gniazda nasiennego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 22% pure: 1 kg ziemniaków 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego pół łyżeczki skórki otartej z cytryny czubata łyżka masła 2 łyżki śmietany 22% płaska łyżka chrzanu, może być ze słoiczka sól, pieprz 100 ml startego drobno cheddara Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso i przyprawy(...)straci różowego koloru. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy przecier i chwilę podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut, pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko. Odcedzamy i dodajemy pozostałe składniki oprócz sera. Mieszamy intensywnie na gładką masę. Na koniec dodajemy ser. Jeszcze raz mieszamy. Mięso mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewiórybiałej lub zastąpić ciecierzycą) *** 5 średnich buraków 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą) 3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy) sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku opcjonalnie można dodać chrzan lub jabłko lub startą na wiórki(...)tymianek, rozmaryn, cząber) lub mieszanką tandoori masala ( tutaj przepis ) Wykorzystany sprzęt Extra Szef Tupperware (do rozdrobnienia wszystkich składników) szybkowar (do gotowania fasoli) Przygotowanie Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości (zajmie to około godziny czasem nieco dłużej) i pozostawić w wodzie do wystudzenia. Buraki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamarchewki z groszkiem 6 jajek 6 łyżeczek żelatyny pieprz,sól Mięso z rosołu pokroić drobno. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić każde na cztery części. Zagotować wodę z solą, do wrzącej wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić. W silikonowych lub plastikowych pojemniczkach umieścić kawałki jajka (żółtkiem do dołu), mięso, kukurydzę i marchewkę(...)wrzenia, doprawić pieprzem i zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę i wymieszać. Rozlać do wcześniej przygotowanych foremek. Odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce. Podawać skropione octem lub sokiem z cytryny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaerniczek.... :) Składniki: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu, 4 jaja, skórka otarta z pomarańczy, sok z ½ cytryny, nasiona z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii. Spód: 100 g kruchych ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć(...)formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut w 175 stopniach. Sernik wyst udzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin, najlepiej na całą noc. Z imny sernik posypać cukrem puderem, przybrać
SzczyptaSmaQWystępuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa i sok z cytryny , przyprawy , niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski , dokładnie razem wymieszane. Zapraszam :) Składniki : Około 1,5 szklanki ciecierzycy(...)smaku 2 łyżeczki pasty tahini ( pasta sezamowa ) 1 łyżka ZIARENEK SŁONECZNE POLA Z ZIARENKOWA Wykonanie : Ciecierzycę namoczyć na noc , następnie ugotować do miękkości. Odcedzić zostawiając trochę wody w której się gotowała. Ugotowana ciecierzycę przełożyć do malaksera , dodać pomidory z pestkami dyni i odrobiną oleju z pomidorów, czosnek oraz pastę tahini .Wszystkie składniki dobrze zmiksować , przyprawić do smaku
Sama słodycz i szczypta chilimożna je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta(...)wcześniej limonkę dobrze wyszorować) świeżo mielony pieprz sól morska Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg. W szerokim rondlu (u mnie o średnicy 28 cm :) ) wlać wodę do wysokości około 2 cm. Przykryć i zagotować. Posolić sporą szczyptą soli. Dodać różyczki brokuła kwiatem do góry (łodygi powinny być w wodzie, a kwiaty nad wodą). Gotować pod przykryciem
Moja Delicja24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st. Mus porzeczkowy: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 250ml soku z czarnej porzeczki rozrobionego z wodą, 20g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru. Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki(...)ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście. Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g mlecznej czekolady. Masło utrzeć z cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować
Z miłości do słodkościmleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła, miękkiego 1 puszka ananasa w plastrach (pokrojonych na mniejsze kawałeczki) opcjonalnie: sok z cytryny do smaku wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń z mąką oraz żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje(...)ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy. dodatkowo: ok. 25 szt. herbatników ok. 125 mieszanki likieru kokosowego z wodą (proporcje wg uznania) polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Do blaszki wkładamy jeden blat ciasta. Rozsmarowujemy na nim masę czekoladowo bakaliową. Przykrywamy drugim blatem, na którym równomiernie rozsmarowujemy masę z ananasem. Układamy
Domowy Smak Jedzeniakrupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Sałatka: 3 garście czerwonych winogron 1/2 szklanki płatków migdałów 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka natki pietruszki 5 łyżek soku z cytryny 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką(...)większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Filet gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przy pomocy widelca rwiemy na małe kawałki. Winogrona kroimy na pół, natkę siekamy. 3. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy razem w misce. Mieszamy do połączenia składników. 4. Gotową
Szefowa kuchnitortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na spodzie ciasteczka, schłodzić. Spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Twaróg, mascarpone, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać masę na podpieczony spód. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze(...)się zetnie. Wystudzić w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Listki bazyli i 50 ml kremówki zmiksować na gładką masę, przecedzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić i ostudzić. Dodać do bazylii, wymieszać. Gdyby zrobiły się grudki, można całość lekko podgrzać. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, powoli wlewać ostudzoną śmietankę z bazylią
Pożeraczka, czyli raz adobrzestresie i zmęczeniu, mają dużo żelaza i fosforu. Mają również dobroczynny wpływ na odporność - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom . A 100 gr dostarcza tyle witaminy C co 100 gr cytryny! Są ponadto całkowicie pozbawione glutenu! Mąka kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać(...)Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon
Mia Cucina SofietaFormę do zapiekania smarujemy masłem. Cykorie myjemy, kroimy na pół, wycinamy im gorzkiego głąba, a następnie kroimy je w grubsze półplasterki. Zaraz po skrojeniu cykorię mocno skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ciemniała i mieszamy, żeby sok dotarł wszędzie. Filet ze świeżego łososia pozbawiamy skóry. Najłatwiej zrobić to ostrym nożem, lekko przyciskając rybę do deski, trzymając ją skórką(...)kupiliśmy młode) i kroimy w plastry grubości około 3-4mm. Nie muszą być tutaj supercienkie ale im cieniej je pokroicie, tym szybciej zapiekanka będzie gotowa. Ziemniaki zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy na półmiękko. Odcedzamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami połowę podgotowanych ziemniaków, na nie wykładamy połowę pokrojonej cykorii. Na cykorii następna w kolejności ląduje ryba z cebulką
Karo in the Kitchenorzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem(...)masłem. Przygotować duży garnek z dopasowaną do niego wielkością dużą metalową miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody (, zagotować. Miskę postawić na garnku z gotująca się wodą. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić całe jajka. Ubijać jajka mikserem na najwyższych obrotach. Masa stopniowo zacznie gęstnieć
maniapieczeniaekstraktu z wanilii skórka starta z ½ cytryny 60 g mąki tortowej (przesianej) Masło i cukier umieścić w małym rondelku. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać mleko, wanilię, skórkę z cytryny. Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać mąkę, wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Gdy bułki będą gotowe do pieczenia, wycisnąć na bułkach krzyżyki. Najłatwiej najpierw w jedną(...)ponownie wycisnąć kreski. Bułki piec 14-16 minut w 225°C. Tuż po wyjęciu z piekarnika posmarować wierzchy bułek przygotowanym syropem. Syrop 100 g cukru 100 g wody Cukier rozpuścić w wodzie. Zagotować, mieszając 1-2 razy, aby cukier się nie spalił na dnie garnka. Syrop nadaje się do użycia bezpośrednio po zagotowaniu. Smacznego! * Ciasto rozpłaszczyć na kształt prostokąta. Następnie
Pełny talerzosuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Z każdej piersi wykrajamy po 3 filety. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez woreczek foliowy), następnie formujemy owalne kotleciki. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. Wyjmujemy z marynaty (w zasadzie prawie całą wchłonęło mięso), panierujemy w mące, nadmiar otrzepujemy. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron(...)talerz i przykrywamy folią. Na tej samej patelni, co smażyły się eskalopki smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki (w razie potrzeby dodajemy masła klarowanego). Gdy odparuje woda z pieczarek, dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku oraz sól. Gdy pieczarki się podrumienią, na patelnię dokładamy usmażone eskalopki. Chwilę razem dusimy, aby wszystkie smaki się połączyły. Drobiowe eskalopki z pieczarkami możemy podać
mojewypiekiinietylkoziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego bułka tarta jajko trochę soku z cytryny olej Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju(...)cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy koncentrat lekko rozrobiony w wodzie mieszamy. Gorące warzywa przekładamy na rybę. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUdodawałabym go, ale w efekcie było ok. majeranek, tymianek, pieprz ziołowy kostka rosołowa, kilka kropel maggi w płynie Przygotowanie: Części ryby umyłam i włożyłam do garnuszka z 500 ml wody, dołożyłam liścia, ziele, sól, pieprz ziarnisty Gdy ryba była miękka wyjęłam ją, a wywar przecedziłam przez sito Gdy wywar ponownie zaczął się gotować włożyłam(...)starte i wsypałam do wywaru -gotowałam Pokrojoną cebulę i czosnek obsmażyłam na oleju i dodałam do zupy Pod koniec gotowania doprawiłam zupę majerankiem i tymiankiem oraz ODROBINĄ soku z cytryny (ale to mój smak tego potrzebował ), szczyptą pieprzu ziołowego i prawdziwego, 1/4 kostki rosołowej i kilkoma kroplami maggi Natka pietruszki dopełniła smaku. Moja zupa była smaczna,( najadły się nią
Proste Potrawy