proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop z agawy*, sok winogronowy*, zagęszczony sok jabłkowy*, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego*, sok z cytryny*, wanilia burbońska *, naturalny ekstrakt z gorzkich migdałów Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury owocowe z migdałową nutą, dlatego sos przypadł mi do gustu. Wiśnie amarena w syropie to jak dla mnie jedne(...)jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z pomidorów. Skład: woda, olej kokosowy*, koncentrat pomidorowy* (14%), tofu* (woda, soja*, koagulant: siarczan wapnia), pomidory* (8%), cebula*, skrobia ziemniaczana*, drożdże*, zagęszczony sok jabłkowy*, białko roślinne*, sól morska, przyprawy*, olej słonecznikowy*, czosnek*, sos sojowy
Poranek na słodkoporcji w zależności od wielkości miseczek: 400 ml kokosowego mleka z puszki 400 ml mleka sojowego 2 łyżki esencji waniliowej 100 g cukru sok z połowy cytryny łyżeczka agaru (nie więcej niż 7 g, bo masa będzie zbyt zbita) kilka brzoskwiń (mogą tez być śliwki) Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki do garnka (całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym) i gotuj przez(...)pestek, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz prze 30-40 minut w temp. 180 C. Gotową masę „mleczną” przelej do miseczek, które uprzednio zwilż wodą, ułatwi to ich wyjęcie. Wystudź i schowaj do lodówki, po godzinie powinny być już idealnie ścięte. Połowę upieczonych brzoskwiń zblenduj na puszysty mus (możesz dodać do nich cukru) a pozostała
greenscarfcałość winegretem. Ja wzorując się na nim wykorzystałem to co było " pod ręką ". Wyszła smaczna sałatka. Składniki Sos : 3 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 1 mały roztarty ząbek czosnku pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 szklanki oliwy Sałatka: 500 g piersi kurczaka 2 awokado(...)sera Roquefort 2 jajka na twardo pokrojone drobno 4 dymki Przygotowanie Sos : połączyłem składniki, wymieszałem, oprócz oliwy. Następnie dodając oliwę ucierałem, aż sos zgęstniał. Kurczaka ugotowałem w osolonej wodzie, zdjąłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 15 minut. Po ostudzeniu pokroiłem w kostkę. Awokado , jego miąższ także pokroiłem w kostkę. W salaterce ułożyłem warstwami sałatę, kurczaka, bekon, pomidory, ser, awokado
R'n'G Kitchenpieczenia 2 łyżki migdałów w płatkach Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każda cząstkę jabłka nacinamy nożem wzdłuż nie przecinając jabłek do końca. Skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy masło, marcepan, ekstrakt i ubijamy. Powinniśmy otrzymać jasną i kremową masę. Dodajemy po jednym(...)proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dalej miksujemy. Otrzymamy dość gęste ciasto. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wyrównujemy wierzch łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Do ciasta delikatnie wciskamy jabłka naciętą stronę do góry. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w 190 st.C przez 35-45 minut (do suchego patyczka i ze złocenia się ciasta
Dzieje kuchennej Wiewiórywłaśnie z patelni :) Soczyste, mięciutkie, a jednocześnie chrupiące. Doskonałe danie obiadowe, najlepiej smakuje z frytkami i surówką, lub imprezowe, wtedy podaję je na półmisku, przełożone np. plastrami ananasa, brzoskwini, cytryny, lub pomidorkami. Składniki - pałki z kurczaka ( co najmniej 2 szt.na osobę ) - czosnek mielony - domowa wegeta - papryka czerwona mielona ( lub ulubiona przyprawa do pieczonego kurczaka ) - olej Wykonanie Na patelni rozgrzewam niewielką(...)przyprawiam z drugiej. Kiedy się już mocno zrumienią, zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i piekę ( co jakiś czas obracając ). Kiedy są już prawie miękkie ( ok.20 minut ) Dolewam odrobinę gorącej wody, przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok.5 min. Dolanie odrobiny wody powoduje, że są soczyste i chrupiące. Podaję jak wyżej, na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpół pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Całość owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu ryby z lodówki poobracać ją w cytrynie, tak żeby była nią dobrze nasączona. Następnie posypać pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i bardzo małą ilością soli. Wszystko podociskać, tak żeby zioła przykleiły się do łososia. Tak przygotowaną rybę gotować(...)parowaru, to czas jest nieco dłuższy. Uwagi: Sól nie jest zdrowa, więc robiąc łososia na parze nie musimy jej dawać wcale. Można również zamiast bezpośrednio na rybę, osolić nieco wodę, nad którą łososia gotujemy
Passions hobbies lifedzisiaj na elektrycznym grillu przygotowałam filet z łososia. W połączeniu z opiekanymi ziemniakami wyszło aromatycznie i pysznie :)Ziemniaczki:ziemniaki,sól, pieprz,zioła prowansalskie,olej.Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli nie są to młode ziemniaki i mają grubą skórę, można je obrać. Dokładnie osuszyć i przekroić na 4-6 części mniej więcej jednakowej wielkości. Posypać przyprawami i solą. Blaszkę wyłożyć(...)piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia.W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę.Ryba:filety z łososia,sól, pieprz (najlepiej biały),cytryna,suszona bazylia,suszony tymianek,olej.Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i bazylią. Odstawić na kilka minut.Tak przyprawioną rybę
Codzienna kuchnia niecodziennarazem z cebulą i czosnkiem mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy jedną lub dwie łyżki wody. Odstawiamy na pół godziny. Z gotowej masy formujemy kule, które następnie spłaszczamy, mocno ściskając (jest to bardzo ważne, gdyż inaczej falafel się rozleci). Uformowane kotleciki obtaczamy w ziarnach sezamu(...)łyżeczka mielonej kolendry1 łyżka soku z cytryny1 ząbek czosnku1 łyżka miodu2 łyżki sezamusólPrzygotowanie:Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Dodać starty na drobnych imbir i czosnek. Przyprawić, kolendrą, sokiem z cytryny, miodem i solą. Wymieszać, posypać prażonym sezamem i gotowe!Ciepły jeszcze falafel podawać z surówką, hummusem i chlebkiem pita. Smacznego
Food Squaredelikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby. Ten z żurawiny jest wyjątkowo udany - choć następnym razem zmniejszyłabym nieco ilość cukru, bo wyszedł jednak(...)częścią kremu, której nie wyjadłam prosto z miseczki...Cranberry curdSkładniki:(na 250 g)150 g świeżej żurawiny60 ml wody30 g masła110 g cukru2 jajkaŻurawinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż popęka - około 10 minut. Masę przetrzeć przez sitko. Z powrotem przełożyć do garnka, dodać cukier i masło. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą.Jajka ubić, powoli
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec 25 min w temp. 180 C. Krem: 1 litr mleka 2 cukry wanilinowe 2 łyżki mąki(...)margaryny 1 galaretka wiśniowa 1 puszka brzoskwiń 1 puszka ananasów wiśnie z syropu lub kandyzowane Po bakalie zapraszam do Owocowego Raju.1.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. 2. Z owoców odlać syrop, dobrze odcedzić i pokroić w drobną kostkę. 3. Z 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę
Apetyczna babeczkałyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego lub marynowanego) 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + makaron ryżowy do podania 1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy w misce. Kurczaka kroimy(...)lodówki na min. 4 godziny. 2. Układamy kurczaka w parowniku (jeśli używacie bambusowego, wyłóżcie dno papierem do pieczenia i poróbcie kilka dziurek) i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą na 15 minut. 3. Po tym czasie dorzucamy groszek cukrowy i pokrojoną w słupki papryczkę chilli. Jeśli macie parownik kilkupoziomowy, groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy
Tajskie smakisiekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska bądz himalajska ząbek czosnku, mały 2 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki oliwy Paprykę upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki. Wyjmij z piekarnika, włóż do miseczki(...)orzechów, octu balsamicznego, oliwy, tymianku.wymieszaj, odstaw. Zrób pesto. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja była właściwa. Do miski wsyp kasze jaglaną, dodaj pesto- wystarczy 1 łyżka. Wymieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać więcej pesto. Dodaj paprykę, listki bazylii. Smacznego i na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnibulionu drobiowego lub warzywnego, 30-100 ml kwasu buraczanego, sól i pieprz do smaku żelatyna lub agar w wersji wegetariańskiej. Do podania: serek Philadelphia, cząstki limonki lub cytryny, kiełki słonecznika lub inne. Przygotowanie: Zimny bulion przecedzić przez gęste sitko, odlać 100 ml, pozostałą część wymieszać z kwasem i doprawić do smaku. Żelatynę zalać pozostałym bulionem i odstawić na 20 minut(...)latem można dodać jedną łyżeczkę żelatyny więcej (ok. 3 g). Oba roztwory połączyć, przelać do foremek i schłodzić w lodówce. Przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć galaretkę, podać z serkiem, kiełkami i kawałkami limonki lub innymi dodatkami wg. uznania
SzczyptaSmaQLekka, delikatna i smaczna galaretka z kurczakiem to stały element domowych imprez, może również zagościć na świątecznym stol e. Kropiona sokiem z cytryny smakuje pysznie a jej wykonanie nie stanowi żadnych trudności . składniki na 6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, 2 ząbki czosnku, cebula, ćwiartka kapusty włoskiej ) 2 udka i 2 skrzydełka(...)zielonego groszku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 50 g żelatyny sól przepis Umytą i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka z kurczakiem, wlewamy około 2 litrów zimniej wody, wrzucamy podpieczoną na gazie cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotujemy rosół około 60 minut, pod koniec gotowania rosół doprawiamy solą. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy marchewkę oraz mięso
Smakowite Daniafileta rybnego1 lyzka chrzanu 2 lyzeczki tartej bulki1 lyzeczka roztopionego masla ghee2 lyzeczki posiekanej zieklonej pietruszkiSkladniki wymieszac na jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow.Na wczesniej skropiona cytryna i posolona rybe nalozyc rownomiernie paste.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Ulozyc kawalki ryby z nalozona pasta.Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna(...)Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku.Bardzo proste,blyskawiczne do przygotowania.Swietnie zastapi ziemniaki,urozmaicajac nasze dania.Skladniki na 2-3 porcje:500 g mrozonego groszkusolsok z polowy limonkiW malej ilosci osolonej wody ugotowc groszek.Po 5 minutach groszek jest mieciutki.Po ugotowaniu odcedzic.Zostawic ze 2 lyzki,gdyby puree bylo za geste ,do rozrzedzenia masy..Zmiksowac blenderem.Dodac soki z limonki,ewentualnie odrobine dosolic.Sok
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!