owoce morza. Można je smażyć, gotować , dusić, piec. Są szaszłyki z krewetek, krewetki w tomacie, krewetki w zalewie, krewetki smażone w głębokim tłuszczu, panierowane. Krewetki z ananasem, krewetki z cytryną, krewetki z kokosem, krewetki z papryką. Zupa z krewetek, gulasz z krewetek, sałatka z krewetek, hamburger z krewetek, kanapka z krewetkami... i to chyba wszystko" - Benjamin Bufford-Blue, czyli Bubba(...)arachidowego lub roślinnego. Dodać czosnek, smażyć 30 sekund na średnim ogniu. Wrzucić krewetki, zwiększyć ogień i smażyć 3 minuty do lekkiego zarumienienia. Jeśli z krewetek wyciekło za dużo wody, odlać z patelni. Mają się smażyć a nie gotować. Dodać groszek, podsmażyć 30 sekund i dolać sake. Mieszać aż wyparuje. Dodać ugotowany makaron i sos sojowy. Posolić i popieprzyć
W kuchni wieczoremsyropu z dzikiego bzu 1/3 filiżanki cukru 1/2 laski wanilii Przygotować 4 ramekiny lub inne naczynka na panna cottę. W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, by napęczniała. W tym czasie do niewielkiego rondelka z grubym dnem wlać śmietanę i wsypać cukier. Wstawić na średni ogień. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, końcówką(...)smaku Poziomki i truskawki zmiksować razem. Przetrzeć przez sito i powstały sos doprawić do smaku syropem z dzikiego bzu. Jeśli całość jest za słodka, można dodać kilka kropel cytryny
KUCHARNIAtortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut(...)łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone
OstryKęskompleks ,łącznie z kwasem foliowym i wit PP. Łodygi zawierają dużo beta karotenu który odpowiada za wygląd naszej cery oraz wit E. * OGÓREK - składa się z wody w 90% dlatego też dobrze nawadnia. Pomaga usuwać toksyny z organizmu a nawet kamienie nerkowe. Zawierają dużo wit A, B i C oraz magnez, potas i krzem, dzięki czemu są sprzymierzeńcami naszej(...)składników mineralnych i witamin. Składniki: 600 g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki naparu Mięty Posti 1 zielony ogórek typu wąż 3 gałązki selera naciowego pól pęczka koperku łyżeczka soku z cytryny ew. sól lub pieprz - ja nie dodawałam Wykonanie: Do blendera wrzucamy obranego ogórka, seler naciowy,miksujemy. Dodajemy jogurt oraz koperek. Ponownie miksujemy. Dolewamy wcześniej przygotowany i schłodzony napar mięty, mieszamy
Z Majeczką w kuchnistopni C.Największą blachę z wyposażenia piekarnika - u mnie wymiary 32 x 40 cm wysmaruj olejem.Żółtka utrzyj w misce z 1 łyżką cukru i skórką otartą z cytryny na puszystą masę (około 4 minut).W drugiej misce białka ubij z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier w 3-ch turach, dokładnie miksując po każdej dodanej porcji.Ubite(...)dobrze odciśniętą). W międzyczasie przygotuj krem.KREM CZEKOLADOWO-RUMOWY (lub BRANDY):Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej (mniejszy garnek z czekoladą wsadź do większego garnka z gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż czekolada całkiem się rozpuści. Uważaj, aby do czekolady nie dostała się ani jedna kropla wody!) Pozostaw czekoladę do ostudzenia.Masło utrzyj wraz z cukrem
Słodko-Słony Świat Ilonyramach propagowania portugalskich smaków, w Biedronce był do kupienia słynny bacalhau, czyli suszony i solony dorsz. Ten którego mogliśmy kupić w Biedronce był zasolony, wysuszony a następnie wymoczony w wodzie i zamrożony. Przyznaję, że mimo ogromnego uwielbienia dla kuchni portugalskiej, suszony dorsz i dania z niego ( a jest ich podobno tyle, ile dni w roku), nie należą do moich ulubionych(...)posolić. Polecam ! Składniki ok 1 kg filetów z dorsza bacalhau (dorsz solony, suszony - u mnie mrożony) 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki 3 - 4 ząbki czosnku, w plasterkach 1 cytryna, sparzona, pokrojona w plasterki Oliwa z oliwek przygotowanie Mrożonego dorsza rozmrozić - najlepiej wyjąć z zamrażarki dzień przed pieczeniem. Umyć i osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia
Stare Garychwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje):300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóryszczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny)1/4 pęczka natki pietruszkisólpieprz1/2 czerwonej cebuli1 ząbek czosnku1 łyżka kaparów1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy pestek(...)puszki (bądź świeże) i dusimy warzywa przez 8-10 minut- tak by zachowały swoją jędrność. Możemy doprawić jeszcze szczyptą soli bądź pieprzu. Puree z ziemniakówZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy wodę, dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree, dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jest zbyt gęste możemy odparować
Mango Papajasłoiczek konfitury Pigwa z Kiwi ETERNOWykonanie:Masło zmiksowałam na lekki puch. Następnie partiami dodawałam cukry miksując nadal. Nie przerywając miksowania dodałam jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Na koniec w kilku partiach dodałam mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na ponad godzinę do lodówki. W tym czasie mogłam zabrać(...)wyszło dwie duże blachy. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez niecałe 15 minut. Ciastka studziłam na kratce.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - szklana butelka na wodę lub mleko firmy Glasmark z Krosna
Blondynka Gotujechodzi o przygotowanie mięsa samego w sobie, często wybiera się najprostsze metody, takie jak ugrillowanie go z dodatkiem co najwyżej tak podstawowych przypraw jak sól, pieprz czy sok z cytryny. W towarzystwie tego ostatniego składnika łosoś czuje się zresztą szczególnie dobrze. Grillować możemy łososia w szerokim znaczenia tego słowa, zależnie od okoliczności i potrzeb – na grillu węglowym lub elektrycznym(...)dobrze rozgrzanego grilla. Jest to o tyle ważne, że jeśli szybko nie „zamkniemy” mięsa wysoką temperaturą i zaczniemy podgrzewać je od strony skóry, to nie dość, że zacznie odparowywać wodę (i przesuszać się), to w dodatku zacznie z niego wypływać białko, które po ścięciu będzie wyglądało zdecydowanie nieestetycznie. Mięso powinno się lekko zarumienić, ale gdyby działo się to zbyt szybko
Kulinarna Pokusasmak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy. Mmm...Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem(...)oleju100 g mąki żytniej400 g mąki pszennejdodatkowo:3 łyżki wodyMąki przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę miodu, i 1/3 wody, odstawić na 15 minut.W tym czasie pokroić rabarbar w plastry i drobno posiekać rozmaryn.Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą wodę i miód, wlać olej. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie odchodzić od miski
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy(...)warto przekręcić na drugą stronę. Jeśli chcemy do nich dodać nadzienie to wstrzykujemy je przed nałożeniem polewy.Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny i mieszamy. Gdy polewa będzie gotowa maczamy
prawdziwe jedzenieduże jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala) 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego) 50 ml śmietany 30% garść świeżego tymianku (tylko listki) wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały) 150 g sera z niebieską pleśnią (Stilton*) sól morska oraz świeżo mielony pieprz * Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków(...)zcytryny i gotować jeszcze z 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust wrzącej wody. Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym
Moja Delicjabędzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki. Dno naczynia, w którym będzie się piekł(...)wyłączonym piekarniku na około 5 minut. Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką ilością (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej, zagotować, smak i konsystencję dostosować do ilości przygotowanego sosu
Kuchcik gotujejapoński, czyli potocznie przez nas zwana „pigwa” jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy(...)syrop będzie gotowy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, owoce pigwowca przekładamy do małych słojów i zalewamy syropem. Jeśli słoje nie są do końca pełne, można je uzupełnić niewielką ilością wody. Słoje szczelnie zakręcamy i sprawdzamy czy są szczelne, a następnie pasteryzujemy (słoje układamy na ściereczce w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do połowy ich wysokości i przykrywamy pokrywą) około
Smakowy Rajmasła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu cytrynowego Starta skórka z ulubionych cytrusów, ja użyłam; 1 łyżeczka startej skórki cytryny 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy Polewa Szklanka jogurtu naturalnego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny aromat cytrynowy łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów Owoce(...)ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą. Polewa Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać zimne ciasto a następnie udekorować skórkami z cytrusów. rrarossa@gmail.com
RAROSSAcukru, 100 ml zimnej wody- 1 łyżeczka soli- dodatkowo jajko do smarowania bułek- sezam posypania Przygotowałam rozczyn – w 50ml wrzątku rozmieszałam 1 łyżeczkę cukru, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże - dokładanie wymieszałam. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiałam do miski. Masło, mleko, jogurt lekko podgrzałam w mikrofali (masło musi się roztopić). Następnie wbiłam(...)temp. 200°C przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml oleju, soku z cytryny, musztardy i soli. Wszystkie składniki umieściłam w wąskim naczyniu i zmiksowałam przy użyciu blendera (popularna „żyrafa”). Do gotowego majonezu, który jest podstawą sosu, dodałam pół drobno posiekanej cebuli, dwa drobno pokrojone
mojewypiekiinietylkowarstwy krojąc ostrym nożem . Czasem gdy biszkopt dobrze urośnie da się nawet na 5 części.4.Otwieramy puszki owoców , zlewamy sok do dużej szklanki/miski dodajemy sok z całej cytryny (ale nie koniecznie).Kładziemy na jakiejś dużej podkładce pierwszą (najlepiej najgrubszą) część biszkoptu, nasączamy ją sokiem z puszki (oszczędnie , tak aby został na pozostałe części).Wyjmujemy z lodówki kremy. Całość kremu(...)było dziur.6.Dekoracja: Na bitą śmietanę kładziemy owoce , polewamy sosem czekoladowym itp.Boki tortu posypać pałeczkami czekoladowymi. ( jest to trochę denerwujące , najlepszy sposób to : moczymy palec w wodzie ,mokry palec w posypce i delikatnie przylepiamy posypkę do boku tortu).Gotowy tort odkładamy w najzimniejsze miejsce w domu , do momentu aż przyjęcie się nie rozpocznie ;) Pozdrawiam Michał
Gotuj Z Muzyką