cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:200/266)

Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 197

podać keftedakia na obiad, możecie skorzystać z jednej z moich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki.  Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania(...)Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (górna i dolna grzałka). Blachę wysmaruj olejem lub oliwą.  Wyjmij masę z lodówki i uformuj z niej klopsiki - pomaga zwilżanie dłoni wodą. Klopsiki powinny być małe - wielkości orzecha włoskiego lub piłeczki ping-pongowej. Każdy klopsik obtocz w mące i umieść na blasze. Zwilż każdy klopsik oliwą, aby nie stał się suchy

Chilli Czosnek i Oliwa
Herbatka górska, czyli Gojnik (sideritis scardica) 150

gorzkiego, korzennego, liściastego, że tak powiem smaku. Gojnik w pierwszej chwili zachwycił mnie wyglądem. Prawie półmetrowe gałązki wyglądają niesamowicie!  Kłosy z kwiatami nabierają dodatkowego wdzięku pływając we wrzącej wodzie. Parzyłam na dwa sposoby: na lenia i tak jak proponuje właścicielka zaprzyjaźnionego sklepu, w którym nabyłam tą herbatkę - Grecki Kiosk, czyli gotowanie całych gałązek z kwiatami przez kilka minut(...)kropli. Napój jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. W najbliższym czasie zamierzam coś dorzucić do tej "herbatki". Co to jest to "coś"? Jeszcze nie wiem, może cytryna, a może coś innego? Na bieżąco będę informować na fan page`u bloga Blondynka Gotuje - zapraszam. Oprócz dobroczynnych właściwościach zdrowotnych, o których napisałam poniżej dowiedziałam się, że np. grecy

Blondynka Gotuje
Dziwne zbiegi okoliczności i prawdziwie polski sernik 136

zmieniłam spód z kruchego na ciasteczkowy, bo taki bardziej lubię, a rodzynki dodatkowo namoczyłam (normalnie byłby to rum, ale z uwagi na dzieci tym razem ograniczyłam się do gorącej wody). Wyszedł pyszny - typowo polski, nie bardzo ciężki, ale zdecydowanie nie lekki. Bardzo byłam z niego zadowolona, a i Karolinie smakował. Także polecam, nie tylko na pierwsze urodziny.Sernik cytrynowy z rodzynkamiSkładniki(...)łyżką.Schłodzić w lodówce przez 20 minut.Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.Przestudzić.Masło rozpuścić i ostudzić.Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać płynne masło, połączyć. Rodzynki dobrze odcisnąć, wymieszać z mąką. Dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywną pianę, partiami wmieszać do masy.Masę przełożyć na spód, powierzchnię wygładzić.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z malinowym musem i marakują 218

cytryny, a następnie dodaj jajko i żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie przegotuj, bo krem się zetnie. Zdejmij z kuchenki i wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu. Zapobiegnie to utworzeniu “kożucha”. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Przygotuj malinowy mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie

codojedzenia
Rogale Świętomarcińskie 1930

cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.  Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, obieramy ze skorupki i mielimy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 169

cytryny,  sól i pieprz do smaku. Niezłe cięcie w kuchni zapewnią noże Victorinox do kupienia w  Ostrym Sklepie . Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki sosu pistacjowego, odstawić. Jaja ugotować na twardo.  Cebulę pokroić w pióra i zamarynować w occie. Ziemniaki umyć, ugotować razem ze skórą, przestudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jarmuż oderwać od grubych nerwów, wrzucić w wrzącej wody

SzczyptaSmaQ
Sałatka z krewetkami II 677

cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski dodać rukole oraz "potartą" sałatę lodową. Następnie dodać pokrojonego pomidora (najlepiej sparzyć go wrzątkiem i pozbawić skórki), posiekanego na półplasterki ogórka (polecam go obrać) i rzodkiewki. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oliwy

Ugotować
Mintaj w migdałach 138

Japonii, wody Kalifornii po cieśninę Beringa. Największe okazy dorastają nawet do 80 cm długości. Dziś przedstawiamy tą smaczną rybkę w wydaniu specjalnym pod migdałową kołderką na poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy: Składniki: filet z mintaja roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe) pieprz i sól do smaku świeży koperek mąka bułka tarta migdały w płatkach por plaster cytryny chleb typu

KreatywnePiny
Kremówki z owocami i nutą mięty 192

najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy

Luźna Kuchnia
Sernik na zimno z brzoskwiniami 170

sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 20 min.Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.masaNamoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić

Mix smaku
Spring rollsy. 186

cytryny i wstawiamy przykryte do lodówki na ok 20 min.W jednej miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka, do drugiej wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane, do trzeciej wsypujemy sezam. Po wyjęciu krewetek z lodówki, obtaczamy  najpierw w płatkach, potem w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 2 minuty z każdej strony.Papier ryżowy moczymy delikatnie w wodzie i układamy

Malinowe Pocałunki
Wykwintna przystawka. 203

gorącej wodzie, tak by powstało 4-5 łyżeczek płynu. Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny. Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym 222

cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

W kuchni Katie
Przepyszne muffinki z daktylami i bananem 126

wlać wodę i dodać daktyle, zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. odstawić do lekkiego przestudzenia, dodać sodę i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, esencję waniliową i mąkę. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Do masy wlać przestudzoną masę z daktyli i dokładnie wymieszać. Masa jest dosyć rzadka. Banana pokroić na plasterki i skropić sokiem z połowy cytryny. Rozłożyć

Kuchnia Pokoleń
Zimowa herbata z pomarańczą 155

Zamiast cytryny polecam wypróbowanie herbaty z pomarańczą. Jak dla mnie smakuje idealnie na ciepło i zimno. Najlepiej od razu zrobić większą ilość, by nie bawić się co chwilę w wyciskanie pomarańcz :) Składniki na 1 szklankę: 1 torebka herbaty np. earl grey lub innej czarnej ½ pomarańczy ½ kory cynamonu 2 – 3 goździki 1 – 2 łyżeczki cukru Herbatę zaparzamy w ¾ szklanki wody, razem

Smakowy Raj
Schab w sosie cytrynowo-miętowym 187

cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab wraz z całą marynatą. Smażymy przez około 10 minut, następnie zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy

Szefowa kuchni
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 249

grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut.SOS:Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok.Do miseczki daję żółtka, skórkę i sok z grejpfruta, kolendrę. Miseczkę stawiam na garnku z gotującą się wodą i ubijam

Magiczna kuchnia Darii
Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową 182

sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto do przekrojenia na dwa placki.wierzch i przełożenieKisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami

Mix smaku
Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglana 178

niecala szklanka ugotowanej kaszy jaglanejoliwa,sol,pieprzparmezan lub grana padanoSkladniki na sos jogurtowy:200-250 g jogurtu greckiego1 czubata lyzeczka musztardy1 plaska lyzeczka plynnego mioduskorka starta z 1/2 cytryny posiekana mieta-opcjonalnie Wykonanie:Baklazany przekroic wzdluz na pol.Miazsz ponacinac delikatnie w kratke,tak by nie uszkodzic skorki.Posolic,oproszyc pieprzem i posmarowac oliwa.Wlozyc do nagrzanego piekarnika.Piec(...)czosnek Mieso mielone wymieszac z podduszona cebula i czosnkiem.Mocno doprawic sola i pieprzem.Dodac kasze jaglana,jajko i drobno pokrojonego,obranego ze skory pomidora (tylko twarda czesc,bez pestek i wody) jak rowniez upieczony i pokrojony w kostke miazsz z baklazanaPrzygotowanym farszem napelnic polowki baklazanow,posypac startym serem i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 ° C .Piec okolo 25-30 minut.Jogurt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z kapustą 199

wodę. Do ziemniaków z marchewką wlać mleko i dodać masło , wszystko ładnie rozgnieść do otrzymania jednolitej konsystencji.3. I już wszystko gotowe , teraz wystarczy przełożyć wszystko na talerze i podać do stołu. Jako surówkę polecam pora z jabłkiem w śmietanie.Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny

Gotuj Z Muzyką

Proponowane wyszukiwania