podboje tych wysp przez rozne narodowosci. Na potrawy tego kraju wplyw mialy kraje afrykanskie, europejskie i azjatyckie, daltego mozna tu spotkac sie z ciekawymi polaczeniami np. w postaci takeigo curry jakie dzis postanowilam przygotowac - jest to pierś z kurczaka w sosie kokosowym z curry i natką pietruszki. Okazało się to idealnym i bardzo smacznym połączeniem. Składniki: 2 piersi(...)kurczaka 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 2 czubate łyżeczki przyprawy curry puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka świeżego tymianku (u mnie nieco mniej suszonego) 6 strąków grubego szczypioru (dymki) 2 garście natki pietruszki (u mnie nieco mniej suszonej) sól, pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka
Codzienne Gotowanieprzekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/dorota-wellman-chutney-z-ananasa Karol Okrasa: Konfitura z pomidorów curry Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Konfitura z pomidorów curry (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: pomidory – 7-8 szt. cukier – 2-3 łyżki cebula – 2 szt. ziele angielskie – kilka ziaren cytryna(...)przyprawa curry – 1 łyżeczka ocet winny – 2-3 łyżki Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry
WojnaNaSmaki.plDziś pierwszy dzień jesieni ... :) Jesień kojarzy mi się z przetworami i marynatami, którymi można się rozkoszować w zimowe dni. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować cukinię w zalewie curry. Delikatnie słodka, delikatnie kwaśna - dosyć wyrazista! W tym w ramach małego kuchennego eksperymentu postanowiłam także zalać tą zalewą ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :) Także polecam ją zarówno(...)cukinii jak i do ogórków. Składniki: ok 2.5 kg cukinii 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 czubata łyżka curry 1 łyżka soli gorczyca seler naciowy cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy. Na dno każdego słoika wsypujemy parę
Taste TherapyKolejna wersja znanego i lubianego zielonego curry :) Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 2 cebule cukrowe, pokrojone w piórka 4 cm imbiru, startego na tarce 1-2 łyżki pasty zielone curry 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 400 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru 1/2 papryki(...)paski Do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 5 minut. Dodajemy pastę curry i czosnek, smażymy 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, mieloną kolendrę, słodką paprykę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy kurczaka i zieloną paprykę. Gotujemy
Tajskie smakiczłowiek wraca głodny ze szkoły.. a pro po szkoły, idę uczyć się geografii, której okazało się być więcej niż myślałam ;) Udanej niedzieli! :) Spaghetti w dyniowym sosie curry, z porem i ciecierzycą Przepis: porcja makaronu kawałek pora (mniej więcej na długość palca) ok.100g ugotowanej ciecierzycy 1/4 - 1/3 szklanki mleczka kokosowego 2-3 dużee łyżki pure z dyni(...)hokkaido sól, pieprz przyprawa curry, kminek rzymski, papryka słodka i ostra, kurkuma, czosnek łyżeczka masła Makaron gotujemy. Masło roztapiamy i podsmażamy na nim pora, soląc go i przykrywając, dusimy, aż zmięknie. Dodajemy dynię, mleczko i ok.1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy, przyprawiamy, dorzucamy ciecierzycę, ew. dolewają wodę/bardziej redukując. Na sam koniec gdy sos będzie już miał kremową konsystencję, wrzucamy makaron
More food, love and dreamsPyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry(...)lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki
Tajskie smakiSzybka surówka do obiadu z kapusty pekińskiej. Spróbujcie jest pyszna. Idealnie pasuje do dań z drobiem czy polędwiczki wieprzowej. Połączenie brzoskwini , kapusty pekińskiej i sosu curry jest strzałem w dziesiątkę. Zróbcie do tego pyszne mięsko np kurczaka w orzechowej panierce (przepis) , ziemniaczki i obiad gotowy. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka brzoskwiń 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny(...)łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka z czubkiem curry 1 płaska łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę posiekać drobno. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć we wrzącej wodzie. Wszystko razem wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać cukier, curry, sól i pieprz. Wszystko wymieszać i polać surówkę. surówka z kapusty pekińskiej z sosem curry
O kuchni z uczuciempichcenie albo jestem sama w domu i nie muszę się zbytnio wysilać z gotowaniem. Tak podany bakłażan to fuzja kuchni włoskiej (pasta pomidorowa), tureckiej (bakłażan i jogurt) i indyjskiej (curry) – wybuchowa mieszanka smaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam(...)żeby zaostrzyć smak. Sos robimy wlewając jogurt lub kefir do miseczki. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku z odrobiną soli. Na szczyt białej mieszanki sypiemy curry, podlewamy jogurt dobrą oliwą, kładziemy posiekaną miętę. Wygląda kolorowo i po prostu ładnie, pachnie zabójczo, a wiadomo że jemy i oczami, prawda? Możemy sobie pomieszać wszystko razem już maczając kęsy
Karo in the KitchenPyszne placuszki ziemniaczane z curry . Może i identyczne i takie same smaczne jak poprzednio ale jednak jest coś zmienione to curry właśnie które nadało intensywnego koloru placuszkom . Składniki: Starte ziemniaki 1.1/2 kg papryka ostra mielona szczypta ( dosłownie) 1 łyżka curry sól do smak jaja 2 szt mąka pszenna ( zawsze daje na oko po odsączeniu wody(...)Obieramy ziemniaki i myjemy je. Wkładamy pokrojone w ćwiartki do zimnej wody na chwilę. Mielimy je ( trzemy na tarce ) . Odsączamy z wody i dodajemy sól paprykę curry i jaja. Mieszamy do połączenia składników . Dodajemy przesianą make mieszamy i smażymy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką ziemniaki i smażymy placki
Różowa kuchniaSkładniki: 2 bataty, czyli słodkie ziemniaki cebula biała mleko, ok 50 ml pierś z kurczaka podwójna przyprawa w proszku curry kurkuma mielona pasta zielone curry (lub świeży imbir) łyżka wiórek kokosowych starta skórka z pomarańczy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy pieprz kolorowy świeżo mielony sól 3 ząbki czosnku polskiego słodka papryka czerwona natka kolendry Przygotowanie: Mięsko należy umyć, pokroić(...)jakieś 5-10 min. Na patelni należy zeszklić cebulkę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę, uprzednio obrane, bataty. Chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka i również go zrumienić. Dodać łyżeczkę zielonej pasty curry. Jeśli nie mamy to możemy zastąpić to świeżo startym imbirem, lub tym sproszkowanym. Kwestia gustu. Dodać resztę składników, poza kolendrą, którą posypujemy nasze jadło bezpośrednio przed konsumpcją. Doprowadzić do miękkości
Karczma HonoriettySałatka dla tych, którzy lubią smak i zapach curry. Składniki: -ok. 35 dkg piersi z kurczaka -szklanka makaronu ryżowego -kilka ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -4 jajka -kawałek pora -sól, pieprz -curry -majonez Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka gotujemy(...)minut w bulionie warzywnym z dodatkiem curry. Kukurydzę odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy. Pora kroimy na drobno. Jajka kroimy w kostkę. Ogórki, kukurydzę, pora i jajka wsypujemy do dużej miski. Ostudzonego kurczaka kroimy w kostkę. Możemy dodać pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory. Kurczaka i pomidory i makaron ryżowy dosypujemy do miski. Dodajemy majonez według uznania, przyprawiamy pieprzem
Maminek kulinarnyPolsce, to niemalże święty obowiązek, by stanowiły dodatek do każdego obiadu, ale ja za kartoflami w takiej formie nie przepadam. Dlatego bardzo często zastępuje je innymi dodatkami. Jak ryż curry na przykład. :) SMAŻONY RYŻ CURRY Składniki: - 1 torebka ugotowanego ryżu - 1 cebula - przyprawa curry - masło Przygotowanie: Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy. Gdy zacznie(...)nabierać kolorów, wrzucamy ryż. Mieszamy i doprawiamy sporą ilością curry (ja daję na pewno 1 łyżkę, jak nie więcej - robię to "na oko"). Podsmażamy przez chwilę (uwaga, bo zbyt długie smażenie sprawi, że będzie supertwardy) i podajemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuCurry warzywne + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka curry - 100g cukinii - ¼ łyżeczki kolendry - 100g kalafiora(...)sekund - Dodać pomidory i trochę wody, wsypać pozostałe przyprawy - Dodać ziemniaka i kalafiora, gotować przez 5 minut - Dodać marchewkę, cukinię i cieciorkę; gotować przez kolejne 5 minut - Następnie curry lekko schłodzić (np. wystawiając na parapet za oknem;) - Do kaszy dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć curry warzywne, posypać je posiekaną natką
Wegańska kuchnia orientalnaLunchBox: Ryż naturalny z zieloną soczewicą w curry Co zrobić, gdy znajomi wokół dziwnie się patrzą, gdy wyjmujecie swój lunch? Miałam taką sytuację nie raz na studiach podczas całodziennych zajęć. Znajomi w większości kupowali w szkolnej stołówce obiad na ciepło, ewentualnie zapychali się kanapkami. Ale do wyboru były zawsze dwa posiłki, nigdy wegańskie, i drogie. Tłumaczenie(...)będą na to zwracać uwagi lub nawet zaczną sami szykować obiadki na wynos ;) Składniki: - 100g ryżu naturalnego - 1 łyżeczka curry - 40g zielonej soczewicy - ¼ łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka nasion konopi - ¼ łyżeczki grysu chili - 1 łyżeczka oliwy
Wegańska kuchnia orientalnaCurry z zielonej soczewicy + batat + kasza jaglana Składniki: - 60g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki curry - 1 mały batat(...)sucha - Rozgrzać w garnku odrobinę oliwy, wrzucić posiekany czosnek, chili i kumin; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i soczewicę; dolać wodę, jeśli jest za mało płynu - Wsypać curry, imbir, cynamon, asafetydę i sól; dusić przez 7 minut - Następnie curry lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno ;) - Kaszę wyłożyć na talerz, posypać kostkami awokado - Batata obrać ze skórki
Wegańska kuchnia orientalna