Jedną z moich ulubionych przypraw jest curry. Dodaję ją bardzo często do różnego rodzaju dań z kurczakiem. Dzisiaj przygotowałam pyszną sałatkę hawajską, do której dodałam kurczaka przyprawionego właśnie tą przyprawą. Sałatka ma delikatny smak za sprawą słodkiego ananasa oraz kukurydzy. Mimo tego, że jestem zwolenniczką pikantniejszych smaków to sałatka hawajska bardzo przypadła mi do gustu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)filetu z piersi kurczaka 1 woreczek (100 g) ryżu 1 puszka (150 g) kukurydzy 6 plastrów ananasa 3 łyżki majonezu sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki oleju do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem
Danka Pichciłyżkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki płatków chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżkę czerwonej pasty curry lub 1 płaską łyżeczkę curry w proszku. Opcjonalnie możesz dodać również 1 łyżeczkę pasty tom kha. Dodaj do dania 2 łyżki masła orzechowego. Wymieszaj ze wszystkim. Zmniejsz ogień i gotuj(...)łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 1 płaska łyżeczka curry w proszku opcjonalnie łyżeczka pasty tom kha opcjonalnie 1 papryczka chilli Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz
Eat me! Fit me!chlebek drożdżowy przygotowywany z białej mąki. Jak podaje źródło ma środkowoeuropejskie pochodzenie, znamy go tez jako chlebek indyjski czy chlebek perski. Pieczywo to popularnie serwowane jest jako dodatek do curry czy wielu innych potraw kuchni indyjskiej (zajrzyjcie do moich przepisów na curry z kalafiora , curry z dyni , curry z kapusty ). Chlebek naan przygotowuje się z ciasta drożdżowego i wypieka
Dorota SmakujeLekkie przeziębienia depczą nam po piętach więc staram się gotować tak, by nie ułatwiać im sprawy. Najlepiej sprawdzają się rozgrzewające zupy pełne przypraw. Mój dzisiejszy obiad to pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem z dodatkiem imbiru i kurkumy, ostra i lekko słodkawa dzięki dodatkowi miodu. Pyszna - musiałam się od razu podzielić tym przepisem. Pomidorowa zupa curry z fasolą(...)przygotowania: ok 50-60 minut 5 porcji Składniki 1 łyżka oleju 1 duży por 1 cebula 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta cayenne 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego korzenia imbiru 2 marchewki puszka pomidorów krojonych 1 litr wywaru warzywnego 1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy 2 szklanki ugotowanej fasoli
Smaczny zeszytprzepisów świątecznych - będą dania wigilijne, propozycje na uroczyste obiady i wystawne ciasta. Zaczynam od śledzia, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Moja propozycja to śledź z żurawiną w sosie curry, jak nie próbowaliście tego połączenia to czas najwyższy. Śledź z żurawiną w curry Składniki: opakowanie śledzi matjas (250 g) 1 cebula szczypta cukru 1/3 szklanki suszonej żurawiny 50 ml oleju(...)łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz Śledzie pokroić w kawałki, odłożyć do miski, popieprzyć. Cebulę pokroić w cienkie pół-krążki, dodać połowę soku z cytryny i cukier - wymieszać. Wymieszać olej z curry - zalać śledzie, dodać cebulę i żurawinę i delikatnie zmieszać całość. Odstawić na minimum 3 godziny, najlepiej na całą
Smaczny zeszytkuchnia indyjska nadal cieszy się w Polsce dużym zainteresowaniem. Postanowiłam więc przypomnieć na blogu podstawowe indyjskie techniki kulinarne. Zacznę od tadka, czyli sposobu przygotowywania przypraw. jak uprażyć przyprawy do curry kuchnia indyjska dla początkujących przyprawy w kuchni indyjskiej Tadka jest jedną z technik kulinarnych wykorzystywanych na co dzień w krajach Półwyspu Indyjskiego dla wzmocnienia smaku i aromatu potraw. Bez najmniejszego(...)ziarna kardamonu, drobno posiekany czosnek i imbir i smażyć od 40 do maksymalnie 90 sekund. Dla mnie wyznacznikiem, że mogę już dodać kolejne przyprawy lub zioła np. liście curry i całe suszone chili, jest moment, w którym czosnek zaczyna zmieniać kolor na jasnozłoty. Po dodaniu liści curry i suszonego chili smażę jeszcze kilkanaście sekund, nigdy nie wi więcej niż
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁ ADNIKI 600 g miąższu dyni 300 g czerwonej soczewicy 100 g kukurydzy z puszki 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru w proszku sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 600 g di polpa di zucca 300 g di lenticchie rosse 100 g di mais precotto 1 l di brodo vegetale 1 cipolla(...)cucchiaino di curry 1/2 cucchiaino di zenzero in polvere sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Miąższ dyni kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy dynię oraz czerwoną soczewic ę. Doprawiamy sol ą, pieprzem, curry i imbirem. Na koniec dolewamy
La grande e la piccola cuocaTajskie curry z mlekiem kokosowym, z ciecierzycą i z dynią. Zdrowe i pełnowartościowe danie z dyni. Sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Doskonałe na ponury jesienny obiad albo zimny, szary i deszczowy wieczór. Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej 300 g dyni 1 mała cebula szalotka 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki kurkumy 1/3 puszki mleka(...)moczymy kilka godzin w ziemnej wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażamy curry z czosnkiem. Dodajemy dynię, cebulę, doprawiamy solą i smażymy kilka minut. Dodajemy kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Podlewamy całość mlekiem kokosowym. Gotujemy ok 10 minut co chwilę polewając wodą
Życie zaczyna się w kuchniBardzo proste wegetariańskie curry do błyskawicznego przyrządzenia. Potrawa niesamowicie pachnie i ma wspaniały aromat. Danie idealne na chłodniejsze dni, bo korzenne przyprawy mają super rozgrzewającą moc. Czas : 30 min Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 1 puszka cieciorki 1 puszka pomidorów w zalewie 1 puszka mleka kokosowego 1 średniej wielkości batat 1 cebula 1 ząbek czosnku 11/2 łyżeczki(...)garam masala 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego (według uznania) 2 łyżki oleju 2 szklanki ugotowanego ryżuChlebki pita (opcjonalnie) Kilka łyżek siekanej zieleniny (kolendra, pietruszka) Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Posiekaj drobno cebulę, wsyp na olej, smaż 5 minut. Odsącz
Niedzielny kucharzKremowe i aromatyczne curry to bez względu na porę roku zawsze dobra propozycja. Miałam sporą ilość cukinii do wykorzystania więc to danie było najlepszą z możliwych opcji. Ten można by rzecz warzywny i gęsty gulasz możecie zjeść z chrupiącą i rumianą kromką pieczywa bądź z ugotowanym ryżem, kaszą czy makaronem. Danie jest mocno uniwersalne, przez co możecie je podać(...)dowolnymi dodatkami. Curry jest kremowe, gęste i sycące poprzez dodatek soczewicy. SKŁADNIKI NA CURRY Z SOCZEWICĄ: - 3 ząbki czosnku - 1-2 cm korzenia mbiru - 3 łyżki imbiru marynowanego wraz z zalewą - 1 szalotka - kubek suchej zielonej soczewicy - duża cukinia lub dwie małe - 1/2 puszki mleczka kokosowego 82% kokosa - 500 ml wody - oliwa z oliwek lub olej kokosowy - 2 łyżeczki
SMYKWKUCHNISzybkie curry z kukurydzą z kolby to danie, które robię kilka razy w roku. Uwielbiam młodą, słodką kukurydzę nadaje się do grillowania, pieczenia i gotowania, wymaga bardzo krótkiej obróbki cieplnej. Nadaje słodkiego smaku daniom i mocno je łagodzi. Szaszłyki z krewetek robię wtedy kiedy nie mam czasu albo kiedy nie chce mi się nic nowego z nich wymyślać(...)olej sezamowy, który nadaje takie charakterystycznego smaku tego typu daniom, jak i mamy charakterne krewetki, które sprawiaj, że danie nie jest nudne! Polecam kwadrans na obiad i gotowe ;-) SKŁADNIKI: CURRY Z KUKURYDZĄ Z KOLBY - 1 kolba kukurydzy - 1 mała lub średnia cebula u mnie czerwona - 3 ząbki czosnku polskiego - kawałek startego na tarce imbiru (około 0,5 cm) - 3 łyżki
SMYKWKUCHNInich takie łagodne ogóreczki nie są :) To prawdziwe ostre zbóje! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki po zbójnicku przepis Ogórki zbójnickie to pyszne, pikantne ogórki z dodatkiem ostrej papryki mielonej oraz curry (polecam również przepis na ogórki meksykańskie z chilli oraz ogórki w zalewie curry ). Niektórzy robią je w wersji piekielnie ostrej, ale ja stety – niestety za mocno pikantnymi potrawami(...)płaskie łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej (jeśli lubicie mocno ostre potrawy, to spokojnie możecie zwiększyć ilość ostrej papryki do 2 łyżeczek) 2 płaskie łyżeczki curry 2 czubate łyżeczki gorczycy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki po zbójnicku: Jeśli używacie ogórków zerwanych chwilę wcześniej z krzaczka, to nie musicie ich moczyć. Jeśli jednak ogórki były zrywane wcześniej
Kulinarne Przebojeprzemianę materii ma właściwości doskonałe. Składniki: 100 g kuskusu perłowego, młody seler naciowy, 1 kalafior, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka curry, ok. 2l wody, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 mała świeża papryka chili, mielona papryka(...)zagotowujemy w czajniku. W dużym garnku (najlepszy będzie 4 l – 5 l) rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i łodygi kalafiora, całość przesmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, curry, chwilkę podgrzewamy stale mieszając. Wlewamy gorącej wody ok. 1,5 litra (pozostałą dolewamy później), dodajemy kuskus, 1 płaską łyżkę soli, pieprz młotkowany z kolendrą, część chili i całość gotujemy tylko
Moniki Smakołyki