nich takie łagodne ogóreczki nie są :) To prawdziwe ostre zbóje! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki po zbójnicku przepis Ogórki zbójnickie to pyszne, pikantne ogórki z dodatkiem ostrej papryki mielonej oraz curry (polecam również przepis na ogórki meksykańskie z chilli oraz ogórki w zalewie curry ). Niektórzy robią je w wersji piekielnie ostrej, ale ja stety – niestety za mocno pikantnymi potrawami(...)płaskie łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej (jeśli lubicie mocno ostre potrawy, to spokojnie możecie zwiększyć ilość ostrej papryki do 2 łyżeczek) 2 płaskie łyżeczki curry 2 czubate łyżeczki gorczycy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki po zbójnicku: Jeśli używacie ogórków zerwanych chwilę wcześniej z krzaczka, to nie musicie ich moczyć. Jeśli jednak ogórki były zrywane wcześniej
Kulinarne Przebojeprzemianę materii ma właściwości doskonałe. Składniki: 100 g kuskusu perłowego, młody seler naciowy, 1 kalafior, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka curry, ok. 2l wody, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 mała świeża papryka chili, mielona papryka(...)zagotowujemy w czajniku. W dużym garnku (najlepszy będzie 4 l – 5 l) rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i łodygi kalafiora, całość przesmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, curry, chwilkę podgrzewamy stale mieszając. Wlewamy gorącej wody ok. 1,5 litra (pozostałą dolewamy później), dodajemy kuskus, 1 płaską łyżkę soli, pieprz młotkowany z kolendrą, część chili i całość gotujemy tylko
Moniki SmakołykiWczoraj byliśmy na basenie i słoneczko troszkę nas podpiekło. Dziś jeszcze dodatkowe gorąco. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam filety z kurczaka zapieczone z migdałami, curry, płatkami migdałów i natką pietruszki. Do tego u nas był ryż i surówka. Tak na szybko :-) Całość smakuje super, curry dodaje trochę ostrości, migdały są chrupiące, jest pysznie :-) Polecam i miłego(...)dnia Wam życzę :-) Składniki dla 4 osób: 2 większe filety z kurczaka 20 g płatków migdałów 1/2 łyżeczki curry pół pęczka natki pietruszki 2-3 łyżki startej mozzarelli sól pieprz 3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i przekrawamy w poziomie na cieńsze kawałki. Jak filety są grube, to możemy przekroić na 3 części
kruche babeczkiwykonaniu i potrzebujemy do jej przygotowania niewielu składników. Sekret tkwi w połączeniu składników, które są charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej i są niezwykle wyraziste. Połączenie aromatycznego imbiru z pikantną pastą curry, łagodnym kremowym mleczkiem koksowym i orzeźwiającą limonką. Bazą zupy jest zielony groszek, który przy okazji nadaje żywego, ciekawego koloru. Całość smakuje niezwykle przyjemnie. Zupa jest kremowa, lekko pikantna, ponieważ mleczko(...)kokosowe skutecznie łagodzi wyraźny smak pasty curry. Mocno wyczuwalny imbir i limonka nadają cudownej świeżości. Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jedna z lepszych zup jakie ugotowałam :D Tym bardziej gorąco zachęcam do wypróbowania, może i Wam przypadnie do gustu ten orientalny, aromatyczny krem. ORIENTALNA ZUPA KOKOSOWA Z ZIELONEGO GROSZKU Czas przygotowania 30 minut Składniki na jedną dużą porcję
HealthyCreationsryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg * 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny * 1 łyżka masła Pierś z kurczaka pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Dodałam startą na tarce o grubych oczkach(...)marchew i chwilkę razem przesmażyłam. Dosypałam ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut. Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku. Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki
Pieprzyć z FantazjąŁatwy przepis na chana masala Indyjskie curry z ciecierzycy Chana masala należy do najpopularniejszych dań wywodzących się z Półwyspu Indyjskiego. Podobnie jak kurczak tandoori i pierożki samosa często gości na naszym stole. Słowo chana oznacza ciecierzycę, masala w językach urdu i hindi to mieszanka przypraw. Z połączenia tych tanich składników otrzymujemy pożywne i zdrowe danie, które, jeśli użyjemy ciecierzycy(...)łyżeczka mielonego kuminu 3 średnie pomidory, obrane i drobno pokrojone sól do smaku sok z cytryny lub limonki do smaku opcjonalnie można dodać 1 łyżkę stołową zielonej pasty curry do dekoracji: posiekany szczypiorek lub natka kolendry Uwaga: w oryginale zamiast soku z cytryny lub limonki najczęściej dodaje się pastę z tamaryndowca lub amchoor czyli sproszkowane zielone mango. Ilość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitamy witamy :) Dzisiaj tak na szybko, bez zbędnego opowiadania o tym ,jak to super jest gotować :) To, że jest to wszyscy wiemy. ;) Tak więc dzisiaj niezwykłe korma curry z pysznym tofu i jeszcze kilkoma fajnymi dodatkami, które znajdziecie w przepisie. Składniki : 1/4 kubka orzeszków ziemnych 5 grzybów Shitake małe opakowanie młodej kukurydzy jedna duża cebula 1 czerwona papryka 3 duże(...)łyżki pasty curry (Korma paste Patak's) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 opakowanie Tofu 3 gałązki szczypiorku mały pęczek świeżej natki kolendry świeży szpinak (3 garści) 1 papryczka chili jedna łyżeczka czarnej fasoli w chili pieprz olej kukurydziany No to zaczynamy. Po pierwsze to musimy pokroić wszystkie warzywa. Danie będziemy robić w woku. A jeśli
vegetanieGęsta, sycąca zupa krem z warzyw, które zwykle mamy pod ręką: marchewki, ziemniaków, pietruszki i cebuli. Z dodatkiem aromatycznego curry i kurkumy, na chłodny dzień nada się idealnie. Można podać ją z chrupiącymi grzankami lub świeżymi bagietkami, a zaspokoi głód największego głodomora :D Składniki na ok. 4-5 porcji: 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka przyprawy(...)curry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 4 spore marchewki 2 duże ziemniaki 2 pietruszki 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz ew. gęsty jogurt naturalny W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić na niego pokrojoną w dużą kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Gdy cebula zacznie się szklić dodać pokrojony na plasterki ząbek czosnku, curry i kurkumę, wymieszać i smażyć
Simply FoodDzisiaj mam dla Was bardzo szybki pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Rozgrzewające curry z dyni, to jedno z moich ulubionych dań, które robię często i zawsze trochę inaczej. Każdy to danie może sobie przygotować na swój ulubiony sposób. To czego potrzebujemy to dobrej odmiany dyni, wybierz np. piżmową lub muskat. Na dużej patelni o grubym dnie, podsmaż wraz(...)czosnkiem ( 3 ząbki) dynię( 1,3 kg). Ja używam połączenia masła i oliwy z oliwek. Dodaj świeże chili i opakowanie przyprawy curry, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, całość przesmaż aby przyprawy uwolniły aromat do tłuszczu i dodaj puszkę mleka kokosowego. Całość gotuj ciągle mieszając przez 10 minut, wlej max do 2 szklanek wody, przykryj pokrywką
SMYKWKUCHNIdrugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 350g fileta z kurczaka 80g rukoli 1 granat 2 pomarańcze 60g orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 2 łyżki oleju sól pieprz Dressing: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy francuskiej(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą curry. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia. 2. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy włoskie uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. 3. Pomarańcze obrać ze skóry, wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek. 4. Dressing
Szalona Kuchnia Ewelinyobiad lub przekąskę. Składniki: 6 placków szpinakowych tortilli 500g fileta z indyka 1 mango 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść szpinaku kilka listków sałaty karbowanej 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta sól pieprz Sos: 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 łyżki ketchupu 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie(...)Filet z indyka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Następnie oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć na rozgrzaną, suchą grillowaną patelnie i smażyć około 3-4 minut z każdej strony. 2. Mango obrać ze skóry, pokroić w paski, a cebulę pokroić w piórka. Czerwoną paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić
Szalona Kuchnia Ewelinybloga, pomarańczowa z dodatkiem dyni, marchewki i mleczka kokosowego czy też z dodatkiem słodkich zieniaków i sosu z avocado i kolendry. Dziś kolejne jej proste wcielenie – z dodatkiem curry, pomidorów i mleczka kokosowego. Prosta, szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca – będzie doskonałym obiadem na mrozy, i świetną odmianą po świątecznych klasykach, często dojadanych jeszcze tydzień po świętach:) Print Recipe .wprm(...)rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } 5 from 1 vote Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym Prosta, szybka, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z curry, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Prep Time 15 mins Cook Time 30 mins Total Time 45 mins Course: Soup Servings: 6 Author: Cooking for Emily Ingredients 2 łyżki oleju (moze być
Cooking for Emilywielu fanów. Sałatka jest z dodatkiem majonezu, ale jeżeli chcecie przygotować nieco lżejszą wersję możecie wymieszać go pół na pół z jogurtem. Sałatkę z ananasem doprawiam niewielką ilością przyprawy curry, ponieważ uważam że bardzo dobrze łączy się z tym owocem i nadaje potrawie ciekawy smak, a jeśli użyjecie pikantnego curry, sałatka zyska wyrazu. Sałatka z ananasa i kukurydzy to także(...)Sałatka z ananasa i kukurydzy z porem Składniki: puszka kukurydzy puszka ananasa w zalewie 1 cienki por (biała część) 3 łyżki majonezu (lub do smaku) 0,5 łyżeczki przyprawy curry (lub do smaku) sól, pieprz Jak zrobić sałatkę z ananasa i kukurydzy z porem? Kukurydzę odcedzić. Ananasa również odcedzić i pokroić na małe kawałki. Pora obrać z zewnętrznych, zniszczonych liści
Codzienne Gotowaniestarego wycinka prasowego, przepis Macieja Kuronia na rybę marynowaną z cebulką i curry. Pyszna, domowa ryba w occie. Ostrzejsze danie na wigilijny stół, smaczna przystawka na sylwestrowe party czy inną okazję. Składniki na rybę w occie curry: 800 g filetów z ryby (dorsz, karp) 250 g cebuli 250 ml octu winnego (białego) 5 ziaren pieprzu 1 listek laurowy(...)pełna łyżeczka curry 2 łyżki mąki (można ryżowej bezglutenowej) 125 ml oleju sól, pieprz ew. pietruszka do przybrania Przepis na rybę w occie curry: Rybę pokroić na części, osolić, delikatnie popieprzyć, oprószyć mąką i obsmażyć z dwóch stron na oleju. Ocet wymieszać ze szklanką wody, dodać połowę posiekanej cebuli i przyprawy. Gotować 10 minut. Wystudzić. Obsmażone kawałki ryby układać
Rodzinka w kuchniwykorzystać wszystkie zapasy z zamrażarki i takim oto sposobem powstało pierwsze danie pod tytułem “czyszczenie lodówki” ;) Pieczone ziemniaczki w chili, podane z zielonymi warzywami w delikatnym sosie curry świetnie rozgrzewają, więc są idealnym daniem na jesienne dni. łyżeczka zielonej pasty curry pół cebuli czerwonej 4 łyżki groszku zielonego (użyłam mrożonych warzyw) garść fasolki szparagowej 4-5 różyczek kalafiora(...)wędzonej papryki i pieprzu i niewielką soli). Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości (ok 35 min). W garnku szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pastę curry i chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalewamy wodą (ok 300 ml). Na małym ogniu dusimy, aż warzywa zmiękną, a większość wody odparuje. Gotowe ziemniaki podajemy
Mienta blog