extrakt waniliowy)- 10 dag cukru pudru- 3 dag masła- 2 żółtka Składniki na sos: - 300g malin + 8 szt. truskawek- 4 łyżki cukru- sok z połowy cytryny- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (+ 2 łyżeczki zimnej wody do rozprowadzenia) Ryż opłukałam i wsypałam do garnka na wrzącą wodę. Gotowałam 2 minuty, następnie wylałam na sitko, przelałam zimną wodą(...)kilka odłożyłam do ozdoby) i truskawki – wsypałam do rondelka. Dodałam cukier i sok z połowy cytryny. Gotowałam do chwili, aż owoce się rozgotują. Następnie przetarłam przez sitko, aby pozbyć się pestek. Z powrotem przelałam do czystego rondelka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w zimnej wodzie. Sos malinowy doprowadziłam do wrzenia, dolałam mąkę, zagotowałam. Przygotowałam talerz z kleksem jogurtu greckiego (jest bardzo
mojewypiekiinietylkoszkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone) cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie:Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy więc przepraszam(...)zapewne długo w lodówce nie zostanie.Na moje oko 300 g w zupełności wystarczy tylko wówczas dodajemy 1 łyżeczkę żeltyny.Nasączenie:Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny. Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież
Malinowe Pocałunkimakaronu np. kokardki 120 g tuńczyka w oleju 200 g serka ricotta 4 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki kilka kropli soku z cytryny Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ricottę mieszamy w miseczce z odsączonym tuńczykiem, przyprawami i oliwą a na końcu dodajemy natkę. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i łączymy z powstałym sosem. Skrapiamy
Dzieje kuchennej Wiewióryjajko 1 żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier królewski: 60 g białek 300 g cukru pudru czerwony lub różowy barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)różu. Przełożyć część lukru do trzech woreczków cukierniczych, odciąć końcówki tak, aby powstał małe dziurki i wycinąć lukier na brzegach, formując kant. Do pozostałego lukru dodać odrobinę wody, aby był nieco lejący. Wypełniać lukrem środki. Ewentulanie na mokrym lukrze robić kropeczki lukrem innego koloru, przecignąć po nich wykałaczką, aby powstały serduszka. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Zostałam też poproszona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 250 g fileta pstrąga łososiowego, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny. Przygotowanie: Pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu
Aga w kuchniRewelacyjne propozycja na przepyszną sałatkę z ogórków kiszonych . Smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam
Smaki EdytyJutro Tłusty Czwartek, więc czas rozpocząć przygotowania. W tym roku postanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były
Food Squaremoże być też zwykły )kruszonka 100 g margaryny (używam naszej ulubionej)pół szklanki cukru3/4 szklanki mąki lukier szklankę cukru pudru wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy)sok z cytryny 1 łyżkę SPOSÓB WYKONANIA :- 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru- na to 1 szklankę mleka- następnie 5 roztrzepanych(...)patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto)Smacznego
Basia w kuchnizimną wodą. Nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Łososia gotujemy na parze w parowarze ok. 20 minut. W rondelku gotujemy ryż w osolonej wodzie. Przekładamy na talerz filet z łososia, podajemy go z plasterkiem cytryny. Obok kładziemy kopczyk z ryżu. Smacznego
Aga w kuchniodchudzanie, niweluje łaknienie. Składniki: 2-3 plasterki świeżego imbiru 250 ml wrzątku opcjonalnie 1-2 plasterki cytryny lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny Przygotowanie: Zalać imbir wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odczekać około 2-5 minut aż woda nabierze mocno imbirowego smaku i aromatu. Opcjonalnie można dodać sok lub plastry świeżej cytryny. Smacznego
KreatywnePinypewno się każdemu przyda :) Podaje przepis na podwójną porcję, gdyż wg mnie pojedyncza to za mało :) Składniki: 400 kwiatów mniszka lekarskiego 1litr zimnej wody 1kg cukru 2-4 łyżki soku z cytryny lub wyciśnięty sok z 1 dużej pomarańczy * Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozkładamy na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie kwiaty wkładamy(...)zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane mlecze przykrywamy pokrywką i tak pozostawiamy do następnego dnia. Napar musi się moczyć około 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy napar przez sito, a kwiatki wygniatamy. Następnie zagotowujemy (najlepiej w dużym garnku, by nam nie uciekło), dodajemy cukier i mieszamy łyżką do chwili całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (lub pomarańczy
Smakowy Rajprocencie nie ujmuje jej jakości,. Ma piękny kolor i smak wiśniówki. Uwielbiam ją. 1 kg aronii 200 listków wiśni 1 kg cukru sok z 2 cytryn 1/2 litra spirytusu 1 1/2 litra wody Owoce aronii zamrozić przynajmniej na 24 godziny, po to aby straciły goryczkę. Rozmrożoną aronię i liście wiśni gotować przez 1 godzinę na małym ogniu, pod koniec
Jadło i czytadłodorsza – 2 szt** marchew – 2 szt** czerwona papryka – 1 szt** ziemniaki – 2 szt** sól , pieprz , chili , świeży rozmaryn** cytryna SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filety rybne oczyszczamy , solimy , pieprzymy i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.Obrane ziemniaki podgotowujemy w lekko osolonej wodzie , a następnie kroimy na plasterki.Paprykę kroimy w kosteczkę , marchewki w cienkie plasterki.Na papierze do pieczenia układamy przygotowane ryby , pokrywamy
Ostra na SłodkoSkładniki: 1/2 kg mieszane suszone owoce, 1,5 szklanki cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 sztuka laska cynamonu Royal Brand, 4 litry woda owoce mieszane suszone na kompot opłukać i dzień przed Wigilią w garnku zalać je wodą - użyłam wody filtrowanej z dzbanka Dafi- odstawić przykryty garnek pokrywką rano zagotować owoce - dodać cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu
W Mojej Kuchni Lubiętymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę i pomarańczę dobrze wyszorować pod ciepłą wodą. Pokroić w półplasterki. Cebulę czerwoną, białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek
Kulinarny karnet Christophera