likieru waniliowego Dalkowski 20 dag masła 3 żółtka Warstwa truskawkowa: 2 szklanki świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka pokruszyć tak, aby miały konsystencję mokrego piasku, połączyć z roztopionym masłem, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym, przełożyć masę miasteczkową, wyrównać i docisnąć łyżką. Włożyć na jakiś czas(...)masy z manny, wlać likier i zmiksować całość. Wyłożyć na masę ciasteczkową. Włożyć do lodówki, aby stężała na czas robienia galaretki. Warstwa truskawkowa: Pokrojone truskawki zasypać cukrem wlać ½ szklanki wody i ugotować aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do stężenia. Tężejącą wylać na masę z manny. Zostawić na całą noc w lodówce. Smacznego
Wanilia i KardamonCZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia(...)piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mazurek pieczemy do lekkiego zarumienienia- około 18-20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę delikatnie nakładamy na 3 kwadraty. Dekorujemy bakaliami (u mnie żurawina). Do miski wrzucamy teraz czekoladę mleczną, rozpuszczamy tak jak białą
My Culinary Artpulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami i skórkami z owoców.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach(...)ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka przykrywamy papierem do pieczenia).Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki SmakołykiI kolejny sernik gotowy!Był już sernik z karmelem …Sernik z brzoskwiniami …Sernik z wiśniami …Sernik cappuccino …i wiele wiele innych!Tym
Ostra na Słodko20cm), natłuścić olejem i wbić jajko. Folię zawinąć w sakiewkę, u góry związując lub ściskając gumką recepturką. Tak przygotowane jajko włożyć do gotującej się wody i przez kilka minut gotować na delikatnym ogniu. (Delikatne wrzenie sprawia, że ugotowane białko nie staje się twarde. Porównajcie sami gotując jedno jajko na mocnym ogniu, a drugie(...)jest to mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;)Składniki sosu:5-6 filecików anchois,3-4 łyżki majonezu,2 łyżki soku z cytryny,duża szczypta mielonej ostrej papryki.Majonez, sok z cytryny i paprykę wymieszać dokładnie Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, może dosypać soli
Codzienna kuchnia niecodziennadomowego),3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),50 g gorzkiej czekolady,1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)2 łyżki tłuszczu gęsiego,4 ziaren ziela angielskiego,4 ziarna czarnego pieprzu,2 liście laurowe,3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego,sól i pieprz do smaku,czerwony pieprz(...)cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 90 minut, dolewając wody jeśli będzie taka konieczność. Po godzinie gotowania doprawić solą i pieprzem.Sos przelać przez sito do drugiego rondla, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ewentualnie doprawić do smaku solą
SzczyptaSmaQwaniliowy) tortownica 24cm. Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażalnika. Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię. Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki(...)dokładnie wymieszać. Ubić białka i dodać je do masy serowej, delikatnie połączyć mieszając już łyżką. Przelać masę serową do tortownicy i ustawić tortownicę w blaszce do której wlewamy wodę. Piec w temp. 150/160*C przez ok 50 min. Propozycja podania: z konfiturą dyniową
Lubię to gotujęszarość spowiła całe miasto...a ja poczułam się jakoś „nie halo”....postanowiłam odwrócić bieg wydarzeń i zaserwować wszystkim trochę tropików w samym środku nawałnicy! Desery będą dwa. Z nutką cytryn i rumu i z nutką słodkiego mango. Desery bardzo proste w wykonaniu , jeśli w domu mamy kilka kluczowych składników! Składniki -galaretka czerwona – obojętnie jaka -galaretka zielona-obojetnie jaka, u mnie(...)część stanowi mieszankę czystej czarnej herbaty cejlońskiej bez aromatów i domieszek. -słoiczek Cytrynek z rumem od ETERNO -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem. -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką
Z Kuchni Do Kuchnicytryny 200 g cukru 2 laski wanilii 1 galaretkę cytrynową 2 łyżeczki żelatyny Śliwki pokroić w kostkę se skórką, przełożyć do dużego, szerokiego garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić, aż puszczą sok (ja schowałam je na noc do lodówki). Laski wanilii naciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śliwek. Przekrojone laski wanilii też wrzucić do garnka. Śliwki(...)pożądanej konsystencji - ok. 30 min.) Z garnka wyjmujemy laski wanilii i blendujemy całość na gładki mus. Do gorącej masy śliwkowej dodajemy galaretkę w proszku i rozprowadzone w 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.W tym czasie przygotowujemy spód. Ciasteczka miksujemy lub kruszymy bardzo drobno, na piaseczek (najlepiej jednak zrobić to w malakserze
Ratunku obiaduformować, zanim na dobre pękną i staną się pełnoprawnymi liśćmi, kwiaty pojawiają się etapami, nie na raz jak bywało wcześniej. Nie czekamy, aż stopnieje warstwa śniegu, nie brodzimy w wodzie po łydki, nie walczymy z plagą ślimaków. Odbiły nawet rośliny, którym nie dawałam wielkich szans- maltretowane pogodą kiwi, funkie i drobne astry. Dopiero w weekend będę pewnie miała czas wszystko(...)imbiru i rabarbaru. Warte przetestowania w krótkim sezonie rabarbarowym- polecam! RABARBAROWE MUFFINY Z IMBIROWĄ KRUSZONKĄ Na muffiny skórka otarta z jednej pomarańczy 300g rabarbaru 250ml mleka 1/2 cytryny 350g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 225g brązowego cukru kawałek świeżego imbiru 1 jajko Na kruszonkę 100g brązowego cukru kawałek świeżego imbiru
les mirabellesSałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem
Oryginalny smakłyżeczka miodu4 łyżki soku z cytryny6 łyżek oleju rzepakowego2 łyżki sosu sojowego2 ząbki czosnku1 łyżka przyprawy do karkówki z grilla1 łyżeczka musztardy delikatesowejPrzygotować marynatę. Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę, sos sojowy, przyprawę do karkówki, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum godzinę (ja marynyję(...)piertuszkido skropienia olej rzepakowyPieczarki osączyć z zalewy i pokroić na połówki lub ćwiartki.Fasolę czerwoną osączyć z zalewy i przepłukać.Zieloną fasolkę pokroić na małe kawałki,ugotować,przelać zimną wodą i osączyć. Natkę pietruszki posiekać.Wszystkie składniki połączyć, skropić olejem.Pyszna sałateczka w sam raz do grillowanej karkóweczki lub kiełbaski
Monia miesza i gotujepołowy porcji i tak podaję przepis. Zmianą było to, że nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym robiła pączki z dżemem, na pewno dałabym cytrynę. Sposób wykonania - jak w Kuchni Polskiej . Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej(...)zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. * ja gotowałam krem w garnku do gotowania mleka (z gwizdkiem, z podwójnym dnem wypełnionym wodą) Od kiedy mam taki garnek, zawsze gotuję w nim budyń i kremy na bazie żółtek i mleka. Nic a nic nie przywiera do dna i się nie przypala. Ciasto
Posadzone i zjedzonecytryny, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku. Przygotowanie: Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny, sól pieprz do smaku, tymianek i mieszamy. W marynacie obtaczamy żeberka i pozostawiamy na min. 3 godz. w lodówce. Żeberka 30 min. przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Żeberka zawijamy(...)obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać. Tak przygotowane szparagi tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu. Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy na złoty kolor (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Cykorię
Moniki Smakołykiciut większym garnku. (Do wody w garnku można dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie, żeby nadały rybie pięknego aromatu.)Ugotowaną rybę wystudzić.Obrane warzywa ugotować w wodzie (1 - 1,2 l.) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Warzywa wyjąć, marchew pokroić w kostkę.Zimną rybę obrać ze skóry i ości - odrzucone elementy włożyć do gorącego wywaru(...)żelatyny.W małych miseczkach lub szklaneczkach układamy rybę, groszek i marchewkę, a następnie zalewany chłodnym wywarem. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce tymbaliki są gotowe. Podajemy z cytryną, limonką lub octem winnym.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennatemperaturami, wybraliśmy się na dłuższy spacer. Wybór kierunku powierzyliśmy Ptysi, sami rozkoszowaliśmy się otaczającą nas zielenią. Psa zdecydowała, że idziemy nad jezioro - siedzieliśmy więc sobie na ławeczce tuż nad wodą, podczas gdy Ptysia dokazywała rozochocona naokoło. Mówię Wam, nie chciało się wracać do domu!W końcu jednak trzeba było; po drodze znaleźliśmy prawdziwe skarby - dwa nowe jeżynowe miejsca (przydadzą się(...)zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jeżyny i cukier, delikatnie wymieszać.Przełożyć owoce do formy, przykryć folią aluminiową.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.W tym czasie rozwałkować ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoza tymiankiem i pastą curry. Delikatnie je prażymy i kiedy poczujemy intensywny ich zapach dodajemy cebulę, seler naciowy, imbir i łyżkę zielonej pasty curry. Chwilę przesmażamy i delikatnie podlewamy wodą, żeby nam się nie spaliła ta mikstura. Teraz dodajemy ok. 3/4 puszki mleczka kokosowego i dodajemy resztę składników. Po kolei: paprykę, ananasa, bakłażana, rodzynki, pestki dyni, przeciśnięty czosnek i tymianek(...)smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko-kwaśny. Danie jest przepyszne i zwolennikom takiej słodko-ostro-kwaśnej kuchni na pewno przypadnie do gustu. Wypróbujcie to słoneczne danie i napiszcie Wasze recenzje
vegetaniekulę i w foli zostaliście na minimum pół h w lodówce.Farsz. -ser kozi-szpinak baby-cytryna-pieprz i sól-oliwa-żółtka Szpinak zmiękczamy na oliwie, skraplamy cytryną i dodajemy pieprzu i soli. Można dodać posiekanego czosnku przed wrzuceniem szpinaku na patelnię.Studzimy i łączymy z serem, wkładamy do lodówki.Pozostałe składniki. -szpinak-brzoskwinia z puszki-nerkowce-ocet(...)masło wrzucamy kilka listków bazylii lub szałwii, solimy. Gotowe. Ciasto cieniutko wałkujemy, kroimy na kwadraty, na jednym tworzymy kopiec z sera i szpinaku, na środek wykładamy żółtko. Smarujemy wodą boki i delikatnie nakładamy górną warstwę. Robimy wzorek widelcem.Gotujemy w osolonej wodzie 4-5 minut.Pycha
BaRepasólcie drodzy czytelnicy że dzisiaj będzie bardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania:SKŁADNIKI:- cały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości- 3 ząbki czosnku,- 2 cytryny- 1,5 łyżki kuminu - 1 cebula czerwona- 1 zielona papryka- kolendra - 2 łyżki przecier pomidorowy- 2 kostki knorr- sól- 1 łyżka oliwy lub oleju PRZYGOTOWANIE:Kurczaka solimy i skrapiamy sokiem(...)tracić tzw. "soki". Dodajemy posiekaną kolendrę i kostki knorra. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na ogniu na dalsze 15 minut. W trakcie gotowania dodajemy max. pół szklanki gorącej wody (w razie konieczności).Gotujemy ziemniaki oddzielnie i ugotowane dodajemy do przygotowanego i gotowego kurczaka.Gulasz możemy spożywać sam lub razem z ugotowanym białym ryżem. Oczywiście Brasileiro dodaje jeszcze farinhę ale On jest
Smaki Brazyliiłyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g stopionej margaryny 2 łyżki dżemu truskawkowego Składniki na poncz: 1 torebka herbaty ekspresowej 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny Składniki na krem: 1 łyżka żelatyny 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowymJajka utrzeć(...)ciasto nie opadło. Po upieczeniu ciasto zostawić w tortownicy. Wystudzić i nasączyć zimnym pączem przygotowanym z mocno zaparzonej herbaty, cukru i soku cytrynowego. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować). Wymieszać z serkiem homogenizowanym. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z serkami. Całą masę nałożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować (fot.1
Świat Ciasta