cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:208/266)

Herbatka z pokrzywy w piramidkach 160

toksyn. Herbatka z pokrzywy ma lekko trawiasty posmak, dlatego dla złagodzenia tego dodać można liść miety bądz sok z cytryny. Ja parzę sobie LOYD z trawą cytrynową o smaku cytryny. Gasi pragnienie i jest lekko moczopędna, ma działanie lekko uspokajające. Herbatka LOYD smakuje wybornie,powiedziałabym więcej, smakuje „nie jak trawa, nie jak zioła”. Jest idealnym rozwiązaniem dla tych wszystkich , którzy(...)filiżanek dziennie. Pokrzywa wzmacnia włosy i paznokcie. Poprawia kondycję skóry! Dlaczego wybrałam LOYD ? Bo oprócz smaku „niepokrzywowego” ma..kształt piramidek. To ma duże znaczenie!  Trójwymiarowe saszetki zanurzone w wodzie idealnie przepuszczają wodę, która dokładnie dociera do suszu i powoduje, że z herabtki wycisnienmy naprawdę wszystko co nam potrzeba do zdrowia.  Sznureczek nie jest spiety metalową zszywką, to dodatkowy

Z Kuchni Do Kuchni
Lemoniada malinowa 165

W takie dni jak ten nie ma nic lepszego niż orzeźwiająca, pyszna, owocowa lemoniada :) W ten weekend chciałabym zaproponować Wam kilka pomysłów na (nie tylko owocowe

Ciastkozercy
Łosoś w pistacjach 164

Składniki: Oliwa z oliwek Kawałek masła 1 Cebula Woda Przecier pomidorowy Śmietana Sól Pieprz Bazylia Pistacje Wykonanie: Cebulę pokroić (wedle usnania) i zeszlkić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać wodę (ilość na sos wedle uznania), wymieszać z przecierem pomidorowym i z odrobiną śmietany (aby kolor był bardziej różowy niż czerwony), chwilę poddusić. Dodać masło. Ilość wedle uznania. Ja dałam(...)konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Ja zastosowałam sól morską, którą zaczęłam wproowadzać do swojej kuchni. Chwilę jeszcze poddusić pod przykryciem. Do sosu można również dodać odrobinę soku z cytryny i miodu aby wydobyć winny smak. Łososia uzmażyć na osobnej patelni. Zalecam smażenie na pergaminie z niewielką ilością oleju lub oliwy. Nie powinno przywierać i dużo łatwiej obraca się rybę

Ukojenie Podniebienia
TAGLIATELLE Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 190

zawzięli i "niby" są na dicie. Na szczęście, obiad jeszcze jedzą, choć przyznam, że zaczynają już lekko wybrzydzać. Jeszcze chwilę i pewnie wystarczy im tylko sałata, skropiona sokiem z cytryny, bo oliwa jest przecież za tłusta ;) SKŁADNIKI: 150 g makaronu Tagliatelle 1 szalotka 1 ząbek czosnku 150 g ricotty 3 garści świeżego szpinaku  100 g wędzonego łososia 2 gałązki(...)oliwą i rozgrzać. Dodać posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażyć uważając, aby czosnek się nie przypalił. Wrzucić szpinak i smażyć, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, oraz świeżymi listkami oregano. Mieszać całość, aż ser połączy się z pozostałymi składnikami. Połowę łososia podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię, wymieszać

Kuchnia w opałach
Kilka porad na Wielkanoc 166

także dość szkodliwego E 385, który może spowodować dolegliwości jelitowe, słabe wchłanianie żelaza a w nadmiarze uszkodzenie nerek. Najlepiej zrobić go samodzielnie, potrzebujemy tylko: żółtka, olej, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz, mamy wtedy pewność co jemy, a po świętach nie zalega nam cały słój w lodówce. Natomiast aby zmniejszyć spożycie majonezu najlepiej mieszać go z jogurtem naturalnym(...)musimy dodawać majonezu by zwiększać kaloryczność.  ZAKWAS NA ŻUREK . Dobrze zrobić wcześniej samodzielnie albo kupić gotowy, który składem będzie równał się z domowym ( mąka żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę

Życie na widelcu
Imprezowo - sylwestrowe nadziane jaja 303

musztardy 1 łyżeczka ketchupu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki Farsz łososiowy: 100 g łososia wędzonego 4 rozgniecione żółtka 1 łyżeczka koperku kilka kropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego Farsz sałatkowy: 4 rozgniecione żółtka 1/6 czerwonej papryki 0,5 szt małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy 1 łyżka majonezu(...)delikatnie obrać. Wydrążyć żółtka i białko tak, aby został rant. Farsz pieczarkowy: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć cebulę, wyłożyć do miski. Pieczarki smażyć, aż do odparowania wody.  Wszystkie składniki razem z drobno posiekaną natką pietruszki wrzucić do jednej miski i wymieszać.  Farsz łososiowy: Łososia pokroić w kosteczkę i wymieszać z posiekanym koperkiem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz

cooklife
Mrożona Tarta Malinowa 144

czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki  na co najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko  podgrzany kajmak i czekoladę(...)wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, miód i kakao. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby dobrze

Anioły w kuchni
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 169

Tort niebanalny,tort na zyczenie.Takie smaki wybral maz do swojego tortu urodzinowego.Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdalow i przelozone pyszna kremowa masa o

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 235

cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy Przygotowanie:1. Filety umyłam, skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 3 minuty, po czym dokładnie osuszyłam i oprószyłam solą i pieprzem z dwóch stron.2. Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron, przełożyłam najpierw na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi(...)grubych oczkach, pora drobno posiekałam, a cebulkę pokroiłam w kostkę.4. Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojoną cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw i chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły.5. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną cukru, dodałam koncentrat pomidorowy.6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej rybę

Kulinarny Pamiętnik
sok z ananasa i szpinaku 153

osuszyć i wycisnąć sok w wyciskarce. Tak przygotowany sok podawaj od razu do spożycia. :)) Sok ananasowy zamiast syropu na kaszel Składniki: 1 szklanka soku ananasowego ¼ szklanki świeżego soku z cytryny, 1 kawałek imbiru (około 3 cm), 1 łyżka miodu surowego, szczypta soli, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie: szczypta kurkumy. Wykonanie Starannie mieszamy wszystkie składniki. Pijemy 1/4 filiżanki soku trzy razy dziennie(...)znacznie później , po konsultacji z lekarzem (ten domowy ma w składzie alergeny oraz ostre przyprawy). Oczyszczający koktajl z ananasa: Mieszamy pół szklanki soku ze świeżych ananasów i pół szklanki wody Ananasowy koktajl wspomagający odchudzanie: Składniki 1/4 świeżego ananasa, 2 marchewki, pomarańcza. Wyciskamy sok i pijemy Ananas łagodzi stany zapalne i dolegliwości bólowe Bromelaina zawarta w ananasie wykazuje właściwości przeciwbólowe

w mojej kuchni
Schab w sosie kurkowym 198

doskonale.To na pewno najsmaczniejsze letnie wydanie schabu.Skladniki:60-70 dkg schabu250-350 g kureksol,pieprz2-3 lyzki masla ghee150-200 ml smietany kremowki1 cebula koperek2 lyzki maki1 lyzeczka soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:umyte mieso pokroic w cienkie 1-1,5-cm plastry.Rozbic tluczkiem z obu stron,posolic,oproszyc pieprzem.Obtoczyc w mace i obsmazyc na rumiano z obu stron na masle ghee(...)podalam juz tutaj.Wieksze kurki pokroic na mniejsze kawalki,male pozostawic w calosci,ewentualnie obciac koncowki nozekobrana,pokrojana w kostke cebulke zeszklic na masle.dodac oczyszczone,pokrojone kurki i dusic ,az woda wyparuje z patelnizalac podduszone kurki smietana kremowka.Dolozyc posmazone plastry schabu.Patelnie przykryc pokrywka i dusic calosc okolo 15- 20 minut az smietana zgestnije i utworzy apetyczny sosikna koniec kurki posolic,oproszyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa klopsikowa z dukanymi ziemniakami 173

Zabrało mi to około 15 minut. Wyjąć cebulę i wyrzucić, oczywiście nie trzeba. Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. 3 ziemniaki – obrać ziemniaki, pokroić i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Boczek wędzony pokroić w kostkę i smażyć na patelni na małym ogniu, aż stanie się chrupiący. Wtedy wrzucić posiekaną drobno cebulkę i smażyć mieszając, aż zmięknie. Dodać(...)serwowanie – zupę z klopsikami rozlać na talerze, dodać po łyżce dukanych ziemniaków lub ziemniaki położyć na osobnej miseczce i każdy sam będzie sobie nabierał. Można podać z połówką cytryny i każdy będzie mógł sobie dodać według uznania. Zupa jest pyszna polecam

Kuchnia Pokoleń
Pieczone pączki z granatem i polewą pomarańczowo-buraczaną. 147

takiego z puszki. Może być też inne mleko roślinne, np. migdałowe) 1/2 szklanki ziarenek granatu (dokładnie oczyszczonych z białych błonek) Różowa polewa: 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 1 łyżka soku z buraka (może być z butelki, np. Cymes) 1/2 szklanki zmielonego na (bardzo drobny!) puder ksylitolu 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na bardzo gładką masę(...)sokiem np. za pomocą widelca, stopniowo dosypuj resztę pudru. Nie powinno być żadnych grudek, masa ma być błyszcząca i gęsta. W razie potrzeb dosyp ksylitolu lub dolej odrobinę ciepłej wody. 4. Gdy pączki wystygną, polej je lukrem i ozdób pestkami granatu

Powiedz dietom nie
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 194

tażin rozgrzewamy smalec (ewentualnie klarowane masło) i podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli, zwiększamy ogień, mieszamy i dodajemy mięso. Obracamy, aby równomiernie się obsmażyło. Wlewamy wodę i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy sok z granatu, dodajemy pokrojone na ćwiartki daktyle i morele. Dodajemy sól. Przykrywamy naczynie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum(...)Tażin najlepiej przygotować dzień wcześniej i odgrzewać. Danie podajemy z kuskusem. Ja 400 g kuskusu przyprawiam solą, łyżeczką mielonej, słodkiej papryki, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, skórką otartą z wyparzonej cytryny i pęczkiem świeżej kolendry. Zalewam wrzątkiem ok. 0,5 cm nad poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu

Poezja smaku