oleju rzepakowym. Usmażone placku układamy na ręczniku papierowym. PRZYGOTOWANIE salsy pomidorowo-paprykowej: Pomidora sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Pomidora i paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą. Wszystko dokładnie mieszamy
kulinarnyJałyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy dijon sałata do przybrania Przygotowanie Filety przyprawiłem solą i pieprzem , a następnie usmażyłem ok. 4 min z każdej strony na rozgrzanym oleju , odstawiłem przykryte na bok. Ananasa pokroiłem w plastry, obrałem i usunąłem z nich środek , pokroiłem w kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedziłem na sitku , opłukałem w zimnej wodzie i osączyłem. Cebulę(...)Pomidor umyłem i pokroiłem w kostkę , usunąłem przy tym gniazdo szypułki. Bazylię opłukałem, otrząsnąłem z wody i drobno posiekałem. Filet pokroiłem w paski i wymieszałem w misce z ananasem, kukurydzą, fasolą, cebulą oraz pomidorem. Listki sałaty opłukałem , osuszyłem. Rosół wymieszałem z sokiem z cytryny, musztardą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem polałem sałatkę, posypałem bazylią i całość delikatnie wymieszałem. Podałem
R'n'G Kitchenseler mały 1 szt, cebulę ) - lubczyk 1 łyżeczkę - sól morska 2 łyżeczki - pieprz do smaku - cytryna do smaku - cukier do smaku - śmietankę ok 100ml - kawałek kości od schabu - ziemniaki 6 szt - mąkę do zagęszczenia zupy 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA - wstawiam wodę z kością, między czasie przygotowuję włoszczyznę, obieram i kroję w kostkę a marchew w talarki. - obieram(...)gotowania dolewam sok z buraków aby zupa była jak najbardziej esencjonalna - osobno gotuję ziemniaki po czym robię z nich puree - gdy zupa jest już ugotowana doprawiam ją sokiem z cytryny i odrobiną cukru aby uzyskać lekko kwaśno- słodki smak - zupę zagęszczam mąką jeszcze chwilkę pogotuję po czym podlewam ją śmietanką - tak przygotowaną wlewam na talerz a w środek wkładam
Basia w kuchnigorącego dodać pokrojone buraki, gotować na małym ogniu 5 minut. Dodać sok z cytryny lub ocet, kwas buraczany, zamieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Gdy wywar naciągnie mocno podgrzać, ale nie do wrzenia. Podawać z uszkami. Uszka 200 g mąki ok. ½ szklanki gorącej wody 1 żółtko 2 łyzeczki oleju + 1 łyżka do smażenia 250 g grzybów leśnych
Pełny talerzWrzucamy bacalhau do wody i gotujemy przez parę minut. Odcedzamy wodę i odstawiamy do ostudzenia. I teraz.... rwiemy nasz płat ryby na "strzępki" tak aby odseparować wszystkie ości. Przygotowanie moqueca:Płaty dorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Bierzemy
Smaki BrazyliiSerwus! Dziś proponujemy Wam coś na deser! Umiarkowanie słodki, z kwaskowatą nutą limonki i cytryn oraz lekko ziołowego smaku herbaty! Ja osobiście przepadam za sernikami z galaretką. A jej kolor? Jest fenomenalny! Wypiek sporządzany był jakiś czas temu na konkurs zorganizowanym przez Magdę z bloga PiernikowaChata oraz Kasię z bloga Gotuj z cukiereczkiem. Fundatorem nagród była firma Teekane - my serdecznie(...)limonki szczypta imbiru Warstwa śmietankowa: 1 opakowanie schłodzonej śmietanki 30% (250ml) 2 łyżki cukru pudru ¼ szklanki zimnej wody + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka skórki otartej z limonki odrobina cukru z prawdziwa wanilią (opcjonalnie) Galaretka limonkowa z nutką cytryny: sok z 4 limonek sok z 1 cytryny ok.50ml ostudzonej, zaparzonej z 1 torebki herbaty Teekanne 5 łyżek
Symfonia Smakówpokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz
Z miłości do słodkościszalotki ze szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu(...)potrząsając rondlem obsmażamy chwilę, aby pozbyć się szronu. Następnie dodajemy wodę, cukier, ocet, sól, pieprz i chilli, dokładnie mieszamy i zostawiamy na średnim ogniu często mieszając aż do zredukowania się płynów. W drugim rondlu rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, szklimy, następnie zalewamy sokiem z połowy cytryny i winem. Gotujemy do redukcji płynów o połowę. Następnie dodajemy śmietankę
Cook&Loverondlu, pamiętając o tym, aby uprzednio związać mu delikatnie nogi, aby nie uciekł. Dookoła niego rozparceluj resztę warzyw, pozostawiając wierzch jego na widoku (musi się przypiec). Skrop całość ćwiartką cytryny. Pozostałe cząstki owocu umieść na wierzchu warzyw wraz z pomidorkami koktajlowymi (razem z gałązką). Zalej wszytko szklanką wina i umieść w piecu. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę(...)Następnie odcedź. Dzięki temu na pewno nie będzie gorzka. Wsyp ją do garnka ponownie, nalej świeżej wody i wsyp łyżeczkę soli. Ugotuj do miękkości, odcedź i wstaw do naczynia żaroodpornego. Przygotuj kruszonkę, mieszając bułkę tartą z wędzoną papryką, otartą skórką z wyparzonej cytryny, startymi ząbkami czosnku, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Kruszonką posyp brukselkę i polej wszystko odrobiną
Food Squareorzechów 100g Gorzkiej czekolady 250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera. Ja czekoladę rozpuściłam w rondelku z 3-4 łyżkami wody, można też rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest
Chocolate Stop TemptingciastoWymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek(...)masłem i oprószoną mąką blachę,Ugotuj kaszę perłową we wrzącej, osolonej wodzie (około 40 minut), odcedź. Dodaj mleko i laskę wanilii i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zestaw z ognia, Dodaj cukier, a potem cały czas mieszając, pojedynczo dodawaj żółtka. Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać
Gorący kąsekcukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać ok. 8-10 min.) Do masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao
coolinarnastrefa.blogspot.comutrzyj masę. Masa powinna być gęstsza niż na standardowe naleśniki. Masę przelej do butelki po małej wodzie mineralnej. W korku zrób na desce do krojenia, dziurę nożem. Zakręć butelkę na rozgrzaną teflonową patelnię, lej masę tworząc dowolne kształty!Naleśniki przełóż kremem z sycylijskich cytryn!;-))))Śniadanko gotowe
SMYKWKUCHNIKonfitury - owoce usmazone w gestym syropie - to wielka specjalnosc kuchni staropolskiej.Konfitury otrzymuje sie przez gotowanie w gestym syropie calych owocow lub duzych ich kawalkow.Owoce w konfiturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sól, pieprz 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy garść liści natki pietruszki, posiekanych garść liści świeżej mięty, posiekanych garść koperku, pisiekanego skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny Przygotowanie faszerowanych pomidorów: Odetnij wierzchy z pomidorów i odłóż na bok. Przy pomocy łyżki usuń z pomidorów miąższ i przełóż go do miseczki. Pomidorowe "miseczki" ułóż na dużej blasze wyłożonej(...)lekko twardy). Jeżeli ryż wchłonie już całą wodę, a będzie jeszcze za twardy, dodaj na patelnie trochę gorącej wody. Gdy ryż się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj do ryżu razem z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw farsz solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Przygotowanym
Chilli Czosnek i Oliwa