Składniki: Oliwa z oliwek Kawałek masła 1 Cebula Woda Przecier pomidorowy Śmietana Sól Pieprz Bazylia Pistacje Wykonanie: Cebulę pokroić (wedle usnania) i zeszlkić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać wodę (ilość na sos wedle uznania), wymieszać z przecierem pomidorowym i z odrobiną śmietany (aby kolor był bardziej różowy niż czerwony), chwilę poddusić. Dodać masło. Ilość wedle uznania. Ja dałam(...)konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Ja zastosowałam sól morską, którą zaczęłam wproowadzać do swojej kuchni. Chwilę jeszcze poddusić pod przykryciem. Do sosu można również dodać odrobinę soku z cytryny i miodu aby wydobyć winny smak. Łososia uzmażyć na osobnej patelni. Zalecam smażenie na pergaminie z niewielką ilością oleju lub oliwy. Nie powinno przywierać i dużo łatwiej obraca się rybę
Ukojenie Podniebieniazawzięli i "niby" są na dicie. Na szczęście, obiad jeszcze jedzą, choć przyznam, że zaczynają już lekko wybrzydzać. Jeszcze chwilę i pewnie wystarczy im tylko sałata, skropiona sokiem z cytryny, bo oliwa jest przecież za tłusta ;) SKŁADNIKI: 150 g makaronu Tagliatelle 1 szalotka 1 ząbek czosnku 150 g ricotty 3 garści świeżego szpinaku 100 g wędzonego łososia 2 gałązki(...)oliwą i rozgrzać. Dodać posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażyć uważając, aby czosnek się nie przypalił. Wrzucić szpinak i smażyć, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, oraz świeżymi listkami oregano. Mieszać całość, aż ser połączy się z pozostałymi składnikami. Połowę łososia podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię, wymieszać
Kuchnia w opałachtakże dość szkodliwego E 385, który może spowodować dolegliwości jelitowe, słabe wchłanianie żelaza a w nadmiarze uszkodzenie nerek. Najlepiej zrobić go samodzielnie, potrzebujemy tylko: żółtka, olej, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz, mamy wtedy pewność co jemy, a po świętach nie zalega nam cały słój w lodówce. Natomiast aby zmniejszyć spożycie majonezu najlepiej mieszać go z jogurtem naturalnym(...)musimy dodawać majonezu by zwiększać kaloryczność. ZAKWAS NA ŻUREK . Dobrze zrobić wcześniej samodzielnie albo kupić gotowy, który składem będzie równał się z domowym ( mąka żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę
Życie na widelcumusztardy 1 łyżeczka ketchupu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki Farsz łososiowy: 100 g łososia wędzonego 4 rozgniecione żółtka 1 łyżeczka koperku kilka kropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego Farsz sałatkowy: 4 rozgniecione żółtka 1/6 czerwonej papryki 0,5 szt małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy 1 łyżka majonezu(...)delikatnie obrać. Wydrążyć żółtka i białko tak, aby został rant. Farsz pieczarkowy: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć cebulę, wyłożyć do miski. Pieczarki smażyć, aż do odparowania wody. Wszystkie składniki razem z drobno posiekaną natką pietruszki wrzucić do jednej miski i wymieszać. Farsz łososiowy: Łososia pokroić w kosteczkę i wymieszać z posiekanym koperkiem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz
cooklifeczekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko podgrzany kajmak i czekoladę(...)wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, miód i kakao. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby dobrze
Anioły w kuchniTort niebanalny,tort na zyczenie.Takie smaki wybral maz do swojego tortu urodzinowego.Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdalow i przelozone pyszna kremowa masa o
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy Przygotowanie:1. Filety umyłam, skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 3 minuty, po czym dokładnie osuszyłam i oprószyłam solą i pieprzem z dwóch stron.2. Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron, przełożyłam najpierw na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi(...)grubych oczkach, pora drobno posiekałam, a cebulkę pokroiłam w kostkę.4. Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojoną cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw i chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły.5. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną cukru, dodałam koncentrat pomidorowy.6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej rybę
Kulinarny Pamiętnikosuszyć i wycisnąć sok w wyciskarce. Tak przygotowany sok podawaj od razu do spożycia. :)) Sok ananasowy zamiast syropu na kaszel Składniki: 1 szklanka soku ananasowego ¼ szklanki świeżego soku z cytryny, 1 kawałek imbiru (około 3 cm), 1 łyżka miodu surowego, szczypta soli, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie: szczypta kurkumy. Wykonanie Starannie mieszamy wszystkie składniki. Pijemy 1/4 filiżanki soku trzy razy dziennie(...)znacznie później , po konsultacji z lekarzem (ten domowy ma w składzie alergeny oraz ostre przyprawy). Oczyszczający koktajl z ananasa: Mieszamy pół szklanki soku ze świeżych ananasów i pół szklanki wody Ananasowy koktajl wspomagający odchudzanie: Składniki 1/4 świeżego ananasa, 2 marchewki, pomarańcza. Wyciskamy sok i pijemy Ananas łagodzi stany zapalne i dolegliwości bólowe Bromelaina zawarta w ananasie wykazuje właściwości przeciwbólowe
w mojej kuchnidoskonale.To na pewno najsmaczniejsze letnie wydanie schabu.Skladniki:60-70 dkg schabu250-350 g kureksol,pieprz2-3 lyzki masla ghee150-200 ml smietany kremowki1 cebula koperek2 lyzki maki1 lyzeczka soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:umyte mieso pokroic w cienkie 1-1,5-cm plastry.Rozbic tluczkiem z obu stron,posolic,oproszyc pieprzem.Obtoczyc w mace i obsmazyc na rumiano z obu stron na masle ghee(...)podalam juz tutaj.Wieksze kurki pokroic na mniejsze kawalki,male pozostawic w calosci,ewentualnie obciac koncowki nozekobrana,pokrojana w kostke cebulke zeszklic na masle.dodac oczyszczone,pokrojone kurki i dusic ,az woda wyparuje z patelnizalac podduszone kurki smietana kremowka.Dolozyc posmazone plastry schabu.Patelnie przykryc pokrywka i dusic calosc okolo 15- 20 minut az smietana zgestnije i utworzy apetyczny sosikna koniec kurki posolic,oproszyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zabrało mi to około 15 minut. Wyjąć cebulę i wyrzucić, oczywiście nie trzeba. Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. 3 ziemniaki – obrać ziemniaki, pokroić i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Boczek wędzony pokroić w kostkę i smażyć na patelni na małym ogniu, aż stanie się chrupiący. Wtedy wrzucić posiekaną drobno cebulkę i smażyć mieszając, aż zmięknie. Dodać(...)serwowanie – zupę z klopsikami rozlać na talerze, dodać po łyżce dukanych ziemniaków lub ziemniaki położyć na osobnej miseczce i każdy sam będzie sobie nabierał. Można podać z połówką cytryny i każdy będzie mógł sobie dodać według uznania. Zupa jest pyszna polecam
Kuchnia Pokoleńtakiego z puszki. Może być też inne mleko roślinne, np. migdałowe) 1/2 szklanki ziarenek granatu (dokładnie oczyszczonych z białych błonek) Różowa polewa: 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 1 łyżka soku z buraka (może być z butelki, np. Cymes) 1/2 szklanki zmielonego na (bardzo drobny!) puder ksylitolu 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na bardzo gładką masę(...)sokiem np. za pomocą widelca, stopniowo dosypuj resztę pudru. Nie powinno być żadnych grudek, masa ma być błyszcząca i gęsta. W razie potrzeb dosyp ksylitolu lub dolej odrobinę ciepłej wody. 4. Gdy pączki wystygną, polej je lukrem i ozdób pestkami granatu
Powiedz dietom nietażin rozgrzewamy smalec (ewentualnie klarowane masło) i podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli, zwiększamy ogień, mieszamy i dodajemy mięso. Obracamy, aby równomiernie się obsmażyło. Wlewamy wodę i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy sok z granatu, dodajemy pokrojone na ćwiartki daktyle i morele. Dodajemy sól. Przykrywamy naczynie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum(...)Tażin najlepiej przygotować dzień wcześniej i odgrzewać. Danie podajemy z kuskusem. Ja 400 g kuskusu przyprawiam solą, łyżeczką mielonej, słodkiej papryki, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, skórką otartą z wyparzonej cytryny i pęczkiem świeżej kolendry. Zalewam wrzątkiem ok. 0,5 cm nad poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu
Poezja smakuDodatki: 1 szklanka ryżu 2 garście różyczek brokuła (mogą być mrożone) sól morska Przygotowanie: Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: Do blendera wlać sok z cytryny, miód, sos sojowy, olej. Dodać obrane ząbki czosnku oraz obrany kawałek imbiru. Delikatnie posolić i popieprzyć. Zmiksować. Łososia włożyć do płaskiego naczynia skórą do dołu i polać marynatą. Naczynie przykryć(...)skórą do dołu. Polać pozostałą marynatą z naczynia. Piec 15 minut . Następnie wyjąć, ułożyć świeże zioła i piec kolejne 10 minut . W trakcie pieczenia łososia ugotować ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 5-7 minut przed końcem gotowania ryżu, dodać różyczki brokuła, przykryć i gotować razem z ryżem (brokuł ugotuje się na parze). Łososia, ryż i brokuły
Moja DelicjaTak przygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja podane z jogurtem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zabrali ze sobą przepis, a on zaczął piec Torta Caprese na dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello. Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa(...)malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały należy sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, uprarzyć w piekarniku i zmielić…. Ja użyłam już gotowych, zmielonych migdałów ze skórką(200 g), które uzupełniłam 100 g bez skórki. Torta Caprese Składniki na tortownicę
Mia Cucina Sofietapewno coś dla siebie wybierzecie. Składniki: • 6 plastrów wędzonego łososia • 1 papryka czerwona Mus z awokado • 1 awokado miękkie • 1 serek Filadelfia 200 g • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja • 2 małe cebule czerwone • 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego • szczypta cukru brązowego, pieprz do smaku • kolendra Wykonanie: • Paprykę przekroić(...)długie paski. • Awokado obrać ze skóry, przepołowić, pokroić miąższ na drobne kawałki i zmiksować z serkiem i przyprawami. • Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odczekać aż napęcznieje, po czym wstawić do mikrofalówki na 20 sekund, aby się rozpuściła. • Rozłożyć folię spożywczą na blacie, na jednym końcu ułożyć plastry łososia
To co kochambiałej kiełbasy 20 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem sól Sos: 1 duże żółtko 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 150 ml oleju Kujawskiego z bazylią 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Opis wykonania: Szynkę kroimy w jak największe, cienkie plastry. Przyprawiamy solą, olejem z czosnkiem i marynujemy przynajmniej 60 minut w lodówce. Kiełbasę obieramy z osłonki i mieszamy(...)białej kiełbasy, a na nim kolejną warstwę plastrów szynki. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie. Ugotowaną i ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej. Sos powinien mieć konsystencję majonezu
Smakowity Blog Kulinarnypodawać zarówno na zimno, nawet lekko mrożony, jak i na gorąco. Jego skład może się bardzo różnić w zależności od wersji. Kiedyś podstawą zawsze była herbata z cukrem i cytryną a do tego jakieś owoce i wino. Dziś poncz jest bardzo popularny na południu i zachodzie Europy. Można przygotować go na bazie soku owocowego dodając pokrojone owoce i alkohol - wino(...)jego aromat. Jego końcowy smak i moc ogranicza tylko nasza wyobraźnia i możliwości. Dla ochłody na gorącej imprezie można podać inne bezalkoholowe napoje np. Kawę mrożoną albo po prostu Wodę z sezonowymi owocami i lodemROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzastopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu.Z biszkoptu zdjąć papier i zostawić na kratce do wystudzenia.Biszkopt okrągłyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem(...)misce zaczynając od ułożenia pierwszego na środku dna miski. Wyłożyć całą powierzchnię wyrównując krawędzie odpowiednio dociętymi kawałkami biszkoptu.Przygotować masę adwokatową.Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Wymieszać rozpuszczoną żelatynę z 3 łyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać
Mix smakupotemPrzygotowanie :Nóżki dokładnie umyłam ( a jeszcze lepiej namoczyć je w zimnej wodzie na noc, zmieniając wodę dwukrotnie, nóżki można też przeciąć ), włoszczyznę obrałamDo szybkowara wlałam około 5 szklanek wody, tak by mięso było dokładnie przykryte, włożyłam nóżki, zakręciłam szybkowarPo około godzinie gotowania, szybkowar odkryłam (po lekkim wystudzeniu ) i dodałam włoszczyznę, sól, kilka ziaren pieprzu i liść, gotowałam ponownie następne(...)jeśli, lubicie mięso można zmielić. Sok z cytryny podkreśli smak galaretki, Smacznego
Proste Potrawykieliszki białego słodkiego lub pół słodkiego wina - 5-6 ząbków czosnku - 6 szarotek - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Małże płuczemy pod bieżąca wodą. Kroimy szarotki, natkę z pietruszki, czosnek przeciskamt przez praskę, listki tymianku obsługujemy z gałązki. W dużym garnku rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy szarotki, czosnek solimy i pieprzymy odrobinę (żeby cebulki i czosnek(...)Przykrywamy pokrywką i podrzucamy garnkiem, gotujemy chwile, mieszamy i znowu podrzucamy garnkiem. Czynność należy powtarzać do momentu aż wszystkie małże sie otworzą. Podajemy ze świeżą bagietką i plasterkami cytryny. Smacznego
Zainspiruj się kuchnią