Składniki: 200 g krewetek (ja użyłam mrożonych, obranych) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku mała puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sok z 1 limonki pół łyżeczki curry pół łyżeczki kurkumy szczypta cukru (opcjonalnie) natka pietruszki 1 łyżeczka masła sól (przepis na 2 porcje) Krewetki rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dorzucamy pokrojoną w małą kostkę(...)cebulę i rozdrobniony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy do tego imbir, curry i kurkumę. Po minucie na patelnię wrzucamy krewetki, smażymy je dosłownie minutę. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, sokiem z limonki, doprawiamy solą i cukrem, gotujemy kolejne 2 minuty. Na sam koniec całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. I tyle. Curry podałam z makaronem ryżowym, który został mi z poprzedniej potrawy. Artykuł
Kardamonovyroku eksperymentuję z przetworami. Nie wiem co wyjdzie z tego obecnego, powiem Wam za jakiś czas. Przepis wrzucam jednak już dziś, może będzie dla kogoś inspiracją. Cukinię lubię, curry lubię, ocet lubię. Nie sądzę, że będę kręciła nosem. Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 600 ml. Uczulam tylko, że z ilością zalewy, różnie bywa. Wszystko zależy(...)Wyszła supcio. Składniki: 2,5 kg cukinii 8 szklanek wody 2 szklanki octu 10% 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki curry biała gorczyca Do garnka wlewamy wodę, ocet, dokładamy ząbki czosnku, liście laurowe, sól, cukier i curry, gotujemy minutę i odstawiamy. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w plasterki o grubości mniej
Kardamonovyburo (cudownie), to wylądowała w zupie. Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty była w dechę. Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka czosnku 1 czubata łyżeczka(...)curry spora szczypta mielonej chili (lub więcej) 1 łyżka ziaren słonecznika 3 kromki ulubionego chleba 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (dyni hokkaido nie trzeba obierać), nieobraną główkę czosnku kroimy na pół w poprzek, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut
Kardamonovyfrytkom karbowanym a budek stawało się coraz mniej. Ostatnie wieści mówią, że frytkostrada w ogóle zostanie zlikwidowana, z uwagi na wysokie czynsze. Przepis na te frytki jest inspirowany berlińskim curry wurstem, gdzie cała sztuka polega na tym, że jest to zwykła kiełbacha z ketchupem posypanym przyprawą curry. Tu robimy na odwrót, gdyż sos od sprzedawczyni dostajemy dopiero, kiedy doprawimy frytki(...)przyprawą :) Składniki: - frytki karbowane - przyprawa curry - ketchup Frytki smażymy. Posypujemy curry i polewamy ketchupem
Kryzysowa Książka KucharskaCzatnej brzoskwiniowy. Brzoskwiniowy sos czatnej z curry i imbirem. Przepis na brzoskwiniowy czatnej z cebulą, imbirem, czosnkiem i chili, z dodatkiem curry, kminu rzymskiego, cynamonu i brązowego cukru. Aby uzyskać 2 litry posiekanych brzoskwiń potrzeba około 2,3 kg owoców. Pyszny sos do pieczonego lub duszonego mięsa, burgerów, hot-dogów oraz serów. Czatnej brzoskwiniowy. Składniki(...)pasty imbirowej lub startego imbiru 1,5 szklanki posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana 1,5 szklanki brązowego cukru 1 łyżka curry w proszku 1 łyżeczka soli niejodowanej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki soku z limonki 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 10-procentowego
Moja Książka Kucharskanaleśniki: 1,5 szklanki mąki ( orkiszowa jasna lub gryczana) szklanka wody 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli 1 płaska łyżeczka kurkumy Farsz: szklanka pomarańczowej soczewicy 2 listki curry ( opcjonalnie) 2 garście oczyszczonych kurek 2 garście szpinaku baby 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku lub opcjonalnie asafetydy olej do smażenia papryczka chili 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka(...)curry w proszku Przygotuj ciasto na naleśniki.Smaż cienkie placki na niewielkiej ilości oleju. Do wrzącej wody dodaj przepłukaną soczewicę, włóż listki curry i gotuj ok.15 minut. Odcedź. Wyjmij liski curry. Pokrój cebulę w kostkę a marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę, kurki i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj przyprawy
AZgotuj!Czas czytania: 2 min Dania takie jak curry z krewetkami szczególnie lubię, kiedy na zewnątrz są już typowo letnie temperatury. Zupełnie nie mam wtedy ochoty na stanie w kuchni i przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych dań. Obiad błyskawiczny, a i przy tym bajecznie dobry! Jedząc curry z krewetkami, można na chwilę przenieść się nad błękitny ocean i poczuć jego cudownie orzeźwiającą(...)gotowania. Sos można przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem dania dodać krewetki lub rybę. Obiad będzie gotowy w 5 minut, a Wy możecie oddać się błogiemu lenistwu. Smacznego! Print Curry z krewetkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne i proste danie, idealne na obiad. Course Obiad Cuisine International Keyword krewetki, mleczko kokosowe Prep Time
SprawdzonaKuchnia.plWiosna, słoneczna, zielona, radosna. Warzywa u mnie królują i swoimi smakami czarują. Biała cebula, papryka czerwona i cukinia zielona, do tego zioła świeżo zerwane, całość złocistą przyprawą curry doprawiane. Trochę boczku, oleju smakowego, pieprzu czarnego i papryki nieźle nadziane w piekarniku zostały zapiekane. Obok pomidorki dorzucone też fajnie upieczone, z całością się idealnie komponują i z ostrym kuskusem o nucie(...)curry delikatnie smakują. Składniki: 3 jednakowej wielkości czerwone papryki, najlepsze będą duże okrągłe, 150 g cukinii, 2 niewielkie młode cebule, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 gram wędzonego chudego boczku, 2 płaskie łyżeczki Vegeta Natur z curry, 100 g kuskusu, pieprz czarny mielony do smaku, świeży szczypiorek, świeża zielona pietruszka, 1 garść startego żółtego sera, ponadto: sól, olej rzepakowy
Moniki Smakołykiwysokiej szklanki wsyp nasiona chia, zalej je mlekiem migdałowym i dokładnie wymieszaj. Rano do puddingu dodaj syrop klonowy oraz matchę. Ponownie dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżymi owocami. Obiad: Warzywne curry (porcja na dwa dni) [569 kcal/ W: 79 g/ B: 20,5 g/ T: 18 g] duża cebula 3 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 100 g brokułów(...)oliwy z oliwek 100 mleka kokosowego z puszki Pół puszki pomidorów 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 200 g ciecierzycy z puszki 100 g komosy ryżowej Curry, pieprz, sól, bazylia Cebulę, imbir oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej posiekane warzywa. Gdy się zezłocą dodaj bulion, brokuła podzielonego na małe
365 dni dookoła kuchniMusze przyznać, że curry to jedna z ulubionych przeze mnie i moją rodzinę potraw. Robię ją na różne sposoby na bazie mleczka kokosowego lub jogurtu. Z dodatkiem pomidorów lub ananasa i kukurydzy, jednak zawsze obowiązkowy w sosie był kurczak. Tym razem postawiłam na wegetariańską wersję i zrobiłam curry z kalafiora. Jest to naprawdę świetna alternatywa dla kalafiora z bułką tartą(...)wielkości kalafior (ok 600-700 g) 300 g pomidorków koktajlowych 400 g gęstego jogurtu naturalnego 200 g passaty pomidorowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka zielonej pasty curry lub 2-3 łyżeczki curry w proszku 2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry szczypta słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz 2 łyżki posiekanej kolendry Kalafior
Krylowa Kuchniadanie wyszło pycha, polecam bardzo. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Musi tylko zmięknąć, dodać curry, mleczko kokosowe, bulion, sos rybny i zagotować. Batata obrać i pokroić w kostkę. Batata i dynię wrzucić do sosu i gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą. Dodać odmrożone krewetki, mango pokrojone w kostkę, sok z cytryny, chili i gotować
Kuchnia PokoleńCurry z kurczaka to potrawa, którą często przyrządzam, do tego chlebki naan i miłość męża dozgonna :) Pikantnie, rozgrzewająco i w jednym garnku (patelni). Jednak przeważnie robiłam wersję na jogurcie, tym razem miałam w domu mleczko kokosowe do wykorzystania. A żeby było ciekawiej dodałam pomidory krojone z puszki, muszę przyznać, że smak petarda, co prawda mąż twierdzi, że poprzednia wersja(...)minimum, tą wyprzedza, jednak dla mnie ta jest the best, bo kocham pomidory miłością wielką i nieskończoną. Polecam soczysty kurczak w pikantnym sosie curry na bazie mleczka kokosowego z obowiązkową nutką pikanterii. 500 g piersi z kurczaka 2 cebule sok i skórka otarata z jednej cytryny lub limonki 1 papryczka chilli 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 ml dobrego
Krylowa Kuchniamleka kokosowego 1 / 4 świeżego ananasa (lub kilka plastrów z puszki) 1 cebula 1 czosnek 1 mały kawałek świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 1 łyżka sosu rybnego 4 łyżki curry 1 szczypta chili olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Tołpygę dokładnie umyć, usunąć ości i skórę. Oprószyć z obu stron solą, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę włożyć na rozgrzany(...)talerz. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać. Na tę samą patelnię wsypać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć ok. 5 minut, dodać sos rybny, curry i szczyptę chili, wymieszać. Chwilę podsmażać. Wlać mleko kokosowe, wsypać rodzynki i gotować ok. 15 minut, aby sos się zredukował. Dodać pokrojony w kostkę ananas oraz rybę, trzymać na ogniu
niecodziennikparyświecie wybór wegeteriańskich i wegańskich przepisów. Zapraszamy do smaków Indii :) Składniki : 1/2 kg ziemniaków 1/2 szklanki zielonej soczewicy 3 szalotki 1 papryczka chili świeża natka kolendry 1 łyżka pasty curry lub łyżeczka proszku curry tymianek najlepiej świeży pieprz świeżo mielony Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i soczewicy. W trakcie gotowania kroimy szalotkę i przesmażamy na złoty kolor. Dobrze używać do smażenia(...)zdrowy i ma dużo Omega 3, co jest bardzo dobre dla naszego zdrowia :) Ziemniaki po ugotowaniu przeciskamy przez praskę. Dodajemy soczewicę i przesmażoną szalotkę. Mieszamy wszystko i dodajemy pastę curry, pieprz, świeże chili i pokrojoną drobno kolendrę. Zauważcie, że nie wspominamy o soli. My jej nie używamy prawie wcale. Tutaj wystarczy to co jest w paście Curry. Tak więc ziemniaki
vegetaniemietany 1 papryczka chili Farsz 400 g mielonej woł owiny 300 g passaty pomidorowej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 zą bki czosnku 1/2 łyż eczki curry 1/2 łyż eczki kolendry w proszku szczypta papryczki chili só l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 8 tortillas 100 g di cheddar 100 g di mais 80 g di riso(...)peperoncino Ripieno 400 g di carne macinata di manzo 300 g di passata di pomodoro 1 peperone rosso 1 cipolla rossa 2 spicchi d'aglio 1/2 cucchiaino di curry 1/2 cucchiaino di c olendra un pizzico di chili sa le, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Przygotowania burrito rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Ugotowany ryż odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie
La grande e la piccola cuoca