cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:204/266)

Zupa rybna 208

dodawałabym go, ale w efekcie było ok. majeranek, tymianek, pieprz ziołowy kostka rosołowa, kilka kropel maggi w płynie Przygotowanie: Części ryby umyłam i włożyłam do garnuszka z 500 ml wody, dołożyłam liścia, ziele, sól, pieprz ziarnisty  Gdy ryba była miękka wyjęłam ją, a wywar przecedziłam przez sito Gdy wywar ponownie zaczął się gotować włożyłam(...)starte i wsypałam do wywaru -gotowałam Pokrojoną cebulę i czosnek obsmażyłam na oleju i dodałam do zupy Pod koniec gotowania doprawiłam zupę majerankiem i tymiankiem oraz ODROBINĄ soku z cytryny (ale to mój smak tego potrzebował ), szczyptą pieprzu ziołowego i prawdziwego, 1/4 kostki rosołowej i  kilkoma kroplami maggi Natka pietruszki dopełniła smaku. Moja zupa była smaczna,( najadły się nią

Proste Potrawy
Zupa pomidorowa z rybą, cukinią i świeżym ziołami. Giancarlo Russo i Philipiak Milano. 182

byłby on używany, czy byłby najpiękniejszą ozdobą naszej kuchni! Przyznajcie, wygląda cudownie!?! Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni groszkowej bez tłuszczu! Nam bardzo spodobała(...)tłuszczu - jest bardzo świeża w smaku i pyszna! My dziś troszkę ją zmienimy i mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba!  Składniki: 700 ml passaty pomidorowej, 500 ml wody, 1 średnia marchewka, 1 większa szalotka, 1/2 mniejszej cukinii zielonej, 1/2 mniejszej cukinii żółtej, 300 g świeżego dorsza, 70 g zielonego groszku, świeże zioła - bazylia, bazylia grecka, estragon, natka pietruszki

Plate of Joy
Mazurek dla początkujących 165

stopni, spód ciasta ponakłuwać widelcem, piec ok. 15-18 minut, wystudzić w foremce. Masa: Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masę wyłożyć na ciasto, stuknąć foremką kilka razy o blat żeby masa równo się rozlała i wstawić na kilka godzin do lodówki(...)okruchami ciasta.  Żywymi kwiatami przybrać tuż przed podaniem lub przybrać kwiatami kandyzowanymi *   * Jak zrobić kandyzowane kwiaty lub płatki? 1 białko jajka roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny i przy pomocy pędzelka delikatnie posmarować kwiaty, a następnie delikatnie posypać bardzo drobnym cukrem.  Wysuszyć na papierze do pieczenia w temperaturze pokojowej (1 dzień) lub w piekarniku (40 stopni

SzczyptaSmaQ
Desery truskawka i gruszka. 211

Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się klarowna galaretka. Frużelina powinna być półpłynna ,a owoce całe. W zależności od tego ,czy  owoce są świeże albo mrożone ilość dodanej wody jest różna. Jeżeli lubimy można do gotowania dodać trochę cynamonu, goździków, wanilii i alkoholu. Frużelina jest gotowa do spożycia. Ja lubię ciepłą z lodami ,ale smaczna też jest zimna(...)innych owoców. Wykwintna gruszka w stylu francuskim. Składniki.   2 gruszki 2 cm korzenia imbiru 200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej 75 ml whisky lub brandy ½ cytryny 1 pomarańcza 2 łyżeczki masła Kawałek laski cynamonu 125 ml słodkiej śmietany i jogurtu Wykonanie. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno. Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym

Kulinarny karnet Christophera
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 189

soli Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. W środku maki rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, przysypać lekko mąką i odstawić na 30min. Jajka wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dodać skórkę cytrynową ,sól i wlać wszystko do mąki z rozczynem. Ciasto wyrabiać  ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto(...)każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i syrop będzie gęsty . Na Tłusty Czwartek  ,smażone rozetki. Propozycja trochę lżejsza , co nie znaczy ,mniej atrakcyjna

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona kukurydza z ziołowo orzechową posypką. 176

pietruszki 1 łyżka oregano świeżego 2 łyżki orzechów laskowych 1 ząbek czosnku 1 limonka sól ,pieprz Wykonanie. Pietruszkę , oregano , chilli i orzechy posiekać. Dodać skórkę otartą z limonki lub cytryny. Roztopić masło ,dodać mieszankę ziołową i wymieszać. Liście wokół kolby rozchylić, posypać solą pieprzem i obłożyć maślaną masą . Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 20-25 minut w temp.180 stopni(...)lubimy kukurydzę. Z upieczonej kukurydzy zdejmujemy liście i kroimy na kawałki lub obgryzamy całą. Rada. Zbyt długie gotowanie, pieczenie kukurydzy powoduje ,że robi się znowu twarda, podobnie jak solenie wody na początku gotowania

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z tuńczykiem i pomidorami. 209

łyżki masła 1 łyżka oregano Warstwa z tuńczykiem 40 dag sera twarogowego 4 łyżki śmietany  30 dag tuńczyka w oleju  z puszki  sol, pieprz, sok z cytryny do smaku 4 łyżeczki żelatyny Warstwa pomidorowa 500 ml przecieru z pomidorów sól, pieprz, chilli , cynamon 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji oliwki bazylia Wykonanie. Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione masło(...)tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika. Do miski włożyć ser, śmietanę ,osączonego tuńczyka i przyprawy do smaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej ,przegotowanej wody, dodać 2 łyżki masy tuńczykowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, dobrze wymieszać. Wyłożyć na spód z krakersów i wstawić do lodówki do stężenia. Przecier z pomidorów wymieszać z przyprawami. Połączyć

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 136

Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki/ćwiartki (jeśli są duże) i gotujmy w osolonym wrzątku do zupełnej miękkości – ok. 25 minut (mogą być nawet lekko rozgotowane). Odlewamy wodę i rozbijamy ziemniaki tłuczkiem, dodając w międzyczasie łyżkę masła, gałkę oraz dużą szczyptę soli. Powoli dolewamy mleko, ciągle rozbijając ziemniaki – aż do porządanej przez nas gęstości (im więcej mleka(...)wyjątkowo gładkie, warto zblendować je ręcznym blenderem. Próbujemy czy jest wystarczająco słone (po dodaniu mleka łagodnieje). Klopsiki podajemy na puree ziemniaczanym, możemy do nich podać także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post Pieczone klopsiki z fetą i oregano pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Oponki ziemniaczane 304

ugotowanych ziemniaków 50 g świeżych drożdży pół kg mąki 2 jajka 50 g roztopionego masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżka octu 2 łyżki wody Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać ziemniaki i drożdże przeciśnięte przez praskę, zrobić wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka(...)zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.  Źródło/ Inspiracja: wypiekibeaty.com.pl

Domowa Cookierenka Agi
Tagliatelle na zielono 146

bazylia, garść rukoli,  ok. 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny. Przygotowanie: Rukolę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem 4 łyżek oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem do smaku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli są świeże nie trzeba obierać ze skórki, jeśli są duże należy pokroić(...)łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min. W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką. Na koniec dodajemy zmiksowaną rukolę, oliwki, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Całość doprawiamy dużą ilością zielonego pieprzu. Makaron podajemy z listkami

Moniki Smakołyki
Proste marynaty do ryb i owoców morza 180

Chrzanowo-musztardowa marynata Ta chrzanowo-musztardowa marynata jest bardzo uniwersalna. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju ryb i owoców morza. Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 1/8 szklanki śwież startego chrzanu sól koszerna i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Marynować ryby w tej marynacie do godziny. Po wyjęciu(...)grilla Składniki: ½ szklanki oliwy ¼ szklanki czerwonego wina ¾ łyżeczki soli czosnkowej ¼ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki przyprawy włoskiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka wody Przygotowanie: W misce połączyć wszystkie składniki. Wykorzystać do marynowania łososia, nie dłużej niż 2 godziny! Uniwersalna marynata do krewetek. Składniki: 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 zmiażdżony ząbek czosnku

naRuszcie
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 217

wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi 250 ml wina czerwonego Celebro  miód 40 ml cukier muscovado 2 łyżki imbir w proszku cynamon kardamon skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie:Herbatniki rozgniatamy na piasek. Łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi formę do tarty mocno dociskając. Wylepiamy tak dno i boki. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy i wylewamy na spód(...)schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wanilię mieloną lub cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser mascarpone partiami, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną żelatynę. Wykładamy to na spod naszej tarty. Wstawiamy do lodówki.W niewielkim garnku lub nawet na patelni podgrzewamy wino z miodem cukrem i przyprawami, które dodajemy do smaku

Malinowe Pocałunki
Szybka sałatka z awokado 339

Mimo, że to dopiero końcówka maja - upały są straszne. Ratuję się zimną wodą i lemoniadą oraz obowiązkowo mrożoną kawą. Tylko że jeść też coś trzeba. I tutaj stawiam na szybkie sałatki. Jakie było moje zdziwienie gdy targałam pęczek szczypiorku a zapomniałam, że nasz w ogródku już taki piękny! To skleroza.Posiłkowałam się też gotową mieszanką sałat - dla wygody. I sałaty(...)niestety ogródek nie posiada. Składniki :* mix sałat * czerwona papryka* awokado * ogórek* pomidorki koktajlowe* dressing : oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz świeżo mielony Przygotowanie :Awokado, ogórka i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Składniki sosu wymieszać, polać przed podaniem sałatki. Idealnie smakuje

Magiczne Życie Marty
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 226

schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 1 łyżka ostrego sosu Sriracha ½ średniej startej na tarce gruszki(...)jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy z tapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki, około 400g 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka prażonego jasnego i czarnego sezamu

Karo in the Kitchen
Pikantny krem paprykowy 212

Dopadło mnie wstrętne przeziębienie. Kichanie prychanie, zimno i źle... Na poprawę samopoczucia wybrałam pikantny krem paprykowy. Intensywny smak, witamina C z papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki(...)liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku

Pełny talerz