieszać,aż do rozpuszczenia cukru.Kiedy jest gotowe odlać 3/4 szklanki i odstawić do całkowitego ochłodzenia

kulinarnajamka.blogspot.com
Placek z kremem i truskawkami 159

temp. 170st-180st. Ostudzić.     Krem: 350g waniliowego serka homogenizowanego, szklanka śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 750g truskawek, 1/2 cytryny, 2 łyżki galaretki truskawkowej, łyżka żelatyny.     Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na 5 minut. Podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, skórką oraz sokiem z 1/2 cytryny. Wlać rozpuszczoną żelatynę

Z miłości do słodkości
Niby - leguminka truskawkowa. 159

lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się.  TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła

W kuchni Karmel-itki