należą do rarytasów kulinarnych z najwyższej pułki. Do tego jest jeszcze afrodyzjakiem dla mężczyzn. Ostryga jest słonawa bardziej lub mniej i zależy to od gatunku ostrygi i w jakich wodach (kraj pochodzenia) została połowiona. Po włożeniu ostrygi do ust i po przełknięciu opisując ich smak nie mów "jaka ta ostryga była... duża" ... właściwiej jest odnieść się do jej tekstury(...)smażenia lub zapiekania najlepiej wybrać większe/starsze ostrygi nr. I ewent. II. Puryści oczywiście preferują ostrygi na surowo świeżutkie, podane na lodzie. Można dodatkowo skropić je nieco sokiem z cytryny i dodać szczyptę czarnego pieprzu (kombinacja smaku: słone kwaśne, ostre). Szczerze mówiąc najwięksi smakosze sok z cytryny zastępują octem winnym z posiekanymi marynowanymi w nim szalotkami. Jednak to nie jedyny
Sztuka gotowania w/g Samiryśmietanki 30%łyżeczka cukru pudru1/2 szklanki jagód1 tabliczka gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Na samym początku ubijamy białka na pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie zwarta dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczana, lekko mieszamy, tak aby połączyć wszystkie składniki.Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, a następnie na środek wylewamy białka, tworząc koło - masę możecie wyrównać łyżką. Jeżeli(...)ubijamy na sztywno. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanego naczynia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - do małego rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie się gotować, nakładamy na wierzch miseczkę z pokruszoną czekoladą - najlepiej, aby miska nie dotykała wody - i mieszamy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Drugim, łatwiejszym sposobem jest rozpuszczenie czekolady
Słodkie Przyjemnościsoli i zalewam zimną wodą. Zaczynam gotować. Od momentu zagotowania wody daję im osiem minut gorących kąpieli. Odlewam wrzątek i potrząsam garnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać. Co zrobić z jajkami na twardo? Można do sałatek, można na kanapki, można z majonezem. Wszystko można(...)gładką masę. Można dodać koperku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładamy farsz. Dajemy po kilka kulek groszku. 2. Żółtka, wędzony łosoś, serek philadelfia, skórka z cytryny, koperek. Odkładamy kilka gałązek koperku i kilka kawałków łososia do dekoracji. Żółtka, łososia, serek oraz skórkę doprawiamy pieprzem i solą, następnie blendujemy. Po ułożeniu na jajku ozdabiamy kawałkiem łososia
ladykitchen1 kg filetu z łososia2 łyżki masła1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)400 ml wrzącego bulionu jarzynowego1/2 łyżeczki przyprawy
Świat Domowej Kuchniimpulsu, jednak nie znaczy to, ze sie zawiodlam. wrecz przeciwnie, bo ciasto okazalo sie na tyle dobre, ze zniknelo w oka mgnieniu. Ciasto kokosowe z pomaranczami skladniki: 0,5 cytryny 2 jajka 150g cukru pudru 275g wiorkow kokosowych dekoracja: 3 pomarancze 2 mandarynki 5 lyzek dzemu pomaranczowego 1 galaretka pomaranczowa wykonanie: Cytryne nalezy spazyc, osuzyc i z polowy zestrzec skorke(...)pieczemy je 20 minut. Po upieczeniu ciasta jeszcze cieple smarujemy 3 lyzkami dzemu pomaranczowego. Nastepnie ukladamy na nim pomaraczne i mandarynki. Galaretke przygotowujemy z 200ml wody i 2 lyzkami dzemu pomaranczowego. Gdy zacznie sie scinac zalewamy nia owoce i odstawiamy do lodowki. Smacznego! Uwagi: Myle, ze pomarancze i mandarynki warto pokroic na mniejsze kawalki by ciasto lepiej sie kroilo
Przysmaki Karolkicukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej)o 1/2 szklanki mlekao skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym żółtku, mieszając bez przerwy. Ubić białka z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodawać(...)ostygnięcia. Polewa galaretkowa: Składniki: o 2 galaretkio nutellao wiórki kokosowe do ozdobyo ewentualnie barwniki spożywcze w kolorze galaretek, gdy te są za blade Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody. U mnie 250 ml na galaretkę. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodać odrobinę barwinka spożywczego. Biszkopt pokroić na paski, a potem prostokąty. Delikatnie odciąć brazową, wierzchnią skórkę, ponieważ inaczej będzie brzydko
Mia Cucina Sofietadolegliwościach żołądkowych - twierdzi autorka. Owoce tarniny działają przeciwbiegunkowo. Nalewka z tarniny (Tarniówka) 50 dag owoców tarniny 20 dag cukru trzcinowego 500 ml wódki żytniej dobrej jakości starta skórka z cytryny kawałek kory cynamonowej kilka goździków Owoce tarniny zebrane po pierwszym przymrozku (lub przemrożone w zamrażalniku) przesyp do dużego słoja z szczelną zakrętką. Nie zapomnij ich wcześniej oczyścić(...)krynickiej zieleni - kilka fotek :) z Krynicy i okolicy. W drodze na Jaworzynę piękny widok z cerkwią w tle. Kwiecisty paw i Krynica Zdrój wita wszystkich. Dzbanuszki symbolizujące liczne wody zdrojowe i pijalnie tych wód. Mój ulubiony łabądek... Na ławeczce niedaleko sówki zajadalismy pyszne lody z "Śnieżynki". Żabusia cudnie zielona :) W drodze do Ogrodów Sensorycznych
Gotuj Sam!przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejejm, papryką Airfryer hd9240/30 ustawić(...)jogurtowym: rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim 250 ml, do smaku dac soli, cukru, sok z cytryny...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwięc z niego zrobiłam koszyczki i nadziałam szpinakiem. Czas: 30 minut Składniki: 50 dag mrożonego mielonego szpinaku 1 łyżka masła sól do smaku pieprz mielony do smaku sok z cytryny do smaku gałka muszkatołowa utarta do smaku 2 garści utartego na małych oczkach tarki jarzynowej ( środkowe nie najdrobniejsze) sera Dziugas lub Parmezan Utrzeć ser. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać pojedynczo(...)kształt i zostawić - zastyga w kilka chwil. Zdjąć ostrożnie by serowa miseczka się nie połamała. Potem robimy drugą . Szpinak zamrożony wkładamy na suchą patelnię ( można dać 2 łyżki wody na początek).Zostawiamy na małym gazie i czekamy aż się rozmrozi ( ja co trochę mieszam odrywając rozmrożone kawałki). Gdy całość się odmrozi, a woda odparuje dokładamy masło i chwilę smażymy
Buniabaje w kuchniorzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę: 70 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 3 łyżki kakao Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Zasypać cukrem w dużej misce i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie dodawać po kolei, MIESZAJĄC DREWNIANĄ ŁYŻKĄ(...)serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Smacznego :) Paula PS. Ten wpis jest częścią akcji Dary jesieni na blogu Owsianka i Kawa . Dzisiaj razem ze mną gotuje Weronika z Plasterka Cytryny oraz Ola, autorka bloga Niemiecka Sofa . Zajrzyjcie tam koniecznie! Artykuł #JedzJabłka lub #EatPolishApples pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkbiałego wina wytrawnego sok z 1 pomarańczy 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżeczka mąki Przygotowanie: Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz, solą, pieprzem i tymiankiem, po czym skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Nadziej kaczkę jedną trzecią jabłek i pomarańczy i dokładnie(...)pomarańczy i piecz kolejną godzinę, bez podlewania sosem. Po wyjęciu kaczki z piekarnika przełóż ją wraz z owocami na półmisek. W małej miseczce wymieszaj mąkę, 2 łyżki zimnej wody i sok z pomarańczy. Przelej sos z pieczenia kaczki do rondelka, usuń nadmiar tłuszczu i zagotuj. Wlej mieszankę z mąką i gotuj mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli
karmelowyziela angielskiego 3-4 goździki sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 6 ząbków czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzucić do garnka zalać zimną wodą tak, aby wszystko było zakryte, zagotować i zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać warzywa w całości oraz przyprawy.Gotować na pykającym ogniu aż łapki będą na pół miękkie. Po tym czasie(...)zdjąć skórę i porozrywać na drobne kawałeczki .Ułożyć w miseczkach plasterki marchewki i rozdrobnionego kurczaka, zalać przestudzonym wywarem i wstawić do lodówki do zastygnięcia Wyjąć na talerz, udekorować cytryną i zieleniną...można podawać.Smacznego
Gosia gotujemyję i osuszam. Gotuję na parze, do wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, które ładnie aromatyzują rybę.Jajka przepiórcze gotuję na twardo. Zarz po ugotowaniu przelewam zimną wodą i obieram aby wokół żółtek nie pojawiły się ciemne obwódki.Awokado miksuję na gładka masę z chrzanem i serkiem (mus można dosmaczyć sola i pieprzem). Bulion zagotowuję i dodaje(...)chrzanu dodaje łyżki bulionu i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę wykładam na lekko stężała galaretę. Na wierzch wylewam powoli pozostały bulion. Całość odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję z cytryna
Magiczna kuchnia DariiŻeby tak odpocząć od świąteczno-noworocznych potraw, dzisiaj zapraszam na małą odmianę :) Kolejna inspiracja z programu Top Chef ;) Jajko w koszulce, czyli ścięte białko oraz pięknie
Czerwona Porzeczka