CZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia(...)około 18-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia). Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub pałeczki do sushi (ja jej użyłam), tworzymy "łodygi" naszych bazi. Zanurzamy patyczek w czekoladzie
My Culinary ArtLekkie ciasto z puszystym kremem.Składniki na ciasto:-szklanka wody-szklanka mąki-1/2 kostki margaryny-5 jajekSkładniki na krem:-budyń-kostka margaryny-szklanka
Maminek kulinarnyPrzepychanki jesieni i zimy odbijają się na naszych kulinarnych poczynaniach. Ciasto musi być! Nie ma wyjścia, gdy rodzina w 99,9% składa się z łasuchów. Pogoda
Wypisz Wymalujmasła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów i seler pokroić na plasterki. Szalotki pokroić w kosteczkę. Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy(...)polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro
Kulinarny karnet Christopheramąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek 350 ml śmietany 30% sok z połowy cytryny 1/3 szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny do dekoracji polewa czekoladowa Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera - białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych(...)międzyczasie truskawki i cukier zmiksować. Masę wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca to powoli wlać do niej rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczam żelatynę w 1/3 szklance wrzącej wody) i już nie gotować. Przygotowaną masę ostudzić. Upieczone ciasto przestudzić. Następnie durszlak wyłożyć folią i ułożyć na nim biszkopt (najlepiej pociąć go na kilka kawałków i ciasno ułożyć
Ugotowaćpuree. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, ale tylko tak aby była wilgotna. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą (przez wrzącą wodę, żelatyna straci właściwości żelujące). Mieszamy dokładnie tak, aby nie było grudek. Wlewamy do ciepłego puree z wiśni i dokładnie mieszamy. Studzimy. Wstawiamy do lodówki, do lekkiego zgęstnienia, zaglądamy co jakiś czas(...)czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSkładniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 szklanki oleju 1 szklanka oranżady cytrynowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch cytryn na przełożenie: 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 galaretki cytrynowe 1 opakowanie ptasiego mleczka cytrynowego dodatkowo: 100 g czekolady deserowej 4 łyżki(...)wymieszać. Przełożyć do foremki wysoko wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około pół godziny w 180*C, wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić razem w 3 szklankach wody i odstawić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować z bitą śmietaną. Wyłożyć na dolny blat ciasta. Na bitej śmietanie ułożyć ptasie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŻółtka, jajko i resztę cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka, startą skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste i odchodzić od reki. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy(...)czekamy ,aż bułki lekko podrosną ok 10-15 min. Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu lekko skraplamy woda nakrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto lekko ostygnie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyNatomiast jeżeli gotujemy ryż w garnku - zagotowujemy go i gdy zacznie się gotować przykrywamy pokrywka, zostawiając maleńką dziurkę, by para mogła uchodzić. Po kilku minutach sprawdzamy czy ryż wsiąknął wodę, jeśli tak przykrywamy go szczelnie pokrywka i wyłączamy ogień. 3. Studzimy nasz ryż, a w międzyczasie przygotowujemy formę, gdzie będziemy go zapiekać. Ja ryż z jabłkami zawsze robię w tortownicy(...)cukier oraz cynamon i wszystko razem mieszamy (jabłek nie odsączamy z soku). Jeśli chcemy by nasze jabłka nie ściemniały skrapiamy je sokiem z cytryny. 5. Przystępujemy do robienia naszego tortu ry żowo -jabłkowego. Na samo dno tortownicy wykładamy 1/3 ugotowanego ryżu
Kulinarnie z Polką na Kresachłyżkę octu i gotować przez około 20 minut, bez przykrycia, na średnim ogniu. Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito. Do przecedzonego, czystego barszczu dodać rozrobiony w zimnej wodzie barszcz biały oraz majeranek i zagotować. Zestawić z ognia. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy. Wymieszać. Zupę przyprawić solą(...)barszcz biały lub kupnego . Ilość zakwasu można dostosować do swoich upodobań smakowych. Do/lub zamiast cebulki, można dodać podsmażony boczek, jako okrasę do ziemniaków. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny. Nie należy rezygnować z dodatku octu czy soku z cytryny, gdyż to one zapewniają barszczowi piękny kolor. Ziemniaki należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem zupy. Ilość octu/soku z cytryny można dowolnie
Gospodyni Miejskawitaminy C, potasu i wapnia. Surówka z kapusty pekińskiej. Składniki: - kapusta pekińska - czosnek - świeży koper - różowa sól himalajska - olej sezamowy (ciemny) Z kapusty zdejmujemy liście, dokładnie płuczemy, otrząsamy z wody. Z każdego liścia wycinamy środek (na kształt trójkąta) i kroimy w paski. Przekładamy do miski, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na chwilę (nie ma potrzeby wygniatania). Pozostałe, zielone liście, kroimy(...)kapusty pekińskiej decyduje właśnie jej prostota. Minimalna ilość składników, mimo wszystko, przekłada się na maksymalne bogactwo smaku. Owszem, jeśli ktoś lubi może dodać startą marchewkę, sok z limonki, czy cytryny, ale jak dla mnie, połączenie tych składników co podałam jest wystarczające. To jak? Pół szklanki pekinki, czy może więcej? Smacznego. Wydrukuj przepis The post Surówka z kapusty pekińskiej appeared first
mojewypiekiinietylkoschabu ze prziprawami (i citrōłnōm) wrajziōł 11 do rynkołwa do pieczynia i szczelnie żech go zamknōł. Bratruła żech rozgrzoł na 65 stopni, a na piecu we gorku żech podgrzoł woda tyż do tyj samyj tympyratury (mōm taki fajny termōmetr, co to niy yno mierzi tympyratura łod ludzi, ale i idzie go przestawić na mierzynie tympyratury we izbie- niy, niy bōł(...)patelnia grillowo i fertich. A terozki już yno czeko na Wołs niebo we gymbie 1 przepis 2 niektóre 3 zaraz 4 powiedzą 5 leniwa 6 piekarniku 7 przypali 8 cytryny 9 powietrza 10 oszczędni 11 włożył 12 woreczku, folii 13 zegar 14 ostudzić 15 z powrotem 16 do środka Artykuł Schab dlo ciyrpliwych (Schab gotowany w niskiej temperaturze) pochodzi
Chop w kuchnilikieru waniliowego Dalkowski 20 dag masła 3 żółtka Warstwa truskawkowa: 2 szklanki świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka pokruszyć tak, aby miały konsystencję mokrego piasku, połączyć z roztopionym masłem, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym, przełożyć masę miasteczkową, wyrównać i docisnąć łyżką. Włożyć na jakiś czas(...)masy z manny, wlać likier i zmiksować całość. Wyłożyć na masę ciasteczkową. Włożyć do lodówki, aby stężała na czas robienia galaretki. Warstwa truskawkowa: Pokrojone truskawki zasypać cukrem wlać ½ szklanki wody i ugotować aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do stężenia. Tężejącą wylać na masę z manny. Zostawić na całą noc w lodówce. Smacznego
Wanilia i KardamonCZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia(...)piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mazurek pieczemy do lekkiego zarumienienia- około 18-20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę delikatnie nakładamy na 3 kwadraty. Dekorujemy bakaliami (u mnie żurawina). Do miski wrzucamy teraz czekoladę mleczną, rozpuszczamy tak jak białą
My Culinary Artpulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami i skórkami z owoców.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach(...)ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka przykrywamy papierem do pieczenia).Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki SmakołykiI kolejny sernik gotowy!Był już sernik z karmelem …Sernik z brzoskwiniami …Sernik z wiśniami …Sernik cappuccino …i wiele wiele innych!Tym
Ostra na Słodko20cm), natłuścić olejem i wbić jajko. Folię zawinąć w sakiewkę, u góry związując lub ściskając gumką recepturką. Tak przygotowane jajko włożyć do gotującej się wody i przez kilka minut gotować na delikatnym ogniu. (Delikatne wrzenie sprawia, że ugotowane białko nie staje się twarde. Porównajcie sami gotując jedno jajko na mocnym ogniu, a drugie(...)jest to mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;)Składniki sosu:5-6 filecików anchois,3-4 łyżki majonezu,2 łyżki soku z cytryny,duża szczypta mielonej ostrej papryki.Majonez, sok z cytryny i paprykę wymieszać dokładnie Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, może dosypać soli
Codzienna kuchnia niecodziennadomowego),3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),50 g gorzkiej czekolady,1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)2 łyżki tłuszczu gęsiego,4 ziaren ziela angielskiego,4 ziarna czarnego pieprzu,2 liście laurowe,3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego,sól i pieprz do smaku,czerwony pieprz(...)cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 90 minut, dolewając wody jeśli będzie taka konieczność. Po godzinie gotowania doprawić solą i pieprzem.Sos przelać przez sito do drugiego rondla, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ewentualnie doprawić do smaku solą
SzczyptaSmaQ