cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:206/266)

Serniczek jak chmurka i historia pewnego pieska 192

Już kilka razy z przerażeniem stwierdzałam, że w te wakacje nie było u mnie jeszcze sernika na zimno. Po kilkuminutowym oburzeniu przechodziłam nad zagadnieniem do porządku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 287

ogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane. Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć przez sito) na jednolitą masę.  Do zblendowanej zupy dodać sól, cukier, ocet oraz 0,5 litra zimnej wody (jeśli zupa będzie zbyt gęsta) i zagotować. Zdjąć z ognia. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Nie gotować. Podawać(...)podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 206

nią, choć myślę, że w sklepach arabskich jest możliwa do kupienia. Można ją skomponować samemu z takich przypraw:  kurkuma, kardamon,cynamon, liść laurowy, kilka goździków, czarna suszona cytryna, kolendra - z proporcjami pewnie trzeba potrenować . Można też dodać odrobinę szafranu ) 2-3 łyżki stołowe rodzynek 1/2 ostrej papryki 2-3 łyżki stołowe oleju (nie oliwy) migdały bez skórki w płatkach(...)zetrzeć na tarce do sera Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Opłukany ryż, maggie, sól, rodzynki, przyprawę do kepsy i paprykę - wrzucić do szybkowara i wymieszać z cebulą i pomidorami Zalać całość wodą o opuszek palca powyżej poziomu ryżu. Zamknąć szybkowar i włączyć ogień na maxa. Gdy szybkowar zaczyna głośno gwizdać (to znaczy, gdy zawartość zaczęła się gotować) zmniejszamy palnik do minimum

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort węgierski z karmelem i bitą śmietaną. 167

łyżek spirytusu 1 słoik wydrylowanych wiśni  Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić. Ucierać masło i dodawać po łyżce masę jajeczną. Dodać kakao. sok z cytryny i spirytus. Wlewać stopniowo. Nasączony krążek posmarować dosyć grubo kremem i wtłoczyć wiśnie wcześniej zalane spirytusem. Spirytus spod wiśni wykorzystać do ponczu. Nałożyć drugi krążek, posmarować resztą kremu i ozdobić wiśniami(...)tego drugiego, ma oprócz doskonałego smak, głęboki ciemny kolor. Karmel Cukier trzcinowy z Mauritiusa 50 g cukier trzcinowy z Mauritiusa  firmy Food&Joy  [TUTAJ] 30 ml woda Przekonałem się do produktów firmy Food&Joy  [TUTAJ] i do zrobienia ozdoby z karmelu korzystałem z otrzymanego od tej firmy cukru trzcinowego z Mauritiusa . Nie zawiodłem się

Kulinarny karnet Christophera
Barszcz czerwony wielkanocny z chrzanem 270

tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, ½ selera, kawałek pora, 1 jabłko, ocet lub sok z cytryny, 1 suszony podgrzybek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku w łupinach, sól, pieprz, cukier kawałek szynki wędzonej jajka Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie a nawet(...)skórki (1 surowy buraczek zostawić) i pokrojone w ¼ /zależy od wielkości buraków/ + marchew w plasterki + jabłko ze skórką w cząstkach + czosnek pokrojony w plastry lub inne cząstki + sól + woda – ugotować na do miękkości buraczków – wyjąć buraczki – resztę przecedzić do garnka, w którym będzie barszcz. Letnie buraczki zetrzeć na tarce zalać gorącą wodą i zagotować – odcedzić do reszty barszczu – dosmaczyć

Tradycyjna kuchnia inaczej
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 214

nożykiem do jarzyn). Do mało przypalajacego się garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym gazie, aby cytryna i cynamon “zaromatyzowaly” mleko. Mikserem w  salaterce ucieramy żółtka ze skorobią i z cukrem, tak długo, aż powstanie krem. Gotujące mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące mleko stopniowo(...)Całość ponownie wlewamy do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie krem(3-5 min), mieszamy aby krem się nie przypalił. Studzimy( ja wstawiłam garnek do zimnej wody) i od czasu do czasu mieszamy, aby nie utworzył się kożuch. Przystępujemy do komponowania wierzyczek. Na ciasteczkowy spód kładziemy kuleczki karmelizowanego melona, a następnie przykrywamy je kremem. Wstawiamy do lodówki

Mia Cucina Sofieta
Ryba w pomidorowej galarecie 156

oraz pozbawić ości. Wywar przecedzić przez durszlak wyłożony gazą. Do garnka wlać 2 szklanki wywaru oraz sok pomidorowy. Zagotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. W międzyczasie żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i poczekać, aż napęcznieje. Gorący wywar zdjąć z ognia i wlać do niego żelatynę. Całość wymieszać. Na dno kokilek (lub w dużym naczyniu) wlać wywar. Poczekać, aż stężeje. Następnie dodać(...)ryby). Rybę wstawić do lodówki. Gdy galareta stężeje to zalać ją pozostałym pomidorowym wywarem. Wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galareta stężeje. Przed podaniem całość można ozdobić plasterkami cytryny i świeżą pietruszką.  Rybę w galarecie przygotowałam w małych kokilkach, aby jedno naczynko było porcją dla jednej osoby Pomysł na przepis z "Książki Kucharskiej" Ewy Aszkiewicz

Ugotować
Shoarma z łopatki wieprzowej 149

łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki (lub mniej) mielonego kuminu olej do smażenia DODATKOWO: rukola z odrobiną oleju i soku z cytryny frytki ulubiony sos  Przygotowanie: Mięso oczyścić z dużych grudek tłuszczu, ścięgienek, włókien i żyłek. Nie musi być idealnie czyste. Pokroić mięso w cienkie paski, przełożyć do miski, obsypać wszystkimi(...)lodówki na całą noc, jednak godzinka też wystarczy.  Olej rozgrzać na sporej patelni, mięso usmażyć najpierw na dużym ogniu na mocno rumiano, następnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Mięso ma być miękkie, ale sprężyste, nie może się rozpadać.  Podawać z sałatą, frytkami i sosem

Cakes By Kejt
Kuchenne ABC - jak zrobić ser indyjski paneer 199

garnek był większy niż 2,5l, żeby nam przypadkiem nie wykipiało), - dodajemy sól i kminek, - doprowadzamy do wrzenia i jak tylko zacznie się gotować wyłączamy gaz - wlewamy sok z cytryny i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Mleko zamieni nam się w ser i serwatkę, czyli ten żółtawo-zielonkawy płyn. Na durszlaku układamy złożoną na 4 gazę i przelewamy zawartość garnka. Serwatkę(...)godzinie ściskamy ser w gazie, żeby ostatecznie odcisnąć serwatkę. Serek w gazie dokładnie ściskamy materiałem, kładziemy na desce i przykrywamy drugą deską obciążoną czymś ciężkim, na przykład garnkiem z wodą. Zostawiamy na noc. Ta czynność ma sprawić, że nasz ser będzie ścisły i twardy. Ser możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Możemy go zalać w miseczce wodą lub serwatką

W kuchni wieczorem
Kasza jaglana z karmelizowanym bananem i syropem z pomarańczy 156

cynamonuSzczypta kardamonu4 goździki1 łyżka masła1 łyżka brązowego cukruPRZYGOTOWANIEKasze jaglaną przelewam zimna woda a następnie wrzątkiem wrzątkiem aby usunąć gorycz. Zalewam szklanką zimnej wody i gotuje aż do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam.Banana przekrawam na cztery części. Na patelni rozgrzewam masło do którego dodaję cynamon, kardamon, goździki syrop klonowy oraz brązowy cukier. Całość dokładnie podgrzewam no rozpuszczenia się(...)banan i podsmażam około 4 minut obracając aby całe kawałki pokryły się syropem. Tak przygotowanego banan przekładam do miski i przykrywam aby zatrzymał ciepło. Na patelnie wylewam sok z cytryny i dokładnie mieszam z pozostałym syropem. Gotuję 3-4 minuty. Powstałym sosem zalewam banany.Kaszę jaglaną przekładam na patelnię i chwilę podsmażam mieszając aby się nie przypaliła. Następnie łyżka formuję

Magiczna kuchnia Darii
Makowiec japoński 207

Ostatnio, przez przypadek, kupiłam gotową masę makową (tak wiem, czytałam skład... cukier, woda, miód 1%...generalnie dramat). Szkoda mi było wyrzucić jednak tego produktu więc postanowiłam go "podrasować" czymś zdrowym i tak powstał Makowiec japoński. Zdrowe są tu jabłka, orzechy, suszone owoce... Postanowiłam zrezygnować z biszkoptu czy kruchego spodu i ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam(...)Składniki:900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"6 jaj6 łyżek kaszy manny2 duże jabłka3 łyżki miodusok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichgarść posiekanych migdałówgarść rodzynekgarść suszonej żurawiny szczypta solioliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formyMakowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam

Mango Papaja
Litewska sałatka z domowym majonezem 784

portalu Durszlak.pl ZASTĄP SŁOIK PYSZNYM DANIEM. Domowy majonez do słoika w którym przechowuję później majonez , wbijam 2 całe jajka dodaję łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz oraz sok z cytryny dolewam szklankę oleju wszystkie składniki blendujemy około 2-3 minut do połączenia się wszystkich składników i do uzyskania odpowiedniej gęstości     Sałatka z chlebem litewskim  Składniki : * 4 kromki(...)kostkę i robimy z niego grzanki na łyżce oliwy bądź suchej patelni. Pod koniec wrzucamy starty na tarce czosnek. Wrzucamy do salaterki. Do chleba dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę czerwona z puszki. Może być też biała. Na fasolę ścieramy ser żółty , koleżanka daje pokrojony w kostkę Na to nasz majonez i gotowa pyszna sałatka. Idealna na główne danie. Jest

Magiczne Życie Marty
Ekologiczne produkty Allos! 129

proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop z agawy*, sok winogronowy*, zagęszczony sok jabłkowy*, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego*, sok z cytryny*, wanilia burbońska *, naturalny ekstrakt z gorzkich migdałów Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury owocowe z migdałową nutą, dlatego sos przypadł mi do gustu. Wiśnie amarena w syropie to jak dla mnie jedne(...)jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z pomidorów. Skład:  woda, olej kokosowy*, koncentrat pomidorowy* (14%), tofu* (woda, soja*, koagulant: siarczan wapnia), pomidory* (8%), cebula*, skrobia ziemniaczana*, drożdże*, zagęszczony sok jabłkowy*, białko roślinne*, sól morska, przyprawy*, olej słonecznikowy*, czosnek*, sos sojowy

Poranek na słodko
Wegańska panna cotta z pieczonymi brzoskwiniami 155

porcji w zależności od wielkości miseczek: 400 ml kokosowego mleka z puszki 400 ml mleka sojowego 2 łyżki esencji waniliowej 100 g cukru sok z połowy cytryny łyżeczka agaru (nie więcej niż 7 g, bo masa będzie zbyt zbita) kilka brzoskwiń (mogą tez być śliwki) Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki do garnka (całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym) i gotuj przez(...)pestek, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz prze 30-40 minut w temp. 180 C. Gotową masę „mleczną” przelej do miseczek, które uprzednio zwilż wodą, ułatwi to ich wyjęcie. Wystudź i schowaj do lodówki, po godzinie powinny być już idealnie ścięte. Połowę upieczonych brzoskwiń zblenduj na puszysty mus (możesz dodać do nich cukru) a pozostała

greenscarf
Cobb salad 305

całość winegretem. Ja wzorując się na nim wykorzystałem to co było " pod ręką ". Wyszła smaczna sałatka. Składniki Sos : 3 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 1 mały roztarty ząbek czosnku pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 szklanki oliwy Sałatka: 500 g piersi kurczaka 2 awokado(...)sera Roquefort 2 jajka na twardo pokrojone drobno 4 dymki Przygotowanie   Sos : połączyłem składniki, wymieszałem, oprócz oliwy. Następnie dodając oliwę ucierałem, aż sos zgęstniał. Kurczaka ugotowałem w osolonej wodzie, zdjąłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 15 minut. Po ostudzeniu pokroiłem w kostkę. Awokado , jego miąższ także pokroiłem w kostkę. W salaterce ułożyłem warstwami sałatę, kurczaka, bekon, pomidory, ser, awokado

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania