gałka muszkatołowa kilka różyczek brokuła Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne bądź inne, w którym będziemy piec rybę smarujemy delikatnie oliwą. Pstrąga solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrąg łososiowy jest tak pyszną rybą, że naprawdę nie potrzeba więcej składników. Ma wierzchu układamy kilka paseczków masła czosnkowego oraz 5-6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w kosteczkę. Rybę zapiekamy(...)akurat ementaler oraz parmezan. Sera ścieramy tyle ile chcemy, by sos zgęstniał i przyprawiamy gałką muszkatołową. Można do ryby podać sos serowy, ale ja tym razem ugotowałam w osolonej wodzie kilka różyczek brokuła, potem je zblendowałam na puree i dodałam do ugotowanego już sosu serowego. Wtedy sos nabiera ciekawego smaku. Makarom tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie
upichcicpoprzedniego dnia wieczorem przekładam je z zamrażarki do lodówki, wtedy odmrażają się z delikatny sposób. Jeśli dysponujemy świeżymi - czynność tę pomijamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1h. W tym czasie możemy przygotować sobie sos, którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę(...)gotowy :))Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjmujemy - odlewamy wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania (niepotrzebnie rozrzedziłaby nam sos) i zalewamy rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo
Walijskie Pichceniektóre wzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i chili. Przepis otrzymałam od Wiesi. Jest inny niż te, z których do tej pory korzystałam. Cytryna nadaje śledziom świeżość, a chili ostrość. Takie śledzie w słoiczku prezentują się pięknie i nadają się na drobny prezent świąteczny. Wystarczy nakrętkę okryć kolorową serwetką i przewiązać wstążeczką(...)chili3 ząbki czosnku1 duża cebula4 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowekilkanaście ziarenek pieprzu1 mała cytrynkapół litra oleju(kliknij w obrazek, żeby powiększyć)Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić na kawałeczki.Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.Chili (z pestkami albo bez zależy jakie ostre chcecie) pokroić w cienkie plasterki.Cytrynkę wyszorować
Codzienna kuchnia niecodziennatemperatury pokojowej. W tym czasie rozpalić grilla oraz w wodzie moczyć wióra do wędzenia (przez około 30 minut). Na dobrze rozżarzony węgiel/brykiet wykładamy namoczone i osuszone z nadmiaru wody wióra do wędzenia z drzewa mesquite. Następnie umieszczamy polędwicę na ruszcie i zamykamy pokrywę grilla. Temperaturę ustawiamy i utrzymujemy na poziomie 190 stopni. Polędwicę grillujemy około 30-45 minut(...)DijonRozgrzać patelnię na małym ogniu z ¼ kostki masła. Dodać poszatkowaną szalotkę i wyciśnięty czosnek. Smażyć aż całość będzie bardzo aromatyczna a składniki przeźroczyste. Następnie dodać resztę masła, sok z cytryny i musztardę. Całość mieszać aż się wszystko ładnie połączy a masło roztopi. Podawać na ciepło!Wędzona polędwica wołowa is a post from: naRuszcie.plThe post Wędzona polędwica wołowa appeared first
naRuszciemiejsce na 30 min.Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, imbirem, skórką z cytryny i posiekanymi migdałami.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie ciasta rozsmarowujemy(...)pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka możemy przykryć papierem do pieczenia).Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki Smakołykisię zarumieni.Sos muślinowy:3 żółtka (w temperaturze pokojowej)sok z połowy cytrynypieprz białysól100 g masła200 ml śmietany kremówki (30%)Masło sklarować na patelni. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Następnie ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej aż do uzyskania piany. Do piany wlewać powoli masło dalej ubijając, aż uzyskamy gęsty sos. Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę(...)pęczki szparagów400 g zielonej fasolki szparagowej100 g obranych pistacjigarść listków świeżej szałwii75 ml oliwy z oliwekkilka kropel winnego octuSzparagi i fasolkę umyć i obrać. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Przygotować pesto z pistacji, szałwii, oliwy z oliwek i octu. Polać nim ugotowane szparagi i fasolkę. Podawać z rybą. Smacznego
Food Squaretypu bałkańskiego, 4 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej typ 450, 4 jajek, 500 gram pomidorów koktajlowych, 100 gram zielonych oliwek, pęczka świeżej bazylii, pęczka świeżej natki pietruszki, 1 cytryny, 100 gram masła, główki sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz serowy(...)lodówki. Kolejnym krokiem było przygotowanie ciasta. W tym celu przesiałem przez sitko 500 gram mąki pszennej typu 450, dodałem do niej szczyptę soli, dwa żółtka i 200 ml letniej wody. Całość wyrobiłem na w miarę gładkie ciasto, po czym dodałem do niego 2 łyżki oliwy i całość dalej wyrabiałem, aż do uzyskania elastycznej masy. Uzyskane ciasto odłożyłem w woreczku foliowym
Wyprawy kulinarnepłaska łyżeczka cukru Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 1 godziny. Zalewa. Wodę zagotowujemy z zielem angielskim, listkiem laurowym i cukrem. Gdy woda już zawrze dolewamy ocet, mieszamy i wyłączamy grzanie. Studzimy. Wymoczone śledzie odcedzamy, wycieramy i kroimy 4-5 cm kawałki. Cebule obieramy kroimy w piórka, dodajemy do śledzi. Jajka(...)dobrze utarte), 3/4 zalewy, dokładnie mieszamy i wlewamy do śledzi. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem, resztą zalewy (jeśli całość jest za mało kwaśna możemy dodać trochę soku z cytryny), cukrem i ewentualnie solą, pamiętając, że całość powinna mieć lekko słodko-kwaśny smak. Gotowe śledzie odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny
Rozpustne gotowanieklarowanego sok z cytryny sól Krem chrzanowy 300 g kremowego serka 2-3 łyżki chrzanu lub więcej do smaku 1 łyżka posiekanego szczypioru + dodatkowo do posypania sól sok z cytryny (opcjonalnie) Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru na pastę. Dodać pół szklanki mleka, wymieszać. Zaczyn przykryć, odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Białka ubić na sztywno. Mąkę pszenną(...)ubite białka. Za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie wyszorować buraki, przełożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Przelać zimną wodą, przestudzić. Kremowy serek wymieszać z chrzanem i szczypiorkiem, doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce. Gdy ciasto
Pełny talerzmaki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka wsypać do miski, zasypać cukrem,dodać posiekane(...)papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 35 min. Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę, na nim postawić miskę. Do miski wrzucić czekoladę i czekać aż się rozpuści) dodać mleko,masło. Wszystkie składniki połączyć i polać ciasto. Udekorować orzechami. Źródło przepisu: http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com
O kuchni z uczuciembulionowi gorzki posmak) i dokładnie wypłukać wszystkie odpadki rybie na bulionwarzywa obrać,pokroić na mniejsze kawałki,cebulę przekroć na pół,opalić, wraz z resztkami ryby i przyprawami zalać zimną wodą i powoli doprowadzić do wrzenia.Zdjąć szumowiny i gotować na małym ogniu przynajmniej 30 minutgotowy bulion przecedzić przez sito.Zużyć od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.Można(...)łyżki masła ghee 400 g dorsza2 marchewki1 pietruszka2 ziemniaki kawałek pora i selerazielone listki lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniezielone listki selera (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniesok z 1/2 cytryny 1 łyżka koncentratu pomidorowego100-150 ml kwaśnej śmietanysól.pieprznatka zielonej pietruszkiWykonanie:cebulę obrać ,pokroić w kostkę i zeszklić na maślew międzyczasie obrać warzywa i pokroić w 1-cm kostkę,dołożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!większe do poporcjowania pęczek liści bazylii 75g pistacji 1 łyżka oliwy mały ząbek czosnku sól, pieprz do smaku opcjonalnie łyżka tartego parmezanu (u mnie nie ma) opcjonalnie sok z cytryny Filety halibuta oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Składniki do pesto umieścić w malakserze i zmiksować na ziarnistą masę. Pesto wyłożyć na rybę i wstawić(...)dodatki. Zielony ryż: 120g ryżu parboiled (tym razem u nas biały, żeby podkreślić zielony kolor) 200g gotowanego brokuła (pozostał nam z dnia poprzedniego) sól do gotowania Ugotowany w osolonej wodzie ryż i różyczki brokuła wymieszać. W zależności od upodobań, można pozostawić różyczki brokuła, bądź tez zmiksować go na puree przed połączeniem z ryżem. Mus z rzeżuchy: 100g rzeżuchy 100g liści
Dietologoliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami(...)cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce jak cukierek. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 25min. Cała rolada musi znajdować się pod wodą, równolegle do dna garnka. Odsączyć z wrzątku, przelać zimną wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę na 1-1,5cm plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego :) RADY: Roladę można
https:KKuchniaMniamszczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Pomidory suszone pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Przygotować marynatę: W miseczce wymieszać oliwę z suszonych pomidorów z sokiem z cytryny oraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.Przyprawić solą i pieprzem. Piersi umyć, oczyścić, osuszyć. Zrobić kieszonkę: Ostrym nożem zrobić nacięcie w najgrubszej części piersi na ok. 1 cm. Następnie(...)szpinaku, pomidory suszone oraz listki tymianku. Owinąć sznurkiem wędliniarskim. Każdą pierś posmarować marynatą z każdej strony, uważając aby nadzienie się nie wydostało. Odstawić na 15 minut. W garnku zagotować wodę w takiej ilości, aby postawione na nim sito do gotowania na parze nie dotykało wody (zamiast specjalnego sita do gotowania na parze, możecie użyć zwykły metalowy durszlak). Piersi ułożyć
Moja Delicjainny smak) Masa: - gotowa masa makowa z puszki Lukier: - 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku - 1 płaska łyżka słodziku w proszku - 1 1/2 łyżki mleka - 10 kropelek soku z cytryny Na początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy(...)zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 30 minut 150 stopni, a potem na kolejne 20 minut podkręcamy do 180 stopni
Zdrowie na języku :P