reguły robię sałatki, które są wytrawne i takie które w swoim składzie mają też mięso lub ryby, natomiast dziś zapraszam Was na sałatkę owocową z dodatkiem selera naciowego i curry. Słodkie owoce i charakterystyczny smak curry to pyszne połączenie. Będzie idealnym dodatkiem do wędlin, które pojawią się na stole. Sałatka z ananasem i winogronami Czas przygotowania: 20 minut(...)Składniki 3 łodygi selera naciowego 1 mały ananas 300 g ciemnych winogron 1/2 granata 1 łyżeczka curry 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu sok 1/2 cytryny sól Wykonanie: Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Łodygi selera kroimy w cienkie plasterki, winogrona kroimy na pół i wyjmujemy z ich pestki. W szklance mieszamy jogurt, majonez, curry, sok z cytryny
Kulinarne przygody Gatityosób, które się odchudzają :) Polecam! Składniki: 2 litry wody 1 szklanka czerwonej soczewicy podwójna pierś z kurczaka 600g pieczarek duża cebula puszka kukurydzy 1 łyżka oliwy z oliwek curry w proszku 4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe pół szklanki mleczka kokosowego (można zastąpić słodką smietanką) Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. W garnku (ok.3 litry) rozgrzać łyżkę(...)oliwy i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Na koniec wsypać łyżeczkę curry i podsmażyć razem kilka sekund. Zalać wszystko dwoma litrami wody, a następnie dodać umyte piersi z kurczaka i wypłukaną soczewicę. Gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjąć mięso i zostawić do przestudzenia. Następnie pokroić w plastry, ale takie żeby mieściły się
kuchnia doskikurczaka maczamy w cieście a później obtaczamy w mące. Mięso pieczemy na bardzo mocno rozgrzanym oleju i uzyskujemy w ten sposób stripsy z kurczak. Podałam je z pysznym sosem curry. Polecam przepis(...)CURRY : 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ostrego ketchupu PRZYGOTOWANIE
Kulinarne Fantazje MarioliCześć Dzisiaj ciąg dalszy wczorajszych zapraw, czyli kolejny przepis. Tym razem przepis na ogórki curry. Tak jak i wczoraj przepis wypróbowany już w zeszłym roku, a tego lata powtórzony. Recepturę zaczerpnęłam z serwisu wielkiezarcie.com . Oczywiście i tym zrobiłam po swojemu i zmieniłam proporcje zalewy (moje proporcje znajdziecie we wczorajszej notce – Ogórki konserwowe pełne przypraw ). Dodałam także trochę marchewki. :) Ogórki curry(...)krojenia, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, dużą miskę odporną na działanie wysokiej temperatury, garnek, słoiki, chochlę. Przygotuj składniki: 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 1 szklankę wody, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki soli, 2,5 kg ogórków, 3 średnie cebule. Do garnka wlej wodę i ocet. Do płynu wsyp cukier. Całość postaw
blog.moje-pasje.infoCześć Jak zauważyliście na zdjęciu z wczorajszego posta były nie tylko kanapki z tatarem. Część kanapek była z pastą z kurczaka. Skorzystałam z przepisu pastę kurczakową curry z serwisu Moje Gotowanie . Gotowanego kurczaka zastąpiłam piersią z kurczaka z rożna. Takie kanapeczki z bagietki z dodatkiem różnych past mogą stanowić ciekawą propozycję czy to na kolację czy na spotkanie w gronie(...)przyjaciół. Pasta kurczakowa z curry Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, łyżkę, łyżeczkę, wagę kuchenną, garnek. Przygotuj składniki na 4 porcje: 2 jajka, 10 dag ugotowanego mięsa z udźców kurczaka, 1/2 jabłka, 2 łyżki soku z cytryny, 5 rzodkiewek, 1/2 pęczka szczypiorku, 10 dag gęstego majonezu, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, rzeżuchę lub inne kiełki. Jajka ugotuj na twardo
blog.moje-pasje.infoPodsyłam Wam moje wczorajsze smaki :) Lubię przyprawy, zioła, niecodzienne aromaty... Tego dnia naszła mnie ochota na curry... Tak po prostu. Składniki na kurczaka curry (6 porcji): podwójna pierś z kurczaka 200 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku cebula 2 łyżki curry łyżka kurkumy 2 łyżeczki papryki chilli 1/2 łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól pieprz (duża(...)wymieszać i odstawić zamarynowego kurczaka na około 3 godziny. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić kurczaka i smażyć do zarumienienia. Odlać nadmiar oleju i przyprawić curry oraz kurkumą. Dodać śmietanę oraz cukier. Gotować 10 minut, mieszając aby potrawa się nie przypaliła. Przed podaniem posypać świeżą zieloną pietruszką
Karola gotujeSKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny 200 ml mleka kokosowego przyprawy: curry, pieprz,sól,czosnek niedźwiedzi ,kurkuma pasta curry szczypiorek 1/2 szklanki kaszy kuskus olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju z chilli. Następnie doprawiam i smażę na rumiano. Kurczaka zalewam mlekiem kokosowym i duszę. Dodaję dwie łyżeczki curry(...)łyżkę pasty curry. Na koniec posypuje szczypiorkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Kaszę kuskus przygotowuję tak jak zwykle. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkimrożōnogo, ale jak niy mołcie, to moge być i ze biksy 10 ) biksa mlyka kokosoweko pynczek cebuli dymki połra gałōnzkōw kolyndry pó zaftu ze citrōłny 2 łeżki zielōnyj pasty curry (kebyjście ji 11 niy mieli, to dejcie łeżeczka prziprawy curry, trocha chili, zetarto skōrka ze citrōłny, zaft niy ze poły, ale ze całyj citrōłny, zōmbek czosku, trocha imbiru, trocha potrzaskanych(...)zrobi sie jeszcze lepszoł. Potyn na chwila dociepcie do tego pokrōnoł papryka, niyskorzi 16 groszek, pyndy bambusa i dolyjcie tyż trocha oliwy. Zalyjcie to mlykym kokosowym i dejcie pasta curry, chili, sōl i pieprz ( jak niy mołcie pasty, to wciepcie te iksze składniki, co to żech je wypisoł trocha wyżyj). Jak już groszek sie baje 17 robiōł miynki, to wciepcie
Chop w kuchniWarzywka o smaku curry zagęszczone puree z dyni to bardzo aromatyczna propozycja na jesienny gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno(...)szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula • 4 marchewki • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1 kalarepka • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka curry w proszku • 2 liście kafiru • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną w plastry marchewkę i kalarepkę
To co kochamWarzywa bez obierania w piekarniku pieczemy, następnie z bulionem blenderem miksujemy, przez sito przecieramy, do smaku doprawiamy, makaron do sosu dyniowego dodajemy, serem i sezamem czarnym posypujemy. Tymianek, curry jest wyczuwalny, dzięki temu smak jest niebanalny. Danie tanie, łatwe do przygotowania i zostaje dużo czasu do odpoczywania. Składniki: 2 – 3 porcje makaronu np.warkoczyk, świderki, 2 średniej wielkości marchewki, ½ małej(...)dyni, 6 kolorowych słodkich mini papryczek, 2 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią, świeży tymianek, curry do smaku, sól do smaku, szczypta mielonego pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kubek bulionu (ok. 200 ml), sezam czarny, ser twardy np. grana padano. Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nie obieramy. Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy
Moniki Smakołykićwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-4 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie składniki przygotować wcześniej tak aby od razu jeden po drugim wrzucać(...)garnka wlać ok 100 ml mleka kokosowego House of Asia, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia ( ma to wyglądać tak jakby olej oddzielił się od mleka ) i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Chwilę podsmażyć. Wlać resztę mleka. Dodać połowę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno
Jemy Pijemypowiedziałbym. Dlatego spróbowałem zrobić ją trochę inaczej. Zainspirowałem się daniem zjedzonym kiedyś u Basi Ritz w moim rodzinnym mieście (Gdańsk). Przedstawiam Wam zatem krem pomidorowy z bazylią i curry. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka (całe udko z pałką) kilka marchewek 1 duża pietruszka (korzeń) 1 łyżeczka curry w proszku (ja użyłem żółtego) 1 łyżka pasty paprykowej (własnej produkcji, przepis umieszczę(...)powinna być słono-słodka, z lekką kwaskowatością. Nie przesadź z cukrem i dodawaj go stopniowo. Jeśli przesolisz, pamiętaj o triku z ziemniakiem . Jak ten etap będzie za Tobą, dorzuć curry, pastę paprykową (jeśli nie masz, wrzuć szczyptę papryki słodkiej, wędzonej i ostrej) i pieprz cayenne. Dorzuć też liście bazylii i trochę bazylii suszonej, żeby podkręcić smak. Delikatnie pogotuj chwilę całość
manslogblogłyżeczki garam masala 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400g puszka krojonych pomidorów 4 piersi lub nadudzi z kurczaka bez kości, pokrojone w kostkę 10 suszonych liści curry 4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego garść świeżej kolendry, posiekanej i trochę do podania Przygotowanie: Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż przez(...)patelni po sosie wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony. Przelej sos do patelni z kurczakiem i dodaj liście curry. Gotuj przez 10 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wymieszaj delikatnie jogurt, posiekaną kolendrą i podawaj danie z ryżem, posypane resztą kolendry. Smacznego
karmelowyKurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i proste do przygotowania i jest przepyszne. Gwarantuję, że jeśli spróbujecie, to też będziecie robić je częściej :) Składniki: 4 piersi z kurczaka 3 łyżki curry 150 ml mleczka kokosowego 150 ml śmietany 18% 1 cebula(...)łyżeczki otartej skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny olej sól pieprz Kurczaka umyć, osuszyć.. Posypać solą i pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, imbir, 1 łyżkę curry, sok i skórkę z cytryny i 1 łyżkę oleju. Do gotowej marynaty przełożyć pokrojonego w małe kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Na dużej patelni
kuchnia doski