Znalazłam cudowną w smaku pastę curry. Bardzo ją polecam. Dodaję ją do wielu potraw.Po pierwszym użyciu, wiem, ze nie zamienię ją na żadną inną. Do kupienia jest przez internet albo w sklepach ekologicznych. Pieczone bataty o smaku curry. 2 bataty duże 2-3 łyżeczki pasty curry Cosmoveda oliwa trochę sól do smaku Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę(...)Dodajemy 2-3 łyżeczki pasty curry i trochę oliwy i lekko solimy. Nacieramy bataty. Wstawiamy do pieca nagrzanego na 190-200 stopni C 15- 20 minut. Podałam z rukolą i pomidorkami
AZgotuj!przygotowania sałatka, w której wspaniale przeplatają się smaki – lekko ostry por, słodkie rodzynki i brzoskwinie, wędzony kurczak i ryż, a całość w delikatnym sosie majonezowym z dodatkiem przyprawy curry. Taka sałatka świetnie się sprawdzi na kolację, a na drugi dzień jako drugie śniadanie do pracy. Nie zawiedzie Was też, gdy przygotujecie ją i podacie odwiedzającej Was rodzinie czy przyjaciołom(...)około 3/4 szklanki rodzynek 4-5 połówek brzoskwiń z puszki garść orzechów włoskich, posiekanych – opcjonalnie Sos: 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Kurczaka (bez skóry) kroimy w kostkę. Umyte pory kroimy na półplasterki. Przelewamy je na sicie dość dużą ilością wrzącej wody. Osączamy. Rodzynki
Smaki Na TalerzuSałatki ryżowe można różnie przyrządzać w zależności od tego jakich chcemy użyć składników. Ja użyłam filetu z kurczaka z przyprawą curry, jajek, kukurydzy i majonezu. Sałatkę taką można podawać na śniadanie, obiad czy kolację. Jest to danie szybkie w przygotowaniu, a dzięki użyciu przyprawy curry ma specyficzny smak. Można do niej dodać rodzynki, jeżeli ktoś lubi, bo w takiej wersji(...)też jadłam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 woreczek ryżu jaśminowego 1 podwójna pierś z kurczaka (filet) 3 jajka mała puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego przyprawa curry 1 łyżka oleju sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. 2. Kurczaka umyć, pokroić
Danka PichciPrzepis na dzisiejsze danie znalazłam na opakowaniu przyprawy curry i postanowiłam go wykorzystać. Przejrzałam szafki i okazało się, że mam wszystkie składniki w domu, więc zrobienie obiadu było całkiem proste i zajęło mi trochę więcej niż pół godziny. Danie wyszło bardzo smaczne i jeżeli lubicie przyprawę curry tak jak ja to polecam wypróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g piersi(...)cebula 400 g ryżu brązowego (2 woreczki po 200 g) 1 papryka czerwona 1 marchewka kawałek pora 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Marynata do mięsa: 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki
Danka PichciDzisiejsza moja sałatka to połączenie słodkiego ananasa z intensywnym smakiem selera i curry. Moja córka, która sądzi, że nie lubi selera i nie będzie jadła tej sałatki po jej spróbowaniu stwierdziła, że jest niezła. Dlatego polecam ją fanom tego warzywa i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g filetu z kurczaka 3-4 plastry ananasa z puszki 3 łodygi(...)selera naciowego 4 łyżki kukurydzy z puszki 5-6 orzechów włoskich 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną curry. Usmażyć na patelni na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ostudzić. Przestudzone mięso przełożyć do miseczki
Danka PichciJedną z moich ulubionych przypraw jest curry. Dodaję ją bardzo często do różnego rodzaju dań z kurczakiem. Dzisiaj przygotowałam pyszną sałatkę hawajską, do której dodałam kurczaka przyprawionego właśnie tą przyprawą. Sałatka ma delikatny smak za sprawą słodkiego ananasa oraz kukurydzy. Mimo tego, że jestem zwolenniczką pikantniejszych smaków to sałatka hawajska bardzo przypadła mi do gustu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)filetu z piersi kurczaka 1 woreczek (100 g) ryżu 1 puszka (150 g) kukurydzy 6 plastrów ananasa 3 łyżki majonezu sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki oleju do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem
Danka Pichciłyżkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki płatków chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżkę czerwonej pasty curry lub 1 płaską łyżeczkę curry w proszku. Opcjonalnie możesz dodać również 1 łyżeczkę pasty tom kha. Dodaj do dania 2 łyżki masła orzechowego. Wymieszaj ze wszystkim. Zmniejsz ogień i gotuj(...)łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 1 płaska łyżeczka curry w proszku opcjonalnie łyżeczka pasty tom kha opcjonalnie 1 papryczka chilli Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz
Eat me! Fit me!chlebek drożdżowy przygotowywany z białej mąki. Jak podaje źródło ma środkowoeuropejskie pochodzenie, znamy go tez jako chlebek indyjski czy chlebek perski. Pieczywo to popularnie serwowane jest jako dodatek do curry czy wielu innych potraw kuchni indyjskiej (zajrzyjcie do moich przepisów na curry z kalafiora , curry z dyni , curry z kapusty ). Chlebek naan przygotowuje się z ciasta drożdżowego i wypieka
Dorota SmakujeLekkie przeziębienia depczą nam po piętach więc staram się gotować tak, by nie ułatwiać im sprawy. Najlepiej sprawdzają się rozgrzewające zupy pełne przypraw. Mój dzisiejszy obiad to pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem z dodatkiem imbiru i kurkumy, ostra i lekko słodkawa dzięki dodatkowi miodu. Pyszna - musiałam się od razu podzielić tym przepisem. Pomidorowa zupa curry z fasolą(...)przygotowania: ok 50-60 minut 5 porcji Składniki 1 łyżka oleju 1 duży por 1 cebula 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta cayenne 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego korzenia imbiru 2 marchewki puszka pomidorów krojonych 1 litr wywaru warzywnego 1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy 2 szklanki ugotowanej fasoli
Smaczny zeszytprzepisów świątecznych - będą dania wigilijne, propozycje na uroczyste obiady i wystawne ciasta. Zaczynam od śledzia, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Moja propozycja to śledź z żurawiną w sosie curry, jak nie próbowaliście tego połączenia to czas najwyższy. Śledź z żurawiną w curry Składniki: opakowanie śledzi matjas (250 g) 1 cebula szczypta cukru 1/3 szklanki suszonej żurawiny 50 ml oleju(...)łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz Śledzie pokroić w kawałki, odłożyć do miski, popieprzyć. Cebulę pokroić w cienkie pół-krążki, dodać połowę soku z cytryny i cukier - wymieszać. Wymieszać olej z curry - zalać śledzie, dodać cebulę i żurawinę i delikatnie zmieszać całość. Odstawić na minimum 3 godziny, najlepiej na całą
Smaczny zeszytkuchnia indyjska nadal cieszy się w Polsce dużym zainteresowaniem. Postanowiłam więc przypomnieć na blogu podstawowe indyjskie techniki kulinarne. Zacznę od tadka, czyli sposobu przygotowywania przypraw. jak uprażyć przyprawy do curry kuchnia indyjska dla początkujących przyprawy w kuchni indyjskiej Tadka jest jedną z technik kulinarnych wykorzystywanych na co dzień w krajach Półwyspu Indyjskiego dla wzmocnienia smaku i aromatu potraw. Bez najmniejszego(...)ziarna kardamonu, drobno posiekany czosnek i imbir i smażyć od 40 do maksymalnie 90 sekund. Dla mnie wyznacznikiem, że mogę już dodać kolejne przyprawy lub zioła np. liście curry i całe suszone chili, jest moment, w którym czosnek zaczyna zmieniać kolor na jasnozłoty. Po dodaniu liści curry i suszonego chili smażę jeszcze kilkanaście sekund, nigdy nie wi więcej niż
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁ ADNIKI 600 g miąższu dyni 300 g czerwonej soczewicy 100 g kukurydzy z puszki 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru w proszku sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 600 g di polpa di zucca 300 g di lenticchie rosse 100 g di mais precotto 1 l di brodo vegetale 1 cipolla(...)cucchiaino di curry 1/2 cucchiaino di zenzero in polvere sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Miąższ dyni kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy dynię oraz czerwoną soczewic ę. Doprawiamy sol ą, pieprzem, curry i imbirem. Na koniec dolewamy
La grande e la piccola cuoca